» »

TRIPLE BOOT Mac OsX Xp in VISTA

TRIPLE BOOT Mac OsX Xp in VISTA

seals ::

Pozdravljeni! Na svojega prenosnika "ni mackintosh ampak TRON 85 (Core2Duo T2050, 1gb RAm, 80gb diska, radeon x1600)" sem si namestil Loparda 10.5.4.Imam HDD razdeljen na 3 primarne particije 1 - hfts+ sistem (MAc) in 2 primarni za NFTS sistem. A mi zna kdo povedat kako si naj sedaj inštaliram xp je in VISTO - ne da bi mi microsoftova sistema povozila boot mgr? Mac OSX Leopard mi deluje perfektno, vendar bi rad imel opcijo še za XP katerega uporablja hčerka in za VISTO..Če inštaliram najprej XP-je in potem VISTO mi kot sem napisal povozita boot MGR - tako da me norem niti maca več zagnat..rabil bi nek boot loader.Mogoče kdo ve kako rešit ta problem?

rgv45vg4t335 ::

Če dodaš v to zmešnjavo še Ubuntu bi šlo nekako takole:
http://forum.insanelymac.com/index.php?...

V vsakem primeru rabiš GRUB loader ali nekaj podobnega. Plačljivi OS-i sami po sebi neradi delijo hardware z drugimi.
MSI K9A2 Platinum@260MHz, Athlon X2 4850e@3GHz, 4GB RAM@1000MHz
Radeon HD 4850

borchi ::

namestiš nazaj darwin bootloader...
l'jga

seals ::

Bom probal namestiti GRUBa preko VISTE...Kako pa naj darwina nazaj namestim?

jamiroq ::

meni je acronis os selector (del acronis disk director suite) deloval lepo z os x in windows xp. je pa res, da sem imel vsak os na svojem fizicnem disku, tako da se njuna bootloaderja nista tepla.

seals ::

Acronis mi je vse raz.... na enem disku.Sem uspel rešit.Še sam XP je imam za intalirat MAC OSx Leopard 10.5.4 in VISTA že delujeta.BCDeditor - mi je pomagal rešit Chain() zadevo in hfts+ particijo katero je VISTA in XP bootloader preuredil po svoje da ta ni delovala. Vse imam na enem 120gb disku.

Zero One ::

Inštaliraj GRUB s poljubnega GNU/Linux liveCDja.
printf(%s, "No statements? Why no... whoops");
//well if we can't make a statement, we should just leave a comment instead.

seals ::

Pa mislim da bo zdej delovalo. Se xp je inštaliram.Pa potem javim če deluje..MAC/VISTA sta delovala z programom BCDedit-om..

seals ::

Haloo...Sem zrihtal zadevo!....hvala vsem k ste mi pomagali!..Bom pa še tekom prihodnjega tedna probal GRUB inštalirat na en drug PC.aja na LINUX se glih ne spoznam najbolje bom pa naredu kombinacijo VISTA/MAC/lINUX..Katera distribucija je taboljša za PC?

Zero One ::

Haloo...Sem zrihtal zadevo!....hvala vsem k ste mi pomagali!..Bom pa še tekom prihodnjega tedna probal GRUB inštalirat na en drug PC.aja na LINUX se glih ne spoznam najbolje bom pa naredu kombinacijo VISTA/MAC/lINUX..Katera distribucija je taboljša za PC?


Če pišeš IMENA OSov v CAPS LOCK, ne izgledaš zato nič bolj PAMETEN.

Glede na tvoje komentarje...Ubuntu.
printf(%s, "No statements? Why no... whoops");
//well if we can't make a statement, we should just leave a comment instead.

blackbfm ::

Ok, že to da ma nekdo 2 ločena sistema mi ne gre čiz v glavo. Ja eni mate res preveč časa da se lahko samo z OS tok ukvarjate.. seals res ne štekam kako se ti da.

