» »

Microsoft je predstavil Windows 10

Microsoft je predstavil Windows 10

En Windows za vse

vir: The Verge

Štartni meni z elementi iz Windows 8

vir: The Verge

Task View z dodatnimi namizji spodaj

vir: The Verge

Surface 3 Pro v namiznem načinu, ker je priključena tipkovnica

vir: The Verge
The Verge - Logično bi bilo, da bi Windows 7 in 8 sledil Windows 9, a temu ne bo tako. Pri Microsoftu so očitno razmišljali, da bi novo verzijo poimenovali Windows One (za imenom bi se skrival pomen), a ker so Windows 1 že imeli, so se zadovoljili z Windows 10. Razlog za to se skriva v enotnosti operacijskega sistema, saj naj bi bil Windows 10 zelo enoten na vseh platformah, ki jih ponuja Microsoft, torej na namiznih računalnikih, prenosnikih, tabličnih napravah in na mobilnih telefonih ter tudi televizorjih, prek HTPC-jev in Xbox One. Na vseh bo na voljo enotna trgovina z aplikacijami, kjer bodo za vse platforme na voljo načeloma enake aplikacije. Na začetku predstavitve so posebej poudarili podjetja oz. poslovna okolja, kjer naj bi bil Windows 10 sploh domač. Velika podjetja naj bi bila npr. sposobna prilagajati trgovino svojim zaposlenim, na njej bodo npr. morda lahko ponujala interno programje.

Ko je predstavitev zašla na pregled vmesnikov, so začeli z namizno različico. Da, meni štart se vrača v prav takšni obliki, kot smo že videli. Na levi je pogosto uporabljano programje, na desni pa ploščice, ki jih poznamo s štartnega zaslona v Windows 8. Slednje bo, kot v Windows 8, mogoče prerazporejati, jim spreminjati velikost, itd. Po besedah Joea Belfioreja, ki je vmesnik predstavljal, je sprememba namenjena predvsem uporabnikom Windows 7. Ti bodo dobili poznano uporabniško izkušnjo, a bo ta imela dodane elemente Windows 8. Naredil je primerjavo z avtomobili, če je Windows 7 Prius 1. generacije, je Windows 10 na namizju nova Tesla. Koncept je enak, oba se vozi enako, a je Tesla seveda neprimerno bolj napredna, bolj kakovostna in vsebuje obilico nove tehnologije. Iskanje v meniju start seveda prinaša obliko iz Windows 7 ter prednosti iz Windows 8, torej zadetke v meniju z naborom zadetkov novejše različice.

Zelo dobrodošla novost je še, da se celozaslonski, tabličnim napravam namenjeni programi zdaj lahko zaganjajo v oknu, kot je bilo tudi napovedano. Ti univerzalni programi naj bi se kljub uporabi tipkovnice in miške vseeno uporabljali intuitivno, kar morda ni vedno veljalo v primeru celozaslonskih programov v Windows 8. Ker bodo tekli v oknu, bo seveda mogoče hkrati uporabljati univerzalne in klasične programe, vključno s pripenjanjem na polovico zaslona. Za uporabnike namizne različice bo močno izboljšana večopravilnost. Poleg gumba štart se nahajata gumb za iskanje in t.i. Task view gumb, ki na zaslonu pregledno razporedi vsa odprta okna, spodaj pa pokaže še za Windows bistveno novost (ki jo konkurenca seveda podpira že dolga leta), dodatna namizja. Zaradi več namizij je bilo pripenjanje aplikacij na rob zaslona izboljšano, saj s Snap Assist lahko uporabnik potegne določeno aplikacijo z drugega namizja. Niso pozabili niti na bolj napredne uporabnike, ki uporabljajo ukazno vrstico. KONČNO bo tekst (pot do direktorija, ukaze iz vodičev, itd.) v Ukaznem Pozivu (Command Promptu) mogoče lepiti s Ctrl+V, namesto desnega klika in izbiranja prilepi v meniju, ki se odpre.

Če naprava podpira upravljanje z dotikom, nekaj funkcij iz Windows 8 ostaja. Vrstica z dodatnimi možnostmi na desni, poznana kot Charms Bar, ostaja. Poteg z levega robu proti sredini bo odprl prej omenjen Task View, le da bo ta imel nekoliko večje gumbe za zapiranje programov, ki jih je lažje izbrati. Vmesnik bo sicer očitno ostal precej podoben tistemu, ki ga poznamo že z Windows 8. A ni težav, če imamo namizni računalnik, prenosnik brez na dotik občutljivega zaslona oz. kar tablično napravo, kot je Microsoftov Surface.

