» »

Windows se ne zažene

Windows se ne zažene

GummyBear ::

Zamenjal sem osnovno ploščo (podobna kot prejšnja, ista znamka in podnožje), procesor (še zmeraj je AMD-jev, isto podnožje, le malenkost močnejši je), dodal malo RAM-a in grafično kartico. Po menjavi se windowsi ne zaženejo, tudi v safe mode ne morem - kakorkoli probam, dobim bluescreen in potem se računalnik restarta. Probal sem z Windows XP in Windows Vista. Dela pa Ubuntu, ki je bil že pred menjavo naložen na disku. Se da kako usposobiti katerega od Windowsov ali je edina možnost formatiranje in ponovna namestitev?

videc ::

Vtakneš cd z Windowsi in izbereš repair.
Ko ti najde inštalacijo winsow samo nadaljuješ in to je to.
Več info dobiš preko iskalnikov.

dreknapalci ::

verjetno si prej imel Uefi ali pa legacy, preveri:)

AC_DC ::

Kaj piše v bluescreenu ?

GummyBear ::

>> verjetno si prej imel Uefi ali pa legacy, preveri:)

Kakšen uefi neki... računalnik ima že muzejsko vrednost. Ker pa še dela, ga nameravam uporabiti za druge stvari. Iz dveh delujočih računalnikov sem sestavil enega. HW bi moral biti v redu, ker drugače tudi linux ne bi delal. Bom preizkusil opcijo repair, če bo kaj uspeha.

>> Kaj piše v bluescreenu ?

Ne utegnem prebrati, kaj piše. Med boot screenom se postopek prekine, za sekundo se pokaže moder ekran in takoj sledi restart.

Zgodovina sprememb…

Han ::

Si imel prej vklopljen/izklopljen AHCI v biosu?

videc ::

Han je izjavil:

Si imel prej vklopljen/izklopljen AHCI v biosu?
Povsem mogoče, da je res v tem težava. Če je AHCI vklopljen, ga izklopi oziroma obratno. Lahko da ti zaradi tega meče v bluescreen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: videc ()

Riff ::

če je isti nabor čipseta kot pri prejšni plošči potem bi moglo delat če pa ni isti nabor potem pa žal ne bo šlo, lahko zvemo model prejšne in sedanje plošče ??

AC_DC ::

Ne utegnem prebrati, kaj piše. Med boot screenom se postopek prekine, za sekundo se pokaže moder ekran in takoj sledi restart.

Kamera, posnami, nato daj v slow motion predvajanje, ustavi na primernem mestu (ko se pokaže bsod).

Ali skopiraj win dumpe (X:\Windows\Minidump\) in jih odpri z bluescreenview.

GummyBear ::

Konfiguracija 1: Asrock K7VT4A+, AMD Sempron 2800, 1,5GB DDR, PNY, Geforce 6200, Win Vista.
Konfiguracija 2: Asrock K7S41GX2, AMD Sempron 2500, 1GB DDR, (integrirana grafika), Win XP.
Trenutna konfiguracija: Asrock K7S41GX2, AMD Sempron 2800, 2GB, PNY Geforce 6200.

Iz vsakega računalnika sem pobral nekaj in sestavil nekaj povsem novega, a kot pravim delujočega. V kolikor bi mi uspelo usposobiti Windows, bi računalnik uporabil za neko testiranje. Najprej sem priklopil disk z naloženo Visto in dobil bluescreen. Potem sem kar preko USB priklopil disk z Win XP (ki sem ga uporabljal s trenutno osnovno ploščo)... Windows se je začel nalagati, vendar prav tako dobim bluescreen. Pred menjavo ali po menjavi komponent nisem spreminjal ničesar v biosu, razen boot order seveda.

Restore/repair na CD-ju še nisem preveril, ker imam računalnik trenutno odklopljen. Če pravite da se splača poskusiti, se tega lotim jutri.

