» »

Matična plošča. Kolko je sploh pomembna?

Matična plošča. Kolko je sploh pomembna?

damirez ::

Neki sestavljam računalnik in sem hotel kupit najcenejšo matično in mi je precej folka to odsvetovalo, a nihče ni znal točno povedati zakaj...
Pa smo tko nekako prišli do zaključka.
Za gaming kišto brez navijanja rabim:
itak samo 2 ram slota
zvok bo prek grafične hdmi na receiver
pci slote ne rabim

Kaj so tiste res razlike med 40€ matično in 200€, ker sem res ven iz tega. Kaj so te razlike med čipseti, včasih je blo nforce pa via, zdej pa še znotraj tega ogromno razlik...

Gapi ::

Po domače povedano Več dnarja več muzike.

Razlike med 40€ in 200€ niso ravno male. Naprimer hladilna telesa pri tisti za 200€ so boljša. Potem imaš tudi več bonbončkov pri dražji.
No person is rich enough,to buy back his past.

TOP ::

Osnovna plošča je že v osnovi bolj kvalitetno izdelana recimo kondezatorji so bolši in nasploh vse.Je pa spet druga resnica dat ne vem 200e naprimer za matično,ki jo ne potrebuješ recimo nikoli ne navijaš ali pa daš gor kakšen proc v cenovnem razredu 100e je nesmisel.V osnovi delajo obe plate isto sam dražja ti bo definitivno dlje delala in brez problemov.Recimo vzem en kompromis kupi plato za 100e in bo dovolj.

Invictus ::

Dražje imajo več bonbončkov, ki jih večinoma nikoli ne izkoristiš ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Hayabusa ::

Če ne boš navijal in ne potrebuješ 200 sata3 portov je H81 dovolj. http://www.mlacom.si/asrock-h81m-hds
H87 plošče so do 100Eur, Z87 (za navijati do 350 ?).

lovro535 ::

Sem mel več matičnih plošč za nizko ceno in obe so po 3letih crknile od kar sem kupil matično za okrog 150evrov mi deluje ze 4,5 let brez pa problem tako da to bolj priporocam da čas malo več denarja in imaš mir

Blinder ::

še vedno pa ceneje kupit novo za 50€ na 3 leta kot dat 150€ da ti traja 20 let :D
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Nagi Bator ::

Problem najcenejsih, pa tud dosti plat iz zlate sredine je, ne samo izbira slabsih komponent ki so nastancane gor, ampak tudi slaba izdelava - izvedba dolocenih delov na plati. Predvsem je tecno, ko to velja za napajalni del, kjer se uporabi poceni MOSFET-e in tuljave, da se o kondenzatorjih niti ne menimo, v nezadostni kolicini faz napajanja - kar povzroci probleme pri uporabi bolj pozresnih CPU-jev in skoraj zmeraj popolnoma brez hlajenja tega predela plate. Na NB je montiran skoraj zmeraj premali hladilnik.
Seveda pa vse to ne pomeni, da poceni plata ne bo zadovoljivo delala. Ce ves kaj tocno rabis, pac vzames to kar mislis, da bo dovolj. Videl polno poceni plat v 10 let starih masinah, ki delajo se danes in novih dragih, ki so sle po par mescih.
Priznam pa, da sem bolj zadaj kar se tice najnovejsih plat. Se nehal bavit s tem ze nekaj cajta nazaj.

Zgodovina sprememb…

Pithlit ::

lovro535 je izjavil:

Sem mel več matičnih plošč za nizko ceno in obe so po 3letih crknile od kar sem kupil matično za okrog 150evrov mi deluje ze 4,5 let brez pa problem tako da to bolj priporocam da čas malo več denarja in imaš mir

Ja. Meni pa vse pocen plate še kar delajo. A to pomen da so une 'tadrage' brezveze?

Kupiš kar pač rabiš. Za pisarniško škatlo je povsem dovolj cenena roba. Za navijat pa pač ne.

Cena pa pri 'vzdržljivosti' komponent nima veze. Prej ko se zaveš da je vse, kar lahko v škatlo vtakneš, potrošni material... prej boš nehal z neumnostmi.

Ne glede na način uporabe pa se ne splača šparat pri 'HID' napravah.
Life is as complicated as we make it...

opeter ::

Podpis pod Pithlitov post!

Tudi jaz sem imel in tudi imam več poceni matičnih in nikoli ni bilo nobenih večjih problemov.

Medtem, ko sem pred dobrim desetletjem nazaj imel eno drago ATX matično, na katerem je odpovedal eden od RAM slotov, pol pa še oba IDE-ja. Pa tudi matična ni bila neka noname zadeva ampak ECS Elitegroup*. Na srečo je bila še v garanciji.

