» »

Twitter za vsak zaslužen dolar zapravil dva

Twitter za vsak zaslužen dolar zapravil dva

Ars Technica - Redko se zgodi, da investitorji katero delnico tako zbrcajo, kot so to danes storili s Twitterjevo, če ni podjetje ravno objavilo napovedi bankrota. Delnica podjetja Twitter je današnje trgovanje začela 22 odstotkov niže od včerajšnjega zaključnega tečaja. Z borze je torej delničarjem Twitterja izpuhtelo v 24 urah deset milijard dolarjev.

Borza ima seveda kratek spomin, zato povejmo, da je bila prodajna cena delnic Twitterja v novembrski javni ponudbi 26 dolarjev, trgovanje pa se je potem začelo pri 46 dolarjih. Včeraj je Twitter končal pri 66 dolarjih, danes pa se je sedel na približno 50 dolarjev. Kdor je torej sodeloval v javni ponudbi, je še vedno globoko v plusu. A današnji masaker je posledica Twitterjevega prvega finančnega poročila po začetku kotacije, ki je razočaralo.

V zadnjem četrtletju minulega leta je imel Twitter 241 milijonov uporabnikov, kar je le 3,8 odstotka več kot četrtletje pred tem in najnižja rast doslej (v celem letu pa je rast znašala kumulativno 30 odstotkov). V preteklem letu je Twitter ustvaril 665 milijonov dolarjev prihodkov in 645 milijonov dolarjev čiste izgube. Zanimivo je, da sta ti številki boljši od pričakovanj analitikov, saj so prihodki narasli kar za dvakrat. A glavni problem je Twitterjev poslovni model, ki večino prihodkov ustvari z oglaševanjem pri ogledu časovne premice (timeline). Število ogledov pa upada, in sicer v zadnjem četrtletju s 159 na 148 milijard.

Za zdaj je Twitter podjetje, ki mu število uporabnikov raste, a tega ne zna monetizirati. Milijoni uporabnikov, podjetje pa kljub rastočim prihodkom ne uspe ustvariti dobička. Priznati moramo, da je velik del odhodkov v letu 2013 izrednih in enkratnih (povezanih z IPO), a vseeno se sliši zgodba zelo znano - podobno je bilo tudi leta 2000.

6 komentarjev

Malcolm_Y ::

Za zdaj je Twitter podjetje, ki mu število uporabnikov raste, a tega ne zna monetizirati.
Ja, dokler niso preveč vsiljivi z reklamami, bodo uporabniki zadovoljni, ko se pa "monetizacija" preveč razpase, ljudje izgubijo interes.

kixs ::

Redko se zgodi, da investitorji katero delnico tako zbrcajo, kot so to danes storili s Twitterjevo, če ni podjetje ravno objavilo napovedi bankrota. Delnica podjetja Twitter je današnje trgovanje začela 22 odstotkov niže od včerajšnjega zaključnega tečaja. Z borze je torej delničarjem Twitterja izpuhtelo v 24 urah deset milijard dolarjev.


Tole opletanje z danes, danes, danes... Tole se je pa dogajalo vceraj - 6.2. Danes se sicer v ZDA borza se ni odprla (timezone), bo pa verjetno zanimivo dogajanje.

Tu je graf gibanja cene delnice.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

SkyNet ::

Imho je Twitter eden večjih bikodrekaških servisov na spletov. Delnice Twitterja so še večji BS. 241 milijonov uporabnikov pač ne more biti vrednih par milijard dolarjev, če ne prinašajo nobenega denarja. Naj že enkrat pride igla, ki bo razpočila ta mehur.
right minus opens, into bump easy left, flat out right, into mcdrive 3 bigmacs

Blazz ::

leta 2000?

hojnikb ::

Blazz je izjavil:

leta 2000?

Dot-com bubble @ Wikipedia
#brezpodpisa

antonija ::

Blazz je izjavil:

leta 2000?
A tud za desetletje nazaj ni vec spomina? 8-O
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako je Selerity objavil Twitterjeve rezultate pred Twitterjem

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1312453 (8775) Jst
»

Potop Twitterjevih delnic

Oddelek: Novice / Ostale najave
66133 (4974) nekikr
»

Twitter za vsak zaslužen dolar zapravil dva

Oddelek: Novice / Rezultati
67044 (5259) antonija
»

V živo: dan D za Twitter

Oddelek: Novice / Rezultati
128341 (6290) frke
»

Twitter se pripravlja na vstop na borzo

Oddelek: Novice / Ostale najave
95754 (2990) Tear_DR0P

Več podobnih tem