Slo-Tech - Britansko podjetje Dovetailed je predstavilo 3D-tiskalnik, s katerim je mogoče natisniti povsem užitno sadje in ki so ga razvili v sodelovanju s podružnico Microsofta v Cambridgeu. Tehnologija 3D-tiska je seveda svoj krst z natisnjenim orožjem, potem pa smo videli že tisk čokolade, sladkornih umetnin in pic. Zakaj torej ne bi natisnili sadja?
3D Fruit Printer, kot se nič kaj izvirno ne imenuje nova naprava, seveda uporablja nekaj trikov in zelo raztegne pojem sadje, a v principu je rezultat užiten izdelek sadnega okusa. V ta namen uporablja tehniko sferifikacije, ki jo v vrhunski gastronomiji poznajo predvsem v estetske namene. Sadne sokove oziroma kakršnekoli tekočine brez raztopljenega kalcija obdelamo takole. Umešamo jim majhno količino natrijevega alginata, potem pa tako pripravljeno tekočino po kapljicah kanemo v hladno raztopino topne kalcijeve soli (največkrat kalcijevega klorida). V tej raztopini se tvorijo kroglice oziroma sfere (odtod ime), podobno kot pri kapljanju vode v olje ali obratno, ki po nekaj minutah dobijo tanko in prožno, a vodotesno membrano. Nastale sfere poberemo iz raztopine, operemo in uporabimo. Na tak način lahko obdelamo različne sokove, recimo jabolčnega, pomarančnega itd., v trdno agregatno stanje.
To tehniko izkorišča nov 3D-tiskalnik, ki v resnici tiska iz takih kroglic. Mogoče tisk ni najbolj posrečena beseda, saj gre bolj za zlaganje in lepljenje zelo majhnih kroglic tekočine s sadnim okusom. Glede na želen izdelek lahko uporabimo različne sokove in njihove mešanice, rezultat pa je - nekaj sadju podobnega. Dober tek!
Novice » Znanost in tehnologija » 3D-tisk sadja
M.B. ::
Raztopina kalcijeve soli...?
Ja 0.5% raztopina je. Kalcijevi ioni reagirajo z natrijevim glutaminatom (iz alg) in natrijev glutaminat tvori membrano. Močnejša kot je raztopina močnejši je gel.
V navadni sferifikaciji se uporablja Kalcijev klorid. V obratni sferifikaciji, kjer kapljaš snov z kalcijevimi ioni v tekočino z natrijevim alganatom pa kalcijev laktat glutaminat ali kalcijev glutaminat. Zato ker je brez okusa. Lahko pa tudi mleko/jogurt... Potem pa imaš še zmrznjeno obratno sferifikacijo, kjer pa snov najprej zmrzneš v obliko polkrogel in potem potopiš v tekočino s tem se doseže da so krogle večje in bolj enakomerne. Prednost navadne je da je membrana tanjša slabost pa da ko kroglice vzameš iz tekočine želira še naprej in je čez čas želirana skozi. Pri obratni kroglica neha želirat, ko se jo vzame ven ampak so pa membrane malce debelejše.
Na EDX je bil pred kratkim tečaj Znanosti v kuhinji, ki poteka na Harvardu v sodelovanju z najboljšimi kuharji sveta. (Slaščičar bele hiše je delal Štrudelj med drugim). Vsebina se pa najde tudi na spletu. Nekaj je videov hrane visoke kulinarike (velik krožnik malo na njem) :) nekaj pa odgovorov zakaj se določene stvari dogajajo. Zakaj je zrezek bolj sočen če se ga naluknja itd... Predavanja so zelo zanimiva. Naprimer Znanost kuhanja jajca.
Molekularna gastronomija je zanimiva stvar. Najtežje je dobit sestavine v dovolj majhnih pakiranjih ampak obstaja že dosti trgovin. Se pa da že brez čudnih dodatkov delati molekularne stvari: Ingverjevo mleko.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.
Sadly only a handful ever progress past that point.
RejZoR ::
Tista kvazi 3D naprintana pica ni nič drugega kot povsem navadno narejena pizza, samo da so namesto gnetenega kvašenega testa uporabili tekoče kvašeno testo. Pač daš tolk vode, da je gosta tekočina. To ni 3D printanje.
