» »

FMF+FRI (IŠRM) vs FERI (RIT)

FMF+FRI (IŠRM) vs FERI (RIT)

galu ::

No, pa še jaz.

Izbiram med naslednjima študijema:
- Univerzitetni interdisciplinarni študij računalništva in matematike | pa še link na FRI-jevo stran
- Računalništvo in informacijske tehnologije

Zavedam se, da si gresta računalništvo (predvsem programiranje) in matematika z roko v roki, zato bi mi težja, obširnejša matematika na FMF kvečjemu koristila. Po drugi strani pa slišim same pozitivne kritike o FERI-jevem programu RIT (predvsem na račun modernosti, kvalitetnega prenašanja znanja) in kako zlahka dobijo diplomanti (in študentje!) omenjenega programa/fakultete delo.

Poleg tega obstajajo tudi čisto logistične prednosti in slabosti. MB mi je na pol poti do LJ, sprehod med FMF in novo zgradbo FRI-ja tudi ni ravno kratek (kar je spet +/- situacija).
Od FMF-ja me predvsem (oz. edino) odbija tista depresivna sivina. 50 odtenkov sive (dobesedno) in oranžne klopi/mize, ki brezupno poskušajo vdihniti življenje v prostor... Ne vem, ali bi se v petih letih na stvar navadil ali bi začel jemati antidepresive.

Anyway, kaj bi vi (s tem ciljam predvsem na soforumaše s področja tehnike oz. naravoslovja) izbrali? Ponudi FERI-jeva matematika dovolj globine? Ponudi FRI/FMF premalo aplikativnega znanja?
Tako to gre.

technolog ::

FRI se naslednje leto seli, tako da bo logističnih problemov še več.

Če ti je MB tok blizu, da greš lahko z avtom ali avtobusom, potem sploh ni izbire. Če greš v študenta, potem je pa tako vseeno.

Zgodovina sprememb…

maxipin ::

Mimogrede, v petek sem bil na FMF-ju in sem se v tisti predavalnici prav pozitivno počutil.

Ice-Heki ::

A niso mize sive, pa zeleni stoli? :)

Hoja med FRI in FMF naj te ne skrbi, ker bo na istem še precej študentov in se bo to že nakako rešilo (podoben problem je - kako iti na kosilo, ko pa imam cel dan na urniku ure eno za drugo, vmes pa samo 15 minutni odmor).

Isotropic ::

sendvici
najhitreje med fri in fmf bo pa pes alpa s kolesom (ce bo blizu stanovanjskega centra nova grbina). avtobusne linije niso ugodne za ta dva faksa.

Andrejpan ::

hey, študent išrm-ja tukaj.

Glede študijskega programa ti težko rečem, da je uber cool in moderen. Ampak ne na račun, da so na faksu stari profesorji ali da faks ne strmi k najnovejšim smernicam. Gre bolj za načelo, da so nekatere zadeve že odkrite in delujejo odlično v praksi(razen, če ti je izziv odkrivati toplo vodo). Priznam, pa da FMF ni vlih aplikativno usmerjen, ampak bolj teoretično(kar ima spet svoje prednosti). Po drugi strani imaš na voljo tudi veliko modularnosti, kar je spet dvorezni meč. Nekateri predmeti so super pripravljeni, spet drugi so fail od faila.

Glede lokacije stavb(pa si naj bo stara ali nova), bilo kje boš živel v ljubljani boš rabil 10-40 min, da prideš do faksa in nazaj. Dober obstaja, tudi kakšen osebek, ki trenutno živi 100m stran od obeh faksov, ampak se do sedaj ni nihče ukvarjal, da bi se preselil bližje k faksu(ampak je raje gledal, da bi imel čim nižje stroške :) ).

Stavba se ne imenuje 50 otenkov sivine, ampak terarij. Toplota je tu vedno zagotovljena :) Drugače pa resno, stavba je na žalost mayor f**k u*, ker ni ustrezne izolacije in poleti švicamo kot nori.

Pa glede na to, kako je še novi faks v razsulu, resno dvomim, da se bo FRI preselil do jeseni.

Aja, še en realty check, lepo da greš študirat naravoslovje, ampak ne mislit, da bodo ponudbe za službo kar letele, ko boš diplomiral...

sandmat ::

Pa glede na to, kako je še novi faks v razsulu, resno dvomim, da se bo FRI preselil do jeseni.


Obe hiši sta že zgrajeni z izjemo srednjega objekta, ki se dokončuje. V roku meseca bo prevzem hiše. Julija se selimo.

