» »

Vzdrževanje avtomobila - nasveti za začetnike

Vzdrževanje avtomobila - nasveti za začetnike

An0N ::

Lep pozdrav,

ker sem pred kratkim videl, da je na slotech-u kar nekaj mojstrov, ki se spoznajo na avtomobilizem, odpiram temo, ki bi koristila ljudem kot sem jaz, ki o avtomobilizmu ne vejo skoraj nič.

In sicer: vidim, da ni eksplicitne teme, ki bi govorila o vzdrževanju avtomobila, zatorej sem se odločil sledeče: Vabim interesente, da napišejo morebitne nasvete po rubrikah:

- REDNO VZDRŽEVANJE (DIY opravila)
- SERVISI
- ZDRAVA TEHNIKA VOŽNJE


Sledeče bi lahko bilo tudi specificirano glede na tip motorja, avtomobila ipd.

Vabim ljudi, ki se spoznajo, da ponudite kakšen nasvet začetnikom. Hvala!

LP,

An0N

Steampunk ::

SERVISI
1x na leto pelješ na servis, oz. na 10, 20, 30, 40, ... tisoč km. Piše vse v servisni knjigi avta.

ZDRAVA TEHNIKA VOŽNJE
Ko je motor hladen ga ne vrtiš do rdečega polja, ko je segret počni z njim kar želiš.

Pod DIY pa ne vem, vzameš izvijač v roke in popraviš.

Vikking ::

- DIY opravila česa?
- redno vzdrževanje so redni servisi kot jih predpisuje proizvajlec vozil. Pri novejših vozilih je to pogojeno celo z pogoji garancije.
Oziroma lahko smatram redno vzdrževanje, kadar pride do okvare na vozilu (vendar je vozilo še vozno), da se napaka čimprej odpravi.

- zdrava tehnika vožnje? kaj naj bi to pomenilo mi ni jasno.

gruntfürmich ::

če nimaš nič pojma, potem odpri navodila in tam poglej kaj je primerno zate. po navadi je kar dosti stvari omenjenih da jih sam preveriš.
za vse ostalo pa se sprijazni (kot se nas je večina) da boš imel servis za to...
vse preveč je 'mojstrov', ki nimajo pojma.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Olórin ::

recimo:

DIY:
bliža se zima. Pred zimo očisti vse gumijaste dihtunge okoli vrat in jih namaži s kakšnim zaščitnim premazom za armaturno ploščo. S tem boš preprečil da bi vrata primrznila na gumo. Zamenjaj brisalce, zvrhaj nivo tekočine za čiščenje stekel. S premazom za armaturno ploščo zaščiti še vso plastiko okoli karoserije, da bo ostala lepa in črna namesto nagravžno zbledela (seveda je bolje če uporabiš premaz za plastiko karoserije samo sklepam da boš hotel varčevat in pač uporabit 1 kanto za vse premazat :) ).

V ključavnico vrat špricni malo wd40 ali silikona. S tem boš preprečil zamrznitev ključavnice.

Na vsake 3 leta na novo napolni klimatsko napravo. Tudi pozimi jo potrebuješ da se ti okna ne bodo rosila ;)

SERVISI
tu ni specialne logike. Drži se točno tega kar ti pieš v navodilih, vse delaj v intervalih, ki so specificirani v navodilih. Lahko narediš ti, lahko pelješ k mehaniku.

NAČIN VOŽNJE:
dokler je motor hladen delaj z njim varčno. Ko se segreje lahko z njim delaš praktično karkoli hočeš in ga ne boš uničil. Če imaš turbino pa mu daj ob koncu vožnje kakšno minuto ali dve prostega teka, da se vsi tlaki lepo izravnajo in se sistem lepo počasi ohladi. S tem boš zelo podaljšal življenjsko dobo turbine.

dodatek.: seveda lahko voziš divje, motor priganjaš do rdečega. Če ga boš temu primerno servisiral motorju ne bo hudega. Če ga boš zanemarjal pa ga boš s takim načinom vožnje uničil.
Sicer pa se drži točno tega kar ti piše v navodilih uporabe, kjer zagotovo piše tudi kako je treba vozilo voziti :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Olórin ()

GrimReaper ::

Sam sem še vse 3 dosedanje atmosferske bencinarje zjutraj prve par km šparal tam do 4000, popoldne pa kar takoj prvih par pospeševanj do 5000, pa ni blo nobene panike.
Itak se drugače nikamor ne premakne, tko da neke hude izbire sploh nimaš.

Drugače če nisi picajzlast, avto ne rabi nekega hudega vzdrževanja, menjava olja na 1 leto, zavorna, hladilna in ostali filtri nekje na 2-5 let, gume vsake 4 leta.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Zgodovina sprememb…

menjalnik ::

Ja zdaj, ko se bodo začeli zimski dnevi je fajn namazat gume okoli vrat npr. z glicerinom, da vrata ne primrznejo in če je hladilna tekočina že zelo stara se, da novo.

Zdrava tehnika vožnje? Za najbolj optimalno vožnjo bencinarja šaltaš pri 3k rpm, dizla pa pri 2k rpm. Hladnega bencinskega motorja ne priganjaš do blokade ni ti pa treba spet ravno šaltat pri 2k obratih, ker mučiš motor tudi pri toplem z majhnimi obrati. Drugače je pri dizlu, kjer s hladnim delaš previdno, ko pa je vroč je pa vseeno:DIn pa vsak avto, še posebej dizla je fino "preluftat" enkrat mesečno.

Servise, če narediš tam do 8ooo km letno, jih delaj na 2 leti, če pa jih narediš več pa vsako leto. Kontloriraj nivo hladilne tekočine in olja, sploh če rad priganjaš motor. Poceni olja ne kupuj! Sklopko "šparaš" tako da ne speljuješ z mesta, da cvilijo gume ampak lepo in na klancu speljuj z ročno zavoro, pri dolgem čakanju na semaforju imej v leru in ne stoj na sklopki.

Če ima akumulator čepke dolij destilirano vodo, ker mu podaljšaš življenje. Potem, če delaš kratke vožnje obvezno vsake toliko časa pusti, da avto na mestu laufa, da se akumulator nafila|pojdi na kak izlet|kupi polnilec za akumulatorje.

Potem, ko kupuješ rabljen avto, ne boš nikoli izvedel koliko imaš kilometrov, ker se danes vse da pobrisat in oguljen volan in znucani sedeži niso pogoj, da ima avto veliko prevoženih.

Ko kupuješ avtodele vedno pokliči na servis in v trgovino z avto deli, ker se lahko izkaže, da je original del cenejši od ponaredka...Ali sem še kaj pozabil?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vzdrževanje -+15 let starega avta (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7613221 (9763) WizzardOfOZ
»

Koliko je realna življenska doba vozila? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
9919598 (16388) Klemzz
»

Optimalna vožnja 1.0TSI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
12620599 (17476) fikus_
»

"Življenjske dobe" vaših avtomobilov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
15450224 (26527) krneki0001
»

Kakšne avtomobile vozite in kako ste z njimi zadovolni? Kritika, kakšna popravila in (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
10828650 (17943) MrBrdo

Več podobnih tem