Drugače pa bo pravo 3D printanje za moje pojme šele ko se bo stvar izvajala na molekularnem nivoju in ne samo sipanje specifičnih večjih delcev v neko obliko.
Drugače pa bo pravo 3D printanje za moje pojme šele ko se bo stvar izvajala na molekularnem nivoju in ne samo sipanje specifičnih večjih delcev v neko obliko.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
stb ::
Tole je pomoje še najbolj primerno za ponarejanje kaviarja, od sadja pa je uporabno kvečjemu za kakšen približek borovnicam (mogoče ok za v šnopc), ali sestavljanje umetnih malin ni robid.
Za neko gmoto sadnega okusa, ki jo je treba jesti z žlico pa že dolgo obstajajo alternative:
Oblikovanje pa po želji:
Za neko gmoto sadnega okusa, ki jo je treba jesti z žlico pa že dolgo obstajajo alternative:
Oblikovanje pa po želji:
vir: Wikipedia
Zgodovina sprememb…
- zavarovalo slike: gzibret ()
alexa-lol ::
Naslednja iteracija ideje... mini kroglice iz žaletine ki jih nato z žaletino povežemo..in viola imamo granatno jabolko, banano ali pa lubenico.
MuadDib ::
No super... pol pa se malo, pa ne bomo vec jedli sadja... zelenjave... ampak le 3d tiskane kemicne stvore ki bodo izgledali kot sadje, zelenjava, meso, skratka... hrana ki ni hrana ampak je hrana in zgleda kot hrana ;)
alexa-lol ::
No super... pol pa se malo, pa ne bomo vec jedli sadja... zelenjave... ampak le 3d tiskane kemicne stvore ki bodo izgledali kot sadje, zelenjava, meso, skratka... hrana ki ni hrana ampak je hrana in zgleda kot hrana ;)
To je že tukaj
Mislim da s to naprintano hrano ne bo nič še kr nekaj časa. Poleg tega ne vem zakaj bi se matrali da zadanejo teksturo če lahko naredijo hrano v format hrenovke, ki sicer ima okus a nima neke specialne teksture.
Zgodovina sprememb…
- zavarovalo slike: gzibret ()
MuadDib ::
No super... pol pa se malo, pa ne bomo vec jedli sadja... zelenjave... ampak le 3d tiskane kemicne stvore ki bodo izgledali kot sadje, zelenjava, meso, skratka... hrana ki ni hrana ampak je hrana in zgleda kot hrana ;)
To je že tukaj
Mislim da s to naprintano hrano ne bo nič še kr nekaj časa. Poleg tega ne vem zakaj bi se matrali da zadanejo teksturo če lahko naredijo hrano v format hrenovke, ki sicer ima okus a nima neke specialne teksture.
Gre za to da se preprica tudi tiste ki "zdravo" zivijo in jejo sadje in zelenjavo, kupujejo pa ravno tako najcenejse proizvode :D
Umetni jogurti so res hudi ja... ampak zato imas marsikoga ki si naredi svoj jogurt (mleko z aktivnimi mikroorganizmi) in z mesalnikom vmesa (pravo) sadje. Za taksne je lahko kaj podobnega huda natega... sploh ce bo tudi obcutek (slej ko prej bo) tak kot pri pravem plodu.
kronik ::
Super zadeva, da si sprintam jagode z okusom ruma. Bo treba investirat v te zadeve, očitno so "the next big thing"...
Obstaja tudi slovenski 3D printer trave : http://vimeo.com/68193572
Tisti, ki bluzite, da te stvari niso pravo printanje, mi razložite kako drugače poteka 2D printanje? Tudi tam na kos papirja/plastike nanašaš kapljice črnila oz. droben prah. Plast na plast = print.
Obstaja tudi slovenski 3D printer trave : http://vimeo.com/68193572
Tisti, ki bluzite, da te stvari niso pravo printanje, mi razložite kako drugače poteka 2D printanje? Tudi tam na kos papirja/plastike nanašaš kapljice črnila oz. droben prah. Plast na plast = print.
Brane22 ::
@kronik:
Pa saj 3D printanje je tudi ko se userješ. Pa nihče ne dela zdaj senzacije iz tega.
