» »

Slo-Tech GNU/Linux [vprašanja, problemi, predlogi]

Slo-Tech GNU/Linux [vprašanja, problemi, predlogi]

««
20 / 39
»»

GregaST ::

prijavu sm se kot root in vpisal "pppoeconf". potem mi najde mrežno kartico in začne nekej pregledovat.in ko pride do 100% mi napiše tole: Oprostite, preiskal sem vse delujoče naprave (1), a se vaš zgoščevalnik dostopa ni odzval.Prosim, preverite mrežne in modemske kable.Vzrok spodletelemu iskanju bi bil lahko tudi že zagnan proces pppoe, ki nadzoruje modem.

Ideje na plano :)

CCfly ::

V konzoli napiši ifconfig in poglej če imaš slučajno tam že ppp0 ali pa eth0.

nekej ne bo u redu.če vpišem ipconfig mi napiše tole:

bash: ipconfig: command not found

a je mogoče kšn drug ukaz ker tole očitno ni pravi ukaz? aja pa zakaj sploh tok problemov z ADSL? a niste nekje rekl da samo uklopiš kabl pa dela.če sm zagnou s cdja mi je delal ne da bi kej spreminjou.zdej pa kr ne.to me mal jezi.

hruske ::

f madona, s f-jem ne s p-jem. dej no vsaj pejt se enkrat pogledat ce si prov prebral.

ooo fak.3x sm pogledu pa sm biu tok prepričan da je ipconfig.sorry.moja napaka.

no tokrat sm napisou iFconfig pa mi napiše tole:

eth0 Link encap: Ethernet Haaddr 00:08:A1:2C:F0:67
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU: 1500 Metric:1
RX packets: 50 errors: 0 dropped: 0 overruns:0 frame:0
Tx packets: 6 errors: 0 dropped: 0 overruns: 0 carrier
collisions: 0 txqueuelen:1000
RX bytes:3000 (2.9 KiB) TX bytes: 72 (72.0b)
Interrupt: 10 base addres:0xd400

Link encap: Local loopback
inet addr: 127.0.0.1 Mask: 255.0.0.0
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16456 Metric:1
RX packets: 28 errors: 0 dropped: 0 overruns: 0 frame:0
TX packets: 28 errors: 0 dropped: 0 overruns: 0 carrier:0
collisions:0 txquelen:0
RX bytes: 1944 (1.8 KiB) TX bytes:1944 (1.8 KiB)

Kaj pa zdej? očitno tale eth0 laufa.a ga je treba kako izklopt?

Nekje si očitno že mrežno konfiguriral.
V konzoli:
ifconfig eth0 down
pppoeconf

sicer jst nism nč konfiguriral sam sej ni važn.upam sam da bo delal tole.

no tkole je.če prej vpišem "pppoeconf" mi napiše tist k sm jst napisou.če pa tega ne vpišem mi pa napiše sam tist k sm spodej napisou torej samo tole:

Link encap: Local loopback
inet addr: 127.0.0.1 Mask: 255.0.0.0
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16456 Metric:1
RX packets: 28 errors: 0 dropped: 0 overruns: 0 frame:0
TX packets: 28 errors: 0 dropped: 0 overruns: 0 carrier:0
collisions:0 txquelen:0
RX bytes: 1944 (1.8 KiB) TX bytes:1944 (1.8 KiB)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GregaST ()

Gandalfar ::

in kako imas adsl prikljucen?

prek routerja mamo mrežo.

A maš potem na ruterju naštiman dostop prek DHCP ali imaš fiksen IP za svojo mašino ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: CCfly ()

fiksen IP

Potem pa samo pravilno skonfiguriraj mrežno kartico. Nekje v menijih imaš grafično orodje za nastavitve.

ja kako nej skonfiguriram.to sm vprašou že čist na začetku in po parih postih smo spet na začetku.ko grem gledat pod tist meni "K" pa orodja al kaj je že ni tist za nastavlat mrežno kot pa je blo če sm bootov s cdja.

Okej pa odpri konzolo, vtipakj su, potem pa mislim da netconfig. Če ne pa lahko probaš tole, da vidiš če deluje (spremembe se ti takole ne shranijo):
ifconfig eth0 down (če ti javi da eth0 ni brez panike)
ifconfig eth0 tvoj_ip netmask tvoj_netmask
route add default gw ip_od_ruterja

Aja pa v /etc/resolv.conf vpiši noter vrstico:
nameserver ip_od_ruterja

če vpišem ifconfig eth0 down mi nč ne napiše.če vpišem ifconfig eth0 moj_ip mi tud nč ne napiše kar je verjetno prou.če vpišem netmask moj_netmask mi napiše bash: netmask: Command not found.če vpišem route add default gw ip_od_ruterja mi napiše network unreachable.

