» »

Slo-Tech GNU/Linux [vprašanja, problemi, predlogi]

Slo-Tech GNU/Linux [vprašanja, problemi, predlogi]

««
19 / 39
»»

Skrat ::

Tam kjer ti pise GREGA login: pomeni, da je GREGA ime tvoje masine, in da te masina prosi, da se zlogiras. Vpises ime uporabnika (root) in pritisnes enter. Zadeva gre v novo vrstico in te vprasa za password. Ko vpisujes password se ti na zaslonu _nic_ ne izpisuje! Ni *** ali cesa podobnega kot pri Windowzih (vpisovanje passworda je popolnoma hidden!). Torej vpises password in bos v konzoli!

Potem sledis navodilom, ki ti jih je dal Dedalus!
Free software is a matter of liberty, not price.

GregaST ::

očitno se jst zlo slabo izražam da me noben ne razume.ok tist za password je u redu.ker je pa root username??? a je to tist k vpišeš ob inštalaciji kot username?

CCfly ::

root = username za geslo od root pa ne bi vedel
xxx username ki si ga vpisal ob inštalaciji je pa xxx uporabnik, ki ima spet svoje geslo, svoje pravice, ....

Je to to ?

ma nimam pojma.jst bom počas obupou nad linuxom.zdej mi nisi nč novga povedu.kaj je zdej root? a username je al kaj?

hruske ::

ja, root je administratorjev nadomestek v linuxu. stekas?

root ima svoje geslo, ki si ga moral nastaviti ob namestitvi. ce ne ves kaj si nastavil, potem ti ne morem pomagat.

moj_nick ::

Lej, Linux je OS, v katerem si vedno kot nek uporabnik prijavljen - vedno si pod nekim geslom. Imaš dve vrsti uporabnika - root in user. Root ima pravico do _vsega_, user pa samo do izvedbe nekaj programov (desktop, internet, office, muska...) in pa svoj direktorij /home/username.

Root je samo eden (username root in svoj password), imas pa lahko vec userjev (npr. grega, ki ima spet svoj password)

In če ti kdo reče, da se prijavi kot root, napiši v konzoli (v grafičnem desktopu kot user) ukaz su, ki te bo vprašal za root password in podelil root pravice (npr. spreminjanje driverjev, inštalacija programov, konfiguracija hardware-a). Potem slediš nadaljnim navodilom.
110111001001010001010000

najbolš da zbrišem jst tole.s tem so sami problemi.evo tole nastaviš ob inštalaciji.ime mašine, username pa password.drugega pa nism nč spreminjal.kaj nej zdej vpišem? ker če vpišem ta username k sm ga ob inštalaciji se nč ne zgodi.

GregaST, iskreno: a rabis to namesceno na disku? Sej lahko tud s cdja poganjas. Je dosti bolj enostavno.

u bistvu lahko tud s cdja laufam sam povej mi kako nej pol programe inštaleram?

Paramedic ::

Grega: težko boš programe inštaliral, če se ne znaš prijavit v ukazni vrstici.
Kaj je problem, če tam ko te sprašuje po imenu, tega napišeš in zatem še vpišeš še geslo? Še v windowsih je tako, če si že imel kdaj w2k z več uporabniki.
Ko pa enkrat prideš v KDE, pa napiši "sudo apt-get install kdm" v konzolo, da se ne boš več mučil s tem. Moraš pa imet povezavo prej nastavljeno.
Tako, tu imaš vse napotke, pa ne zdej istega več spraševat, ok?
Če se hočeš prijaviti z imenom root, moraš pa vedet geslo za to ime, ki ga veš, če le nisi skozi okno gledal, ko te je spraševal po njem ob inštalaciji.

Okej naj tole poskusim poenostaviti na minimalni skupni imenovalec:
na mašini imaš trenutno dva uporabnika: root in npr. grega. Root je vsemogočen, grega pa pač ni. Ko se prijaviš v sistem se lahko prijaviš kot root ali kot grega. Če se prijaviš kot root lahko počneš s sitemom kar hočeš. Če se prijaviš kot grega lahko počeš le tisto kar grega lahko počne.

Ok ?

Pri inštalaciji si moral vpisati geslo za root in pa naredil si enega uporabnika grega, ki ima čisto svoje geslo.

npr:
root
root_geslo

ali pa

grega
grega_geslo

Je zdaj kaj bolje ?

Če ti kdo reče da se logiraj kot root, to pomeni da se prijavi kot uporabnik root, ali pa kot majhna bliužnjica, imaš ukaz su, ki ti začasno podeli vsemogočne pravice.
npr:
su
root_geslo

In to je vse. Stvar je prav taka kot je Oknih, le da se tam root imenuje Administrator. Kar pomeni, da si med inštalacijo Oken in Linux-a spal.

