» »

FRI ali IŠRM

FRI ali IŠRM

qwerty98 ::

Ne morem se odločiti med naslednjimi študiji:
Računalništvo in informatika VŠ (v nadaljevanju FRI VŠ)
Računalništvo in informatika UN (v nadaljevanju FRI UN)
Računalništvo in matematika (v nadaljevanju IŠRM)

Zanimata me tako informatika/računalništvo kot matematika, pri čemer imam prvo 4 in drugo 5. Zaključujem 4. letnik gimnazije.
V dilemi sem predvsem zaradi slovesa IŠRM (zelo težek študij, precej težji od FRI). Matematika mi sicer ne dela težav (letos sem do sedaj imel same petice), vendar pa nisem zelo matematičen človek. Na Matematičnem kenguruju sem letos dosegel povprečen rezultat, pa tudi na maturi ne nameravam pisati višje ravni. Slišal pa sem, da so študenti IŠRM predvsem odlični matematiki, ki tudi na tekmovanjih dosegajo odlične rezultate in na maturi nimajo problema dobiti vsaj 7 če ne 8 točk, ter da zgolj oni tudi dejansko diplomirajo. Po drugi strani pa se mi predmetnik FRI in IŠRM zdi relativno podoben.
Poleg tega me zanima, ali je kakšna posebna razlika med FRI VŠ in FRI UN, razen tega, da je FRI UN bolj "široka", daje širšo podlago za naprej.

Skratka - ali je študij IŠRM res toliko težji in drugačen od FRI?

Mavrik ::

IŠRM/FRI nasvet
Računalništvo in (matematika vs. informatika)

Če misliš iti na FRI ali karkoli podobnega potem si boš zelo olajšal življenje če boš šel pisat višji nivo mature. Saj morda ni očitno, ampak znanje s SŠ boš rabil še naprej in noben te ne bo čakal da boš dohitel stvari za nazaj.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

A110 ::

isrm ti bo dal veliko vec sirine. isrmjevci so odlicni v primerjavi z drugimi studenti racunalnistva ker imajo vec in tudi tezjo matematiko ampak se vedno pa nisi niti priblizno na ravni navadne fmf matematike ampak za svoje delo je vec niti ne rabijo. tako da isrm matematika tudi ni tak bav bav kot zelijo nekateri prikazati. pri maturo pa 7 oz 8 tock nebi mel biti problem za nikogar ki zeli dokoncati kaksen resen faks brez naporov

Guzzy ::

IŠRM je res dost matematike. Pojdi tja če te reees zanima matematika.

Ker pri Računalništvu in Informatiki se tudi fajn obdela matematiko, poleg tega pa imaš še v 2. letniku izbirne predmete, iz matematike, npr. Numerične Metode.
Pri IŠRM je na primer predmet Osnove matematične analize skozi celo leto, na RI pa en semester. Enako je z ostalimi mat. predmeti. Sledi da RI veliiko boljše obdela računalništvo kot IŠRM.

IŠRM bi jaz priporočal "zelo matematičnim človekom", ki pa iščejo kariero v računalniških vodah.

Razlika med FRI VŠ in FRI UN - je precejšnja. Kot si reku, daje širšo podlago za naprej, je pa tudi kr precej bolj teoretična. Primerjal sem tu pa tam kake kolokvije in izpite iz predmetov (matematičnih - Diskretne Strukture, Linearna Algebra, OMA) in je razlika v težavnosti kar velika (kar ni slabo, ker se učiš zanimive in useful stvari).
UN sicer nima prakse ama ništa - ampak itak bi mogu kot študent delat stuff polek študija, če želiš bit zanimiv podjetjem. Praktične stvari se boš torej mogu naučit sam, s tem da hodiš na poletne delavnice, si rihtaš študentsko delo pri rač. firmah (kar ni tok težko, zlo rabijo študente).

UNI ti pokaže precej širok spekter stvari, ti pokaže katere stvari obstajajo in ti vliva ful različnih konceptov, ki ti dajo za mislit stvari. Nauči te razmišljat.
Če planiraš it na Magisterij nimaš kej razmišljat, vzemeš UNI. Če se hočeš čimprej zaposlit, VS. Če hočeš raziskovat, priporočam UNI.

Vaje pri UNI zgledajo drugače kot pri VS. Pri UNI te ne vodijo skozi vse postopke, dost se jih moraš naučit sam, ker pač ni časa vse obdelat. Zato tukaj UNI nudi po mojem mnenju toliko več. Se ga pa da nardit, da ne boš mislil, da je zdej najtežja stvar - fakulteta mora met rezultate, pushat ven čim več računalničarjev in do sedaj sta bila samo 2 profesorja ki sem ju opazil, da sta trdno stala za svojimi (zahtevnimi) zahtevami in "jeb**a" študente v glavo. Ko je snov res težka (recimo, da jih popade 2/3) načeloma profesorji spustijo kriterij itd.