V FRI avli poglej živo sliko gradbišča :)

lebdim ::

sama nova lokacija FRI-ja in FKKT-ja je zelo v redu, zelo blizu BF ... tudi sama zgradba se mi zdi zelo moderno zgrajena in lepa ...

Smurf ::

Meni se edino zdi skoda, da bo sedaj FRI s FKKTjem, ker se mi zdi dosti bolj komplementaren s FE-jem. Oba potrebujeta veliko ucilnic z racunalnikom in bi si lahko se naprej delili stroske.

No ja realnost je pa na zalost taka, da sta ze sedaj bili vodstvi dokaj skregani z deljenjem teh ucilnic itd.

galu ::

Nameravam biti v študentu ali celo privat, zato je razlika med MB in LJ zgolj vožnja domov za vikend (ena smer: LJ - 2h, MB - 1h), kar pomeni zelo malo časa izgubljenega za pot.

@Andrejpan

Poznaš koga, ki študira RIT (FERI) ali Rač. in Inf. na FRI? Če ja, kaj so bistvene (s konkretnimi, reprezentativnimi primeri bi blo super) razlike med programi (okej, matematika itak, ampak kvantitativno ali kvalitativno?)?

Mnja, za nekej se bo treba odločiti v teh dveh tednih... Ker me zanima več stvari (matematika, fizika, računalništvo, ...) pač iščem program, ki bi pokril čim več stvari... Ampak vseeno bil dovolj fokusiran, da bi določene stvari pa res obvladal "v nulo" in bi za te stvari bilo tudi povpraševanje na trgu.
Tako to gre.

Pro_moted ::

Po faksu ne boš NIČ obvladal v nulo. O tebe je odvisno če boš vsak dan zraven faksa pustil pa ur na tistem , kar želiš obvladati v nulo. Matematika bo povsod približno enaka, par prebodov ravnine gor ali dol, fizika prav tako. Eni se pač radi pohvalijo da so naredili čim težji študij, čeprav potem pečejo čevapčiče celo življenje.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

galu ::

Vem. Zato sem z namenom dal tiste narekovaje v bold. Zgleda vseeno ni dovolj...
Tako to gre.

amacar ::

Js študiram FERI RIT UN, če te kaj specifično zanima vprašaj.

Andrejpan ::

@galu če hočeš kaj konkretnega vedit, se boš moral vsedit na kavo s kakšnim študentom in podebatirat na 4 oči(tle se bo sigurno kdo oglasil https://www.facebook.com/groups/3546252.... Če pa te možnosti nimaš, pa začni postavljat vprašanja tukaj, se bo že kakšen ustrezen osebek našel. Direktna primerjava FRI-FERI... bolj pobožne želje kot kaj drugega, ampak, kot je omenil @Pro_moted osnovnih zadev se boš naučil na obeh faksih. Ni se pa potrebno sekirati, kje te bodo boljše/bolj optimalno naučili. Nekje uspevajo ene stvari nekje pa druge, v povprečju sta pa oba faksa enako dobra/zanič.

tey007 ::

Malo z zakasnitvijo ti lahko še jaz povem svoje mnenje.
Sam sem na FRI-ju, poznam pa sošolca iz sredne, ki je šel na FERI, smer RIT UNI. Kakorkoli, če primerjam najina znanja iz srednje šole, sem bil (pa se nočem hvalit) tako po učnem uspehu kot tudi po uspehu na maturi (da ne boste mislil, da sem se "sisal" profesorjem da sem imel boljši učni uspeh) nekaj razredov nad njim. Ko sva se po pol leta srečala, mi je rekel da on na FERI-ju "cepa" 8 in 9, jaz sem se pa na FRIju ravno tako boril z 8-10. Pač, hočem samo eno tako zgolj bežno, in vsekakor ne podrobno primerjavo dat, ker
1. ne vem, kolko se je fant zresnil na faksu, če je tak kot v srednji, FERI ni ravno nek zahteven faks (ker kolegu ni najbolj šlo niti računalništvo v srednji šoli niti matematika, tam pa je imel iz tega, kot sem že zgoraj omenil, izredno lepe ocene)
2. ne poznam točno programa in se zadeva težko primerja.