Pizzicato ::

Nekateri bi bili ZELO veseli, če bi opisal natančen postopek (step by step guide) namestitve vseh treh sistemov (Mac, Vista, XP).
Bogo

seals ::

Ga bom spisal, pa po delih objavil na forumu..Že pišem..

seals ::

Obstaja veliko distribucij MacOSxa. Osebno imam oziroma sem uspel pridobit distribucije:
- iDENEB v.1.3 Mac OS Leopard 10.5.5
- Kalywal Mac OS Leopard 10.5.2
- iATKOS v.1.0 Mac OS Leopard 10.5.2
- iATKOS v.4i Mac OS Leopard 10.5.4
- Jas OsX 10.4.8 za INTEL/AMD SSE2 in SSE3
- Jas OsX 10.4.7 za INTEL/AMD SSE2 in SSE3
- Jas OsX 10.4.4 za INTEL/AMD SSE2 in SSE3

Meni deluje varianta iATKOS v.4i edino ta se ni obesila. Vse ostal pa se niso zagnale oziroma se je pojavil APPLOV sivi ekran smrti in v njem čuda hieroglifov..Gremo k inštalaciji.
Opisal bom dve varianti v eni da imate čisto prazen HDD v drugi pa da imate že naloženi operacijski sistem ali pa že dva Xp in VISTO. No gremo h kombinaciji da je HDD prazen – brez sistemov.
Najprej programe katere boste potrebovali za uspešno inštalacijo.:
- eno distribucijo Mas OS Leoparda (BOOT DVD)
- BOOT DVD oz VISTE (za xp je ne vem če imajo možnost nastavljanja aktivne particije Razloženo kasneje)
- pardted magic(LINUX ov program BOOT CD za delo z diskom – formatiranje, določanje aktivne particije,…
- EasyBDC – program ki dela v VISTI in XP SP2 namenjen določanju boot sistemov in menija ki se ti prikaže takoj ko se PC zažene

STEP 1 . priprava trdega diska.(na os VISTA)
Najboljša varianta je če imate vsak OS na svojem disku. Jst tega nimam imam en disk velikosti 120gb in razdeljen na 3 primarne patricije. To je zelo pomembno Da so particije določene kot PRIMARNE – če tega ni pozabite na MacOS. Kombinacija Xp/VISTA še delujeta Mac pa se obesi. Iz interneta si potegnite linuxov program parted magic. Je taboljši od vseh kar sem jih imel. In si ga dajte na CD prepečt kot BOOT CD – ga boste potrebovali.
Gremo k inštalaciji. V VISTi kliknete start – z desnim gumbom izberete računalnik in se vam pokaže meni. Tam izberete upravljaj. Odpre se konzolno okno in izberete upravljanje diskov (disk management).v XP ju je popolnoma enako. Izberete disk - domnevam da imate samo en disk in na njem eno particijo. Z desnim gumbom kliknete nanj in izberete »skrči nosilec«. To pomeni da če smo sedaj imeli eno particijo veliko 120gb - v mojem primeru, si jo primerno skrčimo recimo da bo velika 80gb. VISTA jo skrči pri tem pa ne poškoduje podatkov. No zaželjeno je da si seveda pri tem naredite backup vseh podatkov. Na prazen prostor prostor ki pri tem ostane kliknete z miškinim desnim gumbom in ga formatirate na 40 gb HTFS+ format (ta je od MACKA).POMEMBNO pri tej da vse particije ki jih boste tako naredili označite kot PRIMARNE. Če jih ne boste označili kot primarne vam Mack ne bo deloval. Kombinacija XP/VISTA deluje Mac OSx pa ne bo deloval…Vem iz lastnih izkušenj. Vsak disk lahko ima do 4 primarne particije znotraj vsake pa še sekundarne. Samo 1 particija pa je AKTIVNA. Kaj to pomeni? Da ko boste PC prižgali se do PC zagnal iz PRIMARNE AKTIVNE particije ostale pa ne bo pogledal.. No jst sem disk uspel skrčit na 50gb(VISTA NFTS – katera je bila privzeto na PRIMARNA saj sem imel na PCju naloženo visto in samo ta OS), 30bg(XP NFTS) in 30 Gb (HFS+ za Mac).