Še ena pomembna razlika: pri UN je fizika, ki ni kar tko na mah, če se ne ubadaš z njo v prostem času. (drugim tudi matura s fizike ni nekaj preveč pomagala tu).

qwerty98 ::

Hvala za uporabne informacije.
Kaj pa študij Praktične matematike na FMF; bi morda kdo vedel ali je bistveno lažji od IŠRM?

i33a ::

Jaz sem študiral RI na FRI. S študijem sem zadovoljen, mi pa mogoče malo manjka matematike (bi kdaj prav prišlo, da bi znal več).
Je pa seveda zelo odvisno od tega kaj potem dejansko delaš v službi.

PS. Je mu mogoče kdo iz IRŠM ali FMF in priporča kakšen online course ali skripto za dodatno učenje matematike

Yacked2 ::

VSŠ in UNI sta dva čist ločena svetova. Nemoreš primerjat. UNI razmišlja, VSŠ dela :)

@qwerty98
Glede na "Na Matematičnem kenguruju sem letos dosegel povprečen rezultat, pa tudi na maturi ne nameravam pisati višje ravni" se ne vpisat na IŠRM. Ne rečem, da ne bi doštudiral, mogoče se z precej dobrim povprečjem. Študij se mi ne zdi težek, vendar pa moraš za določene predmete vložiti določen del časa, da boš razumel teorijo, ki pa ne zanima vsakega. Poleg orodij za reševanje boš zraven dobil tudi izčrpne dokaze o tem, da res dela, da res rabimo vse predpostavke itd...

Predlog: en dan pojdi namesto na gimnazijo na faks. Tukaj je tekoči urnik prvih letnikov: https://urnik.fmf.uni-lj.si/letnik/42/ Predlagam, da greš v četrtek od 9:00 do 15:00. Dva predavanja in to precej tipična. Usedi se v predavalnico (noben ti ne bo čisto nič težil) in poslušaj oba predavanja v celoti, da boš dobil kako bo izgledala polovica študija, če se vpišeš na FMF. Lahko ti bo všeč, lahko pa tudi ne. Lahko tudi prosiš koga, ki že študira, da gre s tabo, da te bo preveč strah :)



@i33a
Bolj točno napiši katere smeri matematike te zanima pa ti pošljem linke, pojem matematika je precej širok :)
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

d_DJ ::

Ma jaz bom tkole rekel, način dela na faksu in v srednji je povsem drugačen... Jaz se v srednji praktično nisem učil do zadnjega dne in sem naredil gimnazijo. Faksa se pa pač ne da tako narediti, če na maturi ne pišeš dobro matematike še ne pomeni, da zdej ne boš faksa naredil (sam sem odličen primer, ker sam na višjem nivoju jo pisal vsega skupaj 3). Poznam tudi nekaj glavc, ki so blesteli v srednji in so pogoreli na faksu. Če te zanima, imaš željo in si zagnan se da vse narediti ne glede na to kakšne imaš ocene v srednji.

Jaz na začetku faksa nisem mel pojma o programiranju... Vpisal sem se na Praktično Matematiko (VSŠ), tam je bilo vse tko dokaj luštno, spoznaš se z osnovami programiranja... Po praktični sem šol pa še na drugo stopnjo RI na FRI, matematične predmete sem oddelal brez težav, pri ostalih je bilo malo težje vendar sem jih naredil...

i33a ::

@Yacked2: Zanima me predvsem analiza, linearna algebra in še kaj kar pride prav pri machine learningu. Kak predlog kje, kaj naj se učim?

darkolord ::

@i33a: poglej MIT OpenCourseWare

Yacked2 ::

i33a je izjavil:

@Yacked2: Zanima me predvsem analiza, linearna algebra in še kaj kar pride prav pri machine learningu. Kak predlog kje, kaj naj se učim?


Analiza:
https://www.fmf.uni-lj.si/~hladnik/Anal...
https://www.fmf.uni-lj.si/~hladnik/Anal...

Linearna algebra
https://www.fmf.uni-lj.si/~kosir/poucev... (manjka Jordanska forma)
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466344202 (6394) nejc_nejc
»

Finančna Matematika (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5012038 (9275) neverlucky
»

IŠRM/FRI nasvet

Oddelek: Šola
93717 (3349) AndyS
»

FMF+FRI (IŠRM) vs FERI (RIT)

Oddelek: Šola
213706 (2813) Isotropic
»

FRI (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Šola
22146592 (34112) awy

Več podobnih tem