Pa saj 3D printanje je tudi ko se userješ. Pa nihče ne dela zdaj senzacije iz tega.
bluefish ::
3D printanje je potemtakem tudi, ko stisneš zobno pasto iz tube.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluefish ()
alexa-lol ::
niti ne...
če samo iztisneš pasto je to ekstruzija, ki je popolnoma znana tehnologija. Če z mašino še rogoviliš po prostoru je to "3D tisk"
če samo iztisneš pasto je to ekstruzija, ki je popolnoma znana tehnologija. Če z mašino še rogoviliš po prostoru je to "3D tisk"
dzinks63 ::
3D "tisk" je znan že zelo dolgo, včasih se je delalo ročno s takrat primernimi materiali, sedaj so to postavili na višji nivo in so vlogo prevzeli roboti ter modernejše zmesi za ustvarjanje.
Markoff ::
"Earl Grey, hot, no sugar."
BEEP
Jean-Luc Picard vzame skodelico vročega čaja iz najnovejšega 3D tiskalnika imenovanega replikator.
BEEP
Jean-Luc Picard vzame skodelico vročega čaja iz najnovejšega 3D tiskalnika imenovanega replikator.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021
dreta ::
Monsanto se okuse patentira, potem se bo pa
printalo.
printalo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: dreta ()
MIHAc27 ::
"Earl Grey, hot, no sugar."
BEEP
Jean-Luc Picard vzame skodelico vročega čaja iz najnovejšega 3D tiskalnika imenovanega replikator.
Do tega smo še daleč. Replikator namreč uporablja samo energijo - elektriko in naredi karkoli.
Tukaj pa rabiš še vedno neke sadne kapljice.
Ampak sej bo...sam poglejte koliko tehnologij že imamo iz Star Trek sveta.
Brane22 ::
"Earl Grey, hot, no sugar."
BEEP
ptfuj prrr krrr bzeeeep bzip bzeeep bzip bzeeeeep bzip...
...
bzeeep bzip
krrr... beeeep
Jean-Luc Picard vzame skodelico vročega čaja iz najnovejšega 3D tiskalnika imenovanega replikator.
In reče "God damn, this is just water. Printhead clogged AGAIN?!?"
In štarta deep cleaning cycle:
HRRK...HRRRK...HRRRRK....HRRRRRRK.... PTFU!....splat
smrk.smrk.smrk.eeeeee....kih...BURP
HRRRK...HRRRK...
...
after 15 mins...
bleep...bleeep....
Replicator's cartridge for some gross unrelated shit near empty, please replace whole set before continuing.
Call tech support on 000-subspace-link-other-side-of-galaxy-5535.
MuadDib ::
"Earl Grey, hot, no sugar."
BEEP
Jean-Luc Picard vzame skodelico vročega čaja iz najnovejšega 3D tiskalnika imenovanega replikator.
Do tega smo še daleč. Replikator namreč uporablja samo energijo - elektriko in naredi karkoli.
Tukaj pa rabiš še vedno neke sadne kapljice.
Ampak sej bo...sam poglejte koliko tehnologij že imamo iz Star Trek sveta.
V bistvu uporablja materijo, ki jo razstavi na najosnovnejse atome in potem spet sestavi... v bistvu 3D tiskanje - le napredneje.
kronik ::
gus5 ::
Po tem, ko so na Cambridgeu iz treh (pravzaprav dveh) tipov matičnih celic sestavili embrio – v bodočnosti bo spočetje le še del človeške biološke zgodovine –, je 'konkurenčni' Oxford izumil novo (uporabno) metodo 3D tiskanja (živih) tkiv.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | 3D-tisk sadjaOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 10486 (4419) | gus5 |
» | Iz česa so užitne vodne kroglice? (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 16374 (12009) | Superboyy |
» | Kje dobim 100% marmelado brez dodanega sladkorja?Oddelek: Loža | 10791 (9796) | Shadowstorm |
» | HP napovedal revolucionaren 3D-tiskalnik za leto 2016Oddelek: Novice / Ostale najave | 12854 (10440) | roli |
⊘ | Nelogično navajanje vsebnosti sladkorja (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 32342 (30001) | dzinks63 |