» »

linux vs freeBSD

linux vs freeBSD

karantan ::

no ze naslov pove dost zdj bom pa se mal dodal sam ce slucajn komu ni jasn kva mislm s tem povedat. en frend me full prepricuje nj mam fbsd (uporablam uboje in fbsd in linux) sam men je pa linux (fc4 in debian) res usec. sj fbsd mi je tut kull sam ni mi tok simpaticn pa un psiholosko ... se mi zdi d se ne znajdm tok ... aja no izberam pa ker sistem mi bo kot router (fbsd al linux). vem d tle boste vrjetn usi rekl fbsd sam linux ni slb OS ane. pa se fw velik bol obladam u linux-u kot fbsdju (no sj tle ga nameravam se nastuderat). pa to kompilanje kernelja mi je tut kr neki. no in se zadna stvar k me tut mot na fbsdju je to d nima tok enostavnih update opcij kot npr fc yum in debian apt-get. torej povjte svoje mnenje izkusne od katerga kol sitema. upam, da ko se bo ta tema zakljucevala, da se bom odlociu kateri OS uporablajti (kot number 1)
If you don't understand something, please read Help. If you still don't understand something, please read help again.

Kami ::

Jao, še ena bedna tema o kateri OS je boljši al FreeBSD al Linux.

To je čisto odvisno od vsakega posameznika kaj mu je všeč.

Domenevam, da bo ta tema samo kreganje in nič uporabnega.

Pa v naslovu teme si napisal linux, zaj pa že zmanjšuješ na dve distribuciji.

V bistvu brez veze. Uporabljaj kaj ti je všeč, če ti nekaj ni všeč, pa boš uporablal samo za to, da boš lahko drugim reko, da maš FreeBSD, pol ne uporabljaj.

No drugače mi je FreeBSD kul zaradi več stvari, pa tudi updatanje z cvsup je zelo preprosto.

Pri debianu mi je pa edino všeč apt-get, samo na žalost ta ponavadi preveč razmeče conf datoteke :))

No kaj si ugotovil iz tega?

Uporabljaj kaj ti je všeč :P

McAjvar ::

mimogrede, bos rekel, da "portupgrade [ime paketa]" ni dovolj enostavno?
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

ql000 ::

@K4r4nt4n: If you don't understand something, please read Help. If you still don't understand something, please read help again.
mislim, da je treba ta tvoj podpis popraviti na: Sorry 'cos I do not speak Slovenian well, actualy my Slovenian totaly SUCKS!

Matr, da čovek tvoj post prebere, rabiš 2 uri, da ga pa razumeš si moraš pa skoraj dopust vzet! Matr, nimaš za burek kar se jezika tiče!

McHregec ::

Linux < FreeBSD.
Destroyer Of The Worlds.

64202 ::

Linux > FreeBSD

:))
I am NaN, I am a free man!

karantan ::

ql000: ce si mislu d bos na forumih brau knjizni jezik si se zmotu... ce pa ne znas brat po slo pol pjt pa nazaj u solo pa nj te naucijo. aja pa en nasvet d bos lazi zdelu: ni dost ce sam prebers mors tut razumet. ok u tvojm primeru vidm d te razumevanje jebe, sam tle pa nimas kj eni so se rodil z mn IQ -ja. tle mamo tipicn primer tega. sj glede tvojga replya bi se dal se velik povedat sam se mi ne da, sam ce si pa res zelis pa kmot
If you don't understand something, please read Help. If you still don't understand something, please read help again.

Poldi112 ::

Freebds je imel svoj ports sistem pred vsemi yum-i in apt-get-i in osebno se mi precej dopade. Imam ga za server, ker ima za laptopa preslabo hw podporo. Za desktop pa sem zadovoljen z gentoo in se mi ne da menjavati.

Ce bolje obvladas linux potem nekega razloga za prehod na freebsd nimas. Vsaj za domaco rabo ne.

Prevajanje kernela je pa precej uporabna zadeva. In enostavna. Pomeces ven vse kar ne potrebujes in ga prevedes za svoj stroj.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

ql000 ::

@K4r4nt4n: če bi rad IQ primerjal ni problema, kadarkoli!

