» »

Kje dobim 100% marmelado brez dodanega sladkorja?

Kje dobim 100% marmelado brez dodanega sladkorja?

FiReFTW ::

Mogoče ve kdo v keri trgovini se to dobi?
Nazadnje sem gledal v intersparu, sem pregledal čisto vsako marmelado in čisto vse je bilo z dodanim sladkorjem.

mihec87 ::

Nekaj more bit kot konzervans...

Gamelife ::

A to tudi obstaja, marmelada brez sladkorja? Omg, kam gre ta svet.

noraguta ::

Na drevesu
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

rdecaluc ::

Ni šans. Oz. lahko si jo skuhaš in daš v hladilnik dokler ti ne gre v tednu dni k vragu. Cuker je žal konzervans v tem primeru.
Est modus in rebus. ,typos

radmannsdorf ::

https://trgovina.mercator.si/market/brs...
probaj tole najdt. baje je pekmez brez sladkorja.

msjr ::

Nič novega: sadje + želirno sredstvo pektin oz. agar-agar + kuhanje (pasterizacija) = marmelada brez (dodanega) sladkorja.

Je pa tako, da mora sadje vsebovati dovolj sladkorja že samo po sebi (npr. slive), drugače so rezultati bolj bogi.

Pri izdelkih v trgovinah velikokrat nadomestijo sladkor s fruktoznim sirupom in da lepše izgleda napišejo "zgoščen sadni sok", tako da potem ljudje drago kupujejo isto sranje - drugo pakovanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: msjr ()

Gamelife ::

A mi lahko kdo pove, kje lahko dobim kokošja jajca brez rumenjaka?
Mislm a ni boljše nehat jest marmelado kot pa se ubadat z takimi.
Če pa ze hočete marmelado brez dodanega sladkorja, si jo pa pripravite sami, ampak dvomim da vam bo všeč.
Lp

FiReFTW ::

Kaj eni sploh pišete pa filozofirate na vlko če nimate kaj dodat? Postavil sem vprašanje, če nimaš kaj za dodat ne piši v to temo.

Pa nerabi bit niti "marmelada", samo nek sadni namaz oz premaz za na palačinke rabim, kateri ima neko sadno svežino. Sadje je že samo po sebi rahlo sladko, z sladkorjem pa je itak sam cuker, sploh ni okusa pravega, vsaj meni osebno.

Aston_11 ::

Zmelješ sadje, pa je.

msjr ::

Gamelife je izjavil:

A mi lahko kdo pove, kje lahko dobim kokošja jajca brez rumenjaka?


Mlado kuro nabavi. Vir: http://www.greatdayfarms.com/egg-facts/...

Gamelife ::

Aston_11 je izjavil:

Zmelješ sadje, pa je.


Točno tako. +1

FiReFTW ::

Aston_11 je izjavil:

Zmelješ sadje, pa je.


Ni glih čist tak, primer borovnice ki jih dobiš v trgovini so tipično zlo vodne, in imajo malo okusa.
Polek tega je dosti ubadanja z tem, pač sprašujem če se kje da dobiti v trgovini kaj takega.

mulc007 ::

v nobeni trgovini ne dobiš domačih izdelkov.
kaj sploh pomeni domače? To da je ena teta zrihtala po starem receptu. Če misliš da je neka stvar v trgovini domača potem se vprašaj koliko na primer marmelad bi morala neka teta skuhat da bi napolnila kup npr. sparovih trgovin. In enormno količino sadja ki ga ne bi uspela dobit.
Ko v trgovini vidiš domača jajca potem si predstavljaj kmeta ki kuram kaže pištolo, reve pa prdijo jajca ko iz mitraljeza.

Aston_11 ::

FiReFTW je izjavil:

Aston_11 je izjavil:

Zmelješ sadje, pa je.
Ni glih čist tak, primer borovnice ki jih dobiš v trgovini so tipično zlo vodne,
Pa jih prej pokuhaj ali obdelaj na ponvi, da zgubijo vodo. Res ni nek velik problem, za par palačink..

Gamelife ::

FiReFTW je izjavil:

Aston_11 je izjavil:

Zmelješ sadje, pa je.