Daedalus ::

Al pa na routerju vklopi DHCP, pol se pa na svoji mašini prijavi kot root, pa vpiši dhclient v konzolo. Enter, in dela...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

moj_nick ::

Pa naj mu nekdo pove, kakšen je ukaz za tist utility, ki nastavi mrežno.
110111001001010001010000

Človek ti nisi zbran:
ifconfig eth0 down
ifconfig eth0 tvoj_ip netmask tvoj_netmask
route add default gw ip_od_ruterja
Točno to vtipkaj ! Trije ukazi.

Npr.:
ifconfig eth0 192.168.1.50 netmask 255.255.255.0
route add default gw 192.168.1.1

Nekdo je enkrat nekaj spraševal, ko je imel grde fonte v GTK aplikacijah pod okoljem KDE.

Inštaliraj si gtk-theme-switch in ga poženi. Ob drop-down meniju imaš nek plus. Klikni ga in dal ti bo možnost spremembe fonta.

;)
110111001001010001010000

moj_nick: sudo networkconf

Končno. Jaz se pa tukaj mučim.

Evo.moj prvi post iz linuxa.hvala Gandalfar tist je blo velik laži.zdej mi vsaj ne bo treba resetirat računalnika vsakih 5 min.še tole me zanima.zakaj mi ne odpre nadzorno središče? najprej začne nalagat (ob kazalcu skače ikonca) potem pa neha in nič ne odpre.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GregaST ()

Ni ti potrebno resetirat računalnika če spremeniš nastavitve.

nova verzija .. danes zvecer ali pa jutri. Stay tuned .. :)

CCfly nism tko mislu :D mislu sm da sm mogu vedno resetirat računalnik pa bootat windowse če sm hotu kej vprašat.zdej mi ne bo treba več.

Marjan ::

Staro verzijo bi se dalo lahko posodobit z apt-get ... :\

"ne da se" je zlo pocen izgovor :P

hm.. ko zadevo namestis na disk postane debian unstable in od takrat naprej je na tebi kaj namescas gor. Lahko pa ti pripravim meta paketek, ki ti stvar spravi v stanje, ki je na cdju.. :)

ddeben ::

Imam en cuden problem- ko pac zberem navadno da gre u linux, mi napise da IGP bridge ni podprt nato pa kr caka tm. Ce grem pa na varen nacin, gre pa vse vredu. Aja to gre za prenosnik ce kj to pomaga.

Drugi problem: Gre za starejso masino. Vstavim cd, pride do tistega ko zberes da zazene linux, in dam pac naprej, nato mi pa sliko cist skontrasfuzla- niti v normalnem,varnem ali strokovnem nacinu noce pridit u linux. Any ideas?

Vzrok zadnjega problema je v framebuffer konzoli. Kaj bolj točnega ti pa ne morem povedati.

ddeben, poskusi s podmenijem "nastavitve grafike", začni z manjšimi ločljivostmi.

christooss ::

Valda sem probal STL in bil z Live CD-jem navdušen. Po namestitvi pa mam eno vprašanje kako zavraga prideš v KDE brez KDM. V konzoli napišem kdesktop pa mi nato napiše da nemore pognat DISPLAY. Pol napišem DISPLAY mi napiše da nemore zagnat X serverja. Nato napišem X in znajdem se na temno sivem ekranu z X-em namesto miškinga gumba. Kako pridt zdj ven iz tega SIVGA odzadja?

Hvala za odgovor

Hmm, ukaz startx je tisto kar iščeš.. Za izklop x serverja/desktopa, oz. ponoven zagon če maš KDM pa control+alt+backspace.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Daedalus ()

Jebiveter ::

Hmm... sm vidu v Monitorju, da bo Slo-Tech Linux na nasledjem, Jujijskem, Monitor DVDju!>:D
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Dedaluz: Ko pol vpišem startx al pa ko se logiram v KDM. Pokaže se slikca. V odzadju pa se prikaže en erorr neki joka okol DCOPSERVER-ja kokr da ga ni.
ERROR je takle

There was an error setting up inter-process
communications for KDE the message returned
by the system was:
Could not read network conection list.
/home/_uporabnik_/.DCOPserver_ime računalnika

prosimo preveri te če program "dcopserver" dela!

v redu

Ko kliknem gumb v redu me vrže nazaj v KDM.
Ce grem v konzolo in napišem dcopserver mi pol napiše da /home/_uporabnik_/.DCOPserver_ime računalnika_NODISPLAY file or map ne obstaj.