seals ::

Evo.Disk je primerno sformatiran.K zgornjemu postu bi še dodal da je najboljše če je Mac na 1 particiji za ostala dva sistema pa to ni pomembno.V glavnem sem probal vse tri variante
1 VARIANTA:::1-particija NFT (xp) : 2 - NFTS (VISTA) : 3 - HFTS+ Mac particia === NI DELOVALO ker so bili problemi ko sem vse go inštaliral ampak mi ni ratalo več MacOsX zagnat
2 VARIANTA:::1-particija NFT (VISTA al pa XP) : 2 - HFTS + Mac particija : 3 - NFTS particija (XP ali VISTA) === NI DELOVALO ker so bili problemi ko sem vse go inštaliral ampak mi ni ratalo več MacOsX zagnat
3 VARIANTA :::1-particija HFTS+ MAx : 2 - NFTS (xp): 3 - NFTS (VISTA) === SAMO TA KOMBINACIJA MI JE USPEŠNO DELOVALA in ŠE DELUJE PERFEKTNO !

seals ::

Je pa zdej en problem prej sem pisal da vse inštaliraš na VISTI.Bom od tu tudi nadeljeval.Ko sformatiramo in pripravimo disk moremo sedaj še zamenjat AKTIVNO particijo. Če imammo na PC ju samo xp oz. samo VISTo je potem ta particija aktivna.Za aktivno particijo moremo določit particijo na kateri bomo imeli inštaliran Mac..To lahko naredimo v macovem inštalacijskem okolju vendar je malo težje zato tega ne bom pisal ampak napišem varianto za Xp in visto.Oba sistema imata enak postopek.
NADALJEVANJE od STEP 1..Zapremo vsa okna. Kliknemo meni start in :
v XP ju -- gremo v c:_ ukazni poziv. Odpremo konzolno okno (črno).In napišemo sledeče ukaze:
DISKPART in pritisneš enter - pozene vgrajen program da selekcijo diskov
SELECT DISK 0 in pritisneš enter - izbere disk ki ga imamo na PCju (v mojem primeru je disk 0 zato ker imam v PC ju samo en disk. Če bi imel 2,3,4,5,6 diskov bi potem tu napisal takoj ko bi potrdil ukaz DISKPART ukaz LISK DISK..program ti izpiše vse priklopljene in delujoče diske v računalniku. Nato bi namesto ukaza SELECT DISK 0 napisal SELECT DISK 1,2,3... katerega sem pripravil za MAC)
naslednji ukaz je LIST PARTITIONS (izpiše ti vse particije katere imaš na disku.Zraven ti tudi napiše kakšne vrste so, primarne, sekundarne in katera je delujoča - zraven te ti izpiše SYSTEM oziroma ACTIVE)
nato napišemo ukaz SELECT PARTITION 1 (particija od MACA.Če jo imate kje drugje pač napišete praticijo katero ste pripravili za MAC "SELECT PARTITION 2,3,4..")
particija je izbrana in še določimo da bo ta aktivna - primarna z ukazom ACTIVE.Program nam sedaj javi da je particija katero smo izbrali aktivna in da bo BIOS prebiral iz nje. Nato napišemo EXIT in še enkrat EXIT ter zapremo konzolno okno..
V VISTI je postopek popolmona enak s tem da v visti jahko program DISKPARt odpremo tako da kliknemo okrogli gumbek za start in tam v okencu za iskanje napišemo DISKPART.Vista nam ga avtomatsko odpre v konzolnem oknu. Mogoče bo še zahtevala administracijske privilegije.To upam da veste kako naredit..

seals ::