Han ::

Prej stestiraj RAM.

http://www.memtest86.com/

GummyBear ::

Zanimivo pa je tudi kako mi trenutna osnovna plošča (K7S41GX2) prepozna procesor. Na prejšnji mi je v biosu pisalo "AMD Sempron 2800", sedaj pa mi za isti procesor piše "AMD Athlon 1200". Trenutna osnovna plošča naj bi bila novejša, zato bi moralo procesor pravilno prepoznati. Preveril sem v dokumentacijo in imam vse jumperje na osnovni plošči pravilno nastavljene. Razlika pa se ne opazi samo v biosu, ampak tudi v odzivnosti/hitrosti na sistemu linux - dela nekoliko počasnejše kot prej. Samo opazka, ampak dvomim da je vzrok v tem, saj je chipset še zmeraj enak.

Zgodovina sprememb…

AC_DC ::

Kondenzatorji na palti so ok ?
Bios imaš zadnji ?

GummyBear ::

Kondenzatorji so OK, pred menjavo sem obe konfiguraciji kar dolgo testiral in vse je delalo brez problema. Bios za to plato je samo eden in ta procesor podpira, vsaj tako piše na spletni strani plate.
RAM-i težko da so krivi, ker je pred menjavo vse dobro delalo. Razen če sta palčki v sporu, ker sem malo kombiniral. Ampak to dvomim, ker na tak primer še nisem naletel.

Zaenkrat mi ostane le repair opcija, menjava RAM-a, nazadnje pa še reinstall sistema.

Zgodovina sprememb…

Han ::

Testiraj s samo eno RAM palčko in še enkrat preveri mostičke na plati. Procesorja ti definitivno ne prepozna pravilno...

Han ::

Na tvojem mestu bi tudi resetiral BIOS (clear CMOS).

Riff ::

naprej preveri jumperje da bo pravilno prepoznalo procesor treba fsb nastavit na 133 ali 166 sm že mal vn iz tega je že dolg kar sm mel te Athlone in Semprone socket A/462 procesorje :D , zdj če se ne motim plošči imata različni čipset kot sem predvideval tako da je skoraj nemogoče pridt v win ne da bi jih ponovno namestil,
-K7S41GX2 : čipset: Northbridge: SiS(R) 741GX in pa Southbridge: SiS(R) 963L
-K7VT4A+ : čipset: Northbridge: VIA(R) KT400A in še Southbridge: VIA(R) 8235

saj po mojih izkušnjah je tole skoraj nemogoče prešraufat brez ponovne inštalacije windows sistema :)

http://www.asrock.com/mb/SiS/K7S41GX2/?...

http://www.asrock.com/mb/via/k7vt4a+/

AC_DC ::

Da se, samo moraš prvo pobrisati via/sys chipset šoferje in namestiti generične od ms.

http://scottiestech.info/2010/03/17/upg...

GummyBear ::

Danes sem že od 7ih na delu in prvotni problem sem rešil, zdaj pa se je pojavil drugi. Če slučajno koga zanima, bom razložil:

Na omenjeno plato (K7S41GX2) sem priklopil prvotni disk, kjer je nameščen Windows XP in računalnik se je uspel zagnati. Ker sem dodal grafično kartico (katere pred namestitvijo Windowsa ni bilo; glej prvotno konfiguracijo), sem namestil še driverje zanjo. Kmalu pa sem ugotovil, da zvok ne dela. To mi je bilo malo čudno, saj sem ob prvotni konfiguraciji zvok imel. Preveril sem driverje za zvok in te so bili na disku še vedno nameščeni. Sklepal sem, da je problem v BIOS-u in ne v sistemu. Sedaj imam nastavljeno nekako tako:
Primary Graphics Controller: PCI --> to je bilo nastavljeno, imam pa tudi možnost AGP.
Onboard AC97 Controller: Enabled --> prvotno je bila nastavljena opcija Auto.