Ni glih čist tak, primer borovnice ki jih dobiš v trgovini so tipično zlo vodne, in imajo malo okusa.
Polek tega je dosti ubadanja z tem, pač sprašujem če se kje da dobiti v trgovini kaj takega.


Mogoče si ti mal falil forum? Bi bilo boljše, če bi šel na kako kulinariko (vrjetno taka tema ze obstaja) to vprašat kot pa da na slotech-u sprašuješ o marmeladi.

mulc007 ::

ampak se je ta marmeladna tema vseeno kar dobro prijela hehe

buttplugs ::

FiReFTW je izjavil:

Kaj eni sploh pišete pa filozofirate na vlko če nimate kaj dodat? Postavil sem vprašanje, če nimaš kaj za dodat ne piši v to temo.

Pa nerabi bit niti "marmelada", samo nek sadni namaz oz premaz za na palačinke rabim, kateri ima neko sadno svežino. Sadje je že samo po sebi rahlo sladko, z sladkorjem pa je itak sam cuker, sploh ni okusa pravega, vsaj meni osebno.

Tudi sam nimam rad tega social justice warrior pederušenja folka, a je tvoje vprašanje nerodno spisano.
>Kje dobim 100% marmelado brez dodanega sladkorja?
Če iščeš marmelado s 100% sadnim deležem, potem take marmelade ni.
Beri:

mihec87 je izjavil:

Nekaj more bit kot konzervans...

Če iščeš marmelado brez sladkorja, beri:

msjr je izjavil:

Nič novega: sadje + želirno sredstvo pektin oz. agar-agar + kuhanje (pasterizacija) = marmelada brez (dodanega) sladkorja.

Zgodovina sprememb…

vostok_1 ::

Lol wut?

Seveda se da naredit marmelado brez sladkorja in konzervansov, ki traja desetletja.
It's called pasteurization.
Skuhat marmelado, zepret v posode in jih temeljito kuhat za 10-15min.
Pač vlaganje.
Sicer bo izgubila barvo, ampak plesniva ne bo.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

buttplugs ::

Tole v Sloveniji ne velja za marmelado.
V Sloveniji se tracionalno marmelada dela iz 50% sadja in 50% sladkorja.
Kjer je občutno manj sladkorja, rečemu takemu produktu džem.
Pasteurja pa lahko vtopiš v vreli vodi za 30 minut in postopku rečeš kar brizgana pasterizacija ali pa kar žejnoutopljeni Pasteur. Ker marmelada to pač ni.

Zgodovina sprememb…

mulc007 ::

Želirno sredstvo ni nujno.
Pri nas smo dodajali samo navadni sladkor. Če ne bi bilo sladkorja potem ne vem koliko bi bilo obstojno.
Jaz si predstavljam da ko kozarec zapreš pride zraven zrak, ta pa ima stvari ki pospešijo proces kvarjenja. V tovarnah imajo to z zrakom sigurno zrihtano da ne pride vmes. Saj ko odpreš nek kozarec, potem rok uporabe na embalaži več ne velja čeprav si samo odvil pokrovček in ga prišraufal nazaj.

džem je zaradi manj sladkorja? Jaz sem pa mislil da je džem zato ker si marmeladi dodal želirno sredstvo ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mulc007 ()

marjans ::

Pred kratkim sem videl Naturetin 100% jagodni namaz, ki ustreza tvojim zahtevam. Poišči v trgovinah.

buttplugs ::

mulc007 je izjavil:

Želirno sredstvo ni nujno.
Pri nas smo dodajali samo navadni sladkor. Če ne bi bilo sladkorja potem ne vem koliko bi bilo obstojno.
Jaz si predstavljam da ko kozarec zapreš pride zraven zrak, ta pa ima stvari ki pospešijo proces kvarjenja. V tovarnah imajo to z zrakom sigurno zrihtano da ne pride vmes. Saj ko odpreš nek kozarec, potem rok uporabe na embalaži več ne velja čeprav si samo odvil pokrovček in ga prišraufal nazaj.

džem je zaradi manj sladkorja? Jaz sem pa mislil da je džem zato ker si marmeladi dodal želirno sredstvo ;)

Pri nas se džem obravnava kot marmelada z manj sladkorja, po možnosti z koščki sadja. V tujini verjetno džem pojmujejo drugače.

