» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
267 / 267
»
»»

Malidelničar ::

pingme je izjavil:

Burry ne kupuje long in short, ampak call in put opcije. Tako da ko berete, da je "stavil" milijardo proti nvda/pltr, to ne pomeni, da je shortal za milijardo dolarjev delnic, ampak je kupil put opcije za delnice, ki imajo trenutno tržno kapitalizacijo milijardo dolarjev. Torej ni dal milijarde dolarjev, ampak par deset milijonov. Če ne uspe, bo pač ta denar izgubil, če uspe, bo pa lahko naredil 10x, 20x, ... donos.
Teh put in call opcij ima kar nekaj, tako da ni to "all in" kot nekateri mislijo. Če mu vsaj ena opcija uspe, bo v plusu (daleč največji delež je pa put na pltr).

Hvala za to razlago, to da malce drugačno perspektivo.
Tega nisem vedel, sem mislil, da agresivno skače iz pozicij in šorta ali pa kupuje na polno.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

redtech ::

gen Maister ::

Malidelničar je izjavil:

pingme je izjavil:

Burry ne kupuje long in short, ampak call in put opcije. Tako da ko berete, da je "stavil" milijardo proti nvda/pltr, to ne pomeni, da je shortal za milijardo dolarjev delnic, ampak je kupil put opcije za delnice, ki imajo trenutno tržno kapitalizacijo milijardo dolarjev. Torej ni dal milijarde dolarjev, ampak par deset milijonov. Če ne uspe, bo pač ta denar izgubil, če uspe, bo pa lahko naredil 10x, 20x, ... donos.
Teh put in call opcij ima kar nekaj, tako da ni to "all in" kot nekateri mislijo. Če mu vsaj ena opcija uspe, bo v plusu (daleč največji delež je pa put na pltr).

Hvala za to razlago, to da malce drugačno perspektivo.
Tega nisem vedel, sem mislil, da agresivno skače iz pozicij in šorta ali pa kupuje na polno.

NE! Za izvedene finančne instrumente s terminsko pogodbo!! Po domače povedano, za določene možnosti, ki se bodo lahko dogodile čez določen čas! Še bolj po domače, gre za (časovne) stave!! :)

PRIMER: Jaz izdam opcijo, da bom (lahko) prodal 1000 Krkinih delnic čez eno leto za ceno 250€! To opcijo, ki je zate nakupna opcija, ti kupiš, in sicer recimo za 5% moje vrednosti, se pravi, kolikor danes znese 50 delnic KRKG!
Jaz dobim teh 5%, ti pa imaš možnost, da čez eno leto kupiš 1000 lotov krkg po 250€!
To, se pravi kupiš, lahko narediš, lahko pa tudi NE!! Odvisno od tebe in še česa, nor. cen na borzi!

Tukaj gre za harmonike višjega razreda, če, kdor to razume!
Lahko tudi izdam opcijo, da čez eno leto zamenjam delnice krkg za katerekoli druge vrednostne papieje (v enakem znesku)!

Gre pqč za predvidevanja v prihodnosti in neke vrste stave....

ripmork ::

Te opcije so fascinantna stvar. Jih kdo tu uspešno uporablja? :)
Če prav razumem, gre tu za CFD-je (contract for difference), kjer so dobički višje obdavčeni, ali je kako drugače?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ripmork ()

:))
Ne vem, če jih kdo uspešno uporablja!?
Jih pa nekateri neuspešno prijavljajo davčni!! :))

https://edavki.xn--reitve-ckb.si/opcije...

gruntfürmich ::

ripmork je izjavil:

Če prav razumem, gre tu za CFD-je (contract for difference), kjer so dobički višje obdavčeni, ali je kako drugače?

zakaj pa ne bi šlo tu kar za 'navadne' opcije?

v petek je plača.
gremo v paladij?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

ripmork je izjavil:

v petek je plača.
gremo v (papiranti) paladij?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

musicfreak ::

pri vseh teh slabih politikih, ki jih premore ta drzava, se mi zdi da je za Slovenijo se edino upanje, da bi slovensko vlado vodila Egon Zakrajsek in Janez Šušteršič in da se jima pusti proste roke za reforme. Seveda je to utopija, ampak mislim, da bi to bila idealna resitev za Slovenijo.