* Božični kalendar:
http://www.ecs.com.tw/ecs_gallery/
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

• spremenil: opeter ()

Rippy ::

Sicer nikoli nisem imel prav "najcenejše" ampak vedno precej blizu (npr cenovni razpon 60-400 bom izbral nekje 100-130). Gledam pač, da podpira vse potrebne funkcije (npr za Intelove procesorje serije K bi pri meni bilo, da ima možnost navijanja in 4 RAM bank). Vedno brez težav in vse je delalo do zamenjave.

Matično ploščo vidim, kot investicijo v stabilnost sistema in morajo že najcenejše biti stabilne. Iz tega vidika veliko raje investiram ta denar v dražji in kakovostni napajalnik. Tukaj je pa lahko že razlika med požarno nevarnostjo, nekaj kar lahko škodi računalniku in učinkovitim napajalnikom, kateri blaži vse mikro izpade.

Dr_M ::

Jest se vedno drzim cenovnega ranga nekje med 75 in 170€, odvisno za kaksno rabo gre seveda. S tem je nekako se najmanj tezav. Tistih res najcenejsih se pa nekako izogibam.
Sicer je res to potrosni material, ampak kljub temu velja, da so boljse komponente drazje. Ce to nebi veljalo, bi vsi vozili z najcenejsimi avtomobili, ne pa s tistimi, za katere upam, da bodo imeli nizke vzdrzevalne stroske. Sicer ni nujno, da bo drazja stvar dlje zdrzala, je pa moznost za to drasticno vecja.

axee ::

Se strinjam z zgoraj napisanim, cenejša matična še ne pomeni manjše stabilnosti, pač pa manj bonbončkov in možnosti. Je neka spodnja meja, ampak če sestavim računalnik, ki se ne bo navijal in bo imel eno grafično kartico (uporabnik ne bo dodajal), vzamem najcenejšo primerno matično, ki dovoljuje pričakovane nadgradnje.

Če taka matična plošča nebi držala toliko, kot dražje, bi jo označil kot defektno. Vsaka mora biti stabilna, če to ne drži, pač te znamke ne bom več kupoval.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: axee ()

galu ::

Kar se tiče dražjih plat, prisegam na ASUS ROG / TUF serijo, ker se mi zdijo nekaj v smislu: navij CPU na 5GHz (sedanji 2500K, npr.), don't mind my phases running at 90°C and forget about me for a couple of years. Po mojih izkušnjah so rock solid.

Cenejših pa načeloma (več) ne jemljem, ker se mi, glede na izkušnje, bolj splača dati 100€ več za premium zadevo, ki dopušča večji OC, ima daljšo garancijo, izgleda boljše, ima več cukrčkov, boljše hlajenje in posledično* daljšo življensko dobo.

Če bi pa že moral kupiti neko poceni plato za daljše časovno obdobje, bi pa gledal predvsem na dolžino garancije in napajalni sklop. To sta dva pokazatelja, preko katerih se hitro da sklepati kako kvalitetna je plata.

*včasih pač ne :)
Tako to gre.

bluefish ::

OK, če se gre za tovrstno navijanje, je smiselno razmisliti o dražji plošči, ki ima poleg nekaterih bonbončkov boljše elemente, napajalni sklop,...
V ostalih primerih pa z izjemo različnih dodatkov hudih razlik ni.

Rainbow Dash ::

js sm meu od msi-ja plato za 40 € pa so bile vse komponente bottleneckane... cpu je bil v vinsih ocenjnen 1.0 itd.. sem kupil plato za 100€ pa je cpu 7.5...

trnvpeti ::

Rainbow Dash je izjavil:

js sm meu od msi-ja plato za 40 € pa so bile vse komponente bottleneckane... cpu je bil v vinsih ocenjnen 1.0 itd.. sem kupil plato za 100€ pa je cpu 7.5...

svasta majka rodila :)

nicksonn ::

Razlike so v tem, da imajo dražje plate več (usb 3.0) priključkov, možnost priklopa dveh grafičnih.
Potem imajo boljši napajalni del (več faz) oz več možnosti nastavitev - to pride prav samo pri navijanju!

Moje mnenje: Če gre za osnovne potrebe (internet, office, youtube, kakšne starejše igre), in bo gor nizko ali srednje zmogljiv procesor - potem je dovolj najcenejša plata.
Ob predpostavki, da ne navijaš.
Vseeno glej, da ima usb 3.0 priključke.

Razlika med cenejšimi in dražjimi platami bo pri osnovnih računalniških potrebah vidna samo v denarnici.

edit: seveda dobro preveri kompatibilnost z ostalimi komponentami, da bo vse delovalo ok.
x n!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nicksonn ()

PNG ::

USB 2 + 3 HUB, 2 BIOSa, vsaj 2 PCI-E slota (za reševanje GPU biosa na primer), da so hladilni elementi prisotni pa da je plata dovolj velika (predvsem odmik od CPU socketa do prvega 16x PCI-E slota - za brezskrbno montiranje CPU hladilnika). To je zame pomembno pri plati. Kaj ti potrebuješ pa veš sam najbolje.

