» »

Katera tehnologija

Katera tehnologija

amaot ::

Potreboval bi strokovno mnenje, katere tehnologije uporabiti za nek informacijski sistem iz garaže, ki bi ga uporabljala žlahta, pa bi se mogoče razširilo še kaj več, ne bi bilo čisto brez konkurence na trgu (in obratno :) v mislih so torej nekje te možnosti (ne čisto na pamet našteto, ideja je, da ni vezano na kakšen poseben tip klienta): asp, asp. Net, java+ee, php (+? ) pa baze mdb, mssql, mysql, sqlite (+? ). Server bi bil zelo lahke variante, vendar na windows 7. Neke vidike bi želel izpostaviti: stroški postavitve, vzdrževanja, izboljšav, popravkov in nadgradenj. Krivulja učenja dejansko ni prepoznana kot poseben problem, res ne :) torej, kakšni so nasveti za en (baje, da uporaben) informacijski sistem iz domače delavnice, z nizkimi zagonskimi stroški? Vaše odgovore zna prebrati več ljudi, če že mene ne boste vzeli resno. Tia
  • polepsal: Mavrik ()

Mavrik ::

Ej... kako pričakuješ kakšen pameten odgovor če ni bil namen in funkcija tega informacijskega sistema sploh napisana? :) "Informacijski sistem" je lahko karkoli.
The truth is rarely pure and never simple.

blackbfm ::

linux apache mysql php

techfreak :) ::

Namesto PHP lahko vzame kaj drugega ... karkoli drugega.

Mesar ::

Stari ASP recimo?
Your turn to burn!

blackbfm ::

Namesto PHP lahko vzame kaj drugega ... karkoli drugega.


ker?

amaot ::

Mavrik je izjavil:

Ej... kako pričakuješ kakšen pameten odgovor če ni bil namen in funkcija tega informacijskega sistema sploh napisana? :) "Informacijski sistem" je lahko karkoli.

jo, hvala, pustil sem si malo "pesniške svobode", ne bi se rad spuščal v podrobnosti, dokler stvar (konkretno) ne zaživi. morda bi res lahko zastavil vprašanje, katera tehnologija je najbolj "affordable" za malo obširnejšo spletno aplikacijo. c# winforms .net 2.0 fat client prototip že obstaja (nadzor, planiranje dogodkov, avtomatika ipd.), so pa težave zaradi desktop-only pristopa (zdaj, v času spleta, pametnih telefonov, tablic ipd.), pa tudi nekega fajn brezplačnega generiranja poročil in (interaktivnih) grafov ni najti, sam pa nimam želje tega pisati iz ničle. planira se tudi povezava z enim smart sistemom. če se zadeva "prime" (in dejansko je interes), bo zadeva sprofesionalizirana, ampak do takrat bi želel pričakovanja prizemljiti. "interno" izdajo zaradi lenobe že nekaj časa prestavljamo, zdaj pa, mislim, da ni več pravih izgovorov. bomo videli, so rekli slepi...

Mesar ::

Ja no kaj hočeš povedat, da že imaš server in client za PCje, zdaj pa bi rad še za tablice? Če ste desktop client naredili v C# sami potem app za Windows phone nebi smel bit problem, za Andorid je Java pa potem še app za iOS. Alternativno lahko za vse troje uporabiš web app in je zadeva že kaj dobro podprta, lahko z JavaScriptom rišeš grafe če ne druga in druge malenkosti - tu imaš svakojakih knjižic malo morje.
Your turn to burn!

Gandalfar ::

Tocno za to je http://xamarin.com/studio (ni pa poceni)

amaot ::

Mesar je izjavil:

Ja no kaj hočeš povedat, da že imaš server in client za PCje, zdaj pa bi rad še za tablice? Če ste desktop client naredili v C# sami potem app za Windows phone nebi smel bit problem... Alternativno lahko za vse troje uporabiš web app in je zadeva že kaj dobro podprta, lahko z JavaScriptom rišeš grafe če ne druga in druge malenkosti - tu imaš svakojakih knjižic malo morje.

ja, nekako deluje vse... no, reporting, izgleda, da bi bilo potrebno dokupit, ker brezplačne rešitve (npr. sourceforge) niso zadostne (fancy tabele+grafi). prav zaradi različnih tipov klientov in dostopnosti bo sportano za web, vendar ne vem, če res hočemo asp.net/sqlexpress v tej fazi, čeprav ga menda windows 7 iis podpira tudi na home edition (a to zagotovo drži?), zato je v igri tudi php/mysql varianta. glede html5 knjižnic za grafe, bi katero določeno priporočal? mogoče bo še komu zanimivo.

brodul ::

Analiza konkurence, mogoce se ti splaca razvijat OSS sistem skupaj z tujci, potem pa racunat integracijo in postavitev pri strankah.

