» »

Nakup v tujini in DDV

Nakup v tujini in DDV

Vaseer ::

Vem da je tema že večkrat premleta, vendar ne najdem razlage za moj primer...

Primer: Preko nemške spletne trgovine naročim izdelek, npr. ekran.

Če državo pustim Nemčijo, mi ponudi ceno 229,90€; če državo spremenim v Slovenijo pa 235,69€ in zraven pripiše "incl. 22,0% VAT".

Če pravilno razumem sistem, se zaračuna DDV države, kjer opraviš nakup izdelka in ne DDV države, kamor naročiš/dostavijo izdelek? Se motim?

St235 ::

V konkretnem primeru DA, ker kot kaže firma precej posluje s Slovenijo. Določena je namreč meja koliko prometa imajo lahko brez da upoštevajo DDV v državi kamor pošiljajo. Dokler tega ne presežejo, pa lahko zaračunavajo lokalni DDV (dokler govorimo znotraj carinskega območja EU).

Vaseer ::

Lakotnik, hvala za razlago.

Da dopolnim moje vprašanje:
Če pravilno razumem sistem, se zaračuna DDV države, kjer opraviš nakup izdelka (Nemčija) in ne DDV države, kamor naročiš/dostavijo izdelek (Slovenija)?

Sem pa našel še to razlago:

Plačilo davka pri nakupu televizorja v tujini

Vprašanje:
Ali lahko slovenski rezident, ki ni zavezanec za DDV, pri nakupu TV-sprejemnika v državah Evropske unije, izbira, kateri državi bo plačal DDV; ali ga bo plačal v državi nakupa ali v Sloveniji?

Odgovor:
Na Dursu so nam pojasnili, da slovenski rezident, ki ni zavezanec za DDV in v drugi državi članici Evropske unije kupi blago in ga sam pripelje v Slovenijo, plača DDV v državi, v kateri je blago kupil. Če namreč davčni zavezanec, ki je identificiran za namene DDV v drugi državi EU, proda blago fizični osebi, ki to blago sama odpelje iz države nakupa, velja načelo obdavčitve blaga z davkom na dodano vrednost v državi porekla blaga.

Obdavčitev je odvisna od zneska nabav
Kadar pa slovenski rezident fizična oseba, ki ni zavezanec za DDV, blago v Sloveniji naroči pri davčnem zavezancu v drugi državi članici prek kataloške prodaje (tako imenovana prodaja blaga na daljavo) in mu dobavitelj blago pripelje v Slovenijo, pa je obdavčitev tega blaga z davkom na dodano vrednost odvisna od zneska dobav blaga, ki so bile od davčnega zavezanca, identificiranega v drugi državi EU, v tekočem in preteklem koledarskem letu opravljene nezavezancem za DDV v Sloveniji. Če je skupna vrednost tako dobavljenega blaga v Slovenijo višja od 35 tisoč evrov, se mora dobavitelj blaga iz druge države EU v Sloveniji identificirati za namene DDV. V tem primeru je na računu za blago zaračunan slovenski DDV.

Pomembno je, kako blago pride v Slovenijo
Če pa znesek dobav ob izpolnjevanju navedenih pogojev ne presega omenjenega limita in se tuji dobavitelj ni odločil za identifikacijo za namene DDV v Sloveniji (to možnost ima tudi po zakonu o davku na dodano vrednost), pa se na računu za blago obračuna davek na dodano vrednost države, ki je dobavitelju blaga izdala identifikacijsko številko za namene davka na dodano vrednost. Glede obdavčitve blaga z davkom na dodano vrednost je torej pomembno, ali slovenski rezident, ki ni zavezanec za DDV, blago, ki ga nabavi v drugi državi EU, sam odpelje v Slovenijo, ali ga kupi prek "prodaje blaga na daljavo", še pravijo na Dursu.

jernejl ::

Gledati je treba "dobavo blaga na daljavo".
Tukaj je razlaga DURSa :
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis...

Torej, ko nek trgovec iz Nemčije preseže mejno vrednost dobav blaga v Slovenijo, se mora identificirati za DDV v Sloveniji in začeti obračunavati slovenski (22%) DDV.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

mat xxl ::

Torej na kratko, oni so se zaradi preseganja letnih kvot registrirali za DDV v Sloveniji, tako boš ti prejel račun nemškega trgovca, vendar z slovensko davčno številko SI in v kolikor bi kupoval na firmo bi si lahko tek 22% slovenskega DDV mirno odbil, čeprav lahko firma v takem primeru zahteva račun brez DDV- ja in potem pri nas opravi samoobdavčitev. Velja pa to le za pošiljčne posle, torej če se sam zapelješ do njih, boš dobil ta ekran z nemškim davkom.

St235 ::

Če pravilno razumem sistem, se zaračuna DDV države, kjer opraviš nakup izdelka (Nemčija) in ne DDV države, kamor naročiš/dostavijo izdelek (Slovenija)?


načeloma da, izjema je nakup na daljavo kjer je trgovec registriran za DDV v državi kamor pošilja (v tvojem primeru slovenija). Takrat se zaračuna Slovenski DDV.

V konkretnem primeru je trgovec kot kaže registriran za DDV v sloveniji in posledično zaračunava slovenski DDV.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

PrimoZ_ ::

Kako je z obračunanjem / vračilom DDV pri nakupu iz Hong Konga, kupuje se na podjetje.
Roba se sicer pošlje iz skladišča v EU, samo podjetje pa je registrirano v HK in ima tam tudi račun.

Gre pa se za spletni nakup.

Gledam da HK sploh nima VAT oz. kakega druzga sales davka. Torej, le tega ne morem dobit povrnjenega.

mat xxl ::

Zavisi, vprašaj ali imajo evropsko davčno številko za DDV.

Če da, ti prodajo brez ddv ja in vi naredite samoobdavčitev, brez tega pa ne bi smeli poslovati na območju EU.

Možno pa je, da gre za carinsko skladišče, potem boste sami morali izvest še uvoz in plačati ddv in morebitno carino.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mat xxl ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DDV, davčni zavezanci itd. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5516300 (14937) Ales
»

Uvozne dajatve in DDV pri nakupu rabljenega blaga - ZAKAJ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12927132 (24976) chinko
»

Najemna pogodba (ni zavezanec za DDV)

Oddelek: Loža
145022 (4713) Vikking
»

Predračun in DDV

Oddelek: Loža
246436 (3930) Malajlo
»

Postal bom podjetnik, kako naprej (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5522915 (17547) K0K0

Več podobnih tem