Zgodovina sprememb…

mulc007 ::

dokler zadaj ne vidim kaj vsebuje ne bom verjel

buttplugs je izjavil:

mulc007 je izjavil:

Želirno sredstvo ni nujno.
Pri nas smo dodajali samo navadni sladkor. Če ne bi bilo sladkorja potem ne vem koliko bi bilo obstojno.
Jaz si predstavljam da ko kozarec zapreš pride zraven zrak, ta pa ima stvari ki pospešijo proces kvarjenja. V tovarnah imajo to z zrakom sigurno zrihtano da ne pride vmes. Saj ko odpreš nek kozarec, potem rok uporabe na embalaži več ne velja čeprav si samo odvil pokrovček in ga prišraufal nazaj.

džem je zaradi manj sladkorja? Jaz sem pa mislil da je džem zato ker si marmeladi dodal želirno sredstvo ;)

Pri nas se džem obravnava kot marmelada z manj sladkorja, po možnosti z koščki sadja. V tujini verjetno džem pojmujejo drugače.


D%C5%BEem @ Wikipedia
tu piše da je želirni sok zraven

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mulc007 ()

buttplugs ::

Želirani*
Na angleški je spet drugače:
Fruit preserves @ Wikipedia

Zakonodaja pa pravi tole:
POIMENOVANJE IZDELKOV IN DEFINICIJE

1. Ekstra džem

je mešanica različnih vrst sladkorja in sadne pulpe v ustrezni
želirani obliki, sestavljena iz:

- ene vrste sadja ali

- dveh ali več vrst sadja, razen jabolk, hrušk, sliv, melon,
lubenic, grozdja, buč, kumaric ali paradižnika.

Količina sadne pulpe v 1000 g končnega izdelka ne sme biti manjša
od:

- 450 g na splošno;

- 350 g za črni ribez, šipek, kutino;

- 250 g za ingver;

- 230 g za granatna jabolka;

- 80 g za pasionko.

Šipkov ekstra džem je lahko izdelan popolnoma ali delno iz
šipkovega pireja.


2. Džem

je mešanica različnih vrst sladkorja ter sadne pulpe in/ali sadne
kaše v ustrezni želirani obliki, sestavljena iz:

- ene vrste sadja ali

- dveh ali več vrst sadja.

Količina sadne pulpe in/ali sadne kaše v 1000 g končnega izdelka
ne sme biti manjša od:

- 350 g na splošno;

- 250 g za črni ribez, šipek, kutino;

- 150 g za ingver;

- 160 g za granatna jabolka;

- 60 g za pasionko.


3. Ekstra žele

je ustrezno želirana mešanica različnih vrst dodanega sladkorja
in sadnega soka in/ali vodnih ekstraktov iz:

- ene vrste sadja ali

- dveh ali več vrst sadja, razen jabolk, hrušk, sliv, melon,
lubenic, grozdja, buč, kumaric in paradižnika.

Količina sadnega soka in/ali vodnega ekstrakta iz sadja v 1000 g
končnega izdelka ne sme biti manjša od:

- 450 g na splošno;

- 350 g za črni ribez, šipek, kutino;

- 250 g za ingver;

- 230 g za granatna jabolka;

- 80 g za pasionko.

Količina sadnega deleža se mora izračunati po odštetju mase vode,
ki je bila uporabljena pri pripravi vodnega izvlečka.


4. Žele

je ustrezno želirana mešanica različnih vrst sladkorja in sadnega
soka in/ali vodnih ekstraktov iz:

- ene vrste sadja ali

- dveh ali več vrst sadja.

Količina sadnega soka in/ali vodnega ekstrakta iz sadja v 1000 g
končnega izdelka ne sme biti manjša od:

- 350 g na splošno;

- 250 g za črni ribez, šipek, kutino;

- 150 g za ingver;

- 160 g za granatna jabolka;

- 60 g za pasionko.

Količina sadnega deleža se mora izračunati po odštetju mase vode,
ki je bila uporabljena pri pripravi vodnega izvlečka.


