» »

Slo-Tech GNU/Linux [vprašanja, problemi, predlogi]

Slo-Tech GNU/Linux [vprašanja, problemi, predlogi]

««
18 / 39
»»

GregaST ::

zdej mi pa nekej povej.inštaliram linux.vendar ker v linuxu ne morm na net pomen da tud ne morm pridt na tale forum in s tem ne morm tud nč vprašat.tko da rabš 2 računalnika da sploh kej nardiš v linux.bedno

Gandalfar ::

Jah ni res. Se zmeraj lahko bootas v livecd in od tam gres na net, ce ti iz cdja net dela. Ali ti?

hruske ::

a mas adsl al kabl?

čak mal.a ni live cd to da bootaš iz cdja? jst nism še nikol inštalerou linux tko da ne vem če bi mi tko delou sam s cdja mi ne dela net. ADSL mam

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GregaST ()

odpri terminal in napisi noter

sudo pppoeconf

pa sledi navodilom.

CCfly ::

V tej temi je bila rešitev za ADSL napisana že približno 4-krat.
@Gandalf: Najbolje bi bilo da bi kar bližnjico do pppoe v terminalu dodal na namizje.

Paramedic ::

mk-klavz: a samo to moram v grub dopisat, da mi bo delalo ta novo jedro? Zakaj pa ni tega že v inštalaciji sam poštimal :)
Sem prebral un link, bom sprobal, ko bom lahko.
GregaST: ker maš windows bi si moral s kakim partition magicom zmanjšat eno particijo in pustit prazno kake 2GB, potem pa bootaš live CD in zaženeš nadzorna plošča - install to disk in izbereš to 2GB particijo, grub daš pa na MBR. Samo to, potem pa lahko delaš kar hočeš, še posebej ker imaš adsl. Tale apt ti olajša vse, sam napišeš kaj hočeš, pa že imaš.
Dodatek: videl sem, da je te dni izšel nov ATi driver za linux.

Zgodovina sprememb…

dejte mi tole povedat.jst mam disk velk 40 GB in mam narjeni 2 particiji.na C mam windowse na D pa ostalo sranje.a bi lahko zdej z D particije naredu še eno particiji al morm vse pobrisat z D particije pa narest particijo?

M.B. ::

Kak se naj povežem na internet z linuxom? Mam router prek routerja pa kablsko.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

moj_nick ::

V menijih poišči network card configuration.
110111001001010001010000

a lahko še men kdo odgovori na vprašanje da nardim dost placa za linux?

Uporabi partition magic in resizaj razdelek :)

kaj naj nastavim? Poleg Gateway je še nekaj. Ker Gateway sem že nastavo pa ne pomaga. Preko Konqureorja pa sem lahko prišo do routerja, na internet pa ne.

moj_nick ::

Če imaš DHCP, uporabiš to.

Če nimaš, rabiš tvoj IP, IP gateway-a in DNS strežnike ISP-a (v file-u /etc/resolv.conf)
110111001001010001010000

zdej sm probou razdelit particijo c (na tej particiji mam windowse) in mi ne dela.ko se mi računalnik ponovno resetira je vse spet po starem.je to mogoče zato ker so na tej particiji windowsi?

Skrat ::

S cim si jo poskusil razdelit?
Free software is a matter of liberty, not price.

Partition Magic PRO 7.0.no za kšno sekundo se mi pri ponovnem zagonu pojavi tud blue screen in napiše nekej u stilu xmnt 2003 program not found - skipping AUTOCHECK al pa vsaj nekej podobnega.vsega ne morm razbrat.

Zgodovina sprememb…

Kje pa naj dobim DNS strežnike od Arnesa?
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Stalin ::

193.2.1.66
193.2.1.72

GregaST: Vedi, da lahko ntfs particije spreminjaš šele z 8.0 naprej! Če imaš probleme z resizanjem particije potem daj 'chkdsk /f' in defragmentiraj disk, potem pa resizaj.

Daedalus ::

Nekaj postov nazaj sem se pritoževal, da ne dela manual (man) v konzoli. Če sem napisal man (pač nekaj), sem dobil sporočilo man: command not found.

No zdaj se problem rešil z apt-get install man-db, in dela tako kot mora.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jst mam pa zdej en problem s partition magic 8.0. na D particiji mam 3,5 GB prostora, ko pa dam resize/move pa ne morm dat več kot 1,5 GB.veste zakaj?

Zato, ker se pač ne da. Verjetno imaš na ostalih 2gb, ki bi jih rad pustil za d: že toliko podatkov, da se ne da resizat. Ti lahko zmanjšaš particijo samo na toliko kolikor je zasedena+rezerva, sicer bi moral program podatke 'rezati' nekje vmes. Ali imaš mogoče prazno 3.5GB particijo?

particija ni prazna.D particija je velka 34 GB od tega je 30,5 GB zasedenga 3,5 GB je pa prostega.

CaqKa ::

verjetno je fragmentacija tako velika da ni placa več kot 2gb v enem kosu...
defragmentiraj disk kot ti je že nekdo zgoraj opisal.

iNN ::

Sm mu jest podobn problem in sm z PM 8 hotu resizeat, pa mi ni ratal je frend reku dej defragmentiri nardim to, in un PM 8 preprosto spet ko naj bi ob restartu izrvsu te operacije (resizeov disk) jav napake in tega ne more narest in sm defragmentirov disk se 4 x in poln upanja spet ponovu vajo in spet se je zgodil isto----->>> tko da se ti bl splaca formatirat in use skupi narest na novo :))

ej verjem da se mi ne splača formatirat ker mam preveč podatkov gor.od tega mam kšnih 20 filmov + nekej iger + mp3 + šola stuff

PrimozR ::

Mp3 pa filmi pa predvidevam tut igre ni legalno tko da lohk mirno pobrišeš in VOILA maš plac8-)

kaj si hotu s tem povedat?

