»

Twitterjev hrošč omogočal pridobivanje osebnih podatkov prek telefonskih številk

vir: Pxfuel

vir: TechCrunch
TechCrunch - Turški varnostni raziskovalec Ibrahim Balic je s pomočjo hrošča v Twitterjevi aplikaciji za Android uspešno povezal 17 milijonov telefonskih številk s pripadajočimi uporabniki. To mu je omogočila napaka v funkcionalnosti za nalaganje stikov, ki po vpisu telefonske številke vrne podatke o uporabniku. Ker aplikacija ne omogoča zaporednega nalaganja številk, je za svoj podvig uporabil več sto lažnih uporabniških računov.

Balic je tako naložil več kot dve milijardi naključno generiranih telefonskih številk in v dveh mesecih (20. decembra je Twitter prekinil njegovo početje) uspel pridobiti podatke o milijonih posameznikih iz več držav. Vzorec podatkov je posredoval tudi novinarjem, ki so jih preverili s pomočjo funkcije za ponastavitev Twitterjevega gesla in spotoma na ta način uspeli identificirati tudi nekega visokega izraelskega politika.

Balic je z odkritjem ravnal precej neeetično, o svoji najdbi je obvestil nekaj neposredno prizadetih uporabnikov, ne pa tudi Twitterja samega....

5 komentarjev

Slackov debut na newyorški borzi

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Za Slackom je (pod trgovalnim simbolom WORK) prvi dan kotiranja na borzi, potem, ko so včeraj določili izhodiščno ceno delnice v višini 26 ameriških dolarjev, kar je podjetju pripisalo tržno vrednost približno 16 milijard dolarjev. Cena delnice je takoj zjutraj začela naraščati, vrh je dosegla pri dobrih 42 dolarjih in se na koncu ustalila pri 38,75 dolarja.

Namesto, da bi pri prehodu na borzo uporabili institut javne prodaje (IPO), kot večina drugih podjetij, se je vodstvo Slacka odločilo za neposreden vpis v kotacijo. Kot zadevo pojasnjujejo poznavalci, tak način uberejo podjetja, ki nimajo na razpolago veliko sredstev, pogosto tedaj, ko želijo dotedanji lastniki del svojega lastništva preprosto prenesti na zunanje investitorje. S tem se izognejo precejšnjim dajatvam in stroškom za raznotere svetovalce. Ob vstopu na borzo tako ne razpišejo novih delnic, saj njihov...

5 komentarjev

Kako je Selerity objavil Twitterjeve rezultate pred Twitterjem

Ars Technica - Objava Twitterjevih poslovnih rezultatov minuli torek je dvignila precej prahu, ker so podatki "ušli" na internet prej, kot je Twitter to želel. Namesto po zaključku trgovanja so bili znani že približno uro pred tem, kar je zelo dvignilo promet in sklestilo tečaj delnic. Tehnični direktor podjetja Selerity, ki je objavilo Twitterjeve rezultate, pojasnjuje tehnologijo, ki stoji za tem.

Selerity se ukvarja z iskanjem rezultatov, preden jih podjetja uradno razglasijo, in Twitter ni bil ne prvi ne (verjetno) zadnji primer. Nikjer ni predpisano, da je treba poslovne rezultate objaviti po zaprtju borz, je pa to lepa gesta, ki se je drži tudi Twitter. Podatke objavijo na svoji spletni strani na predvidljivem naslovu, ki je enak že več četrtletij zapovrstjo, spreminjata se...

13 komentarjev

Twitter prenaglo objavil slabe poslovne rezultate

vir: Twitter
Twitter - Twitter je objavil rezultate za prvo letošnje četrtletje, v katerem se je nadaljevalo kopičenje izgube. Čeprav so prihodki narasli za 74 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani na 436 milijonov dolarjev, kar je zgolj za odtenek manj od pričakovanj analitikov, se je izguba povzpela 162 milijonov dolarjev, kar je 22 odstotkov več kot v lanskem primerljivem obdobju. Prenesena izguba se tako kopiči, saj je podjetje od leta 2010 do danes skupno ustvarilo več kot poldrugi milijardo izgube, čeprav so prihodki v tem času zrasli z 28 milijonov v letu 2010 na 1,4 milijarde dolarjev lani.