Potem, ce ga bos pisal sam bos vzel tisto, kar poznas oz. tisto, kar bi se rad naucil.

Priporocam, da gradis vse na spletu. Ker dejanske aplikacije za android in iOs stanejo veliko, ker bos rabil 2 extra cloveka samo za to (pa vzdrzevanje stane). Ce ti bo nekdo delal projekt (iz vprasanj sklepam, da ne programiras dolgo), zahtevaj da je proizvedena koda tvoja ter, da ti jo morajo redno posiljat, on/oni bo pa najbrs zahteval delna placila. Fino je, ce je koda napisana v znanem frameworku, vsaj iz stalisca vzdrzevanja. Dobiti enega Java Spring ali Python Django programerja je dosti bolj ceneje, kot dobiti enega (prostega senior) Java programerja, ki bo gledal zakaj so ljudje sli implementirat svoj ORM in template language (seveda brez testov). :D
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

techfreak :) ::

če res hočemo asp.net/sqlexpress v tej fazi, čeprav ga menda windows 7 iis podpira tudi na home edition (a to zagotovo drži?)
IIS na desktop Windows variantah je namenjen testiranju in imajo omejitve (vsaj glede stevila vzporednih povezav vem da je). Za gostovanje bos po vseh verjetno potreboval Windows Server.

ragezor ::

Zakaj je pogoj windows 7?

A boste server za produkt naredili iz desktop compa?

Nevem zakaj bi tudi delal low budget zadeve in potem delal v corporate okolju, kjer je najvec moznosti, da moras kaj kupiti.

amaot ::

licenčen win 7 (home edition) je praktično pogoj, ker to imajo interni testerji (se pravi, žlahta in nekaj ožjih znancev), ne bi pa zaenkrat radi postavljali kakšnih dedicated web serverjev za to. nekako sem upal, da bom deležen nasvetov v smislu open sourcea, pa je vse precej sramežljivo (razen omembe lamp-e)... tako kot zaenkrat stvari izgledajo, bo, žal :), kar asp.net, kot sem nekako pričakoval, še posebej zaradi IIS podpore na win 7 home edition (moral sem sam preveriti, noben ni hotel odločno izjaviti).

lamp varianta bo sicer mogoče zanimiva, če bi se izkazalo, da je strošek hostinga asp.net aplikacij večji od stroška portanja (kar bi tudi bil svoj tehnološki izziv).

ah ja, glede senioritete/vodenja razvoja, industrijski prepoznavnosti ali strankah... to res ni stvar debate zdaj, mogoče bo ob kakšni drugi priložnosti :) anonimnim forumašem, se mi zdi, se ne spodobi, da vihrajo s kakšnimi posebnimi praporji, če sprašujejo za mnenje druge :-/

torej, zdaj bi moral spremeniti temo nekako v... poglej sosednjo temo :)

techfreak :) ::

Saj bi vprasal kje si php nasel, ampak raje ne bom. Ce ni zadeva zapletena potem imas za 5$/mesec VPS v primeru da uporabis nekaj nad Linuxom in se ti ni potrebno ukvarjati s postavljanjem zadev pri vsakem odjemalcu.

Isotropic ::

openerp
in ne izumljaj tople vode

amaot ::

da, absolutno se strinjam s prednostmi web serverja glede dostopnosti in deploymenta, žal pa je tako, da nimam še nikjer dedicated serverja, ki bi imel res neko posebno varnost (razen mse), niti svojega računalnika ne želim izpostavljati, ko ni pod interaktivnim nadzorom (niti za bolj resne zadeve ga ne), zato bi raje imel ločene lokalne mreže, kjer pa je mogoče na koncu enostavno zliti v eno bazo. no, upam, da sem se pravilno izrazil ;) evo, zdaj moram it gledat, kaj je ta openerp, mogoče nudi neke osnove, ampak se mi zdi, da ne gre točno v želeni smeri.

Looooooka ::

Gandalfar je izjavil:

Tocno za to je http://xamarin.com/studio (ni pa poceni)

apache cordova....the free alternative.
Glede na Visual Studio Preview bo zgleda lepo vgrajeno v naslednjo verzijo VS-ja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razvoj mobilne aplikacije Kivy vs Ionic

Oddelek: Programiranje
61157 (1001) jukoz
»

Internetna stran in domač server

Oddelek: Omrežja in internet
173301 (3137) Seljak
»

Katere programe uporabljate?

Oddelek: Programska oprema
424283 (3563) R33D3M33R
»

Izbira pravega linuxa

Oddelek: Operacijski sistemi
81799 (1661) gpg
»

ASP.NET(jezik C#) vs. PHP (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
7710147 (8791) Nerdor

Več podobnih tem