» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
106 / 180
»»

enemon ::

energetik je izjavil:

Ne vem zakaj misliš, da bo kar naprej raslo. Če bi bilo to tako, bi vsi vložili vse kar imajo v sklade in čakali.


Kaj pa misliš, da večina vlagateljev počne? Buy&hold razpršene sklade, na dolgi rok najbolj donosna strategija. In ja, ogromno jih ima večino premoženja v takih skladih. Eni pa čakajo sidelines, da pade, ko pade, pa ne pade zadosti za njih, potem pa spet zraste in spet nič ne kupijo. Eni prodajo, ko pade in nato seveda zgrešijo dno in kupijo dražje nazaj. Na dolgi rok je trend za delnice jasen, ve pa se tudi, kdo največ izgubi - panični prodajalci ob crashih.

Not financial advice, sicer pa vsakemu svoje.

J.McLane ::

redtech je izjavil:

Nori teden, nisem imel glave na mestu.
Sem pa dodajal velike pozicije

Norilsk Nickel: sem ujel pri dnu, mogoče bo double bottom. Težko bo kdo sankcioniral to firmo, ker imajo world total 40% paladija, ki je že tako dražji id zlata.

Polyus: se ni dosti premaknil, zato nisem dodajal, 75% je od enega lastnika, zato ni bilo hudega.

Surgutneftegas: imam že pozicijo okrog 4, v ponedeljek upam, da ujamem pri 3.30, plan imam prodati julija pred dividendami in potem spet nazaj notri, drugo leto bo dividenda ogromna, 40B USD na FX proti RUB.

Polymetal: zadnji order na 500 nisem dobil, sem pa znižal average na 900. Firma je offshore Jersey, večino zlata pokupi ruska vlada, tukaj ne vidim konflikta.

Lukoil: sem zgrešil mislim, da je najbolj varen oil play, ker ni država lastnik tako kot Gazprom, Rosneft. Če bo double bottom bom dodal.

Gazprom, Rosneft, Sberbank vem, da se sliši noro, vendar sankcije bodo minile, nafta in plin tečeta naprej. Če lahko za nekaj let odmislite ta denar so to trenutno najcenejše zelo dobre firme na svetu po vseh metrikah.

Je pa bilo zanimivo videt, kako so v US dvignil trg.
FED bo marca moral stisnit obrestno mero višje, da ga bo trg resno jemal, vendar dvomim, da v takšnem obsegu letos (7 rate hikes) , izgovor bo Ukrajina.


Se pa rad igraš z ognjem :))

Nornickel, sem zasledil to firmo pred letom in pol, že Wikipedia me je odbila od tega, da bi karkoli imel s tako firmo:
Norilsk Nickel @ Wikipedia

Da bi tole držal čez vikend, ko ne veš kaj bo tisti psiho ustvaril, moraš imeti pa res jajca.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

redtech ::

@lay2er v katere delnice si vložil?

@rini ta sankcija je prostovoljna in šopirjenje zahoda, neki je nastop in nekaj morajo delati. Na koncu bodo blokiral transakcije za prodajo barbik in druge nepomembne krame, ampak to iz medijev ne izveš več, naslov je važen.

@J.McLane ja okoljska vprašanja so v Rusiji postranska zadeva, ESGja nimajo. Tukaj sta samo dve opciji ali bo firma laufala ali pa bo cena paladija dalj časa 5k. Poleg tega je še največji proizvajalec niklja na svetu. Se pa strinjam, da je to špekulacija in moraš ta denar odpisat :)

rini ::

BP bo verjetno jutri še boljši nakup... BP to Exit Rosneft Stake and May Take a $25 Billion Hit

redtech ::

Tukaj največ izgubi BP (20% lastnik Rosnefta), če bodo prodajali na silo bo Rosneft šel proti 200 RUB, EPS okrog 90 RUB.
BP bo prodal pod ceno, Kitajcem ali oligarhom, za male pare.
Rosneft je trenutno po price/reserves najcenejši in mislim, da je med top 6 po rezervah.

bobby ::

Kaj razmisljate o tem, v kateri valuti ste kupili delnice?
Glede na to, da se zadnje leto dolar ojacal za vec kot 10% napram eur in vso to sranje okoli Ukraine zna Eur slabit.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

redtech ::

Jaz imam vse valute short vs USD, kar imam delnic v tisti valuti. K je kriza je USD safe haven :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: redtech ()

J.McLane ::

bobby je izjavil:

Kaj razmisljate o tem, v kateri valuti ste kupili delnice?
Glede na to, da se zadnje leto dolar ojacal za vec kot 10% napram eur in vso to sranje okoli Ukraine zna Eur slabit.


