» »

Življenjsko in/ali nezgodno zavarovanje - smiselnost?

Življenjsko in/ali nezgodno zavarovanje - smiselnost?

estons ::

Počasi sem začel razmišljati o kakšnem zavarovanju, ker imam majhne otroke. Drugače sem precej discipliniran z varčevanjem in imam nekaj deset K € prišparanih. Na mesec dam na stran vsaj par sto €. In gledam zavarovanja, kjer bi vsak mesec plačal npr. 30 €, v primeru smrti pa dobil izplačano 20K €. A je sploh smiselno, da sklepam zavarovanje, če imam že prišparano več kot bi od zavarovalnice dobili moji otroci? Pa zelo verjetno bom v nekaj letih prišparal še vsaj 20K, zavarovalnici bi pa plačeval do smrti oz. vsaj dokler otroci ne odrastejo.

Moja lenoba pravi, da so vsa zavarovanja brezveze (ker se mi ne da s tem ukvarjati). Po drugi strani mi pa skrb za družino pravi, da nekako moram poskrbet za tamale. Kaj vi pravite?

bohr ::

Zavaruješ se za toliko, da v primeru smrti družina dobi redno rento, ki nadomesti prihodke, ki jih zdaj prinašaš.

DonMatejo ::

Šala, prosim ne vzemi resno.. Važno je, da ženo bolje zavaruješ, kot sebe - da izničiš tveganje. ;)

Nisem dodatno zavarovan (razen obveznega), tako da ne morem sodit. Ampak stavek je pa fenomenalen, za petek.

Mehmed ::

Ce so preskrbljeni, ti ni treba.
Po drugi strani pa folk ponavadi ne komplicira, ko je treba skasljati denar za zavarovati hiso ali pa avto. Pri sebi ga je pa vedno skoda, ker smo neunicljivi. ;)

fosil ::

Življenjsko zavarovanje je pač zavarovanje in kot vsako zavarovanje se ti "splača" samo če se kaj zgodi.
Lahko boš v parih letih našparal toliko kot bi na koncu dobil ven iz zavarovanja, ampak kaj pa če se ti jutri kaj zgodi?

Tudi delaš nepoštene primerjave, praviš da daješ vsak mesec nekaj sto eur na stran in to primerjaš z 30 eur na mesec.
Saj lahko počneš oboje. Denar za zavarovanje ni stran vržen, saj ga dobiš nazaj ko preteče določen rok.

S finančnega vidika se po moje sicer bolj splača varčevanje kot zavarovanje, ampak bonus zavarovanje je pa seveda to, da si zraven zavarovan.
Samskemu človeku, ali človeku ki nima nikogar odvisnega od njega bi svetoval varčevanje.
Takemu, ki ima ljudi, ki so od njega finančno odvisni pa zavarovanje.
Tako je!

jernejl ::

Izračunaj, koliko sredstev potrebuješ, da bodo tvoji otroci preskrbljeni, če se ti jutri kaj zgodi, do takrat, ko se bodo osamosvojili in začeli sami služiti denar za svoje življenje.
Morda imaš še druge ljudi, ki so ekonomsko odvisni od tvojega zaslužka (žena, starši...).
Premisli tudi scenarij, pri katerem lahko zaradi bolezni/poškodbe postaneš trajno nezmožen za delo. V tem primeru boš morda dobil invalidsko pokojnino (ki ni ravno visoka) in s tem boš moral poleg otrok preživljati še samega sebe. Finančne potrebe invalidov pa so lahko tudi precej visoke (preureditev hiše, avtomobila, draga zdravila, proteze, invalidski vozički). Osnovno zdravstveno zavarovanje krije le najosnovnejše in zato potem ljudje zbirajo zamaške, da si nekdo lahko "privošči" normalen invalidski voziček ali protezo za nogo. Da se ti kaj takega ne bi zgodilo, pa lahko že vnaprej sam poskrbiš.

Če imaš prihrankov dovolj, potem zavarovanja ne rabiš. Če ne, pa poleg prihrankov skleneš zavarovanje na tako zavarovalno vsoto, ki ti bo pokrila manjkajočo razliko.

Smiselno je, da imaš kritje tako v primeru bolezni, kot tudi zaradi nezgode. Torej življenjsko zavarovanje z dodatnim nezgodnim zavarovanjem.

...:TOMI:... ::

Zavarovalnice so firme, ki pobirajo denar, težko pa ga izplačajo, imajo 1001 razlog, da ga ne izplačajo. Jaz imam sklenjena samo nujna zavarovanja, tista v katere sem prisiljen iz meni neznannega razloga. Če bi bila ta zavraovanja tako zelo dobra, potem bi bila prostovoljna in bi vsi hoteli imeli sklenjeno zavarovanje, ne pa da je obvezno, zato tudi cen ne spustijo, ker kamorkoli greš, je ista premija.