Na kratko povzamem vse ukaze.
DISKPART
SELECT DISK 0
SELECT PARTITION 1
ACTIVE
EXIT
EXIT
in zapreš konzolno okno...Tako .Zdaj je vse pripravljeno za inštalacijo OsXa. Kot sem prej povedal imejte pripravljen BOOT DVD od VISTE ker od tega trenutka naprej ne boste več mogli prit v VISTO oziroma XP je ker njihova primarna particija ni več aktivna. Z VISTINIM BOOT DVDjem (normalni inštalacijski DVD) ali pa če imate inuxov program parted magic (le zastonj) se lahko aktivna particija spremeni.Gremo na inštalacijo MacOsXa.

bluefish ::

@seals: uporabi možnost popravljanja postov.

seals ::

STEP 2 - inštalacija OsXa
resetiramo računalnik, vstavino in bootamo macOS.P počakamo da se nam zadeva naloži cca.2 min.Odpre se nam pozdravno okno kjer izberemo jezik inštalacije (angleški) in stisnemo puščico za naprej.Počakamo cca.minukto ko se nam vse odpre - NE NADALJUJEMO Z INŠTALACIJO amkak v meniju kateri je na vrhu zaslona gremo z miško na utilities - disk utilities. Odpre se nam prijetni inštalacijski meni. Na levi so vsi diski z particijami ki jih imamo priklopljene na PCju.Izberem disk ki smo ga v VISTI sformatirali za MAC. Počakamo trenutek - nato izberemo v oknu ki se nam pokaže ERASE.Odpre se nam novo okno. Kjer pod možnostmi security options izberemo ZERO OUT DATA, pod možnostjo VOLUME FORMAT pa MAC OS EXTENDED(JOURNALED) in nato kliknemo ERASE..Nekje 15 munitk rtaja postopek formatiranja in pripravljanja diska ki ga izvede OSX..MAc si nato pripravi disk. Zapremo disk utilities s klikom na rdeč krogec. Nato nadaljujemo z inštalacijo .Gremo nazaj na začetek v inštalacijsko okno (vse se dela avtomatsko zato brez panike)klikmeno CONTUINUE, AGREE (ker se seveda strinjamo z avtorskimi pravicami :) )izberemo pot kam se nam naj mac namesti (OKNO DESTINATION WINDOW se nam avtomatsko odpre, samo kliknemo disk ki smo si ga prej pripravili)in nato kliknemo NEXT.V naslednjem oknu (OKNO ISTALL SUMMARY katero se samodejno odpre) pa je pomembno da kliknemo na INSTALL in ne naCUSTOMIZE - zakaj, ker si boste celotno zadevo sfrčkali in MAC ne bo delal.Naj se samodejno naložijo stvari gor pa bo.Ko klikmeno na INSTALL nam se MACOS preverja DVD kjer lahko kliknemo SKIP in inštalacija straja vsega 5 minutk..
REBOOTAMo PC vzamemo ven DVD in VIOLAAA! CRAKCINTOSH je pripravljen na PC-ju...Mack se nam samodejno zažene, nekaj malenkosti od imen priimkov morete samo napisat pa bo...
STEP 3 - KAKO BOOTATI NAZAJ VISTO IN XP je
resestiramo PC, damo zagonski VISTA dvd disk in startamo PC iz tega diska..Odpre senam VISTINO okno kjer izberemo jezik - SLO.Nato se odpre oknokjer bi se mogli videt diski vendar se ne, nič zato, tu klikmeno naprej oz.next.Odpre se nam novo okno kjer izberemo možnost COMMAND_PROMPT. Obstaja tudi možnost da tu izberemo da nam VISTA sama popravi zadevo vendar ENKTA JO popravi uspešno, ČE pa imate XP je še gor se pa vseskupaj RAZLETI tak da nič ne dela ozioma VISTA nič ne popravi.No nadaljujemo iz variante COMMAND PROMPT.Odpre se standardno konzolno okno C._ ukaznega poziva..IN tam spet napišemo DISK PART , nato SELECT DISK 0 , LIST PARTITIONS ki nam izpiše particije tu sedaj vidimo da je particija z MACKOm PRIMARNA IN aktivna. Mi na sedaj izberemo particijo kjer je VISTA.Če pa je VISTA IN XP pa particijo kjer je XP.Nevem zakaj ampak XP je bootloader povozi VOSTO.
No gremo k ukazom
SELECT PARTITION 2 (vistina particija)
ACTIVE
EXIT
EXIT
Sedaj je vistina particija primarna in aktivna..Resetiramo PC in le ta se bo zagnal v VISTI..Kako pa nazaj v MACK...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: seals ()