Če misliš na eno delnico, ki kotira na različnih borzah (US, LON, FRA, ASX), sploh nima veze kje in s katero valuto jo kupiš.

Če misliš na to kje podjetje dela biznis in v kateri valuti pa jasno ima vpliv na poslovnaje, ampak kdo bi to znal predvidevati v naprej, kar se je zgodilo se je in glede na pretekle dogodke je težko napovedovat kam bo šlo naprej.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Motion ::

Rabim oddat za delnice (ja vem mal kasno sm se spomnu k sreči je 5 pozicij vse skupi) pa me zanima kako pretvarjam GBX?

redtech ::

Last minute: tukaj imaš tečajnico
Tečajnica BIS

Jaz sem ravno zaključil :)

Motion ::

to vem, sam me za nima al grem pretvarjat pemije GBX v funte GBP točno na tisti določen dan al kar predpostavim da je 100 penijev 1 funt?

J.McLane ::

Tale Putinova poteza bo močno pospešila dekarbonizacijo energetskega sistema, plin je out, poti nazaj ni več.
Posledica bo še večja cena energije, to se bo reševalo z metanjem denara v energetski sektor = dodatno podžiganje inflacije.

Ostajam investiran v rdunikih za materiale za baterije.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Sparkxl ::

Aja plin je "out"? Kaj pa je potem "in"? :) Ker nekaj mora ta "out" nadomestiti. Pa prosim ne mi začet z igračami na veter in sonce, ostanimo realni.
Jaz tudi ostajam v surovinah za igrače, še bolj pa v tistem kar dejansko poganja svet: nafta, plin, uran in premog

J.McLane ::

Plina je primanjkovalo že takrat ko ga je Rusija še dobavljala, sedaj še tega ne bo več. Torej ideja da EU plin uvrsti med "zelene" je splavala po vodi.

Delež vetra, sonca hidro se bo samo še večal, to je dejstvo.

Fosilna goriva v sliki OVE niso nič drugega kot hranilniki energije, ki jih pač zaženemo po potrebi. Sedaj nujno potrebujemo izpad deleža hranilnikov, ki je bil v obliki ruskega plina. Tega dela ne bomo nadomestili s plinom iz drugega vira, to je dejstvo. Kraktkoročno se bo morda šlo na premog, obenem se bo vsa možna sredstva vložilo v hranilnike energije, od baterij in črpalnih elektrarn za urna znotraj dnevna obdobja, pa do sintetičnih goriv in vodika za sezonsko hranjenje.

JE je v tej sliki slaba, saj je ekonomija jedrske taka da deluje 100% 24/7, ker je gorivo razmeroma poceni, glavni strošek je pa amortizacija in obratovanje. JE ni ekonomsko smiselno zgraditi na prilagajanje glede na porabo. Torej JE imaš lahko samo toliko kot je minimalno porabe v omrežju, če imaš večji delež se ti ekonomska slika podre. Podoben problem imata sonce in veter, če je tega preveč v določenem trenutku nimaš komu prodat elektrike, ker je je preveč. Ampak elektrika iz sonca in vetra je vsak dan nižja in je že nižja od JE. Torej tudi če so obdobja ko daješ elektriko v omrežje zastonj bo to ekonomija prenesla prej kot pri jedrski.

Če imaš na neki točki energije preveč, ki je nihče noče kupit, lahko iz tega kuhaš sintetično gorivo, tudi če je izkoristek po tej poti zgolj 40%, se bo to splačalo, ker boš imel to gorivo pozimi in elektriko lahko prodajaš za 300 €/MWh, poleti si pa za to elektriko plačal zgolj 50 €/MWh.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Sparkxl ::

Lepa teorija, ampak vse to so pravljice za moje pojme. Ker dejstva kažejo popolnoma drugačno sliko. Ampak za vsak slučaj, če se slučajno 5% teh pravljic uresniči, imam nekaj denarja parkiranega v tem. Ampak pravi denar se bo v naslednjih letih delal v "svinjariji", ker je podfinancirana in eko naciji celo resno verjamejo, da bo svet čez 10 let laufal samo na sonce in veter.

J.McLane ::

Samo čas bo povedal kdo je imel prav.