Naprave bodo pač delovale v edinem vmesniku, ki je smiseln. Težava se pojavi, ko je naprava sposobnega obojega, kar Surface s priklopom tipkovnice pravzaprav zna, dober predstavnik pa je Lenovova serija prenosnikov Yoga, ki se lahko obnaša tudi kot tablica. Tam je izbira vmesnika nekoliko manj definirana, a brez skrbi, tudi tukaj ima Microsoft rešitev. V načinu, kjer se z napravo upravlja na dotik, nimamo štartnega menija, temveč štartni zaslon, kot v Windows 8. Ko bo v uporabi tipkovnica (priklopljena na Surface oz. Yoga v prenosniku naravni orientaciji), bo vmesnik enak namizno-prenosniškemu.

Z jutrišnjim dnem, 1. oktobrom, bodo zagnali Windows Insider Program, prek katerega bodo na voljo beta oz. Technical Preview različice za prenosnike in namizne računalnike. Temu bodo sledile beta različice za strežnike, k sodelovanju vabijo tudi domače uporabnike in trdijo, da bodo z javnostjo delili bistveno več podatkov, kot v preteklosti. Uporabnikom namenjene informacije bodo v širšem obsegu na voljo zgodaj leta 2015, več o univerzalnih aplikacijah bo mogoče zvedeti aprila 2015 na konferenci Build, nasploh pa naj bi bil Windows 10 na voljo šele sredi leta 2015, čez slabo leto dni torej.

Prireditev je torej relativno skopa z informacijami, izvedeli smo, da bo ime nekoliko pričakovano, da bo ena verzija za vse platforme, od telefonov do televizorjev (za diagonale med 4 in 80 palci) z razvijalcem prijaznimi orodji, da bo mogoče aplikacijo razviti enkrat za vse velikosti. Točnih podatkov o izidu, o ceni, o nadgradnjah in drugih detajlov tokrat žal nismo izvedeli.

143 komentarjev

«
1
2 3

m0LN4r ::

Welcome home
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

legice ::

odlično da se vrača start gumb tako kot se šika=) sama ideja 10ke mi je všeč, ampak zakaj niso poimenovali one? saj so imeli tudi xbox enko in jih to ni ustavilo.
če se ne motim, bo ta verzija bila uspešna, če gremo po tradiciji good, bad, good, bad verzij OSa=)
Prekopu vrt in našu Bin Ladna

Killermode ::

kaka naj bi bla pa cena?

...:TOMI:... ::

Saj pri office-u so tudi izpustili številko 13. Čudna logika.
Tomi

Steampunk ::

pa kako je z nadgradnjo?

PrimozR ::

Te informacije pridejo kasneje.

TOMI 13ko? 2013 sicer obstaja, al maš v mislih kaj drugega?

nikolahodin ::

Kmal bo MS office 2015

Bambolo ::

Sej v Micosoftu znajo če hočejo. Le včasih se s hitenjem zakoljejo sami sebe.

Trinitron ::

Prvi zadetek v Googlu za Windows 10 :))

http://www.infoworld.com/article/261350...

[April Fools' joke from 1.4.2013]

pegasus ::

Windows one zero .... me spominja na oni binarni štos ... there are 10 kinds of people in the world ... :D

...:TOMI:... ::

PIPI, office 2003 je verzija 11, 2007 je 12, 2010 je verzija 14, office 2013 je v15.

Microsoft office @ Wikipedia

Triskaidekaphobia @ Wikipedia
Tomi

PrimozR ::

A. 13ka pač ni javna in so se ji morda izognili zaradi 'nesreče'? Al je morda v13 OS X verzija?

rand ::

Očitno se vrača tudi aero....
while(1)fork();

tha_man ::

Zgleda obetavno, takšna bi morala biti že osmica.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Nummy ::

Naj že enkrat zrihtajo integriranost v samem sistemu, ker niti drag&drop med dvema aplikacijama ne deluje vedno kot bi moral,... pa še miljon drugih stvari imajo za zrihtat pa ta metro style nej skenslajo, ker je ogabn do amena.

k4vz0024 ::

Če se Aero vrača, je bila moja napoved ob win 9, pravilna.:)

mrTwelveTrees ::

všeč mi je :)

Qushaak ::

Tega pa ni videti da bo. Vsaj iz pričujočih slik.

trnvpeti ::

Zakaj bi sla firma iz win7 na win10?

bluefish ::

Sicer še vedno nisem preveč navdušen nad navalom barv, vendar zna tole zamenjati W7 na moji kišti.

