Forum » Operacijski sistemi » Slo-Tech GNU/Linux [vprašanja, problemi, predlogi]
Slo-Tech GNU/Linux [vprašanja, problemi, predlogi]
bf4ed ::
Dobro na da se mi celo temo brat, ali je sploh novejša verzija Slo-Tech GNU/Linux od tiste na uradni strani? Samo en link je.
Dajte kake linke tudi tam od beta verzij da bo vse na enem mestu.
Dajte kake linke tudi tam od beta verzij da bo vse na enem mestu.
root987 ::
Kaj pa če se ti zaradi testne verzije sesuje računalnik/sedanji operacijski sistem? K komu boš šel po pomoč? Kajti za vse testne verzije ni nikjer pomoči... Samo kot opozorilo. Sploh pa ne vem kaj te moti na uradni verziji?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell
--- George Orwell
apt-get dist-upgrade je tvoja rešitev. ;)
--- George Orwell
--- George Orwell
hruske ::
Razvoj novih različic poteka zelo počasi, ker razvijalci ne počnemo tega 40 ur na teden za plačilo, ampak priložnostno. Preureditev knoppixa pa je lepo primerljiva s formatiranjem windows in ponovnim nalaganjem: vsakič, ko formatirate disk, je potrebno polno stvari ročno nastaviti, da je vse tako kot je vam po volji in na kar ste navajeni. Prav tako je potrebno nastavljati knoppix, da iz njega nastane slo-tech linux. Zdaj pa lahko nekdo to ročno nastavlja ob vsakem izidu knoppixa ali pa v to vložimo nekaj dela in ustvarimo skripte, ki avtomatizirajo nastavljanje.
Ker pa nas pri tem projektu sodeluje relativno malo, gre razvoj počasi.
Ker pa nas pri tem projektu sodeluje relativno malo, gre razvoj počasi.
r5r ::
Kolega bi rad uporabil ST-Linux za javni racunalnik(pac vec uporabniski sistem 100 usersjev na dan vendar eno uporabnisko ime)--tako kot neki cybercafe. Rad bi imel doloceno root geslo(zaradi varnosti) in onemogoceno odjavo iz kde za uporabnika(pac dostop do kiste je onemogocen, ker je v skatli zaprta -> gumb reset ni dostopen)
Kako se to izvede ??
No pa ce ST-Linux to ne podpira pa vsaj Pingo 2.0(Redhat) ali pa Debian v koncni fazi. Predvsem pa me zanima logoff
Hvala za nasvete
Kako se to izvede ??
No pa ce ST-Linux to ne podpira pa vsaj Pingo 2.0(Redhat) ali pa Debian v koncni fazi. Predvsem pa me zanima logoff
Hvala za nasvete
And it makes me wonder.
r5r, linux se da mnogo bolje nastavit kot windows za take namere.
Svetujem ti, da namestis kaki pingo, ali pa mogoče celo knoppix na disk, torej debian. Ceprav je knoppix precej napihnjen s programjem, ki se ga dejansko ne nuca. Debiana boš imel z lahkoto vedno posodobljenega, ker je to enostavno pocet, glede odjave in prijave in logoff... je mozno vecino nastavit, sploh kde ima to dokaj enostavno.
Povsod pa bos moral, ce bos hotel masino zavarovat, velik brat. :>
Svetujem ti, da namestis kaki pingo, ali pa mogoče celo knoppix na disk, torej debian. Ceprav je knoppix precej napihnjen s programjem, ki se ga dejansko ne nuca. Debiana boš imel z lahkoto vedno posodobljenega, ker je to enostavno pocet, glede odjave in prijave in logoff... je mozno vecino nastavit, sploh kde ima to dokaj enostavno.
Povsod pa bos moral, ce bos hotel masino zavarovat, velik brat. :>
BSD-jas ::
Se opravičujem, če je že kdaj bilo na tapeti (v tem primeru me prosim z url-jem usmerite tja), vendar ne utegnem brati vseh 500 ali kolok že postov, pa tudi Knoppixa se mi ne da dl-jati za enkratno uporabo, ker je že STL čisto kul. Zanima me samo, v čem se STL in Knoppix razlikjeta razen v jezikovni verziji OOo, Mozille in nastavitev jezikovnega okolja na sl[_SI]? Predvsem se zanimam za nizkonivojske dele, kot so slika zagonske "diskete" (saj res, tudi zagonski meni je poslovenjen), skripte v /etc/rc.d, organizacija ramdiska (kjer so datoteke, ki bi sicer morale biti na fizičnem disku), verzija in nastavitve jedra itd.
