»

Imate, kar potrebujejo britanski obveščevalci?

Interna uganka iz leta 2006

The Intercept - Britanska obveščevalna agencija GCHQ vsako leto za svoje zaposlene priredi božični kviz, na katerem se lahko pomerijo in preverijo svoje sive celice. Kryptos Kristmas Kwiz vsebuje številske in besedne uganke, ki jih je treba rešiti. Zmagovalec je dobil skodelico Kryptos, prav tako so v številki istoimenskega internega glasila objavili imena vseh sodelujočih, ki so zbrali vsaj kakšno točko.

Letos si lahko ogledamo, s kakšnimi ugankami so se leta 2006 soočali zaposleni v...

10 komentarjev

The Intercept: Britanski nadzor telekomunikacij hujši od ameriškega

The Inercept - The Intercept razkriva širino prestrezanja telekomunikacij britanske obveščevalne agencije GCHQ, kot jo dokazujejo Snowdnovi dokumenti iz NSA. Tajni program Karma Police, s katerim so precej uspešno ustvarili unikaten profil vsakega uporabnika interneta glede na njegove brskalne navade, so si zamislili leta 2007 in je do danes večkratno presegel začetna pričakovanja. Do konca leta bo obseg zbranih podatkov presegel 100 milijard dogodkov dnevno.

GCHQ zbira prometne podatke, kar sme zaradi britanske zakonodaje početi tako za britanske državljane kakor tujce. Karma Police je začel obratovati leta 2009 z namenom zbiranja podatkov o ljudeh, ki poslušajo internetne radijske postaje. GCHQ je...

30 komentarjev

GCHQ in NSA kradeta šifrirne ključe SIM kartic

Uspehi GCHQ pri nezakonitem vdiranju

vir: The Inercept
The Inercept - Kot poroča The Intercept, ki je pridobil dostop do novih Snowdnovih dokumentov, so agentje britanske Government Communications Headquarters (GCHQ) in ameriške NSA vdrli v omrežje podjetja Gemalto, ki je eden največjih proizvajalcev SIM kartic, ter pridobili dostop do avtentikacijskih šifrirnih ključev, ki so shranjeni na SIM karticah.

Avtentikacijski šifrirni ključ Ki je 128-bitna spremenljivka, ki služi za avtentikacijo SIM kartice mobilnemu omrežju. Ki je unikaten in določen v procesu tim. personalizacije SIM kartice (takrat se ustvari tudi unikatna ICCID številka, ki je tudi natisnjena na SIM kartici).

Ki je shranjen na SIM kartici, njegova kopija pa se nahaja tudi v podatkovni bazi...

24 komentarjev

Britanski GCHQ s strašljivimi sposobnostmi potvarjanja informacij na spletu

The Inercept - Glenn Greenwald, ki mu je Edward Snowden predal dokumente iz NSA, je v The Interceptu objavil nove dokumente, ki pričajo o sposobnostih britanske obveščevalne agencije GCHQ pri širjenju dezinformacij po internetu in informacijskem vojskovanju.

Gre za wiki dokument, ki natančno razčlenjuje več deset orodij GCHQ za informacijsko vojskovanje. Večina jih ima oznako operativno in so jih tudi uporabljali, recimo v boju v Afganistanu, nekaj pa jih je v razvojni fazi. Orodja, ki imajo zelo poetična imena, omogočajo najrazličnejše vragolije.

Britanci imajo v lasti Swamp Donkey, ki deluje kot Cryptolocker in na računalniku tarče zašifrira občutljive datoteke, Sunblock, ki onesposobi dostop do spleta in e-pošte, ter Stealth Moose in Angry...

9 komentarjev

Britanska obveščevalna zbirala posnetke s spletnih kamer

Guardian - V Orwellovem romanu 1984 imajo vsi prebivalci Oceanije v dnevni sobi telekran, ki poleg gledanja televizije tudi Partiji omogoča, da pogleda v vsako dnevno sobo. Izključiti ga ni mogoče, če nisi v Ožji partiji. Orwell je bil velik vizionar, saj je glavni junak Winston Smith živel na Otoku; sedaj nova Snowdnova razkritja pričajo, da britanska obveščevalna agencija GCHQ prek računalnikov počne skorajda isto.