HeavyBee ::

Hello. mam en problem...

..Kako si lahko v slo-tech linuxu instaliram kabelski internet? Kako sploh vem da mi zazna (integrirano mrežno Gigabyte matični) mrežno kartico? u win xp mam nastavljen internet kot omrežje LAN.. tudi v linuxu sem našel ta meni, a se ne znajdem kaj preveč.

AJa pa še to..je verzija 2,0 že primerna za namestitev na disk in uporabo skupaj z XP ?

Sicer mi je pa všeč, za prvi linux :)

Hvala lepa za pomoč in lep pozdrav!
Imagine there's no heaven, It's easy if you try, No hell below us, Above us only sky, Imagine all the people living for today...

Glede namestitve smo ravnokar ugotovili, da če si začetnik, ni priporočena.

Glede mrezne... dobro je vedet model matične plošče, pa se povej kaj ti vrneta ukaza "lspci" in "lsmod" (kar prilepi sem.)

Ce ti zazna mrezno vidis, ce v konzolo napises ifconfig (prej moras biti root -- torej odpres konzolo, vpises su, ko te vprasa za geslo, pritisnes samo enter).

ifconfig ti mora vrnit dva bloka izpisov, pri prvem zgoraj levo pise eth0, pri drugem pise lo, zraven pa za vsakega posebe nastavitve (ip, netmask...)

Kabelski internet: v konoli kot root napises dhclient in to je naceloma to.

Verzija stl-20040522 je ze primerna za instalacijo na disk (prejsnje so se buggy). Malo visje v temi poisci navodila za instalacijo (lahko izpustis korake 12. in 13. ker niso vec potrebni).

Hello.

Matična... Gigabyte GA-7VT600-1394 , mrežna je od realteka (mislim da jo zazna..sem še malo šaril po nastavitvah za network). Ekhm, kam vnesem tadva ukaza? Glede linuxa sm popoln začetnik... hvala za pomoč"

stan

S to mrezno ne bi smel imeti tezav 8-)

Konzola! Ekrancek spodaj desno od K v meniju!

ne me tepst! sm ze najdu! :) samo kam nej pa vpisem nastavitve za IP, Gate, DNS, um.. sejmenda j to to... najdu konzolo...uspel najdet komande in jih vpisat...

kam vpišem gate, dns, ip? edino to me še muči :)

Ce mas kabel ne rabis tega delat... vpisi samo dhclient pa bo! Pa moras biti root!

Ne vem ce se razumeva... Imam kabelski internet in staticni IP...zato bi ga moral nekam vpisat ane? v win moram vpisat vse zgoraj nasteto da mi dela... no po tvojem...odprem konzolo, se prijavim kot root, vpisem dhclient, odprem firefox in ze sem na netu?

Sory, jest mam kabel pa ma "kvazi-dinamicni" IP -- kao dinamicni, samo mi je dodeljen prek DHCPja in je lockan na mac adreso, torej vedno dobim isti ip. Ocitno majo razlicni providerji razlicne nacine :\

Torej:

1. mors bit root
2. ifconfig eth0 xxx.xxx.xxx.xxx -- to je tvoj IP
3. route add default gw yyy.yyy.yyy.yyy -- to je za nastavitev gatewaya
4. v datoteko /etc/resolv.conf dodas nameserver zzz.zzz.zzz.zzz -- nastavitev DNSjev. Takih vrstic je lahhko vec (vec DNS serverjev)

Škrat!

OK: hvala lepa. Zadeva (verjetno) dela. :) Use korake sm naredu do zadnjega...ok...najdu sm fajl in ga spremenu...samo nisem ga moral na novo shranit (ker na disku ni prostora oz. nimam pravic) verjetno je pa fora v tem da ga bootam s CDja ne, in ne morm shranit fajla? SIcer sm pa opazu da mam na modemu odziv - mi je zelena lučka za traffic posvetla tko da očitno dela :) Hvala za nasvete, se slišmo k bom čez čas reč spravu na disk :)

Enjoy!

Stane

Datoteko moras urejat kot root (ja, drugace nimas pravic!). Najlazjhe iz konzole, uporabis lahko recimo mc (Midnight Commander, klon Norton Commanderja, ki se ga verjetno se spomnis iz casa dosa >:D)

ja ok...samo kako jo pa shranim potem? če bootam iz CDja? sej a se shrani v ram al na CD? kako pa urejam datoteko kot root? mislem...a tudi velja če se v konzolo prjavim kot root al morm kje drugje?