Po spremembi AC97 iz Auto na Enabled sem spet dobil blue screen, vendar mi je uspelo priti v safe mode in uninstalirat zvočni driver. Po restartu in omogočenem AC97 driverju (vendar brez driverjev) sem uspel priti v namizje ob običajnem zagonu. Sedaj sem moral namestiti le AC97 driver, da bom imel zvok - tu pa se poojavi nova težava:

Med nameščanjem driverja dobim blue screen in restart (driver se ne namesti). Če ročno namestim driver (browse), dobim obvestilo, da driver ni preverjen na Windowsu... če vseeno nadaljujem, ponovno blue screen. Kakorkoli probam, driverja ne morem namestiti. Zaključil sem tako: originalni driver (z originalnega CD-ja osnovne plošče) ni združljiv z Windows XP SP3, katerega imam nameščenega, čeprav proizvajalec osnovne plošče zagotavlja, da je združljiva z Windows XP. Zelo zanimivo.

Ne vem kako sem prvotno uspel namestiti driver, ampak sumim, da je problem zakuhala grafična kartica, ki je ob prvotni konfiguraciji nisem imel (uporabljal sem integrirano). Takrat je zvok delal normalno.

AC_DC ::

Ne vem kako sem prvotno uspel namestiti driver, ampak sumim, da je problem zakuhala grafična kartica, ki je ob prvotni konfiguraciji nisem imel (uporabljal sem integrirano). Takrat je zvok delal normalno.

Odstrani dodatno grafično in preveri, če potem zvočna dela.
Drugače dobiš rabljene pci zvočne na bolhi za pivo.

Katero grafična in napajalnik imaš ?

Še vedno nisi povedal, kaj piše v bsod https://slo-tech.com/forum/t675036/p517... !

slika slabega kondenzatorja
https://slo-tech.com/clanki/06002/
Slikaj matično.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AC_DC ()

Han ::

So gonilniki na CD isti kot na spletu?

GummyBear ::

Sedaj sem probal še brez grafične kartice (samo integrirana), vendar sem opazil, da kartica nima vpliva na to - driverja vseeno ne gre namestiti. Driverji na internetu so enaki tistim na CD-ju. Prepričan sem tudi, da so na CD-ju pravi driverji, saj sem jih že uporabil... imam tako napravo, da najprej preverim CD. Napajalnik je v redu, saj sem ga uporabljal pred menjavo komponent, ko je še vse v redu delalo.

Pregledal sem tudi osnovno ploščo, vendar na njej ni opaziti posebnost - vsi kondenzatorji so brezhibni (vem kako je videti napihnjen kondenzator). Če je okvarjena osnovna plošča, okvara ni vidna ali pa gre za tako mahjno stvar, da s prostim očesom ni vidna - zato se tudi ne splača slikati, ker na slika ne bo pomagala. Zanimivo je, da windowsi zaznajo audio controller in odpre se čarovnik za namestitev gonilnika. Še bolj zanimivo pa je to, da linux (ubuntu live cd) ne prepozna nobene zvočne naprave... mogoče je samo zvočna kartica redka in linux nima integriranega driverja.

Edina stvar, ki se še razlikuje od prvotne konfiguracije je procesor - ta pa na zvok verjetno nima vpliva. Zdaj že bolj ugibam, ker idej več nimam. Če sem kaj spregledal, bom hvaležen za nasvet. Jutri naredim še clear cmos in reinstall windowsov (bom probal XP + SP2). Če tudi po tem ne bo delalo, sem izločil vse možne "krivce" in je očitno osnovna plošča pokvarjena... kar pa si težko predstavljam, saj je pred menjavo delala kot nova, po nekaj dneh počitka pa naenkrat ne dela.

Han ::

SiS chipset = problemi...

Zakaj XP + SP2? Najbolje je XP z integriranim SP3.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

GummyBear ::

Danes sem sestavil prvotno konfiguracijo (na kateri je nedolgo nazaj še vse delalo), vendar ne dela. Probal sem namestiti 2 različne windowse in nastaviti različne opcije v biosu. Rezultat je zmeraj enak: med instalacijo audio driverja se računalnik restarta.

Zaključil sem, da je problem v osnovni plošči, čeprav na njej ni videti ničesar sumljivega. Verjetno je bilo samo vprašanje časa kdaj bi ostal brez zvoka. Slučajno se je to zgodilo ravno zdaj, ko sem se šel igrat. Nakup zvočne kartice se mi ne splača, saj bo računalnik kmalu imel muzejsko vrednost. Tudi dobim kakšno poceni, je vprašanje ali bi vse delalo. Računalnik sicer dela, vendar sem ostal brez ključnega dela.