Plin je bil realno gledano res nek odrešitelj, tudi tule je to lepo predstavljeno:


Ampak že po tej sliki je bila dobava plina v takih količinah vprašljiva, sedaj je to še bolj. Jasno, kapacitete ki jih ima nekdo izven Rusije so danes zlata vredne in EU bo skurila vse plin, ki ga bo lahko dobila, ampak to bo premalo. Bo treba dobiti še druge vire, premog in nafta pa to ne bo.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Sparkxl ::

Tako bom rekel...lahko je s polno ritijo srat. S tem mislim na polno rit denarja, ki je bil na voljo v zadnjem desetletju blaginje, podivjane rasti vsega in polno rit energentov iz fosilnih goriv, kot posledica shell booma. V teh pogojih se je rodil ESG kult. In ti pogoji se radikalno spreminjajo. Primanjkuje plina in nafte, inflacija šele dobiva pravi zagon, pipice se zapirajo. V teh pogojih se pravljicam slabo piše.
Samo poglej si nemce. Še 2 meseca nazaj so sanjali o rožicah, zdaj pa obrat za 180 stopinj v roku 5 dni. Na mizi je spet premog, nuklearke in plin iz amerike.
Napoved za to desetletje je stagflacija. Kdo si v takih okoliščinah lahko privošči drago elektriko iz igračk in nakup električnega avta za 30k+€? Še SUV spake, kot anomalija zadnjih 5 let na avtomobilskem trgu, bodo pomoje šle v veliki večini v zgodovino.

Zdaj pa resno vprašanje: opazujete razprodajo ruskih delnic??? Mene tak blazno srbi, da grem danes verjetno v shopping. Vsaka pozicija 1%, da gre komplet v koratz je malo verjetno in me ne bo pobralo če gre, če/ko se dvigne pa sem lepo prifitiral. No risk no fun :)

J.McLane ::

Evropa se bo morala znajti s tem kar bo od energentov možno dobiti, plina bo dobila manj. Treba bo iti v vse smeri, vsaka kWh bo dobrodošla, ne glede na ceno. Cena energije pa jasno gre še višje, denarja se bo prinatlo še več, inflacija bo še večja.

Glede ruskih delnic, če Putina ne bo nekdo na hitro skinil iz prestola, ne bo nič z rastjo. Vse države uvajajo sankcije, kakšno sankcijo pa misliš, da lahko Rusi udarijo nazaj? Nacionalizirajo ruske multinacionalke in se zahodni "grdi kapitalisti" lahko samo še obrišejo pod nosom.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Sparkxl ::

Ne vem kako bo, lahko samo ugibamo. In moje ugibanje je, da sberbank in lukoil čez 10 let ne bosta šla nikamor. Ukrajina bo do takrat že pozabljena vukojebina, moj vložek v rusijo pa multipliciran :)
Nisem zdržal, 1% sem parkiral v sberbank. Sem pa danes prvič po 1.12. pogledal v svoj portelij. Očitno mu vojna dobro dene, skoraj 10% gor zadnji teden :)

user4683 ::

Sparkxl je izjavil:

Sem pa danes prvič po 1.12. pogledal v svoj portelij. Očitno mu vojna dobro dene, skoraj 10% gor zadnji teden :)

Kaj pa od decembra do prejšnjega tedna? :))

Sparkxl ::

Naložil sem not na polno 1.12. in od takrat dalje mežal :) Ampak koliko sem gledal za nazaj, decembra ni klecnilo več kot 5%

Samsung06 ::

Vprašanje glede ibkr cash settlementa na cash acccuntu.

Danes sem naredil moj prvi trade(buy, sell, torej torek).
1) Torej, če prav razumem lahko naredim novi trade šele v četrtek? (t+2)
2) Kje točno je zabeleženo ali lahko že uporabljam sredstva ali pa še ne. Je to kaka avtomatika, ki prepreči trade, če si prezgoden? Trenutno gledam v svojem accountu in settled cash ni zmanjšan za znesek, ki sem ga opravil danes.

redtech ::

Ne trejdaš lahk po želji, settlement T+2 je bolj važen pri dividendah.
1 dan pred Ex-dividend day še dobiš dividende, settlement potem traja do 2 dni, da se vidi kdo je upravičen do dividend.

Na IBKR je avtomatioka samo likvidacija v nanosekundi (margin account).
Pri cash accountu nimaš kaj skrbeti samo, koliko gre gor in dol.

Tudi na OTC so zaprli trgovanje z ruskimi delnicami:
Meni piše: Sanctioned: No Opening Trades In All Entities , lahko pa še trgujem z odprtimi pozicijami.

