» »

Neposredno iztožljiva pogodba

Neposredno iztožljiva pogodba

Vaška straža ::

Recimo, da ti sorazmerno šlampast goljuf (ki ima sicer večino svojega imetja poskritega) nekaj dolguje in mu daš na izbiro ovadbo pri policiji + tožbo ali to, da pri notarju podpiše papir, s katerim bi se lahko po najhitrejši poti in s čim manjšimi stroški "obesil na njegov transakcijski račun" ali morebitno drugo lastnino za poplačilo dolga. Predpostavimo, da je goljuf/dolžnik pripravljen sprejeti drugo opcijo.

Ali je mogoče sestaviti tako pogodbo, da bi lahko brez dragih in dolgotrajnih tožarjenj dobil povrnjen del dolga? (Seveda ob predpostavki, da človek kararkoli sploh kaj dobi na svoj transakcijski račun.)

In če ni – kakšni so sploh minimalni stroški civilne tožbe v primeru goljufije?

Aston_11 ::

Neposredno izvršljiv notarski zapis. Smiseln, če ima kaj rubljivega ali je verjetno, da bo kaj imel.

Vaška straža je izjavil:

In če ni – kakšni so sploh minimalni stroški civilne tožbe v primeru goljufije?
Odvisni od vrednosti zahtevka. Sodno takso boš plačal, če ne boš oproščen, torej bo strošek 0, če boš sestavljal sam in ne boš sekiral odvetnika, bo strošek 0, torej so minimalni stroški 0.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

Vaška straža ::

Hvala za keyword "neposredno izvršljiv notarski zapis". Vem, da je to smiselno le v primeru nečesa rubljivega, ampak saj ima verjetno tožba isti "če" spredaj. Ali je v čem razlika (poleg očitnega - da za tožbo ni potrebno pridobiti njegovega strinjanja, recimo)?

Aston_11 ::

Isti če.

1. Notarski zapis - greš k notarju, ne plača v roku, greš v izvršbo na podlagi zapisa.

2. Tožba, sodna taksa, odgovor na tožbo, pripravljalna vloga, narok, sodba, pritožba, pravnomočna sodba, 1-2 do x let, nato izvršba na podlagi sodbe.

Vaška straža ::

Hvala. Prva točka se zdi bistveno cenejša, krajša in enostavnejša.

V drugem primeru ima vsaj še X let več časa, da opravi še zadnje posle in pobegne iz države.

Sklepam, da tožba tudi v primeru predhodne uspešne ovadbe (in dokazane goljufije) ni nič krajša ali cenejša.

tony1 ::

Če je lopov, je lopov. Naj odkarta keš, sicer takoj prijavi. (Če nima, naj da kolikor ima, in ostalo drug mesec.) Več ko mu daš možnosti za mutenje, več izmotavanj boš doživel...

Nisem pravnik, ampak sklepam, da se goljufija preganja kazensko po uradni dolžnosti, samo prijaviti jo moraš, potem pa s tem nimaš več veliko dela.

Srečno.

Vaška straža ::

Prijaviti ga ne moreš takoj (najprej mu moraš dati X dni/tednov/mesecev, da ti vrne, četudi ti v fris pove, da ne bo).

Ampak tudi ko ga prijaviš ...

Kazensko po uradni dolžnosti se ga bo že preganjalo, ampak to zgolj pomeni, da bo dobil kakšno leto kehe (če sploh), to bo odsedel (če prej ne pobegne iz države), denarja ti pa policija ne bo priskrbela. Za vračilo se moraš neodvisno od kazenskega postopka pobrigati sam (s civilno tožbo ali z "orangutanom" - po želji).

tony1 ::

Drži, za vrnitev $$$ bo potrebna civilna tožba.

Vaška straža ::

Dolžnik se je končno strinjal, da podpiše izvršljiv notarski zapis. Oškodovanec je bil pri notarju, kjer so mu povedali ceno storitve in mu skopirali osebne in dokumente. Ko pa pride čez dva tedna, da se dogovorijo glede podrobnosti "pogodbe" in za termin podpisa, si je notar premislil, češ da ne more podpisati papirjev za "fiktivne" posle.

Oškodovanec je denar pred leti nakazal v tujino. Na dokumente se je podpisal goljuf, ki je bil takrat direktor pravne osebe v Angliji (pravna oseba je bila pred kratkim "zaprta", pa tudi če ne bi bila, je imela minimalno osnovnega kapitala), vendar je pripravljen podpisati, da on "odgovarja" za vračilo denarja. (On sicer verjetno nima knjiženega nobenega premoženja; sogoljufi pa živijo precej lagodno.)

No ... in zdaj notar pravi, da zato, ker je šel denar v Anglijo, ne more stati za dokumentom, ki goljufa obvezuje vračila denarja.

Zanima me, ali je zgolj notar preveč len/preplašen, ali je to dejansko res nemogoče izpeljati in je večletno jaganje po sodiščih edina možna pot?

Ziga Dolhar ::

Brez vpogleda v točno besedilo predlaganega zapisa je težko reči.

Vedno pa lahko kontaktiraš drugega notarja.
https://dolhar.si/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Posojilna pogodba, ne vračanje

Oddelek: Loža
273711 (2551) looser
»

Najemna pogodba - neposredna izvršljivost

Oddelek: Loža
367637 (6351) mat xxl
»

Izselitev najemnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8722942 (19509) MrStein
»

nov lastnik, star najemnik, ni pogodbe (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5310737 (9260) St235

Več podobnih tem