» »

HP priznal in bil obsojen dajanja podkupnine

HP priznal in bil obsojen dajanja podkupnine

Slo-Tech - V San Franciscu se je končal postopek ameriškega pravosodnega ministrstva proti Hewlett-Packardu in njegovim ruski, mehiški in poljski podružnici, v katerem je bilo podjetje obsojeno dajanja podkupnin. Skupno bodo morali plačati 108 milijonov dolarjev glob in sodnih stroškov.

Preiskava HP-ja zaradi podkupovanja se je v ZDA pričela že pred štirimi leti, v Evropi in Rusiji pa je tekla še dlje. V ZDA so HP-ju očitali kršitve zakona o prepovedi podkupovanja v tujini (FCPA), saj naj bi odgovornim osebam v Rusiji izplačali večmilijonske podkupnine, da so dobili posel na ruskem tožilstvu. Podobno so si v Mehiki zagotovili posel z naftnim podjetjem v državni lasti ter na Poljskem s policijo.

Že aprila letos se je HP pogodil z ameriško agencijo za nadzor trga vrednostnih papirjev (SEC) in s tožilstvom sklenil dogovor, da nezakonito ravnanje prizna. HP je ves čas preiskave zgledno sodeloval, saj preiskovani dogodki segajo v leta 2000-2010. HP trdi, da večina ljudi, ki so odgovorni za nezakonito ravnanje, ni več zaposlenih pri njih, a to ne drži povsem.

V četrtek je Hewlett-Packard Rusija na naroku na sodišču v San Franciscu v skladu z dogovorom priznal kršitve FCPA, zato je sodišče lahko hitro izreklo kazen. Ruska podružnica HP mora plačati 59 milijonov dolarjev kazni, ker so v Rusiji izplačali več kot dva milijona dolarjev podkupnin. Podkupnine je v bistvu financirala kar Rusija sama, saj so imeli zvit sistem za dvig marže. HP je izdelke najprej prodal ruskemu partnerju, ki jih je potem prodal posredniku, od katerega jih je HP odkupil nazaj po višji ceni. Po tej višji ceni jih je potem prodal ruskemu tožilstvu, ki je bilo naročnik. Razliko med nakupno in prodajno ceno pri posredniku so prek računov v davčnih oazah spravili do vplivnih ljudi, ki so priskrbeli posel.

Tudi na Poljskem in v Mehiki je HP kršil zakonodajo, a za početje niso bili obsojeni, saj so se strinjali s plačilom 18 milijonov dolarjev kazni in priznanjem prekrška (ne pa kaznivega dejanja). K temu je treba prišteti še plačilo 31 milijonov dolarjev neupravičeno pridobljene koristi s posli, od aprila natečenih obresti in civilne kazni, ki jo je izrekel SEC. Skupno bo tako HP plačal 108 milijonov dolarjev.

7 komentarjev

LeQuack ::

Tako se pač posluje v teh državah, podobno kot pri nas. Korupcija je de-facto standard za poslovanje v nekaterih takšnih državah. Podjetja se samo prilagodijo okolju.
Quack !

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LeQuack ()

cegu ::

A se kje dela kaj drugače? Druge poti na trg nimajo. Bo pa kdo drug podmazal.

SeMiNeSanja ::

Koliko je še tega, pa jih žal ne ujamejo.

Tudi pri nas lahko zaslediš vrsto nakupov, ki so mimo vsake logike pametnega gospodarjenja.

...:TOMI:... ::

Ok, kaznovali so jih, plačati morajo nek drobiž, kaj so pa naredili, da tega ne bodo več počeli?
Tomi

SeMiNeSanja ::

...:TOMI:... je izjavil:

Ok, kaznovali so jih, plačati morajo nek drobiž, kaj so pa naredili, da tega ne bodo več počeli?

Par grešnih kozlov so določili in jih žrtvovali (odpustili).
Vprašanje pa je, če so to dejansko bili pravi odgovorni akterji v tej zgodbi.

kitaj ::

LeQuack je izjavil:

Tako se pač posluje v teh državah, podobno kot pri nas. Korupcija je de-facto standard za poslovanje v nekaterih takšnih državah. Podjetja se samo prilagodijo okolju.

Slabo so se prilagodili, če jih kazensko preganjajo doma in v teh državah.

antonija ::

Kaj bojo pa naredili v doticnih drzavah zdaj ko imajo priznanje da so uradniki sprejemali podkupnine?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Samsung prodaja tiskalniški oddelek HP-ju

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
258689 (7353) antonija
»

Hewlett-Packard priznal podkupovanje

Oddelek: Novice / Ostale najave
97543 (6354) AndrejO
»

V ZDA globa in zaporne kazni za dogovarjanje o cenah LCD-jev

Oddelek: Novice / Tožbe
74586 (3866) jerry2
»

HP Intelu plačal pol milijarde dolarjev za držanje Itaniuma pri življenju

Oddelek: Novice / Ostale najave
146177 (3962) SoulReaver

Več podobnih tem