Gandalfar ::
suljo: trenutna downloadable razlicica se pravzaprav ne dosti.
Verzija, ki je trenutno na mojem disku in bo kmalu zagledala svet pa ni vec knoppix remaster.
Verzija, ki je trenutno na mojem disku in bo kmalu zagledala svet pa ni vec knoppix remaster.
Gandalf: ajde z link-om na plan, da stestiramo, če brezhibno deluje
Pa se vedno nisi odgovoril na kernel in gonilnike mreznih, ki jih vsebuje
Tako, da me zanima ce ima najnovejsi kernel 2.4 podporo za realtek8139 ali pa za nf2 lan controller ?
Kako, da ni vec knoppix remaster ??
Pa glege ST Linux bi mal koffice vn dal pa vse k* programcke za katere obstaja alternativa (recimo openoffice.org, mozilla thunderbird in firebird, xmms, ...)
Pa se vedno nisi odgovoril na kernel in gonilnike mreznih, ki jih vsebuje
Tako, da me zanima ce ima najnovejsi kernel 2.4 podporo za realtek8139 ali pa za nf2 lan controller ?
Kako, da ni vec knoppix remaster ??
Pa glege ST Linux bi mal koffice vn dal pa vse k* programcke za katere obstaja alternativa (recimo openoffice.org, mozilla thunderbird in firebird, xmms, ...)
And it makes me wonder.
r5r, linka ni se, ker se ni preverjene razlicice, ki bi se zagnala sploh. Če bi ti dali en 400MB fajl za snet z interneta, bi eno uro čakal, potem pa doživel "neprijetno presenečenje", ker bi opazil, da si vrgel CD stran. Tega pa verjetno nihče noče.
r5r, kar zadeva "gonilnike" oz. kernel module za mrezno kartico Realtek8139 so vkljuceni ze dolgo dolgo. Ali si morda mislil kako drugo? Zadeva bo podpirala tudi nforce lan (forcedeth), in -- kdobiverjel -- celo avtomatsko 3D pospesevanje za nvidia grafične kartice. Sicer pa si lahko vedno jedro preneses tudi sam in tako preveris, ce obstaja podpora za tvoj hardver.
Ni vec knoppix remaster. Knoppix (ce ste kdaj prenesli originalni knoppix boste verjetno vedeli) je zelo velik. Knopper namrec vedno izkoristi prostor na cdju. Pri namescanju programja pa uporablja taksne in drugacne trike, ki potem pri "remastranju" povzrocajo glavobole. Torej tistih 700MB zazipanega programja razsut in obenem namestit se nekaj svojega programja ni od muh. Tako nam je (se bo) prehod na drugi distro precej izplacal, ker bo s tem zagotovljena neka dokaj stalna in predvidljiva osnova za skripte preko katerih bo postopek ustvarjanja slo-tech linuxa avtomatiziran. Ko bo to postorjeno, pa verjemi, da na njem ne bo 6 programov, ki oppravljajo isto funkcijo.
Upam da sem ti kaj pomagal.
r5r, kar zadeva "gonilnike" oz. kernel module za mrezno kartico Realtek8139 so vkljuceni ze dolgo dolgo. Ali si morda mislil kako drugo? Zadeva bo podpirala tudi nforce lan (forcedeth), in -- kdobiverjel -- celo avtomatsko 3D pospesevanje za nvidia grafične kartice. Sicer pa si lahko vedno jedro preneses tudi sam in tako preveris, ce obstaja podpora za tvoj hardver.