Kakorkoli, če hočeš pokrit več področij, bo najbrž bolj zanimiv IŠRM program, ker mislim da FERI nima možnosti tok obsežnega matematičnega znanja (ker tukaj imaš ipak ubistvu matematične predmete kot bi bil na FMF, računalniške pa kot na FRI). Lahko ti še povem, da je na FRIju kar nekaj v svetu uveljavljenih profesorjev (Bratko, Kononenko), se pa kader tudi prenavlja (ni več naprimer prof. Dobnikarja, prof. Kodeka in podobnih), če je to dobro oz. slabo težko rečem, Kodek je recimo imel izreden filing za snov, je pa imel izredno neprimeren filing za človeka. Je pa odličen nadomestek njega pri enem od predmetov prof. Bulić, ki snov razloži izredno izredno dobro, ampak tega predmeta itak ne boš imel, če boš šel na IŠRM :) Seveda, to je zopet subjektivna ocena, ker profesorjev FERI-ja in njihove veljave v svetu ne poznam.
Je pa mogoče tudi "zanimivost" FRI-ja v tem, da sodelujejo s Stanfordom (vsaj letos so) - prof. Leskovec, bivši študent FRI-ja je predaval snov, ki jo predava na Stanfordu - predavanja so bila torej snemana, naši študentje pa so lahko opravljali predmet, ki se izvaja na Stanfordu in naj bi bil izredno dobro obiskan. Seveda nisem prepričan, če boš ta predmet z IŠRM-jem lahko izbral in če bo drugo leto tudi tako, ker je bil to izbirni predmet, za katerega ne vem ali se ga lahko izbere samo na FRI-ju, ali tudi na drugih fakultetah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tey007 ()

pickle_rick ::

tey007 je izjavil:

Je pa mogoče tudi "zanimivost" FRI-ja v tem, da sodelujejo s Stanfordom (vsaj letos so) - prof. Leskovec, bivši študent FRI-ja je predaval snov, ki jo predava na Stanfordu - predavanja so bila torej snemana, naši študentje pa so lahko opravljali predmet, ki se izvaja na Stanfordu in naj bi bil izredno dobro obiskan. Seveda nisem prepričan, če boš ta predmet z IŠRM-jem lahko izbral in če bo drugo leto tudi tako, ker je bil to izbirni predmet, za katerega ne vem ali se ga lahko izbere samo na FRI-ju, ali tudi na drugih fakultetah.


En heads up glede tega predmeta, po izkušnjah sošolcev. Po enem mesecu jih je veliko predmet zamenjalo, ker preprosto niso zmogli slediti tempu, sploh kar se tiče domačih nalog menda ogromno dela. Tisti, ki so prišli skozi, pa so na koncu imeli za pokazat lepe projekte, kjer so po skupinah napovedovali razne zadeve iz množice podatkov. Skratka super zanimiv in kvaliteten predmet, a z ogromno dela. Plus to, da je na FRI mišljen izbirni predmet načeloma v drugem semestru, to pa se je izvajalo v prvem, posledično imaš za opravljat 6 predmetov v enem semestru.

tey007 ::

To o težavnosti sem tudi jaz slišal, ampak če se ti da malo pretegnit in naredit nekaj več (kar mislim da avtor teme želi, ker se zanima za kar konkreten program), bi bilo to zanj po mojem mnenju tudi primerno :) kar se tiče pa tega, da je v prvem semestru ta predmet, pač ja, v prvem maš 6, v drugem 4. Torej krajše, če si priden in se pomatraš prvi semester, boš drugega lahko "počival" :)

galu ::

Ja... rok za vpis je ze mimo. Ste malo pozni. :D
Ampak OK, bo ziher komu drugemu prislo prav pred odlocitvijo.

Na koncu sem se na RIT vpisal.
Tako to gre.

tey007 ::

Sej sem hotel rečt, da sem se malo pozno spomnil... :) ampak ja, bo za koga drugega prišlo prav :) če pa pogledaš malo število vpisov skozi leta, pa lahko rečemo, da za IŠRM ni nikoli prepozno :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tey007 ()

pegasus ::

galu: si se glede na tvojo geografsko pozicijo razgledal tudi kaj severno? Ali ima mogoče kdo drug kako mnenje o ponudbi CS študija v Gradcu in na Dunaju?

galu ::

Ne, moja nemščina... ne. :)
Tako to gre.

Isotropic ::

pegasus je izjavil:

galu: si se glede na tvojo geografsko pozicijo razgledal tudi kaj severno? Ali ima mogoče kdo drug kako mnenje o ponudbi CS študija v Gradcu in na Dunaju?

nic kaj boljse kot v sloveniji verjetno
a je uno od stanforda na voljo tut kje prek neta?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466343556 (5748) nejc_nejc
»

FERI ali FRI? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7517177 (11907) KraitPay
»

Izredni študij na fakulteti za računalništvo in informatiko

Oddelek: Šola
2712524 (2887) falconnn
»

FRI ali IŠRM

Oddelek: Šola
102793 (2221) Yacked2
»

FRI (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Šola
22146524 (34044) awy

Več podobnih tem