Bolj zanimivo pa je bilo dogajanje na borzi, ki ga je začinilo manj znano podjetje Selerity, ki razvija pajke (bots), ki...

7 komentarjev

Twitter podvojil prihodke in sklestil izgubo

Twitter - Twitter je zadnje četrtletje končal z dvakrat višjimi prihodki kot leto poprej in občutno nižjo izgubo, čeprav je bila rast števila uporabnikov precej skromna. Število mesečno aktivnih uporabnikov se je povečalo za petino na 288 milijonov, medtem ko so prihodki eksplodirali na 469 milijonov dolarjev. Čista izguba se je zmanjšala za 76 odstotkov in je dosegala le še 125 milijonov dolarjev.

V celotnem letu 2014 je Twitter ustvaril 1,4 milijarde dolarjev prihodkov in 578 milijonov dolarjev čiste izgube (GAAP). Iz poslovanja je Twitter glede na lastno metodologijo (non-GAAP) sicer ustvarjal dobiček, in sicer 100 milijonov dolarjev, a so ga pohrustali delniške opcije za zaposlene, davčne posledice prevzemov, amortizacija neopredmetenih osnovnih sredstev in še nekaj...

1 komentar

Potop Twitterjevih delnic

Slo-Tech - Borzno dogajanje ni glavna tema te strani, a kdor se je danes ozrl po ameriški tečajnici, se je gotovo popraskal po glavi, kaj neki se je zgodilo Twitterju. Na prvi pogled brez kakršnegakoli razloga je delnica tega tehnološkega podjetja izgubila 18 odstotkov, kar je ogromno, a to ni prvi tovrstni potop tega podjetja.

Twitterjeve delnice so se sesedle pod 32 dolarjev, kar je najnižja vrednost v zgodovini. Spomnimo, da je podjetje začelo kotirati 7. novembra lani z otvoritvenim tečajem 45,10 dolarjev. Delnica je že ves čas izjemno volatilna, saj se je vmes povzpela na 73 dolarjev, sedaj pa je 57 odstotkov niže. Mimogrede, kdor je Twitter kupil v javni ponudbi, je še vedno v črnih številkah, saj je znašala vpisna cena 26 dolarjev.

To ni prvič, da je Twitterju zmanjkalo tal pod nogami....

6 komentarjev

Twitter za vsak zaslužen dolar zapravil dva

Ars Technica - Redko se zgodi, da investitorji katero delnico tako zbrcajo, kot so to danes storili s Twitterjevo, če ni podjetje ravno objavilo napovedi bankrota. Delnica podjetja Twitter je današnje trgovanje začela 22 odstotkov niže od včerajšnjega zaključnega tečaja. Z borze je torej delničarjem Twitterja izpuhtelo v 24 urah deset milijard dolarjev.

Borza ima seveda kratek spomin, zato povejmo, da je bila prodajna cena delnic Twitterja v novembrski javni ponudbi 26 dolarjev, trgovanje pa se je potem začelo pri 46 dolarjih. Včeraj je Twitter končal pri 66 dolarjih, danes pa se je sedel na približno 50 dolarjev. Kdor je torej sodeloval v javni ponudbi, je še vedno globoko v plusu. A današnji masaker je posledica Twitterjevega

6 komentarjev

V živo: dan D za Twitter

Nekateri IPO-ji so bili odlična priložnost za zaslužek, drugi pa niti ne.

Slo-Tech - Danes se bo na newyorški borzi začelo trgovanje z delnicami Twitterja. Najteže pričakovana javna ponudba delnic internetnega podjetja v tem letu se je zaključila včeraj. Za delnico podjetja je bilo treba odšteti 26 dolarjev, kar je približno polovico več od prvotno predlagane cene v razponu (17-20 dolarjev). Twitter je tako zbral okrog 1,8 milijarde dolarje svežega kapitala. Če bodo zaradi velika povpraševanja prodali še dodatne delnice (greenshoe), bo to celo več od Googla leta 2004 in drugi največji internetni IPO v zgodovini (za Facebookom). Po tem vrednotenju je Twitter vreden 14,4 milijarde dolarjev.