5. Marmelada

je mešanica ustrezno želirane konsistence iz vode, različnih vrst
sladkorjev in iz:

- ene vrste ali

- dveh ali več vrst naslednjih izdelkov, pridobljenih iz
citrusov: sadna pulpa, sadna kaša, sadni sok, vodni ekstrakt iz
sadja in lupina.

Količina citrusov v 1000 g končnega izdelka ne sme biti manjša od
200 g, od katerih mora najmanj 75 g biti pridobljenih iz
notranjega dela plodu.


6. Sladkana kostanjeva kaša (pire)

je mešanica različnih vrst sladkorjev in kostanjeve (Castanea
sativa) kaše.

Količina kostanjeve kaše v 1000 g končnega izdelka ne sme biti
manjša od 380 g.


7. Ekstra domača marmelada

je primerno želirana mešanica različnih vrst sladkorjev in sadne
kaše.

Količina sadnega deleža v 1000 g končnega izdelka ne sme biti
manjša od:

- 450 g na splošno;

- 350 g pri črnem ribezu, šipku in kutini.

Vsebnost topne snovi v izdelku mora biti najmanj 55%.


8. Domača marmelada

je ustrezno želirana mešanica različnih vrst sladkorjev in sadne
kaše.

Količina sadne kaše v 1000 g izdelka ne sme biti manjša od 300 g,
razen:

- 250 g pri črnem ribezu, šipku in kutini.

Vsebnost topne snovi v izdelku mora biti najmanj 55%.
PRILOGA 2

A) SUROVINE - DEFINICIJE

1. Sadje

so sveži ali zamrznjeni sadni plodovi, ki so zdravi, primerno
zreli in nepoškodovani ter vsebujejo vse bistvene sestavine za
proizvodnjo izdelkov iz Priloge 1.

Za sadje se v smislu tega pravilnika štejejo tudi paradižnik,
korenje, sladek krompir in užitni del rabarbarinega stebla;

ingver je užitni del rastline ingver v sveži obliki ali
konzerviran s sirupom;

kostanj je užitni del sadeža vrste Castanea sativa.


2. Sadna pulpa

je užitni del celega, olupljenega ali izkoščičenega sadeža, ki je
lahko narezan ali pretlačen, vendar ne pasiran v kašo.


3. Sadna kaša (pire)

je užitni del celega, olupljenega ali izkoščičenega sadeža in je
pridobljena s pasiranjem ali drugim podobnim postopkom.


4. Sadni sok, zgoščen sadni sok, dehidriran sadni sok

so izdelki, ki so v skladu z veljavnim predpisom o sadnih sokovih
in nektarjih.


5. Vodni ekstrakt iz sadja

je vodni izvleček iz sadja, ki ne glede na izgube pri pravilni
predelavi vsebuje vse vodotopne sestavine sadeža.


6. Citrusna lupina

je očiščena ter površinsko neobdelana lupina citrusov s sadnim
mesom ali brez njega, ki je lahko konzervirana le s fizikalnim
postopkom ali s shranjevanjem v slanici.

Zgodovina sprememb…

buttplugs ::

mulc007 je izjavil:

d

D%C5%BEem @ Wikipedia
tu piše da je želirni sok zraven

Želirani, kar pomeni točno to. Da se je sadni sok ob prisotnosti pektina in kisline, želiral.

Kje torej dobiti 100% marmelado brez sladkorja v Sloveniji?
Če se proizvajalci držijo zakonodaje, potem nikjer.

Zgodovina sprememb…

Gamelife ::

buttplugs daj človeku predlog za en dober namaz za na palačinke da ne bo revež puste jedu pa lahko zaključimo s tole temo.

Jerry000 ::

To vidiš lahko samo na slo-tech...možakar vpraša preprosto vprašanje...zdej pa poglejte kaj vi nrdite z temo...cmon no, dejte bit resni -.-

buttplugs ::

Vzgojiš jagode, lahko kar na okenski polici.
Ideja:
https://www.ted.com/talks/britta_riley_...
Nabaviš jagode, nabaviš stevijo (kaj za vraga je stevija? Stevia @ Wikipedia >> dobiš jo za manj kot evro na komad v najbližjem rastlinjaku.
Zmiksaš oboje,
hokus pokus,
.....???
Profit!