Pa še eno vprašanje

Kako v Windowsih 98 prikažem LINUX disk.

hvala

Zgodovina sprememb…

Za dcopserver ti bo moral kdo drug kaj povedat, moj poskus reševanja tega bi bil - apt-get update in potem apt-get upgrade, ali pa apt-get install dcopserver... kaj več žal presega moje znanje reševanja linux zagat in težav:8)

Za win98 pa - ne znajo brati linux FS, mogoče obstaja kje kak program za to, ampak še nisem slišal za njega...

Aja, apt-get v primeru, da maš delujoč dostop do neta, po možnosti hitro povezavo...
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Daedalus ()

A res nobenga ni bilo na mojem predavanju...

explore2fs

A ta moja napaka z dcop-om nemore bit drugač odpravljena.
če NE pol to pomen da za navadno povezavo nemorem nardit NIČ?
Zajebano to. :'(

tisto napako z dcop serverjem odpravis tako, da reces:

1. $ sudo su

(ce to ne dela, potem tole:
$ su
in vpisi geslo od roota.)

2. chown -R uporabnik.users /home/uporabnik
3. chmod -R 740 /home/uporabnik

to naj bi blo to. poskusi zdej zagnat "startx". aja, pa prosim ne pisat "uporabnik", ampak se zamenji z morda maticom.

Mklavz hvala za odgovor ampak razlog ni bil v linux-u ampak v idiotizmu ki sm ga izvedu pri namestitvi: V ime mašine je bil vključen / pa mi pol dcopserver ni znov mape nardit ker je bil drug del imena računalnika smatran za podmapo. To mi je kapnil k sm se mal igral v konzoli pa v mc-ju pol pa vidm še enkrat tist error pa mi je kapnil.

Zdej pa seveda naslednje vprašanje kje so nastavitve od običajnga modema, pa s čim se prijavm na internet. Sem iskal, zgleda da čist premal pozorno, pa valda nism najdu.

P.S. S katerim izrazom se spremeni ime računalnika. Ker sem mojo napako znal rešit le z ponovno namestitvijo. V sedejšni uporabnik JE matic.

Ime uporabnika ali ime računalnika ?

Nejc Pintar ::

no mene pa zanima če ste v novem linuxu poskrbeli za prepoznavanje nforce mrežnih kartic, hvala vnaprej
Lahko je biti prvi, če si edini!

mene pa zanima če se da dobit kje pomoč da so osnovni ukazi za inštalacijo programov pa nastavitve razloženi ker se mi zdi brezveze tukej morit za vsak program k ga bom hotu inštalerat (po možnosti v slovenščini)

hvala lepa

110111001001010001010000

A ni Synaptic gor ?

Računalnika! Tistega kar je pri inštalaciji poimenovano MYBOX al neki takega.

GREGAST: Pejt na tale link stran na linuxshop.ru tuki so napisani v tabeli vsi programi iz Win in njihove ekvivalence v Linuxu. Pol maš pa od vskega programa link na homepage pa tam gotov obstaja navodilo za namestitev. Drgač je link napisan tud v obvezna branja, v OPERACIJSKI SISTEMI, tam je tud en link do knjige o linuxu. Se splača jit pogledat. Splača pa se pogledat tud SLO-TECH POVEZAVE.
Drgač pa GOOGLE + izbrani_program+installation+guide zna bit zelo uporaben!;)

Slo-Tech GNU/Linux na disku = Debian GNU/Linux ==> 1, 2

Recimo, da je to vse kar lahko veš o inštalaciji programov v STGL-ju.
110111001001010001010000

Azrael ::

Spet težim. Ali se je situacija z Radeon grafikami z današnjo verzijo že kaj izboljšala ?

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Puschkin: nforce bi moralo delat

Azrael: novi xfree86 je notr.. ali bo zato delal boljse pa ne vem. Nimam nobenega dedicated ATI testerja :/
««
20 / 39
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux in popolni zacentik...

Oddelek: Operacijski sistemi
352030 (1520) cbelica
»

moje potovanje v linux

131843 (1611) CCfly
»

Inštalacija Slackware 9.1 Linuxa (strani: 1 2 )

533685 (3066) TICKO
»

PINGO 2.0 & FX5600 MEGA problem (strani: 1 2 )

795705 (4931) marsovec gugu
»

prilagajanje rad hat 9.0 (strani: 1 2 3 )

1395987 (4582) TICKO

Več podobnih tem