Trias ::

Michael Burry šorta AI mehur z 1 miljardo dolarjev. Po njem so posneli dost dober film The Big Short.

iKst_ ::

Tole je dober povzetek teme :) Folk komentira brez, da bi prebral vsaj zadnjih 10 objav :)

Trias ::

iKst_ je izjavil:

Tole je dober povzetek teme :) Folk komentira brez, da bi prebral vsaj zadnjih 10 objav :)

Preziram bote in jih ne berem.

gruntfürmich je izjavil:

ripmork je izjavil:

v petek je plača.
gremo v (papiranti) paladij?

:))
Saj lahko narediš opcijo tudi za paladij!
Še bolje za zlato! 8-)

OPCIJA: Prodam opcijo za nakup 10 unč zlata čez eno leto po ceni 4500; no, tudi jaz moram kaj zaslužiti; po ceni 4700$ na unčo! :D
Opcija stane 4000$, kar je praktično 1 unča ali 10%!
Opcije vam ni potrebno držati! Lahko jo prodate po pol leta, ko bo cena zlata že 4700$, za 2 unči zlata naprej, kar vam prinese že 100% dobiček. :)) pred davki seveda.

Trias je izjavil:

iKst_ je izjavil:

Preziram bote in jih ne berem.

:)):)):))
Kako pa veš, kateri so boti??
Imaš detektor za bote? :)

Isotropic ::

ripmork je izjavil:

40% je davka na kratkoročne opcije, tko da kar pozabi nanje.
pa če cena delnice ni nad ceno opcije, takrat, ko se ta isteče, zelo hitro izgubiš vse, kar si plačal za to opcijo.

Spura ::

ripmork je izjavil:

Sem v plusu na opcijah, ceprav ne veliko ker je bilo veliko enih kiksov letos. Do konca leta bom verjetno se zgubil na hedging putih.

Spura, kaj ti misliš o 'malo večjem' popravku na področju AI!?

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/borz...

Velki ::

Doom gloomerji spet prodajajo bučke. RTVSLO pa je sploh na strani doomgloomerjev ker so bralci bolj črnogled narod in jim ustreza da rečeš da bo šlo vse kar je zahodnega v tri pm.

spet vse leti v dno danes in ze cel teden :( ravno pred vikendom, da clovek nima volje do zivljenja in nobenega miru :(

energetik ::

musicfreak je izjavil:

spet vse leti v dno danes in ze cel teden :( ravno pred vikendom, da clovek nima volje do zivljenja in nobenega miru :(

Ravno prav, plača bo in moj redni 3-mesečni DCA znesek. Zdajle bi sedel en 10% dip, da ga kupim direkt. Morda pa dokupim uran, ki je danes zgrmel dol 6%.
vires in numeris

red_baron ::

NLB bo izplačal še drugi del dividend!!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: red_baron ()

denabiker ::

Eh jaz sem pa kupil zadnjič še dokupil ful Nvidio, sem mislil, kako bo letelo še gor z pozitivnimi novicami, gledam zdajle, pa sem izgubil za več 10 jurjev od nakupa. Ah jebi ga...

Danes imam namen nekam zarinit par k. Pa gruntam kam, večina napihnjenega. Na koncu bom dodal v healthcare ali pa morda Indijo. Al pa bom poslušal Burryja pa vrgel dodatno v PFE. Še kakšna ideja?
vires in numeris

@Spura: hvala za info.

@Isotropic: res je, opcije očitno spadajo pod IFI (izvedeni finančni instrumenti) in so preko v prvem letu obdavčene 40% (drugo leto 27.5%, potem 25, ipd)...
Je bil sicer v sklopu sprememb omenjen tudi predlog, da bi šlo to nazaj na 25% (en redkih dobrih predlogov te vlade), sam je mal potihnilo to potem...

@energetik: sam sem pretekle dni začel ponovno dodajat v Meto. Velikan trenutno doživlja konkreten padec. Ne vem pa, koliko bo še padlo (še vedno pada), zato po majhnih kosih dodajam.
Tudi PFE ne izgleda slaba varianta. SPGI tudi soliden nakup izgleda, med drugim. Vsaj sam dajem ob odločanju kar precejšnjo težo na Morningstar ratingse (v IBKR je zelo uporabno implementirano pod vsako izbiro). Seveda pa ni 100% zagotovil nikjer, pa pri vsaki izbiri kup specifik...