Jutri gotovo sledi enako na LSE IOB in drugih borzah.

Samsung06 ::

redtech je izjavil:

Ne trejdaš lahk po želji, settlement T+2 je bolj važen pri dividendah.
1 dan pred Ex-dividend day še dobiš dividende, settlement potem traja do 2 dni, da se vidi kdo je upravičen do dividend.

Na IBKR je avtomatioka samo likvidacija v nanosekundi (margin account).
Pri cash accountu nimaš kaj skrbeti samo, koliko gre gor in dol.


Sorry, če so glupa vprašanja. Prebral sem tale pravila: https://www.fidelity.com/learning-cente...

In glede na njih se mi zdi, da bi kršil pravilo in sicer primer:

Available cash: 100
Monday: Kupim ABC 100, Prodam ABC 100. Sedaj ne morem več kupit XZX 100 in prodat XZX 100, ker se ABC še ni clearal. Tako to jst razumem. Počakati moram t+2. Kar pomeni, da bi lahko ponovno uporabil 100 za nakup in prodajo XZX šele v sredo. A to drži?

lay2er ::

@red kupoval sem predvsem SEPL

Kako se it casino z RU energ. delnicami, če IBKR (trade notice) to blokira? Možna samo prodaja - kakšna žalost. Hedgi pa najbrž kupujejo vreče.

Sparkxl ::

Ta casino je zaprt. Tudi LSE ne omogoča več nakupa. Sem včeraj ujel zadnji vlak. Voham pa otvoritev novega casina - crypto. Upam stavit levo jajco, pa še mogoče desno, da z dvigom obrestnih mer ne bo nič, ker...rusija. In sledi eksplozija. Nič...grem v nakup ETH, ta se je do zdaj za mene vedno izkazal kot kura ki nosi zlata jajca.

redtech ::

Seplat je kupil assets od Mobila, nisem pa še nič gledal, kaj in kako.

Moraš pa pazit sedaj, če bo šla nafta v parabolo, bo treba počas ven.

Folk izgubi 75% in potem še tisto kar ima podari banki za cente. Sedaj lahko čakamo bolje čase :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: redtech ()

redtech ::

Premog danes parabolic na $400, v Velenju lahko rudnik odprejo nazaj. Ampak sej bo Vrtovec zrihtal, lol.

Samsung06 ::

IBKR base currency vprašanje.

Trenutno imam base currency v EUR.

Trgoval bom samo v US. Zanima me kaj se splača.

Torej ali bi bilo fajn convertirat EUR v USD? Za foro sem probal preview in dobil sporočilo "FX conversion is allowed to base currency only." Očitno ni možno. Ali je to sploh potrebno in ali se splača?

redtech ::

Jaz convertiram v uporabniškem računu, USD in CAD sem long, GBP short, v primeru crasha imaš takoj velik offset, če si long USD :)

pingme ::

Samsung06 je izjavil:

IBKR base currency vprašanje.

Trenutno imam base currency v EUR.

Trgoval bom samo v US. Zanima me kaj se splača.

Torej ali bi bilo fajn convertirat EUR v USD? Za foro sem probal preview in dobil sporočilo "FX conversion is allowed to base currency only." Očitno ni možno. Ali je to sploh potrebno in ali se splača?


Jaz imam base currency v USD. Zaradi istega razloga, kot si ga sam napisal - trgujem le v US.

Masayoshi ::

Kaj imaš kot base currency je pomembno le da ti v base pač kaže skupno vrednost portfelja in profit/izgubo. Na računu pa lahko imaš v celoti drugo valuto. Jaz imam v Eur base da takoj vem kolk sem naredil tudi z upoštevanjem fx...

pingme ::

Masayoshi je izjavil:

Kaj imaš kot base currency je pomembno le da ti v base pač kaže skupno vrednost portfelja in profit/izgubo. Na računu pa lahko imaš v celoti drugo valuto. Jaz imam v Eur base da takoj vem kolk sem naredil tudi z upoštevanjem fx...


In kako potem pretvoriš iz EUR v USD?
Tako da najprej narediš nakup, potem pa naknadno zapreš minus USD iz EUR?
In ti vsakič zaračuna provizijo.

Masayoshi ::

Eh no... sem ti napisal da lahko imaš ves cash v USD gor če hočeš. Naložiš v EUR pa convert v USD. In pač trguješ z USD. Nima veze z base currency.