Moj nasvet: živi tu in zdaj. Če ta denar varčuješ namensko, za neko investicijo namesto kredita, potem ok. Če pa varčuješ kar tako... Jaz ne bi. Raje pojdite na izlete, potovanja, jejte kvalitetnejšo hrano itd. Skratka kvalitetno preživi prosti čas z družino, tisti denar po tvoji smrti jim ne bo nič pomenil. Raje jim pusti spomine, ne pa denarja, ki ga tudi ne bodo znali ceniti, pa še ne bo za zmeraj (lepi spomini so večni), ker se bo fond izčrpal.
Tomi

jype ::

"Dovolj prihrankov" v tem primeru pomeni trenutni dohodki za 10 let v prihodnost.

...:TOMI:...> Moj nasvet: živi tu in zdaj. Če ta denar varčuješ namensko, za neko investicijo namesto kredita, potem ok. Če pa varčuješ kar tako... Jaz ne bi. Raje pojdite na izlete, potovanja, jejte kvalitetnejšo hrano itd. Skratka kvalitetno preživi prosti čas z družino, tisti denar po tvoji smrti jim ne bo nič pomenil. Raje jim pusti spomine, ne pa denarja, ki ga tudi ne bodo znali ceniti, pa še ne bo za zmeraj (lepi spomini so večni), ker se bo fond izčrpal.

To je super nasvet, če zaradi varčevanja živijo slabo - če jim ničesar ne manjka, je pa zelo slab. Nobene dodane vrednosti ni v nakupu uglednejše znamke avtomobila, še večjega stanovanja ali dragih počitnic, če si vse, kar potrebuješ, že itak pridobil in bi samo rad omilil posledice morebitne katastrofe v prihodnosti.

estons ::

Tomi, sicer super nasvet, ampak tako kot Jype pravi, ničesar nam ne manjka. No, ne moremo recimo jutri skočiti na letalo za 10-dnevni oddih na Bahamih, ampak nam niti ne paše tak tip počitnic - raje bi šli na en roadtrip po Evropi in spali po kampih. Z avtom smo zadovoljni, streho nad glavo imamo, hrano jemo kolikor se da kvalitetno... Pač nimamo nekih dragih hobijev ali potreb. (Pa žena ne mara shoppinga. ;)) Zato ne dvomim, da se bodo s časom prihranki povečevali.

krucymucy ::

Cudno da ni se nihce predlagal bitcoinov. :)

jype ::

estons> Zato ne dvomim, da se bodo s časom prihranki povečevali.

Zavarujte se tako, da ne bo bistvenega izpada prihodkov v primeru katastrofe. Če trenutno porabite 2 jurja na mesec, potem potrebuješ zavarovalno vsoto, ki ti skupaj s prihranki zagotavlja okoli 20 jurjev na leto naslednjih 10 let. 10 let je doba, v kateri se običajno reči dovolj spremenijo, da gre potem tudi brez (otroci in žena si zrihtajo svoje biznise, ti se pa navadiš bit invalid oz. na britofu), hkrati se pa tak denar da tudi učinkovito obračati, če ga že imaš in v tem primeru zavarovanja ne potrebuješ.

exodus> Cudno da ni se nihce predlagal bitcoinov. :)

Bitcoini so tvegana investicija in primerni za špekulacije z visokimi donosi in izgubami, ne pa zavarovanje.

Mehmed ::

Sej ni neki komplicirano. Zivljenje pa zdravje. Hisa. Avto. Bigbang se zgodi zavarovanja.
Ni se ti treba zavarovat, ampak ce se odlocis denar namenit temu, potem gre tako nekako vrstni red.

Lahko tudi preskocis kaj, ce so ti praske na avtu vaznejse od zdravja. Ne bos niti izstopal prevec tbh.

mat xxl ::

Življensko samo bejži stran .... raje sam vlagaj mesečno letno v nekaj oprijemljivega npr. zlato - male zneske, nezgodno, to pa da , to je pa smiselno.

Vice ::

Estons zavarovanje je dobro toliko kot je rizično tvoje življenje. Če si stalno na poti, športi itd... potem ima zavarovanje drugačen pomen kot če ležiš na kavču. Če si dosti v tujini, bolezni ipd... potem tudi smiselno zavarovanje. Glede samega zavarovanja pa ga vzemi tam kjer so ti pripravljeni narediti odkup ne glede na vzrok in čas zavarovanja. V tem primeru dobiš povrnjen ves vložek - par% ki gre zavarovalnici. Žal to dela le malo zavarovalnic, manj kot 3. Glede ostalih super opcij ki ti jih bodo ponujali... Dokler ti ne bo manjkala vsaj roka so vsa zavarovanja en in isti drek.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Življenjsko zavarovanje-katero? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10025049 (4149) lolipop2
»

Katera zavarovanja imate in kaj ste že koristli?

Oddelek: Loža
457004 (5397) ;-)
»

Življensko zavarovanje ali kako te nategnit (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5630415 (27758) Struklio
»

Življenjsko zavarovanje? Da, ne?

Oddelek: Loža
166866 (6449) jernejl
»

življensko zavarovanje... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5326847 (24015) rh^

Več podobnih tem