Pač sem pa izrazil svoje mnenje o uporabi vsaj kolikor toliko "lepega" jezika.

karantan ::

ej na forumu me pa ne bo nubedn jebu glede "lepega" jezika se pusebi pa ti ne... sploh pa nism grdo govoru preklinju itd ... ce misls provocerat to ni taprav forum.
If you don't understand something, please read Help. If you still don't understand something, please read help again.

infiniteLoop ::

@K4r4nt4n: To kar ti pises ni slovenščina, niti ni slovenština. To je neka slengovska "poglej me frajer sem, ker ne znam normalnega jezika" spakedrana Ljubljanščina (no nisem prepičan če je ljubljanščina, ker sem Štajerc pa je ne poznam dobro). Pa ne, da bi se morali vsi na forumu pogovarjati samo v knjižnem jeziku, ampak za prebrat tvoj post, mora človek imeti dosti prostega časa.

Kar se tiče IQja te pozivam na peteroboj! (Tolko, če bom slučajno tarča kakega tvojega "imam super IQ ti pa ne" napada).
None of us is as dumb as all of us.

lukaz ::

se strinjam z infiniteLoop in v primeru IQ dvoboja krepko stavim na njega.

McHregec,64202: tuki je kvečm win> linux, win>freebsd, saj je win največji bloatware :D

CCfly ::

Imate preveč časa ali je zadnje čase premalo petelinjenja v oddelku z novicami ?

PS: da ne bo pomote, tole sporočilo je opozorilo, da se obnašajte lepše ali pa bo šiba pela.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CCfly ()

Nerdor ::

Bo jest odgovoril glede Linux vs. FreeBSD:

- Linux je pač unixoid, ne poizkuša več biti unix, ampak samosvoj OS

- FreeBSD-ju, kot vsem BSD-jem je pomembna dediščina. Ker je FreeBSD pravi unix (Linux ni) ohranja določeno unix dediščino. Recimo privzeti sh shell namesto bash in podobno.

- FreeBSD je uniformiran, torej: samo ena in edina distribucija je "dovoljena". Karkoli drugega, je že drugi OS (NetBSD, OpenBSD, komercialni BSD-ji) :D
Linux pač ni, je pač skupek pravil, kako naj izgleda OS. Jedro je isto vsem linux distribucijam, dočim kater shell, programi in podobno, se vsaka distribucija ozira po svoje.

- pri Linux vs. FreeBSD je predvsem boj licenc kot OS-ov samih. Namreč Linux bazira povsem na GPL in LGPL licencah, medtem kot pri BSD-ju postavljajo svojo kod pod bolj "sproščeno" BSD licenco. Predvsem na to pozabljate. Pač, Linux ali FreeBSD je stvar katera licenca je programerju/developerju bolj všeč.

- FreeBSD ima veliko manj programrjev, Linux bistveno več. Zakaj je tako, noben neve natanko. Verjetno, zaradi licenc, pod katerimi se podajajo razviti programi.

- FreeBSD teče brez problemov in je dobro podprt na starejših računalnikih. Je zelo robusten in odziven pri velikemu številu zahtev. Linux in Windows imata v tej situaciji težave, ker nekako dajejo hitrejše rezultate pri nižjem številu zahtev.

- FreeBSD ima znano boljši sistem dela s spominom, kar je bil problem pri Linuxu še pri 2.4 seriji jedra.

- FreeBSD je eden OS (ena distribucija), koda je sprogramirana tako, da deluje vse kot celota od jedra do uporabniških programov. (mogoče, je zaradi tega bolj zamuden razvoj)
Pri Linux, razen kernela, ni nujno, da vsa koda skupaj deluje kot celota. :\

Tako, sedaj ste dobili nekaj konstruktivnih (nepristranskih) odgovorov.
... for lifetime!

64202 ::

freebsd ma resda boljsi logo :))
I am NaN, I am a free man!

Nerdor ::

64202: :))

Če nadaljujem v bolj objektivni luči in da zaključim:

- strinjam se, da ima Linux (veliko) bolj podprto (moderno) strojno opremo, kot pa FreeBSD

- Linux ima native binarne driverje od nVidie in ATi-ja. Medtem, ko je za FreeBSD izdala samo nVidia binarne driverje. (samo za grafične kartice, mislim, da ni za nForce čipsete)