Sam imam v USD in švicarjih recimo. (USD dal ker sem stavil na apreciacijo zaradi obrestnih mer, Švicarje stavil na apreciacijo zaradi vojne, pa pazi pri več kot 50k eur casha ti zaračunavajo tudi negativne obresti)

aja pri več kot 50k ti tudi pri švicarjih računajo negativne

Zgodovina sprememb…

redtech ::

Če imaš cash balance recimo v EUR in kupuješ US delnice, boš imel po nakupu cash balance USD short in EUR long, če ne boš kupil USD.

Masayoshi ::

Ja res je, ne vem pa spet kakšne ima to zveze z base currency...Kot sem rekel, če trguješ samo v USD in če staviš na rast USD/EUR pač komplet cash convertiraš v USD in kupuješ delnice s tem. Nima veze base currency.

Samsung06 ::

Torej, kako potem prides mimo tega "FX conversion is allowed to base currency only." Meni ne dovoli konvertirat iz base EUR v USD.

Kakšni so točni koraki.

Masayoshi ::

jao no, recimo v fon appu klikni na Portfolio, pa na EUR cash, pa na Convert pa izberi USD in koliko...

Samsung06 ::

Masayoshi je izjavil:

jao no, recimo v fon appu klikni na Portfolio, pa na EUR cash, pa na Convert pa izberi USD in koliko...


Pravkar probal preko appa in ne dela. "FX conversion is allowed to base currency only."

Kak account pa imas? Cash ali Margin?

Masayoshi ::

Margin, pa nima veze po moj to. Poglej da ti kaj ne manjka pod account/market permission

edit Trading permission/ Currency/Forex

Zgodovina sprememb…

pingme ::

Masayoshi je izjavil:

Margin, pa nima veze po moj to. Poglej da ti kaj ne manjka pod account/market permission

edit Trading permission/ Currency/Forex


Pa si na IBCE? Ali si na Irskem? Ker IBCE je pol leta nazaj spremenil, da lahko delaš konverzijo le v/iz base currency.

Masayoshi ::

Aha, Irska

A na ibce ne moreš kupiti niti dolarjev pol? Mal čudno no?

Zgodovina sprememb…

Masayoshi ::

Edit, saj to kar hoče samsung je konverzija iz in v base currency. Kolkr te razumem recimo na IBCE ne moreš narediti direkt iz švicarjev v dolarje recimo?

Zgodovina sprememb…

pingme ::

Masayoshi je izjavil:

Edit, saj to kar hoče samsung je konverzija iz in v base currency. Kolkr te razumem recimo na IBCE ne moreš narediti direkt iz švicarjev v dolarje recimo?


Narobe napisal - le V base currency lahko pretvoriš na IBCE. Se ti pa avtomatično pobota, ampak … imam raje vse v USD, ko bom rabil EUR pa zamenjam base currency (kar traja baje dva dni).

energetik ::

Najbolj se pa sekiram za paladij. Prav gledal sem ga novembra za 1800$, tedenski RSi v podnu, pa nisem šel po tisto unčo ali dve, sem rekel to bo zihr še padalo, ker bo vedno manj ICE vozil. Danes je skoraj 2800$...
vires in numeris

redtech ::

Paladija ni in je že desetletje v deficitu, 40% ga proizvede Norilsk Nickel v Rusiji in ga pri $1800 niso prodajali na trg ampak dajali na stran, da se cena najprej dvigne, no sedaj pa je motena še prodaja in gre cena lahko samo gor.

Mislim, da bo to počasi dvignilo platino, ker bo avtomobilska industrija, sedaj imela dva problema, poleg visoke cene še problem z dobavo od Norilska :).

Sparkxl ::

energetik je izjavil:

Najbolj se pa sekiram za paladij. Prav gledal sem ga novembra za 1800$, tedenski RSi v podnu, pa nisem šel po tisto unčo ali dve, sem rekel to bo zihr še padalo, ker bo vedno manj ICE vozil. Danes je skoraj 2800$...


Ne se sekirat, v tem tednu se je odprlo priložnosti da glava boli. Jaz že 2 dni šopingiram na razprodajah. Zdaj si odpočijem 3 dni, da vidimo kako se stvari razvijajo, potem pa še v ponedeljek kaj kupim.

redtech ::

Kje nabavljaš? :D

Sparkxl ::

London in varšava. Firme kot so polymetal. Rusko in UK lastništvo in to je zdaj fuj in temu primerno tone. Potem KER recimo, ukrajinski producent hrane.

rini ::

A to misliš na AUCOY?
««
106 / 180
»»