GregaST: nc pametnega ;)

Posnam/zbris kaksn film pa pol defrag se enkrat pa bo slo.

no zdej sm si uspeu inštalirat partition magic 8.0.spremenu sm velikost particije in resetirou računalnik.potem se mi je zagnalo tist ko spreminja velikost particije in mi kazalo neke procente potem pa mi je napisalo tko nekako: error 1531 To few clusters.
a kdo ve kaj je narobi oziroma samo kaj se da narest da bo delal?

BaRtMaN ::

Si sploh defragmentiral? Dobi si namesnki program za to, integrirani v Wintendo ni najhitrejši ravno. Diskeeper 8 al pa O&O Defrag. Priporočam prvega.

Jest mam pa drugačn problem. Inštalacija je šla fine, menu se nardi, sam k Linux izberem, mi napiše particija ne obstaja, k pa hočem winse zboota, mi pa ob normalnem bootu vržejo vn blue screen. Safe mode laufa (zj sm safe mode).

PhotoBlaz ::

Bom pohvalu izdelovalce ST-Linuxa, zadevca se je brez vsakrsnih problemov instalirala na disk 2Gb root in 400Mb swap, ker tisk ni vecji ;)
Racunalnik je pa P200@266 z 128 RAM-a.....in dela kar lepo.

Zanima pa me zakaj mi na zacetnem login screenu kar ne dela login.....ko vpisem username in password, mi sikne da je eden od njiju napacen, oz. moram uporabiti pravilno velike in male crke(kar jih 100%). Rata mi samo login, ce nastavim da se avtomatsko logira pod moj username.
Hvala za odgovor!

jst sm pa zdej inštalerou ST linux na disk ampak mi ne zboota.kr direktno mi windowse zboota brez kakšnega menija al pa kej podobnga.a se da kej nastavt kje?

Si dal GRUB v MBR??

PIPI ma en problem glede gruba, windows mu je s FIXMBR povozu boot loader.

Evo kako popravt:
1. zbootas s cdja
2. mountas disk z linuxom
3. odpres konzolo:
3.1 not vpises "sudo chroot /mnt/hdXX", kjer je XX disk in particija, npr a1
3.2 ce je uspelo, ce program ni javil napake, zdaj vidis namesceno distribucijo na disku in samo to.
3.3 napises "grub-install /dev/hda", oz. primerno spremenis hda v vas disk. brez stevilk zadi - particije.

Em 2. korak mi ni glih jasn, za 3.3 pa predvidevam da nardiš, če ti 3.2 ni ratov. Mam prov??

ja sm instalerou GRUB.Kaj zdej?

Skrat ::

Glej zgornji mk-klavzov post! Povozil si ga s fixmbr! Naredi tko, kot je napisal mk-klavz!
Free software is a matter of liberty, not price.

Pipi, naredis vse.
kar je pod 3.x naredis v konzoli.

drgac pa za 2. ukaz tud zadostuje, da se u konquerorju pod devices (naprave) prebrskas do svojga diska in mora bit not pac vsebina diska.

Pr grub-install napiše: Could not find device for /boot: Not found or not a block device

potem pa sledi tem navodilom tu.

stran na www.mcc.ac.uk

tnx. Bom pogledu.

evo zdej sm nekak pršou do tistga menija kjer izbiraš kater OS hočeš.in če zberem linux mi tole napiše kar je na sliki SLIKA sistem je pa ext3 pa pač swap k tko al tko more bit.a bi mogu dat ext2 ??

Zgodovina sprememb…

root (hd0,4)

spodaj pa root=/dev/hda7

to se ti kolje.
morda bi moral dat root (hd0,6) ali pa root=/dev/hda5

a razumes kje si zafrknil... prave particije ti ne najde.

p.s.: precej verjetno moras dat "root (hd0,6)" ker zdej ti napise filesystem unknown.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

dej mi ti razlož kaj morm narest ker te nč ne razumem :D

no zdej sm že zlo daleč pršou.zdej se mi to zlowda ampak ko pridem do login screena pa vpiše username pa password mi napiše tko nekak kot model-u.kaj tukej ne štima? a je to kej z linuxi narobi?

Daedalus ::

Če je to tisti user, ki si ga dodal ob inštalaciji, je možno, da ne dela... Pritisni control+alt+F2 (katerikoli do F6), se prijavi kot root (username root, password - si ga določil ob inštalaciji), pol pa napiši v shell ukaz adduser... po končanem postopku pa contol+alt+F7, pa se prijavi s pravkar dodanim userjem...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Daedalus ()

no tole sm zdele probou pa nč ne dela.napiše mi GREGA login.tukej nimam pojma kaj nej napišem.spodej pa root password, to je verjetno tist password k ga daš po koncu inštalacije.sam problem je v tem k pod password ne morm nč napisat samo enter lahko prtisnem in mi gre v novo vrstico napiše pa nč ne.
««
18 / 39
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux in popolni zacentik...

Oddelek: Operacijski sistemi
352029 (1519) cbelica
»

moje potovanje v linux

131843 (1611) CCfly
»

Inštalacija Slackware 9.1 Linuxa (strani: 1 2 )

533685 (3066) TICKO
»

PINGO 2.0 & FX5600 MEGA problem (strani: 1 2 )

795705 (4931) marsovec gugu
»

prilagajanje rad hat 9.0 (strani: 1 2 3 )

1395983 (4578) TICKO

Več podobnih tem