seals ::

STEP 4 - kako do boot menuja.
Marsikdo bi ekel da sem neumen ampak če sem imel določen DARWIN boot loader mi je le ta zaznal bisto vendar mi je ni hotel naložit oziroma je VISTI zmankalo MBR poti ki koloča kako se naj kaj naloži. Tako da preko DARWINA (boot od macka) ni šlo nareedit kombinacijo z tripple bootom...Gremo naprej. V visti inštaliramo easyBDC. Nato le ta programček odpremo. Kliknemo AD/remoove entries. Dodamo nov entry za XP in enega za MACK. Pri tem moramo za mask v istem oknu kliknit na ikono MAC in iz menija izberemo NST MAC OS c kliknemo add entry in save..V programu gremo nato pot MANAGE BOOT ENTRY kjer kliknemo repair HFTS+ partition boot entry in repair..Program nam popravi zagon za MACKA.vseskupaj resetiramo ....Zadeva je končana..Ko pc odpremo se nam naloži meni
VISTA
XP
MAC OSX
Izberemo sistem katerega želimo štartat. Za visto in XP je gre avtomatsko tako da samo klikmeno na nju. MACa pa zaženemo tako da klikmeno na MAC varianto pritisnemo tipko f8 - kjernam DARWIN pomudi spet možnost izbire OSa- kjer izžebemo MACS OS..Darwin mi tu ni hotel štartat VISTE ampak samo XP ja.Vendar niž za to.To so že simbolični popravki oziroma malenkosti ki me ne motijo..Glavno da vse deluje...
Upam da sem vse zadosti jasno napisal....
Če boste imeli kakšne težave pa mi pišite na seals@volja.net va bom svetovakl ker sem sam imel skoraj vse težave katere so možne in sem jih uspešno reši...
Lep pozdrav vsem...BOm pa v kratkem še na spletu objavil tutorial z slikami...
Aja pa še pozabit ne smem.Sedaj imam moj pc
nooteboo TRON E2050,1gbRAMA, x1600, pa 120GB HDD ja....vse deluje brezhibno!
Lep pozdrav vsem, pa upam da sem bil zadosti natančen...

bluefish ::

sicer OK opis, vendar malo preveč zgoščen.
Sem se nekaj časa nazaj tudi sam spravil delati nekaj takega na namizniku. Namestitev je šla čez OK, vendar se je pozneje ustavilo zaradi ne-USB tipkovnice. Poleg vsega pa bi verjetno imel težave z mrežno brezžično kartico (Belkin, ki še linuxu povzroča težave) in zvočno (AC'97 integrirana).

Pizzicato ::

Pohvalno, bo marsikomu pomagalo. Še enkrat, hvala.
Bogo

maxsis ::

Seals sem ti poslal ZS


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hackintosh

Oddelek: Operacijski sistemi
202397 (1233) Ciman
»

Mac OS Snow Leopard na PC

Oddelek: Operacijski sistemi
484554 (3102) Gray_Warden_
»

Mac os x dual boot z visto in windows 7

Oddelek: Operacijski sistemi
71178 (764) roky99
»

Naslednik Viste že 2009? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
18414238 (8893) Kenpachi
»

os x na pc (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
596013 (4535) bluefish

Več podobnih tem