- kot zanimivost naj omenim, da se je pričelo s programiranjem Linuxa leta 1991. Okrog leta 1993, 94 je bil Linux že polno delujoč OS (gcc, shell, X-strežnik), blizu verzije kernela 1.0
Medtem, ko FreeBSD 1.0 ni nikoli obstajal. 8-O
Namreč FreeBSD kot NetBSD, sta se pričela razvijati iz izvorne kode komercialnega 386BSD sistema. Namreč avtorji komercialnega 386BSD sistema, so prenehali okoli leta 1992 s supportiranjem tega OS. Zato so sami avtorji pričeli s patchanjem tega 386BSD sistema. Lahko tudi rečemo, da je popatchan 386BSD bil FreeBSD 1.0 :)
Nekako sredi leta 1993, je bila izdana izvorna koda 386BSD sistema. Uporabniki, ki so začeli s raziskovanjem izvorne kode 386BSD sistema, so se nekako ločili na dve skupini. Ena, ki se je odločila, da je prenosljivost kode prva prioriteta (nastal je NetBSD projekt) in druga, ki je menila, da je pametno še naprej supportirati samo PC platformo in 386 ukaze (nastane FreeBSD projekt)
Iz 386BSD izvorne kode sta se skompajlala NetBSD 1.0 in FreeBSD 2.0 (1.0 ni bilo). In leta 1993 se je začel "race on" med BSD-ji in Linuxom. :)


Ps: recimo, FreeBSD se izkaže, pri heavy server konfiguracijah, kot tale spletna stran prikaže.
... for lifetime!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

64202 ::

A freebsd ma ze binary popravke za base sistem? Mislim seveda uradno podporo.
Kako pa kaj hibernate/speedstep/...?
I am NaN, I am a free man!

64202 ::

Mah, sem dal kar downloadat, pa bom sprobal na svojem laptopu (hp nx7010). Bom povedal kako se obnese 5.4 proti ubuntu 5.04 / suse 9.3
I am NaN, I am a free man!

Nerdor ::

64202:
1. Ima podporo za binarni update imenovan BSDUpdates, sicer ni uradno, deluje pa zanesljivo, če povzamem po tem članku in tem članku.

2. " FreeBSD on Laptops" pravi, da pri nekaterih modelih deluje suspend/hibernacija, pri nekateri pa da ne. Glede SpeedStepa, pa obstaja nek Enchanced SpeedStep Driver for FreeBSD, ki ga je treba dodatno inštalirati.
... for lifetime!

64202 ::

Ok, sem poknil gor freebsd, sicer sem zaenkrat malo obupal, gnome-a se nisem dal gor. Vidim, da so se kar iste slabosti notr kot v 4.x seriji. Sistem je sicer pod havbo zelo prepucan za razliko od obicajnih linux distrotov, samo freebsdju se vedno malo fali tist zadnji centimeter prijaznosti do uporabnika.

Recimo pppoe:
- debian in druscina - pozenes pppoeconf in v glavnem klikas yes
- suse/fedora - otrocje, nextnextnext
- freebsd - na roke popravit /etc/ppp/ppp.conf, sicer je dokaj preprosto, ampak tega mi leta 2005 res ni treba vec poceti

Potem dodatni programi:
- debian in druscina - robustno in zelo preprosto, apt-get update, apt-get upgrade, ... (malo bi sicer popravil sintakso sursev ampak ni taka panika)
- suse - yast, dober GUI, tudi tekst interface, sicer repositoriji niso na takem nivoju kot debian ampak vseeno fajn
- freebsd - prva stenga je ze cvsup, sicer spet vse pise v handbooku, ampak zakaj ne nardijo eno izi frontend skripto za update, zakaj morjo vsi uporabniki prepisovat iste neumnosti iz handbooka v konzolo. potem pa (se vedno) nezanesljiv portupgrade. recimo sem zdownloadal samo prvi cd in instaliral X-User. Potem sem pa dal portinstall gnome2 in pustil nekaj casa. No gnome se je z leti razrasel v grozen bloat, in sem se odlocil da bom raje binarne pakete dal gor. Skenslam ^C portinstall in (v dobri veri da ima freebsd ze koncno binary repository) napisem portinstall -P gnome2 in kaj se zgodi - cez enkran zleti par 100 napak (od oka so bili to dependenciji od gnome) da v doticnih portih manjka en fajl. Ok, probam za hec se enkrat portinstall gnome2 in zdaj se noce vec pognat, ker je ene 50 unresolved dependencies in jih moram enga po enga na roke popravt s pkgdb -F. Are you f*cking kidding me? Ne vem no, jaz v tem primeru krivim neprijazno zastavljen sistem. Debian sem ze XYZ-krat dvignil iz veliko manjse osnove, kot je X-User.
I am NaN, I am a free man!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel FreeBSD 7.2

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
72924 (2466) Poldi112
»

Debian dodal podporo FreeBSD jedru

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
123424 (2717) Mavrik
»

Kratek uvod v FreeBSD (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Operacijski sistemi
51464258 (27996) Prospekt
»

Debian s FreeBSD jedrom

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
93705 (3472) Nerdor
»

Slovenska tipkovnica za konzolo NetBSD

Oddelek: Operacijski sistemi
52940 (2735) 64202

Več podobnih tem