» »

BASIC je star pol stoletja

BASIC je star pol stoletja

Slo-Tech - Pred pol stoletja, točno 1. maja 1964 ob 4.07 zjutraj sta John Kemeny in eden izmed njegovih študentov na računalniku v Dartmouth Collegeu v New Hampshiru itočasno pognala dva programa, napisana v novem programskem jeziku BASIC. Kemeny je bil profesor matematike, ki je verjel, da morajo računalniki postati uporabni tudi v drugih vedah, ne le v matematiki in računalništvu, poznavanje računalništva pa nujen sestavni del izobrazbe. V letih 1963-1964 je skupaj s Thomasom Kurtzem napisal programski jezik, ki sta ga poimenovala Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code ali kratko BASIC.

Tisti čas so bili računalniški programi zapisani na luknjanih karticah, ki so jih v računalnike nalagali eno za drugo. Problem je bil, da so tako lahko izvajali le predpripravljene programe in le enega hkrati. Kemeny in Kurtz sta želela razviti sistem, ki bi omogočal hkratno rabo več uporabnikom, ki niso strokovnjaki. Prav tako sta želela najti način za enostavno sporazumevanje z računalnikom in krmiljenje. Nastal je BASIC.

Tako kot danes veliko programskih jezikov izvira iz C-ja, tudi BASIC ni samonikel. Vsebuje sestavne dele, ki so jih poznali že v Darsimcu (Dartmouth Simplified Code), DOPE-u (Dartmouth Oversimplified Programming Experiment) in seveda Fortranu (Formula Translator).

Ne pozabimo, da leta 1964 mikroprocesor sploh še ni obstajal; Intel ga je izumil leta 1971. Zato so bila zlata leta za domače računalniške zanesenjake in programiranje 70. in zlasti 80. leta prejšnjega stoletja. Pisanje programov je bilo tedaj nekaj običajnega za vse navdušene lastnike računalnikov, ki so v veliki meri uporabljali prav BASIC. BASIC se je sprva hitro razširil po Dartmouth Collegeu, kjer ga je hitro začelo uporabljati več kot 80 odstotkov študentov - impresivna številka, saj se je Dartmouth College tedaj posvečal v glavnem klasičnim umetnostim (artes liberales).

BASIC je kmalu osvojil cel svet. Tudi Microsoft je začel z BASIC-om, saj je Bill Gates napisal verzijo za MITS Altair, potem pa pustil študij na Harvardu in šel ustanovit Microsoft. To je bila brez dvoma najboljša poteza v njegovem življenju. Leta 1981 je IBM kupil Microsoftov BASIC za IBM PC, kasneje pa smo iz Microsofta dobili še Visual Basic.

Na Dartmouth Collegeu zato s posebno pozornostjo obeležujejo 50-letnico Basica. Posebna prireditev, katere prenos bo potekal na internetu, se začne danes ob 22.30 uri po slovenskem času.

7 komentarjev

Gregor P ::

... in prva stvar, ki smo jo šli delat so bili Vesoljski osvajalci:P
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Barbarpapa2 ::

...zato sem se tam 1984 odločil za ZX Spectrum, ker je imel v basicu vgrajene tudi ukaze za grafiko :).... Pa Djikstra je imel prav, preveč sem bil izpostavljen basicu, zato se C-ja nisem nikoli naučil :D...

Vse naj...

Jože

pegasus ::

Heh, sva že dva :D

jacal ::

Mah, kot mulec sem imel Sharp MZ-700, kar je imel v teh krajih najbrž samo še sosed. Sem pa naredil razbijanje opek in kot drugi 'projekt' letalski simulator, s katerim se je dalo vzleteti, pristati in se razbiti. Dober uvod v formalno logiko. Sharp še biva v neki vlažni, plesnivi kleti, če bi še delal, bi me pa presenetilo.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Jacal, si mogoče iz MB ali okolice? Sprašujem zato, ker so leta 1984 (ali konec 1983, se ne spomnim več točno) v MB organizirali prve dneve računalništva, zadeva pa se je dogajala v avli II gimnazije. Velika večina prikazanih strojčkov so bili Spectrumi in ZX81, nekaj Commodorejev C64 in VIC20 potem pa nekaj "ekzotov". In med njimi je bil eden Sharp MZ-700. Se ga živo spominjam, ker je predstavljal skoraj mokre sanje vsakega takratnega računalniškega navdušenca... Skoraj pa samo zato, ker je bil tam tudi HP 85B ,ki pa je res bil "mokre sanje"... No, pa mi iz srednje strojne smo bili tam z Apple IIe...

In kaj ima to skupnega z novico? Na vsakem, tam prikazanem računalniku je bil Basic interpreter...

LP

Jože

opeter ::

Dajmo dodat, da je bil gospod Madžar, tako kot npr. Jon von Neumann* (Neumann János Lajos) ...
John G. Kemeny @ Wikipedia
John von Neumann @ Wikipedia

Brez njiju računalništva v takšni obliki kto ga imamo danes, ne bi imeli.
* Pa tudi atomske in vodikove bombe.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

avister ::

Moja prva računalniška knjiga v slovenščini je bila:

Simon's basic - Hinko Muren. Dobil sem jo skupaj s C64 v drugem razredu O.Š. :) A jo ima mogoče še kdo doma?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje/kako ste se naučili programiranja? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Programiranje
21655855 (40531) DaMachk
»

Redmondski velikan 40 let pozneje doživlja drugo pomlad (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5422585 (17700) Rias Gremory
»

postal bi programer (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
509650 (7979) videc
»

Microsoft star 35 let

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
268474 (6648) nekikr
»

Kdaj ste začeli programirati? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
636769 (5353) Good Guy

Več podobnih tem