Gandalfar ::

Skrat: zakaj imamo v mcp networkconf, ce se pa da vse z ifconfig elegantno resit :>

Ups... jest sem konzola sola ;>

zdej sm pa sigurn da jst ne delam čist nč narobi.naredu sm točno tko k mi je reku Daedalus.se prjavu kot root, ustvaru novga userja pa mi spet napiše incorrect al neki takega k se hočem prjavt.pa tud pozabu nism od inštalacije username-a pa passworda ker sm vse še 2x inštalerou pa spet na novo vpisou.očitno je root password pravilen če sm lahko naredu novga userja kot root.

torej, ce se iz konzole notri prijavis kot root ti dela. Ce pa gres potem na drugo konzolo (Alt+F2) in se poskusis prijavit noter s pravkar ustvarjenim userjem pa zadeva ne dela. Ali to slucajno v KDM testiras?

PrimozR ::

No tiste težave z blue screen-i pa grub deletom sm rešu. Zelo simpl-fresh install Linuxa. Zj se winsi normaln bootajo, sam še zmer mi pa Linux ne boota. Pa kuko nastavt Windows za primary OS (tist k je highlightan)??

samo "grub manual" iščeš v google in prebereš, pa vse izveš.

Gandalfar WTF je KDM?

KDM je tista grafična zadeva, ki jo vidiš ko se prijavljaš v sistem.

aha.to je tist k maš eno sliko debian a ne? ja tm sm se prjavlou.

Točno tako. Povej zdaj kaj te še muči. Rekel si da si se uspel prijaviti kot root.

hočm se prjavt kot navaden user pa me nikakor ne spusti noter.vedno napiše incorect username (siguren sem da je pravilen!)

A upostevas male/velike crke? Linux je case-sensitive.

ja upoštevam.pol k sm še enkrat inštalerou sm celo pomislu da ne sme bit velikih črk pa sm username u inštalaciji napisou z malo.pa vseen ne dela.

Na novo si inštaliral Linux, ker se nisi mogel prijaviti kot navaden uporabnik ?

Okej gremo takole: ko vidiš KDM, pritisni Ctrl+Alt +F1 in se prijavi kot root. Tam lahko napišeš users, da vidis če imas uporabnika grega. Če ga nimaš pa lepo napiši useradd -g users grega in potem še passwd grega. Ko boš tole naredil pa samo napiši exit in pritisni Ctrl+F7 (lahko da je kera druga Fx tipka, samo ponavadi je 7), da prideš nazaj v KDM. Zdaj se pa prijavi kot grega.

ctrl-alt-f7 je mislu ccfy.

sam neki.ko dam jst adduser me ne vpraša da vpišem password.samo username.a je to OK?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GregaST ()

ja, z ukazom "passwd" nastavis geslo

caki... adduser te ne vprasa za geslo?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

ne, ne vpraša me za geslo.pa zdej sm probou tist kar mi je CCfly napisou.napišem users in mi napiše samo slotech.predvidevam da je to slotech user ker sm dau da boota slotech avtomatsko.če dam adduser grega pa piše da ta uporabnik že obstaja.zdej sm pa čist zmeden.aja še tole.če dam tm da zboota uporabnik nobody mi vn vrže ogromno opozoril da ne more naložit namizja KDE pa neki takega.

users ti vrne samo uporabnike, ki so trenutno prijavljeni na mašino. Dej pol prej še deluser grega pa ga novo dodaj.

ne verjamem da bo kej drgač sam vseen probat ni greh.aja kako daš določenemu userju password? kaj morš napisat?

passwd username

čudeži se dogajajo.zdej mi dela :)) najlepša hvala vsem k ste mi pomagal.zdej pa nasledn problem.kaj je treba narest da bo net zdej delou pod tem userjem? mam ADSL.ko sm s cdja laufov mi je net delou če sm dau slotech --> napredno.

kot root pozeni 'pppoeconf' in si ga nastavi

kako se prijaviš kot root?:8)

Nekaj postov nazaj smo ravn o tem debatiral. Na primer če si zdaj prijavljen kot grega, odpreš školjko oziroma konzolo (konsole, xterm ali kaj podobnega) in vpišeš su ter nato še geslo za root.

tnx
««
19 / 39
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux in popolni zacentik...

Oddelek: Operacijski sistemi
352029 (1519) cbelica
»

moje potovanje v linux

131843 (1611) CCfly
»

Inštalacija Slackware 9.1 Linuxa (strani: 1 2 )

533685 (3066) TICKO
»

PINGO 2.0 & FX5600 MEGA problem (strani: 1 2 )

795705 (4931) marsovec gugu
»

prilagajanje rad hat 9.0 (strani: 1 2 3 )

1395986 (4581) TICKO

Več podobnih tem