Ni vec knoppix remaster. Knoppix (ce ste kdaj prenesli originalni knoppix boste verjetno vedeli) je zelo velik. Knopper namrec vedno izkoristi prostor na cdju. Pri namescanju programja pa uporablja taksne in drugacne trike, ki potem pri "remastranju" povzrocajo glavobole. Torej tistih 700MB zazipanega programja razsut in obenem namestit se nekaj svojega programja ni od muh. Tako nam je (se bo) prehod na drugi distro precej izplacal, ker bo s tem zagotovljena neka dokaj stalna in predvidljiva osnova za skripte preko katerih bo postopek ustvarjanja slo-tech linuxa avtomatiziran. Ko bo to postorjeno, pa verjemi, da na njem ne bo 6 programov, ki oppravljajo isto funkcijo.
Upam da sem ti kaj pomagal.
Vlady ::
@mk-klavz glede tistega 3D pospeševanja... je to mišljeno samo za GeForce 2,3 in 4 ali tudi za FX serijo in mogoče ultra?
Iscem nekoga, ki zna linux in bi spravil v delovanje native ntfs podporo skozi winxp .dll gonilnik.
CaqKa ::
jes končno...
če mam jaz to na moji dos disketi, nevem zakaj to ne more bit še na tem linuxu :)
wiha :)
ajde naj se en potrudi no :)
če mam jaz to na moji dos disketi, nevem zakaj to ne more bit še na tem linuxu :)
wiha :)
ajde naj se en potrudi no :)
Aja pa pozabu sem še na smelanike. Torej podpora CD-RW, DVD-RW,... Torej en program, s katerim lahko "pečeš" z novejšimi pečicami (torej tudi pri višjih hitrostih in novejših tehnologijah,...), en programček za gledanje filmov (z vsemi kodeki,...) DVD-jev, xmms recimo za musko,...
BigWhale ::
> Iscem nekoga, ki zna linux in bi spravil v delovanje native ntfs podporo skozi
> winxp .dll gonilnik.
Pa si ziher, da bo to slo? :)
> winxp .dll gonilnik.
Pa si ziher, da bo to slo? :)
Jebiveter ::
@Vlady:
-pecica: k3b
-video/DVD: mplayer
-music: xmms
Drgac pa priporocam, da se malo sprehodis po Freshmeat.net in si tam najdes aplikacije, ki jih potrebujes. Aja, se en zlo koristen link je http://www.google.com/linux
-pecica: k3b
-video/DVD: mplayer
-music: xmms
Drgac pa priporocam, da se malo sprehodis po Freshmeat.net in si tam najdes aplikacije, ki jih potrebujes. Aja, se en zlo koristen link je http://www.google.com/linux
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?
Gandalf ja to je že večinoma notr, samo 24x max. peka, potem novejši kodeki... Za DVD-RW pa nism opazu podpore... Al sm tolk slep?
@Jebiveter... bi bilo veliko lepše, če so programi že na cd-ju, ker imam po vseh diskih NTSF particijo in preko diska ne morem skoraj nič naredit...
@Jebiveter... bi bilo veliko lepše, če so programi že na cd-ju, ker imam po vseh diskih NTSF particijo in preko diska ne morem skoraj nič naredit...
mk-klavz hvala za obsezen odgovor.
Zal pa nisi povedal kateri kernel ze usebuje podporo za realtek8139c ? Ali 2.4.18 ga ze ima ??
Zal pa nisi povedal kateri kernel ze usebuje podporo za realtek8139c ? Ali 2.4.18 ga ze ima ??
And it makes me wonder.
V MB smo imeli probleme z bf24(2.4.18) in to mrezno. potem pa smo gor dal idepci 2.2.20. Taista mrezna ni tudi delala pod 2.6.0 :(
Gandalf: se mogoce spomnis zakaj ni delalo ? Pa kako pa je ime gonilniku ??
a je 8139too.o ??
Gandalf: se mogoce spomnis zakaj ni delalo ? Pa kako pa je ime gonilniku ??
a je 8139too.o ??
And it makes me wonder.
r5r: zato, ker so bile defektne mrezne kartice..
moj_nick: zato, ker nimam dovolj upstream bandwitha za to, da si boste vi CVSjali ~300MB .isote
moj_nick: zato, ker nimam dovolj upstream bandwitha za to, da si boste vi CVSjali ~300MB .isote
Ja, xp zna pokvarit mrežne kartice, če imaš določeno firmo in namestiš določen popravek. Unbelievable. :\
tx-z ::
bi lahko dal popravk al pa kej, da bi delala mrežna kartica k je na NF7-S rev.2 ...kr men je ne zazna v tem st linuxu
tx-z
Tekla bo s cdja vendar bo cd mogoce prenesti tudi na disk in se bo potem obnasal kot navaden Debian sistem.