Guardian razkriva, da je med leti 2008 in 2012 v Veliki Britaniji tekel program Optic Nerve, ki je GCHQ omogočal prestrezanje vsebine videokonferenc, ki so jih prek spletnih kamer z Yahoojevim webchatom opravljali uporabniki. Program je neselektivno, kar prevedeno pomeni vsem in vsakomur, ne glede na dejanske tarče, zajemal sliko kamere vsakih...

26 komentarjev

Britanski GCHQ izvajal napade DDoS

NBC - Običajno se ZDA in Kitajska vzajemno obtožujeta izvajanja napadov DDoS na infrastrukturo druga druge, a prva država, za katero imamo neizpodbiten dokaz, da uporablja DDoS, je Velika Britanija. Snowdnovi dokumenti, ki jih je objavil NBC, pojasnjujejo, kako se je britanska obveščevalna agencija GCHQ lotila obračuna s skupinama Anonymous in LulzSec, verjetno pa tudi ostalih.

Uporabljali so tudi klasične preiskovalne metode, kot je uporaba ovaduhov in delo pod krinko. Svoje ljudi so vtihotapili na kanale na IRC-u, kjer so se člani Anonymousa dogovarjali za operacijo povračilo, s katero so napadali PayPal, MasterCard in Viso, ko so ta podjetja prenehala opravljati plačilni promet za Wikileaks. Dokumenti opisujejo, kako so...

4 komentarji

NSA brska po igri Angry Birds in Googlovih zemljevidih

Slo-Tech - Guardian, The New York Times in ProPublica so danes skupaj razkrili, kako NSA prisluškuje podatkom, ki iz pametnih telefonov uhajajo zaradi uporabe aplikacij. Igre, kot je na primer Angry Birds, in druge aplikacije namreč po internetu pošiljajo cel kup podatkov o uporabniku telefona, kar je za NSA zlata jama. Na ta način jim sploh ni treba vdreti v telefon ali k operaterju, ampak lahko uporabijo že izdelane metode za prestrezanje internetnega prometa. Pri tem početju sodeluje tudi britanska agencija GCHQ.

Pametni telefoni so vir najrazličnejših podatkov o uporabniku. NSA v enem izmed dokumentov opisuje idealni scenarij, ko uporabnik z mobilnim telefonom posname fotografijo in jo...

31 komentarjev

NSA vgrajuje prisluškovalne naprave v strojno opremo

Spiegel Online - Spiegel objavlja nove podrobnosti o sposobnostih NSA, ki počasi preraščajo celo znanstveno fantastiko. Omenili smo že obstoj elitne divizije TAO (Tailored Access Operations) znotraj NSA, ki se uporablja za dostop do najbolje varovanih in najpomembnejših tarč, kot so tudi tuji diplomati in predsedniki. Sedaj je o TAO znanega precej več.

TAO se od leta 2001 po napadu na newyorška dvojčka skokovito širi in postaja čedalje sposobnejši. Struktura zaposlenih v tem oddelku je precej drugačna od ostalih delov NSA, saj je tam večina mladih in sposobnih hekerjev, ki za NSA vdirajo v računalniške sisteme po svetu. Zaposlene NSA novači tudi srečanjih hekerjev in podobno, pri čemer se direktor agencija obnaša dogodku primerno, in na primer na hekersko...

121 komentarjev

GCHQ napadal belgijski telekom

Spiegel Online - Dokumenti, ki jih je iz NSA odnesel Edward Snowden, razkrivajo nove podrobnosti iz sveta obveščevalnih služb in netijo nove incidente. Zadnji dokumenti, ki jih je objavil nemški Spiegel, kažejo na britansko vdiranje v belgijski telekom z namenom prisluškovanja.

Prejšnji teden je bil namreč Belgacom tarča obsežnega hekerskega napada, ki je povzročil kar precej skrbi. Belgacom namreč ni majhen, nepomemben telekomunikacijski operater, temveč največji v Belgiji in solastnik BICS-a (Belgacom International Carrier Services). To pa pomeni, da zagotavlja internetno povezavo tudi odjemalcem, kot sta Evropski parlament in Evropski svet. Zaradi tega je ob napadih sum sprva padel na ameriško NSA, za...

17 komentarjev