» »

5. predmet za FRI

5. predmet za FRI

ZarodeX ::

Torej, sem dijak 4. letnika, ki želi na FRI, vendar sem se za ta faks odločil nekoliko prepozno, kajti UNI zahteva 5. predmet mat, rač, ali fiziko, ostaja mi pa še možnost za VSS, torej zanima me kakšne so možnosti, da iz matematike ki se jo naučim na 4 letni strokovni šoli preidem na nivo gimnazijske in naredim 5. predmet, ali se mi splača potruditi za UNI program, lahko se še prijavim, vendar me skrbi če bom lahko v teh 2-3 mesecih toliko nadgradil znanje, zanima me tudi zahtevnost študija, vem da sicer obstaja veliko tem glede študija FRI vendar me zanima za moj primer, kaj je bolje da izberem, na štiriletni imam sicer mat 5 vendar vsi vemo da ni nekaj zahtevna.. gede na to da nimam veliko znanja s področja matematike kaj naj izbere VSS ali naredim 5. predmet mat in grem na UNI?

kakšne so glavne razlike med tema dvema študijema (UNI,VSS) in ali lahko to vpliva na zaposlitev oz pridobitev določenega delovnega mesta?

lp

bluefish ::

Matematiko boš vsekakor potreboval, naj bo to VSŠ ali UNI program na FRI. Posledično ti maturitetna matematika ne bi smela predstavljati težav.

JesseP ::

Definitivno vzemi matematiko, sploh pa če ti ne gre. Verjetno imate tudi učitelje, ki vas bodo pripravljali na 5. predmet.
Jaz sem vzel fiziko, pa če bi se odločal šeenkrat bi vzel matematiko, ker sem kar grizel. Če ti pa ne gre, pa še toliko bolje, da se lotiš zadev čimprej ali pa premisli o smiselnosti izbire računalništva (nevem pa kako ocenjuješ ti svoje znanje matematike).
Sej ne da je težka matematika na FRI, ampak tisti iz poklicnih smeri smo imeli kar težave na začetku.

Mavrik ::

(Zavedaj se, da presežeš višji nivo srednješolske matematike nekje do konca prvega letnika. Pa za tisto te dudlajo celo leto izključno za en izpit.)

Pač če boš naredil maturo višji nivo matematike boš imel četrt prvega letnika FRI narejenega. Če ne boš imel matematike boš moral nadoknaditi celoten četrti letnik ter se naučiti novih snovi v pol leta. Ugani kaj se zgodi večini ljudi.

Izbira programa ima veze samo s tem kaj se hočeš naučiti. Sam program ti dela ne bo dal niti te ne bo naučil dovolj da boš posebej zaposljiv če se nisi sam pripravljen zanimati za kaj.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

ZarodeX ::

Zanima me, če lahko greš iz VSŠ študija računalništvo in informatika enako na magisterij kot iz UNI programa?

bluefish ::

Da, iz prve stopnje VSŠ se lahko vpišeš na drugo bolonjsko stopnjo.

Phantomeye ::

ja, matematika je fajn, če greš na FRI. Jaz nisem imel pojma o matematiki, zgolj srednješolska dvojka. Prva stvar, ki me je zjebala so bile fijavžove diskretne strukture. Dalo se mi ni, zato sem šel drugam. haha.

Drugace bi ti pa jaz predlagal, da pojdi raje na VŠŠ. Bolj je praktično, pa še iste možnosti imaš za podiplomca, zdaj ko je bolonjski program.

black ice ::

Diskretne so pa ja fajn.


Če opazuješ od daleč. :>

Mohimm ::

ZarodeX je izjavil:

Zanima me, če lahko greš iz VSŠ študija računalništvo in informatika enako na magisterij kot iz UNI programa?


Da - vendar imaš v primerjavi z UNI diplomiranci "handikep", ker ne poslušaš določenih predmetov ki se upoštevajo v primeru omejitve.
Je pa tako, da če greš na VSŠ, da bi se ognil matematiki ali teoretičnim predmetom, boš to znanje na MAG. študiju to znanje vsaj delno moral nadoknaditi.

jonnyo ::

black ice je izjavil:

Diskretne so pa ja fajn.


Če opazuješ od daleč. :>


Good one!

Drugač pa ja, bilo bi fajn, če imaš matematično podlago. Jaz prihajam iz tehnične šole (tujina), kjer smo se učili manj matematike kokr v gimnaziji. Integralov in odvodov sploh nismo jemali, tako da, si lahko predstavljaš, kakšno je bilo moje matematično znanje.
Je pa res, da mi matematika gre in nisem imel kakšnih večjih težav. Edino sem Analizo 2 (še na starem študiju) delal za nazaj, ko sem se vpisal v 2. letnik. Ostalo je pa zlahka šlo.

Meizu ::

Meni so pa diskretne kar šle, mene je zjebala matematika. Nikoli nisem bil kaj preveč v matematiki. Začuda fizika mi je pa od vedno šla odlično.

lebdim ::

@Meizu,
ampak saj je matematika osnova in glavno računsko orodje pri fiziki... ne razumem potem, kako ti je fizika potem "kar šla" ... pri meni je bilo tako: pri fiziki nikoli nisem imel problemov, ker sem dobro znal matematiko:
- znal sem "obračati formule"
- znal sem pretvarjati v osnovne enote merskega sistema
- znal sem uporabiti kalkulator
- znal sem vsaj osnovne formule

Meizu ::

Predvsem sem sam bolj vizualen tip in mi potem tudi formul ni blo problem obračat in postavljat in izračunavat.

Nikoli mi ni šlo razumevanje raznih definicij in dokazov v matematiki na podlagi nekih številnih premic in kdo ve kaj še.

Ko imam sam nekaj oprijemljivega za izračunat (torej fizikalne stvari), ni problem, saj si stvar lahko tudi predstavljaš.

Matematika mi je v tem povzročala več težav.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FERI ali FRI? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7518258 (12988) KraitPay
»

Matematika FRI vs FS?

Oddelek: Šola
247714 (5544) o3n3o
»

FRI - UNI ali VSŠ (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6421235 (17645) SimplyMiha
»

Izbira med FRI, FE in FS

Oddelek: Šola
127326 (6141) lemonaid
»

FRI (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Šola
22147961 (35481) awy

Več podobnih tem