» »

EU zadovoljna z Googlovimi spremembami

EU zadovoljna z Googlovimi spremembami

Danes ...

vir: Europa.eu

... po novem.

vir: Europa.eu
Europa.eu - Sredi preteklega meseca je Google iz Bruslja dobil resen opomin, da Evropska komisija ni zadovoljna z Googlovimi zavezami v boju zoper zlorabo prevladujočega položaja na trgu. Predlog, ki ga je posredoval lanskega aprila, ni bil zadovoljujoč, nič boljši ni bil oktobrski, potem pa je Komisiji začelo zmanjkovati potrpljenja. Nove spremembe pa so zadostne, pravijo v Komisiji.

Google se mora namreč braniti očitkov, da imajo njegove lastne storitve pri prikazu rezultatov iskanja prednost pred konkurenčnimi. Google se je zato zavezal, da bo v iskalnih rezultatih poleg zadetkov, ki kažejo na Googlove lastne storitve (recimo Google Shopping ali Google Maps), pokazal še tri konkurenčne storitve, ki bodo izbrane po objektivni metodi in jasno označene (glejte sliko spodaj). Komisar Joaquín Almunia pojasnjuje, da Komisija s tem ne ščiti konkurentov ampak potrošnike, ki morajo imeti pravico do informirane izbire.

Poleg te točke so bile problematične še tri, ki jih je Google že popravil. Ponudniki vsebine se bodo lahko odjavili od uporabe njihove vsebine v Googlovih specialnih iskalnih storitvah (na primer časopisi so bili zelo glasni, da Googlovo iskanje po novicah prikazuje povzetke člankov z drugih strani, za kar vso oglaševalsko smetano pobere Google), ne da bi bili zato kaznovani pri običajnem iskanju. Pred tem je namreč Google omogočal odjavo, a je bila ta popolna in je ponudnik storitve dejansko izginil iz Googla. Prav tako Google ne pogojuje oglaševanja založnikov z ekskluzivnostjo.

Zaveze veljajo pet let na območju celotnega evropskega ekonomskega prostora (EU brez Hrvaške in Liechtenstein, Islandija, Norveška), njihovo spoštovanje pa bodo nadzirali neodvisni organi.

11 komentarjev

...:TOMI:... ::

U madona, to pa je sprememba in zelo pozitivno za nas, potoršnike. Not.
Tomi

MuadDib ::

Seveda... Zdaj se je treba zapicit v neke brezveznosti, ko imamo pa v evropi (in predvsem v sloveniji) veliko prevec korupcije, ljudi zeljnih delat imamo tudi ogromno... ampak ne... nek google, ki je reklamiral LASTNE BREZPLACNE produkte, mora zedaj pokazat se kaksne (placljive?) alternative!

Pa jasno da je to taksna brezveznost, da je skoda tistih 200€ na uro za enega (ali pa cel team) usranega zaposlenega v pisarni, da se s tem obremenjuje!!!

gzibret ::

Tale zakonodaja o zaščiti potrošnikov je vedno večji drek, ki zbija funkcionalnosti. Že itak vse strani zaradi one glupe direktive težijo s piškotki, sedaj pa se bodo odpirala še neka nadležna podokna, in kradla prostor na ekranu za uporabne podatke....

Kaj si še bodo zmislili - da 10x klikneš strinjam se (po možnosti izmenično, v desnem zgornjem in levem spodnjem kotu), predno ti pokaže zadetke ali kaj.... Mislim... če je user glup in ne zna blokirat kukijev, ali pa poiskat konkurenčne strani, ni pol fer, da vsi trpimo zaradi njih.

Malo izliva....
Vse je za neki dobr!

zee ::

Se povsem strinjam.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

vesolc ::

duckduckgo.com pa gremo naši...sj google ni edini...pa kdo prav, da ga morš uporablat...

zee ::

Najbolj relevantni rezultati z najmanj motecimi reklamami.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

ahac ::

nek google, ki je reklamiral LASTNE BREZPLACNE produkte, mora zedaj pokazat se kaksne (placljive?) alternative!

Enako kot mora MS dat linke do drugih browserjev, enako kot mora Telekom druge ISPje spustit na svoje kable, itd..
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

antonija ::

enako kot mora Telekom druge ISPje spustit na svoje kable
Od kdaj so pa kabli telekomovi? Ce se prav spomnim smo vsi placevali za njih in so drzavni. Ali sem spregledal kaksen memo?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

PaX_MaN ::

Telekom Slovenije d.d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

sensei ::

...:TOMI:... je izjavil:

U madona, to pa je sprememba in zelo pozitivno za nas, potoršnike. Not.

Je pa pozitivna za yelp, viamichelin in pageajaunes.

AndrejO ::

Kot krajši intermezzo, ki ni na temo in našteva samo pretekle dogodke brez vrednostnih sodb. Upam, da ne bo spočel kreganja kdo je komu kaj, ker se gre samo in izključno za tl;dr preteklosti.

antonija je izjavil:

enako kot mora Telekom druge ISPje spustit na svoje kable
Od kdaj so pa kabli telekomovi? Ce se prav spomnim smo vsi placevali za njih in so drzavni. Ali sem spregledal kaksen memo?

Uf, spregledal si ga 10+ let nazaj.

Infrastruktura je bila stvarni vložek Republike Slovenije države v Telekom Slovenije d.d. pri njegovi ustanovitvi.

Iz tega naslova je Republika Slovenija dobila delež (delnice) v novoustanovljenem podjetju.

Ker velik del te infrastrukture ni bil državna last, temveč družbena last, se je za upravljalca tako pridobljenih delnic določilo Slovensko odškodninsko družbo, katere naloga je bila izplačilo vseh vlagateljev v infrastrukturo. Sredstva za izplačilo teh nadomestil naj se bi poplačala z odprodajo teh delnic.

Razen odprodaje delnic, mislim da je bilo že vse ostalo izvedeno. Večina nakazil je dejansko šla lokalnim skupnostim, naslednicam takratnih občin, ker so bile te na papirju vlagateljice - tipično preko različnih samoprispevkov.

Služnost se v tem kontekstu ni obravnavala. Ta izhaja iz lastništva infrastrukture in jo posamezniki urejajo (skupaj z morebitnimi nadomestili) neposredno z lastnikom, ki je trenutno TS.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Komisija: Google verjetno krši protimonopolno zakonodajo

Oddelek: Novice / Tožbe
319493 (6972) lizardyou26
»

Pobeglo FTC-jevo poročilo o Googlovih nepravilnostih

Oddelek: Novice / Tožbe
56059 (4316) antonija
»

Evropska komisija ponovno začenja preiskavo Googla

Oddelek: Novice / Tožbe
95931 (5030) Looooooka
»

Kaj vse je Google obljubil EU

Oddelek: Novice / Zasebnost
87304 (4972) SkipEU
»

Schmidt pred senatom zanikal obtožbe o Googlovem favoriziranju lastnih storitev

Oddelek: Novice / Ostale najave
164675 (4066) Poldi112

Več podobnih tem