[D]emon ::

Barvne teme se je od vedno dalo prilagodit v Windowsih.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Steampunk ::

Meni se sploh ne dopade, če bo nadgradnja zastonj (upam, da preko Windows Update in ne zelenega bruha), bom nadgradil, drugače ostajam na trenutnih. Bo treba razmislit o alternativah.

garamond ::

trnvpeti je izjavil:

Zakaj bi sla firma iz win7 na win10?
Ker so že spustili 2 vmesni verziji Windowsov. Oh, wait!

Qushaak ::

MS že nekaj generacij Windows-ov obljublja, da bo obstajala samo64-bit edicija. Windows 10 bo najbrž še zmeraj tudi v 32-bit verziji?

bluefish ::

Glede na strani za prenos TP bo očitno res tako.

The technical preview will be available tomorrow and the downloads will come in at around 4GB for the 64-bit variety and around 3GB for the 32-bit version.

http://www.neowin.net/news/windows-10-p...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

trnvpeti ::

garamond je izjavil:

trnvpeti je izjavil:

Zakaj bi sla firma iz win7 na win10?
Ker so že spustili 2 vmesni verziji Windowsov. Oh, wait!

Cisto nic ne preprica.
Tudi ce bi bili slucajno zastonj, se ne splaca nadgradit.
Alternative pa delajo z slabsim hw, z veliko manj diska
Nic tezenja z nadgradnjami ipd

PrimozR ::

trnvpeti je izjavil:

Zakaj bi sla firma iz win7 na win10?

Ker ne more uporabljati 10 let starega OS-a?

bluefish ::

Zakaj ne? Podpora je še, strojna oprema dela, programi tudi,...

tony1 ::

"KONČNO bo tekst (pot do direktorija, ukaze iz vodičev, itd.) v Ukaznem Pozivu (Command Promptu) mogoče lepiti s Ctrl+V, namesto desnega klika in izbiranja prilepi v meniju, ki se odpre."

Po desetletjih preklinjanja: Shut up and take my money!!!!!!! :))

PrimozR ::

Ravno to, podpore po 10 letih ni ravno več veliko. Strojna oprema dela, če je stara. Na novo boš valda dal nov OS. Na starih mašinah delat upgrade je pa vprašljivo. Čeprav pomojem ne bi bilo neumno zaradi enotnega okolja. Odvisno sicer od podjetja in tipa licenc, ki jih ima.

bluefish ::

Vprašanje, kako pogosto se dejansko menja strojna oprema. Jasno pa, da se na novo da tudi nov sistem, samo potem je res problem zaradi različnih verzij.

trnvpeti ::

bluefish je izjavil:

Zakaj ne? Podpora je še, strojna oprema dela, programi tudi,...

Ja vse deluje, in tudi se bo nekaj casa

Kvecjemu se gre na kaksen alternativni office
Pa se kaksen kolab client
Pac pocasi se spoznava, da ne obstaja samo en sistem

Winsi bodo morali nekaj ponudit

...:TOMI:... ::

Ah, v firmah veselo tečejo tudi win 98, nove mašine pa downgrade-jo iz win 7 na xp. Odvisno od delovnega mesta, vendar vse živo vidiš po firmah.
Tomi

black ice ::

...:TOMI:... je izjavil:

PIPI, office 2003 je verzija 11, 2007 je 12, 2010 je verzija 14, office 2013 je v15.

Microsoft office @ Wikipedia

Triskaidekaphobia @ Wikipedia

Američani pač.

Nummy ::

So ratal tak kot google. Še win9 niso dal ven, oni že sanjajo win10... google isto, še 4.4.x android nimajo na večini telefonov oni že sanjajo kukuruz o 5.x in 6.x... In pol se sprašujejo zakaj jim ne gre prodaja???

garamond ::

trnvpeti je izjavil:

garamond je izjavil:

trnvpeti je izjavil:

Zakaj bi sla firma iz win7 na win10?
Ker so že spustili 2 vmesni verziji Windowsov. Oh, wait!

Cisto nic ne preprica.
Tudi ce bi bili slucajno zastonj, se ne splaca nadgradit.
Alternative pa delajo z slabsim hw, z veliko manj diska
Nic tezenja z nadgradnjami ipd
Spregledal si mojo drobceno šalo, med win7 in win10 ni dveh glavnih verzij, temveč samo 1! :-)

Se mi pa ime oziroma razlaga ne zdi posrečena. Poudarjalo naj bi enotnost, ampak kolikor razberem, bo UI izgledal kvečjemu bolj različno na različnih vrstah naprav. Kot da bi poskušali z imenom popraviti smer, kamor grejo. Tudi njihova prejšna zgodba, ki se je spet ponovila -- ko spet nekomu znotraj podjetja "uidejo" informacije -- je bila negativna. Meni sporoča to, da v novi verziji Win ni absolutno ničesar novega in je še najboljša reklama to, da "uide" informacija nevsebinske narave.