Jerry000 je izjavil:

To vidiš lahko samo na slo-tech...možakar vpraša preprosto vprašanje...zdej pa poglejte kaj vi nrdite z temo...cmon no, dejte bit resni -.-

Nazadnje sem gledal v intersparu, sem pregledal čisto vsako marmelado in čisto vse je bilo z dodanim sladkorjem.

Lejga, tisti tipi v parlamentu so se odločili, da se marmelada lahko legalno prodaja samo takrat, kadar je v njej sladkor.
Če si pa ti večja brihta, pol mu pa povej, kje lahko dobi marmelado, kjer ni sladkorja(?). V trgovni seveda. Tisti legalni, v oni, kjer zraven dobiš 10 gramov trave in 5 gramov koke ne šteje.

Zgodovina sprememb…

AndrejO ::

FiReFTW je izjavil:

Mogoče ve kdo v keri trgovini se to dobi?
Nazadnje sem gledal v intersparu, sem pregledal čisto vsako marmelado in čisto vse je bilo z dodanim sladkorjem.

Naslednjič poglej na oddelku z dietno prehrano, oziroma bolj natančno, z artikli, ki so primarno namenjeni diabetikom.

Če tega tvoja izbrana trgovina nima, potem ti pa ostanejo še kakšne specializirane trgovine ali spletne variante.

Boljše od tega ne bo šlo. To ne pomeni, da notri ne bo sladkorja, pomeni pa, da ne bo dodanega sladkorja.

FiReFTW ::

Z stevijo je tudi sladko, meni se gre bolj za okus kot da ni notri sladkorja, ne bi rad da bi bilo sladko, bolj sveže iščem.
Je pa res da sem v prvi objavi malo nerodno napisal in opisal kaj iščem.

AndrejO ::

FiReFTW je izjavil:

Z stevijo je tudi sladko, meni se gre bolj za okus kot da ni notri sladkorja, ne bi rad da bi bilo sladko, bolj sveže iščem.
Je pa res da sem v prvi objavi malo nerodno napisal in opisal kaj iščem.

Aha, če se gre pa dejansko za okus, potem boš pa moral res tako, kot so se že drugi razpisali: najti nadomestek za marmelado, ker je ta v osnovi hrana s sladkim okusom, ker je sladkor njen konzervans. Kje in kako, uf ... tega ti pa jaz ne bi vedel povedati.

Morda pa bi poskusil z drugačnim sadjem? Prepričan sem, da se tudi v Sloveniji sedaj že enostavno dobi marmelade iz raznih citrusov, rabarbare, brusnic, ... Če teh še nisi poskusil, ti bodo morda ti okusi razbili monotonost marmelad iz raznih jagod, koščičarjev, ipd...

BlaY0 ::

FiReFTW je izjavil:

Z stevijo je tudi sladko, meni se gre bolj za okus kot da ni notri sladkorja, ne bi rad da bi bilo sladko, bolj sveže iščem.
Je pa res da sem v prvi objavi malo nerodno napisal in opisal kaj iščem.

Zgoraj si omenil borovnice. Brez sladkorja so v bistvu ful kisle pa ful vodene tudi če jih greš sam nabrat.

Drugače pa edina marmelada oz đem ki je meni dober z minimalno ali nič dodanega sladkorja je slivov. Samo ga je tereba počasi kuhat precej cajta... lahko tudi cel dan. Moja babica je to kuhala po več dni z vmesnimi presledki.

harvey ::

Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

mulc007 ::

Svežo marmelado dobiš v jeseni, zdaj pa se boš moral v najboljšem primeru potolažit z lansko pocukranko, za katero boš moral povprašat pri kmečkih babicah na vaseh.
Lahko pa si narediš kar sam svežo iz jabolk ali sadja ki ga prodajajo v trgovini.
recepti so pa na kulinarika.si

BlaY0 ::

Še najmanj dodanega sladkorja ima po moje pekmez od Podravke. Pa okusen je.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

mat xxl ::

marjans je izjavil:

Pred kratkim sem videl Naturetin 100% jagodni namaz, ki ustreza tvojim zahtevam. Poišči v trgovinah.


