Forum » Pomoč in nasveti » Windows 7 je izginil iz računalnika
Windows 7 je izginil iz računalnika
majstrukelj ::
Lep pozdrav vsem.
Na računalniku sem imel naložen licenčni windows 7 home premium, nato sem želel nanj naložiti Mac OS X. Kupil sem inštalacijski disk Mac OS X in naredil particijo v windows-u. Nato sem naredil back-up nekaj pomembnejših stvari in se spravil na delo. Najprej sem dal disk v pc in naredil image za usb. Particijo sem formatiral na pravilni Mac OS X format in nanj naložil Mac OS X. Mac OS X je delal brez problema razen to, da je bil pri boot-upu rabljen inštalacijski usb, drugače pa je pri boot-upu napisalo boot0: error, ko sem boot-al iz diska. Na spletu sem poiskal odgovor na to napako in ga tako rečeno *popravil* čeprav je ob boot-upu bilo isto. Nato sem imel pri roki še en licenčni windows 8 pro cd. Vzel sem ga in ga vstavil v pc. Formatiral sem particijo kjer je bil prej naložen Mac OS X in nanj naložil licenčni windows 8. Sedaj se ob zagonu računalnika brez problema boot-a v windows 8 ampak mi na začetku ne napiše nobene možnosti, da bi boot-al nazaj v moj licenčni windows 7. Na računalniku so šekar ostale vse datoteke od windows 7. Če mi kdor koli lahko pomaga naj si prosim vzame 5-10min časa. Sam tudi znam veliko na področju računalništva in mi je to kar precej ne navadno. To je zelo pomembno ker imam na računalniku še nekaj pomembnih programov.
Že vnaprej se zahvaljujem ljudem, ki so pripravljeni pomagati.
Na računalniku sem imel naložen licenčni windows 7 home premium, nato sem želel nanj naložiti Mac OS X. Kupil sem inštalacijski disk Mac OS X in naredil particijo v windows-u. Nato sem naredil back-up nekaj pomembnejših stvari in se spravil na delo. Najprej sem dal disk v pc in naredil image za usb. Particijo sem formatiral na pravilni Mac OS X format in nanj naložil Mac OS X. Mac OS X je delal brez problema razen to, da je bil pri boot-upu rabljen inštalacijski usb, drugače pa je pri boot-upu napisalo boot0: error, ko sem boot-al iz diska. Na spletu sem poiskal odgovor na to napako in ga tako rečeno *popravil* čeprav je ob boot-upu bilo isto. Nato sem imel pri roki še en licenčni windows 8 pro cd. Vzel sem ga in ga vstavil v pc. Formatiral sem particijo kjer je bil prej naložen Mac OS X in nanj naložil licenčni windows 8. Sedaj se ob zagonu računalnika brez problema boot-a v windows 8 ampak mi na začetku ne napiše nobene možnosti, da bi boot-al nazaj v moj licenčni windows 7. Na računalniku so šekar ostale vse datoteke od windows 7. Če mi kdor koli lahko pomaga naj si prosim vzame 5-10min časa. Sam tudi znam veliko na področju računalništva in mi je to kar precej ne navadno. To je zelo pomembno ker imam na računalniku še nekaj pomembnih programov.
Že vnaprej se zahvaljujem ljudem, ki so pripravljeni pomagati.
Jupito ::
Povozil si boot loader, ki ga je naredil OSX. Vstavi win8 dvd in izberi "repair" opcijo, moral bi ti avtomatsko najti tudi inštalirane prejšnje verzije windsow in naslednjič bi moral bootati v meni, kjer izbereš sistem.
Če ga ne doda avtomatsko, ga lahko ročno, tako da izbereš cmd v Win8 kot admin in uporabiš bcdboot: Bcdboot X:\Windows (X je tvoja Win7 particija).
Sicer preveri še nastavitve v (računalnik, lastnosti),dodatne nastavitve sistema, dodatno, zagon in obnovitev (tam imaš seznam sistemov in čas prikaza).
Eh, cmd zaženeš kot admin, ne "izbereš".
Če ga ne doda avtomatsko, ga lahko ročno, tako da izbereš cmd v Win8 kot admin in uporabiš bcdboot: Bcdboot X:\Windows (X je tvoja Win7 particija).
Sicer preveri še nastavitve v (računalnik, lastnosti),dodatne nastavitve sistema, dodatno, zagon in obnovitev (tam imaš seznam sistemov in čas prikaza).
Eh, cmd zaženeš kot admin, ne "izbereš".
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jupito ()
majstrukelj ::
Hvala ti Jupito tvoja fora z cmd-jem je delovala. Res ti hvala. Polepšal si mi dan :D, saj je danes že skoraj 1 teden odkar sem imel tak računalnik.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: majstrukelj ()
broken/link ::
Inštalacijski disk mac osX lahko uporabiš samo na MAC-ih. Na navadnem PCju ga pač ne moreš namestit, tako da naslednjič ne poskušaj več nameščat osX-a na navaden PC.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: broken/link ()
Jupito ::
broken/link je izjavil:
Inštalacijski disk mac osX lahko uporabiš samo na MAC-ih. Na navadnem PCju ga pač ne moreš namestit, tako da naslednjič ne poskušaj več nameščat osX-a na navaden PC.
Uh, tudi to se da. Ni povsem enostavno in ne funkcionira "out of the box" (in pogosto tudi ne posebej dobro). Je pa fajn projekt za ubijat čas; http://www.hackintosh.com/
I used to be with it, but then they changed what it was.
filip007 ::
MAC bere NTFS, multi boot packarija z Windows in MAC preko usb ključa predvidevam a to pa za norce brit.
Trevor Philips Industries
Zgodovina sprememb…
- spremenil: filip007 ()
@jupito: poznam, sem se tudi že poigral s tem in instaliral na virtualko :) je pa op omenil, da je _kupil_ inštalacijski disk. kar mi je tudi precej nenavadno, saj inštalacijskega diska za osX že kar lep čas ne moreš kupiti :)
nope, zadnji prodajan CD/DVD je bil os x 10.6, potem pa je apple prešaltal na digitalno distribucijo. Tako da za starejše verzije medija ne moreš dobit, ne tu, ne v tujini. Sem se zanimal za to par mesecev nazaj, ker sem hotel postavit virtualko z osX sistemom za potrebe firme in razvoja, ampak pač po uradni poti ni šlo (hackintosh pa tu odpade). pa tudi licence agreement od apple-a je tak, da lahko uradno osX namestiš zgolj na mac-e.
če pa maš link z uradnim cd/dvd/usb-jem medijem, pa prosim, kar na dan z njim :)
če pa maš link z uradnim cd/dvd/usb-jem medijem, pa prosim, kar na dan z njim :)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | MacBook pro- ni slike v ne-osX (linux, win)Oddelek: Strojna oprema | 729 (685) | zee |
» | Mac os x dual boot z visto in windows 7Oddelek: Operacijski sistemi | 1220 (806) | roky99 |
» | OSX na x86 (strani: 1 2 3 )Oddelek: Programska oprema | 10766 (6307) | bluefish |
» | TRIPLE BOOT Mac OsX Xp in VISTAOddelek: Pomoč in nasveti | 2211 (1710) | maxsis |
» | PearPC 0.3.0Oddelek: Novice / Ostala programska oprema | 2684 (2684) | Paramedic |