» »

Predračun in DDV

Predračun in DDV

levaky ::

Zdravo!

Neko podjetje nam je za delo na hiši naredilo predračun. Na predračunu na koncu piše Znesek: xxxxx€. Sedaj pa so dela končali in smo dobili veliko višji znesek, namreč cena na predračunu je bila brez DDV.

Sedaj pa me zanima nekaj. Ali mora biti na predračunu cena z DDV ali brez oziroma ali mora biti znesek, ako DDV ni vračunan, posebej označen. Se pravi, ali mora pisati znesek brez DDV ali lahko piše tudi samo znesek in cena?

Ponavadi vemo kako je, da se napiše cena brez DDV oz cena z DDV, kako pa je to pravno urejeno? Ali kakšen predpis/zakon določa sestavo predračuna?

lp, Matej

kmetek ::

Ponudba/predračun mora biti vedno cena brez in z DDV.....mora biti napisano, če je samo ena cena.

levaky ::

Če zraven ni napisano nič, pa je to cena z DDV?

lp, Matej

EMET ::

ni zakonsko določeno kako mora biti napisan predračun (sestava računa je določena v zakonu o DDV), ne sme pa se zavajti naročnika.
torej. če je napisan znesek in nikjer ne piše ali je z ali brez ddv, je to zavajanje
EMET is the truth ...

Vice ::

Zavajanje je če ti nekdo naredi predračun in potem za to storitev od tebe terja toliko večji znesek, v kolikor ni bilo odstopanj od dogovora. Je pa predračun informativen in ne sme viti odstopanja več kot 10% (nisem ziher če ni celo 5%). Končan cena je pa vedno z DDV v kolikor to ni posebje izrecno napisano.

Zheegec ::

Predračun ni informativen, ampak zavezujoč za ponudnika storitve! Ponudba je informativna.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Vice ::

Po zakonu ni čisto tako, še posebej ne za storitve. Je pa vse stvar dogovora.

nejcek74 ::

Za gradbene storitve veljajo posebne gradbene uzance če v pogodbi ni določeno drugače. Sicer tam notri ne boš našel določil o ddv-jih in podobno so pa določene posebne obveznosti obeh strani, kar se tiče odstopanja od dogovorjenih zneskov/obsega dela ipd.

Pazi še na to: zavrni račun, v roku plačila. Pismeno in z vso potrebno obrazložitvijo. Napiši, da je bila smiselna razlaga predračuna, da je bila cena z DDV-jem itd. Namreč, če računa ne zavrneš, ga bodo lažje terjali od tebe.

Če sprejmeš račun in ne plačaš = boš dobil izterjavo. Potem boš moral tožiti ti, dokazati, da je bil račun nepravilen, tožiti ponovno, da dobiš vsoto nazaj.
Zavrneš račun = podjetje bo moralo dokazovati, da je račun pravilen itd.

Ok, nisem pravnik, zato se lahko motim, ampak vseeno bolje. Če gre za večje vsote vsekakor priporočam obisk pri odvetniku. Da ne boš zaradi procesne napake izgubil vsej možnosti.

Yohan del Sud ::

Zavrni. Kot pravijo ponudba je ponudba, predračun pa predračun. In tu mora biti razviden znesek z vsemi davščinami. Pošlji uraden dopis, da se predračun in račun ne ujemata, če vmes ni bilo sprememb, je vsa pravica na tvoji strani. Naj imajo oni stroške s tožbo.
www.strancar.com

Šimpanz ::

Jaz bi na tvojem mestu plačal samo znesek ki je bil na predračunu, podjetje pa bi obvestil da so ti neupravičeno zaračunali 20% preveč glede na predračun.

c3p0 ::

Če je DDV zav. mora na predračunu biti neto znesek + DDV. Ne vem pa, kako je zakonsko določeno, če so vmes postali DDV zav.

Vsekakor pa zavrni...

levaky ::

Odlično. Hvala vam vsem za pomoč.

Problem ni samo račun oz znesek na računu, ampak tudi grdo izdelana fasada, zamudili so rok skoraj 5 mesecev in tak naprej. Račun je samo pika na i.

lp, Matej

MrBrdo ::

Jaz bi samo še enkrat poudaril, če bo še kdo v podobni situaciji, da se je na račun potrebno pisno pritožit v roku plačila (pogosto med 8 in 30 dni), sicer se ti lahko firma tudi obesi na račun in terja sredstva. Rok plačila pa mislim da mora biti napisan na računu.
MrBrdo

levaky ::

Je že nejcek74 to omenil in je bila pritožba danes oddana. Hvala za nasvet.

lp, Matej

kixs ::

Imam malo podobno vprasanje...

Zbiramo ponudbe/predracune za izdelavo toplotne izolacije (fasade) na vecstanovanjskem objektu. Vecina je poslala z obracunanim DDV-jem. Eno podjetje pa brez in pravi, da je to koncna cena, ki jo placamo. Seveda je nekje 5K evrov cenejsi od ostalih.