Tole sem tudi sam opazil in je res v Sparih jo i majo in je prva liga.

Glede teme pa, Marmelada brez sladkorja ne obstaja , obstaja pa brez dodanega sladkorja, se pravi le to, kar je v sadju in pa taka z dodanim sadnim sladkorjem - fruktozo, ki je celo za diabetike.

Poglej na oddelku za diabetike imaš take stvari niso pa poceni.

Glugy ::

Torej temu se verjetno reče sadni namaz. Sem prebral vse komentarje in men osebno se je najbolj v oči prikradel tale predlog:
http://natureta.si/izdelki/dzemi-in-mar...

Drgač pa lahko tud probaš če imaš dobr mikser da ti v nulo ampak res v nulo zmiksa pa daš pol tisto maso na palačinke. Nisem tega še poskušal tako da ne garantiram ampak če imaš dobr misker bi (vsaj tako si jz predstavljam) mogl bit to to. Najboljš porabt isti dan ko zmiksaš.

Pithlit ::

Glugy je izjavil:

Drgač pa lahko tud probaš če imaš dobr mikser da ti v nulo ampak res v nulo zmiksa pa daš pol tisto maso na palačinke. Nisem tega še poskušal tako da ne garantiram ampak če imaš dobr misker bi (vsaj tako si jz predstavljam) mogl bit to to. Najboljš porabt isti dan ko zmiksaš.

Tekstura je bolj uboga v tem primeru.
Life is as complicated as we make it...

Glugy ::

Kaj pa če bi dodal v mikser recimo stepano smetano?

Pithlit ::

Saj ni fora v miksanju... ampak v kuhanju.

Če rabiš nadomestek za marmelado... tega z miksanjem sadja ne boš _nikoli_ dosegel.
Life is as complicated as we make it...

mihec87 ::

Pithlit je izjavil:

Saj ni fora v miksanju... ampak v kuhanju.

Če rabiš nadomestek za marmelado... tega z miksanjem sadja ne boš _nikoli_ dosegel.


Potem pa sadje pokuha.... Samo če hočeš svežino sadja je pomoje bolje čim manj toplotno obdelano....

spoiler
Dobil lušte za borovničeve palačinke(borovnice+malo smetane)..

ChawaSi ::

nevone ::

Mogoče kakšna kombinacija z bananami, ki so že v osnovi bolj sladke in goste.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Unknown_001 ::

@OP trajne rešitve za tvoja marmeljad brez cukra glih ni. Probaš lahko ampak da ne bo nepotrebne slabe volje upoštevaj izkušnje da če marmelada nima konzervansa bo dokaj kmalu vse skupaj za stran. Pravtako pasterizacija... ne vem no potem že bolje da si narediš kompot in imaš za zraven.

Najbolje je da si dan prej zmiksaš sadje ga v mikrovalovki pogreješ in ohladiš. Naslednji dan maži po palačinki.


Je pa tako. Ti očitno iščeš alternativo ki ni po okusu tako sladka da bi ti zobje najraje ven poskakal kot recimo klasična marelična marmeljad iz merkatorja ali pa variante iz krofov ampak nekaj osvežilnega. Kakšna višnjeva marmelada je super, ker navadno so tudi manj sladkane, če pa so se ne čuti toliko.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Shadowstorm ::

Ve kdo kje imajo borovničevo marmelado, brez lupin? V glavnem da so toliko zmiksane, da se jih ne čuti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kako se izogniti sladkorju? in ali so nadomestki OK?

Oddelek: Loža
374377 (3372) greatdrakon
»

Zakaj so nekateri jogurti kisli?

Oddelek: Loža
353873 (2999) janezvalva
»

100% sok pomaranča

Oddelek: Loža
111861 (1385) tikitoki
»

Preveč sladkorja v sadnih jogurtih? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6714279 (12233) loveJDM

Nelogično navajanje vsebnosti sladkorja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10432283 (29942) dzinks63

Več podobnih tem