Več nimam kaj narediti. Hvala vsem za pomoč.

solatko ::

PCI zvočno dobiš za 5€ na Bolhi, za 10€ pa novo.
Delo krepa človeka

Han ::

Jaz ti šenkam eno PCI zvočno.

Možno je tudi, da določen Service Pack za XP dela probleme...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

GummyBear ::

Vem da se zvočne kartice dobi poceni, ampak vseeno ne bi šel kupovat. Prej kot slej bom spet dobil kakšno rabljeno plato, pa bo problem rešen.

>> Možno je tudi, da določen Service Pack za XP dela probleme...

Možno. Jaz sem poskusil z SP2 in SP3. Oba sta bila integrirana na namestitvenem CD-ju. Imam še možnost, da namestim XP brez servisnega paketa, čeprav dvomim, da bo to rešilo problem... težko bi verjel, da oba paketa povzročata težave. Tudi ubuntu live distribucija ne najde strojne opreme za predvajanje zvoka. Da bi za določeno kartico potreboval točno določen sistem, je meni malo sumljivo.

Ko nameščam driver na XP, se ustavi pri "Waiting device to be ready" ...nekaj takega napiše in po nekaj sekundah se restarta. Če pa driver instaliram ročno (browse), mi najprej napiše, da driver ni preizkušen na tem sistemu... če kliknem "vseeno najdaljuj" sledi restart.

Na podlagi okoliščin sklepam, da je z audio controllerjem nekaj narobe in ga tudi windowsi ne prepoznajo ustrezno (zato obvestilo) oz. ob uporabi (če driver instaliram) čip ne deluje pravilno in povzroči restart sistema.

Riff ::

men se ne naboljš obnesel win xp sp2 in sp3 na socket A mašinah

solatko ::

Če nimaš vsaj SP2 ti ne bo delal wi-fi in še nekaj drugih stvari, ki so bile dodane v ta paket. Update ne zažene, ker je podpora XP ukinjena, zato moraš iz strežnikov potegnit, zato dobi XP s SP2 ali SP3.
Na plati ti je verjetno odpovedala zvočna kartica, zato je edina rešitev USB ali PCI kartica, ki so za XP sisteme praktično zastonj.

Bi pa na temu kompu, verjetno lepo deloval win10 32bit.
Delo krepa človeka

GummyBear ::

Brez SP paketov bi imel še nekaj drugih težav: problem z večjimi diski, nekateri programi ne bi delali itd. Tako da mi sam XP brez SP2 ali SP3 bolj malo koristi. Me pa res zanima, ali kartica res ni preverjena na SP2 (kot piše v obvestilu) ali to obvestilo povzroča okvarjena kartica. Če hočem izvedeti, ni druge, kot da namestim še sam XP. Verjetno vseeno ne bo delalo in bom samo porabil 1 uro svojega časa, ampak drugače ne bom vedel.

Če bi že kupoval zvočno kartico, potem raje kupim USB, ker jo lahko uporabim praktično kjerkoli in verjetno ima USB boljšo prihodnost kot pa PCI. Kolikor gledam te USB kartice za 10€, imajo 2 vtičnici - line-out in microphone, nimajo pa line-in. Vprašanje je, ali lahko zvok iz neko drugo napravo priklopim kar na microphone vtičnico?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Starejši Amd-jev procesor

Oddelek: Navijanje
6693 (511) GTX970
»

Namestitev procesorja

Oddelek: Pomoč in nasveti
171508 (1112) Grizzly
»

kateri procesor, in katero grafično naj kupim?? predlagajte. (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
913459 (2669) gogi13
»

Najcenejša plata (socket A) + proc

Oddelek: Kaj kupiti
411391 (1042) jest10
»

problem z novim računalnikom

Oddelek: Pomoč in nasveti
151245 (1060) Azrael

Več podobnih tem