Oberyn ::

Med 40 in 200 € ni kakšne posebne razlike, bolj detajli. To so vse poceni plošče, ne drage. Tebi bo dovolj taka za 40. Drage plošče so pa nekaj čisto drugega. Na drago ploščo grejo 4 procesorji, 200 GB ECC pomnilnika in take reči.

bluefish ::

Govorimo o dragih za consumer tržišče, ne o profi rangu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

GrimReaper ::

Med 40 in 200 € ni kakšne posebne razlike, bolj detajli. To so vse poceni plošče, ne drage.

Uf, kaj sem pa zdej prebral.
Prva neumnost, da med 40€ in 200€ ni nobene razlike. Za 40€ sem moral zdej prav pogledat če se sploh dobi 1150 plošča, in očitno se res dobi ASRock za 45€.
Potem drugič, 40€ plošča je low end, 200€ pa mid range. Slednje so recimo Pro in Expert plošče od ASUS, ki ponujajo že kar veliko, recimo vgrajen Wi-Fi vmesnik. Za več razlik naj si kar sam vzame čas in pogleda, jih je sigurno veliko.
Tretjič, drage plošče za gaming rabo, o katerih gre debata, niso te katere si ti napisal, ampak so to pri recimo ASUS-u od Deluxe pa do Rampage/Maximus modelov, cene od 250-370€. S tem kar ti naštevaš si za domačo rabo lahko pomagaš ravno tolk kot z eno opeko.

Sam vsekakor dam raje malo več za ploščo, zadnjih 5 let je zame prva izbira ASUS Pro, imel sem tudi eno Deluxe P45, ampak pri P67 in Z87 mi Deluxe ne ponujajo dosti več.
Seveda si pa vedno prej pogledam razlike, napišem vse podatke v Excel, potem pogledam kaj katera plošča več ponuja, če tisto sploh rabim, potem pa izberem.
Minimalno kar bi vzel za en 200€ procesor je navadna Z87, se pravi okol 130€. Za H81 in H87 bi pa moral pogledat v čem točno sta slabši.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

heero ::

Jaz imam v enem od racunalnikov to asrock za 45€ podnozje 1150
gor imam navit procesor (iz 3 na 3,4 ghz) in graficno hd 7770 in sm zelo zadovoljen z njo uporabljam za igre racunalnik pa je prizgan po 15 ur na dan. In nikoli problemov z njo

Glede na to, da je nova, bi blo prov bedno, ce bi bli problemi.
Sicer se je asrock v zadnjem casu precej popravil. Ucasih so se jim kondenzatorji kar hitro napihovali.

opeter ::

heero je izjavil:

gor imam navit procesor (iz 3 na 3,4 ghz) in graficno hd 7770 in sm zelo zadovoljen z njo uporabljam za igre racunalnik pa je prizgan po 15 ur na dan. In nikoli problemov z njo

Kako lahko naviješ i3?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

radmannsdorf ::

jaz mam tole za 56EUR, micro ATX
http://www.asrock.com/mb/Intel/B85M-HDS/
1150 socket + usb 3.0, toj to :)

Zgodovina sprememb…

opeter je izjavil:

heero je izjavil:

Kako lahko naviješ i3?

Jaz imam pentium g860
i3 se navije kot vsak drug procesor ga nisem nikoli navijal

Blinder ::

Povej raje kakšno matično ploščo imaš in če ima možnost te majhnega a boljše-kot-nič navijanja(13%) kar v biosu.

G860 je lga1155
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Blinder ()

ASRock H61M-DGS (ima v biosu za navijanje)
res je 1155 moja napaka

SB/IB pentium/i3/i5i/i7 (zaklenjem množilnik) lahko naviješ samo s povišanjem BCLK (Base Clock) frequency (iz 100 na max 110 ?, ker imajo velik množilnik je razlika potem dokaj velika), nekatere plošče so imele bug v biosu, ki je to omogočal.
Žal sem pozabil kateri chipseti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hayabusa ()

Da se navijat K procesorje na non-Z 1150 platah.

Hvala, to je to, ja.
http://www.xbitlabs.com/news/mainboards...
h87 cipset in asrock plošče.

Od kje sem se potem spomnil na BCLK višanje ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hayabusa ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pokvarjena matična plošča - kupiti novo z istimi podnožjem ali menjati celoten ''sist

Oddelek: Kaj kupiti
132840 (2526) tade911
»

PC za 300€

Oddelek: Pomoč in nasveti
316543 (6121) opeter
»

Pomoč pri nakupu PC-ja

Oddelek: Kaj kupiti
336516 (6037) jspiler
»

Nadgradnja PC-ja (strani: 1 2 )