To je za podjetje, ki še nikoli v zgodovini ni poslovalo z dobičkom, veliko. Facebook, ki je sicer...

12 komentarjev

Ta teden na borzo prihaja Twitter

V tem letu so tečaji delnic družabnih omrežij in iskalnikov prehitevali splošno rast trga (indeks S&P 500).

Slo-Tech - Že nekaj časa nismo spremljali kakšnega IPO-ja (javne prodaje delnic) velikana družabnih omrežij, zato Twitterjev vstop na borzo ta teden dober lakmus za dogajanje na kapitalskih trgih. V sredo bo Twitterjev IPO, v četrtek pa bo prvi dan kotacije njegovih delnic. Veliko vprašanje je, ali je njegove delnice smotrno kupiti že v IPO-ju ali pa mogoče počakati na začetek trgovanja.

Cena za delnico bo v razponu med 17 in 20 dolarji, kar pomeni, da bo Twitter zbral okrog 1,4 milijarde dolarjev svežega kapitala (delnic bo 70 milijonov). Ta številka lahko še nekoliko zraste do 1,6 milijarde dolarjev, če bodo trenutni delničarji prodali več delnic (vseh še zdaleč ne smejo). To je bistveno manj od Facebooka lansko...

3 komentarji

Twitter se pripravlja na vstop na borzo

Slo-Tech - Po Facebooku, LinkedInu in Grouponu je Twitter naslednje v vrsti IT-podjetij nove generacije, ki tržijo družabna omrežja, ki se po podalo na borzo. Tako je razbrati iz napovedi, ki so jo ta teden oddali ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC). Pravzaprav je to vsa uradna novica, saj zakonodaja dopušča, da pretežni del dokumenta ostane tajen. Tako ne vemo niti, kdaj niti po kolikšnem vrednotenju bo Twitter zaplaval v borze vode. Vemo pa precej o stanju podjetja danes in o izkušnjah ostalih podobnih podjetij.

Twitter je po neuradnih ocenah vreden okoli 10 milijard dolarjev,...

9 komentarjev

Facebook pridelal 157 milijonov dolarjev izgube

Facebook - Včeraj je bil težko pričakovani dan za Facebook in njegove delničarja, saj je podjetje prvikrat po začetku kotacije na borzi razkrilo poslovne rezultate. Novinarska konferenca se je začela ob 22. uri po našem času (povzetek konference), na njej pa so se pojavili vsi glavni, torej ustanovitelj in izvršni direktor Mark Zuckerberg, finančni direktor David Ebersman in operativna direktorica Sheryl Sandberg. V drugem letošnjem četrtletju je Facebook ustvaril 157 milijonov dolarjev izgube, ki pa je posledica računovodskih pravil ob začetku kotacije. Iz poslovanja so ustvarili dobiček.

Prihodki iz poslovanja so znašali 1,18 milijarde dolarjev, kar je za 32 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od tega je 84 odstotkov prihodkov iz...

22 komentarjev

Twitter vreden med osem in deset milijardami dolarjev

The Wall Street Journal - Konec preteklega leta je bil Twitter dokapitaliziran po ceni, ki vrednoti celotno podjetje na 3,7 milijarde dolarjev. To je zavidljiva vrednost, če upoštevamo da je bil pred poldrugim letom vreden zgolj milijardo dolarjev. Le tri mesece pozneje je Twitter vreden od osem do deset milijard dolarjev.

Predstavniki Facebooka, Googla in nekaterih drugih podjetij so se pogovarjali s predstavnika Twitterja o morebitnem prevzemu in ocenili vrednost na omenjenih osem do deset milijard dolarjev. Viri blizu vseh strani pravijo, da so pogajanja za zdaj v slepi ulici in da se prevzem ne zdi verjeten v bližnji prihodnosti. Lani je imel Twitter zbral 45 milijonov dolarjev prihodkov in zaradi visokih stroškov širjenja podatkovnih...

22 komentarjev