Samo po drugi strani je pa zabavno, da "manjkajo" Win 9. Upam, da bodo kakšni memi na to temo.
Windows 9 were so bad they had to start from scratch (again). This is Windows 10.
"Marketing Department is't so excellent with numbers"-- MS Programmer

PrimozR ::

Nummy je izjavil:

So ratal tak kot google. Še win9 niso dal ven, oni že sanjajo win10... google isto, še 4.4.x android nimajo na večini telefonov oni že sanjajo kukuruz o 5.x in 6.x... In pol se sprašujejo zakaj jim ne gre prodaja???

Sej Win9 sploh ne bo... Tole je Treshold, sicer pričakovan kot Win9.

...:TOMI:... ::

V bistvu smo win 9 že videli. To je bil 8.1.
Tomi

d4vid ::

Čakam nq odgovore v stilu: "Kakšne so sistemske zahteve?" ter "A bo tole delovalo na Lumii 520?".

(Ti dve stvari me zanimata, ampak je še malo kmalu za spraševanje tega... :D )
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

Lonsarg ::

Zakaj zaboga ne dajo v desktop modu Live Tile kar lepo na desktop.

Na ta način bi tako tablet mode kot desktop mode imela v ospredju Live Tiles... Zdaj pa bodo v desktop modu skriti v start meniju, ki je ponavadi prižgan milisekunde.

Shranjevanje datotek na desktop je pa itak nekaj kar bi morali ljudi odvadit. Mogoče na kak nežen načun, da nardiš da grdo zgledajo in se pomešajo z live tiles.

filip007 ::

Ja Android ima tako...

Zdaj boš lahko imel namizje prazno in spodaj nobene ikone razen odprtega progama, manj ikon bolje je.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

bluefish ::

Tako je. Nasičena namizja mi nikoli niso bila preveč všeč, ker le odvračajo pozornost od dela, če ima človek aplikacijo odprto v manjšem oknu in ne čez celoten desktop. Toliko bolj to velja za te žive ploščice.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

PrimozR ::

d4vid je izjavil:

Čakam nq odgovore v stilu: "Kakšne so sistemske zahteve?" ter "A bo tole delovalo na Lumii 520?".

(Ti dve stvari me zanimata, ampak je še malo kmalu za spraševanje tega... :D )

Toel je res prezgodaj, ja, sploh če bo o namizni verziji OS-a govora šele prihodnje leto. Razen če pod consumer oriented info spadajo tudi telefoni.

mtosev ::

tole pa izgleda zelo fajn, aero mi je tud všeč, za start gumb mi je vseeno.tile winsi pa bodo free upgrade za 8/8.1 userje:))
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

boolsheat ::

PrimozR je izjavil:

d4vid je izjavil:

Čakam nq odgovore v stilu: "Kakšne so sistemske zahteve?" ter "A bo tole delovalo na Lumii 520?".

(Ti dve stvari me zanimata, ampak je še malo kmalu za spraševanje tega... :D )

Toel je res prezgodaj, ja, sploh če bo o namizni verziji OS-a govora šele prihodnje leto. Razen če pod consumer oriented info spadajo tudi telefoni.


Baje pride preko developer preview programa na vse WP8+ telefone. Samo sem vseeno skeptičen o resničnosti te informacije...

filip007 ::

Ja pa bo kot Android no vsaj podobno, start menu čez cel zaslon.

Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Spc ::

Malo boljše kot 8ka, ampak še vedno mi ni všeč ta kvadraten UI z velikimi kvadratnimi ikonami, ki porabijo pol screena.
 

[D]emon ::

Lonsarg je izjavil:

Shranjevanje datotek na desktop je pa itak nekaj kar bi morali ljudi odvadit. Mogoče na kak nežen načun, da nardiš da grdo zgledajo in se pomešajo z live tiles.


Easy peasy, desni klik na desktop > View > kljukico stran pri "Show icons".
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

FireSnake ::

Pa ravno zdaj, lp sem prek bolhe kupil original win 8.1 ... :D

Vrnitev start gumba je korak v pravo smer, čeprav je že ta v 8.1 povsem OK ...
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prihaja nov paket popravkov za Windows 10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6035165 (32358) Lindir
»

Za otvoritev konference Build obilica novosti

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
3013363 (11103) boolsheat
»

Windows 8.1 Update 1 prihaja že marca (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
10528955 (23351) kamuee
»

Windows 8 je tu (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
27062460 (46393) HupChup

Več podobnih tem