Na predracunu pise tocno tole:

DDV ni obračunan na podlagi Zakona o davku na dodano vrednost (nismo zavezanci za DDV, kar pomeni, da je znesek fiksen).


Me pa zanima ali je to res ali je kaksen "catch"? Saj mi kot koncni kupec placamo tudi DDV ali ne?

lp

Utk ::

Če niso zavezanci ne zaračunavajo ddv-ja.

kixs ::

Lahko kdo malo vec napise, ker meni tole ni ravno jasno. Drzava bo, po moje, hotela svoj delez. A ni tako, da koncni kupec vedno placa DDV?

Taksna firma kupi material brez DDV-ja in potem to vgradi in koncni kupec spet placa brez DDV-ja. A to prav razumem?

Vikking ::

Povej davčno številko podjetja. Povsem preprosto se to preveri na inetis-u če je zavezanec za DDV.

Če nekdo ni zavezanec za DDV, pomeni da ne zaračuna DDV-ja.

Če takšno podjetje kupi material od davčnega zavezanca ga kupi z DDV-jem. Le vstopnega DDV-ja si ne more odbijati, ker ni zavezanec za DDV, a hkrati nima niti izstopnega.

Podjetje lahko prostovoljno postane zavezanec za ddv, ali pa postane zavezanec ko preseže mejo letnega prometa, s katerim postane obvezni zavezanec za ddv oz. prodaja blago v EU.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

Yohan del Sud ::

Ja in to je sedaj 50.000. Glede na znesek omenjenega DDV-ja, je očitno, da nimajo več kot 2 taka posla na leto. Mogoče je keč v tem, da še nimajo referenc? Nič načeloma narobe, ampak ... Ni zastonj kosila, preveri dvakrat.
www.strancar.com

Vikking ::

Naj napiše davčno številko podjetja, lahko pogledam na ajpes in inetis.

Lahko da podjetje samo posreduje pri izvajanu, se pravi vso delo opravijo zunanji izvajalci (pri izbiri takšnih podjetij, je potrebno biti še posebej previden). Takšno podjetje se verjetno ne bo ob ustanovitvi prostovljno registriralo za namene DDV (obvezno je 5 let če si "prostovljec").
Ker takorekoč nima nabav materiala blaga, večjih stroškov, ampak samo prodaja storitve posredovanja.

Če ne plačuje zunanjim izjvajalcem, se lahko zgodi da podjetje denar pobaše, nihče pa ne bo opravil dela ker izvajalci niso plačani.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

kixs ::

Davcne nimam - je ni na ponudbi.

Se pravi, je mozno, da je taksna ponudba OK in bomo dejansko placali brez DDV-ja (kot receno, razlika je nekje 5K€).

Po telefonu mi je clovek rekel, da oni pac placajo DDV pri nakupu materiala in da je vse na ponudbi tako kot mora biti - pac niso zavezanec in ga ne obracunajo. Kakor vem, je on sam izvajalec.

Vikking ::

Napiši ime in naslov podjetja.

Najprej je treba preverit podjetje, ja načeloma ni popolnoma nič narobe če podjetje ni zavezanec za DDV. A se vprašaš, če podjetje izvaja fasaderska dela lahko hitro preseže letni limit. Ker verjetno gre za precejšne zneske. Kot je že napisal Yohan, takšno podjetje ne bo opravilo verjetno več kot 2 večja posla na leto.
Kar pomeni lahko je frišno podjetje, oz. ima samo zunanje izjvajalce in ponuja storitev posredovanja (velik problem). Se je že večkrat zgodilo, da je takšno podjetje prejelo plačilo, začelo z deli, po 1 mesecu pa so vsi delavci in dela dobesedno izginili.
Podjetje pa z miljonsko izgubo v stečaju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

kixs ::

Ti posljem na ZS.

lp

Vikking ::

Sem pogledal in ti poslal na ZS.

Malajlo ::

Če podjetje ni zavezanec za DDV, ga ne prikazuje ali obračuava nikjer. Kar piše na predračunu, je dovolj, da boš enako plačal tudi če kasneje postanejo zavezanci. Zato pa piše, zakaj ni DDV specificiran (kar je celo po zakonu).
če bodo postali zavezanci vmes, bo to pač bruto cena.
Pa gradbincem se ne avansira. Mi je to fotr, ki je gradbinc, svetoval. Plačaš nekih 20% za resnost posla, lahko še 20%, ko začnejo delat. Ko končajo, plačaš do 70% celote. 30% si pustiš za reklamacije. Ki niso nikoli odpravljene in toraj ne plačaš nikoli. Rabiš pa ta denar za drugega izvsjalca (ki ti fasado potem popravi).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odprtje normiranega spja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16440177 (15052) Recordman
»

DDV, davčni zavezanci itd. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5516438 (15075) Ales
»

DDV

Oddelek: Loža
252060 (998) Machete
»

Najemna pogodba (ni zavezanec za DDV)

Oddelek: Loža
145078 (4769) Vikking
»

Nakup računalnika/rač. opreme na podjetje

Oddelek: Loža
113276 (2937) Malajlo

Več podobnih tem