Pol če pa se je bo dal dat na disk, boste mogl pa naredit nekakšno "update" sekcijo, v kateri boste delal popravke in dodatke za vmesne različice... Al se motm?
Ko je enkrat na disku, je navaden debian, torej samo pozenes
"apt-get update && apt-get upgrade" in to je vc al mn to.
Pa v /etc/apt/sources.list se še splaca zamenjat vire s slovenskimi, bi verjetno malo hitrej delali.
"apt-get update && apt-get upgrade" in to je vc al mn to.
Pa v /etc/apt/sources.list se še splaca zamenjat vire s slovenskimi, bi verjetno malo hitrej delali.
Asgard ::
podporo za pisanje po ntfs bi lahko dal not , pa tud če sam kot opcijo de se zažene pri zagonu. Za servis bi blo to idealno
moj_nick ::
Če še ne veš, je pisanje po ntfs particijah _skrajno_ nevarno in uporabno samo za testiranje. Ponavadi se pri pisanju na ntfs particijo, kjer so inštalirani winsi, zb0rka particija.
110111001001010001010000
CaqKa ::
če se ne motim dela gandalfar na podpori ntfsju preko windows dllja za ntfs... s tem se particija nebo čisto nič "zb0rkala"
Iztok Smolic ::
jest mam eno vprasanje glede ST linuxa: zakaj ne delajo mp3ji gor. Zvok ubistvu dela. ampak se ponavljajo 2 sekundni vzorci, čeprav se pomikam po komadu.
Malce cudno. Isto iz CDja in iz diska.
Upam da niste kje ze to pisali - ker nisem nasel...
LP
Malce cudno. Isto iz CDja in iz diska.
Upam da niste kje ze to pisali - ker nisem nasel...
LP
In tvoja zvočna kartica je... ? Okej, vprašam ponovno: In tvoja konfiguracija je... ?
--- George Orwell
--- George Orwell
SleepLess ::
lahko jaz samo vprasam, zakaj me ne gre na net? modem zazna, tisti ATZ naredi OK, ko pa se connecta na siol tam tudi ostane. Ma kdo kako idejo?? drugac pa mi je slo-techov linux po uporabnosti in izgledu zelo vsec in komaj cakam na "normalno" verzijo :)
btw: tak cist offtopic, kako lako v linuxu zazenem nek perl dokument,da se pac nekam executne in potli kao zazene. ce kliknem gor mi odpre urejevalnik besedil??
btw: tak cist offtopic, kako lako v linuxu zazenem nek perl dokument,da se pac nekam executne in potli kao zazene. ce kliknem gor mi odpre urejevalnik besedil??
chmod +x ime_datoteke ; Je tako fantje ali se motim?
--- George Orwell
--- George Orwell
majlo ::
Danes dopoldan sem malo brskal po fotumu, in se odločil, da še jaz preizkusim linux. Dol sem potegnu slo-tech gnu linux, in sedaj sem ugotovil, da je uporaba preprostejša od winsow. V 20 sekundah sem se povezal na net, brez všakršnih težav. Motijo me le hudo male črke na ekranu v brovserju. Kako to spremenim?
Aja pohvala vsem, ki ste sodelovali ali še sodelujete pri projektu.
Aja pohvala vsem, ki ste sodelovali ali še sodelujete pri projektu.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Linux in popolni zacentik...Oddelek: Operacijski sistemi | 2029 (1519) | cbelica |
» | moje potovanje v linuxOddelek: Operacijski sistemi | 1843 (1611) | CCfly |
» | Inštalacija Slackware 9.1 Linuxa (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 3685 (3066) | TICKO |
» | PINGO 2.0 & FX5600 MEGA problem (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 5705 (4931) | marsovec gugu |
» | prilagajanje rad hat 9.0 (strani: 1 2 3 )Oddelek: Operacijski sistemi | 5983 (4578) | TICKO |