Je morda po korekciji ekstremne rasti zdaj že čas za dodajanje v zlato / gold minerje (za zamudnike)?

...

Btw: pred časom z gpt-jem firbcal, kaj kej Blackrock kupuje; naposled izbral in nekaj malega dodal v 2600.HK (Aluminium corp of China); zaenkrat v enem mesecu 30%+ donos (pa še kar raste) :)
To be fair: nekateri value investing nakupi so trenutno par % v minusu, čeprav gre za perspektivna in po mnogih kriterijih undervalued podjetja (npr. YUMC, JD, CRM), na splošno pa se value investing portfelj trenutno drži bolje kot konzervativnejši (kjer so pretežno acc etf-i).

Zgodovina sprememb…

Mimogrede; nekaj mesecev nazaj odprl pozicijo v IUSN (small caps etf). Kolikor sem gledal overlap z večjimi indeksi (FTSE All world, S&P 500, Nasdaq 100...), ga praktično ni. Znajo pa ravno small capsi (po mojem razumevanju) največ pridobit ob dodatnem padanju obrestnih mer (kar se zdi najbolj verjetno v bližnji prihodnosti). Tudi ICGA (China) je sorazmerno ugoden napram ostalim večjim indeksom in zna imet lepo rast,...

iKst_ ::

energetik je izjavil:

Danes imam namen nekam zarinit par k. Pa gruntam kam, večina napihnjenega. Na koncu bom dodal v healthcare ali pa morda Indijo. Al pa bom poslušal Burryja pa vrgel dodatno v PFE. Še kakšna ideja?

SOFI

ripmork je izjavil:

@energetik: sam sem pretekle dni začel ponovno dodajat v Meto. Velikan trenutno doživlja konkreten padec. Ne vem pa, koliko bo še padlo (še vedno pada), zato po majhnih kosih dodajam.
Tudi PFE ne izgleda slaba varianta. SPGI tudi soliden nakup izgleda, med drugim. Vsaj sam dajem ob odločanju kar precejšnjo težo na Morningstar ratingse (v IBKR je zelo uporabno implementirano pod vsako izbiro). Seveda pa ni 100% zagotovil nikjer, pa pri vsaki izbiri kup specifik...
Meta je trenutno res v manjši korekciji; ampak tja sem itak že investiran preko SPPW. Nekaj sem gledal Samsung Electronics. Baje so edini, ki lahko delno nadomestijo TSMC, če se začne na Tajvanu kaj dogajat.
vires in numeris

Ne kupovat PFE. Drugace je pa zdele res zajeban za kej naredit. Ker ce bo bull market naprej je zdele se precej enih stvari pocenilo, in je cajt za kupovat (recimo ce gre market gor bo PONY iz 14 spet na 22, pa OUST bo iz 27 na 35), ampak ce bo crash bodo pa stvari sle bistveno bistveno dol, ker je market tolk precenjen.

Pac ce gledas kje so tla, ce market zacne zahtevat nek dejanski FCF yield, potem lahko gremo 50% dol, 15% sploh z lahkoto. Ampak dokler se to ne zgodi pa izpades kot najvecji debil k sedis v TBills al pa MMF in cakas na korekcijo, gre pa vse gor. Tezko je zdele.

Ampak očitno trenutno je pametno vsaj z nekim deležem sedeti v MMF pa čakat. Razen če bo trg še vedno brezglavo napihoval, pa gre SP500 še za 50% gor v naslednjem letu in se bomo počutili kot debili.

Zakaj ne PFE.
vires in numeris

Musashi ::

Ker ni nobenega razloga da ja. Prihodki iz vakcin še zmeraj padajo, nekaj imajo za srce, so lani kupili eno firmo, sam še ni dosti iz tega. Kako so desperate se kaže iz tega ker se z NVO grebejo za Metsero.

Velki ::

A ste vi iz lune padli? A ste pozabl kdo je predsednik ZDA?
Kaj a se bomo sedaj zaradi Mandanija nazaj v komunizem vrnili? Vsakega njemu podobnega bo elita živega požrla če bi res poskušal implementirati takšne zamisli.

energetik je izjavil:

Nekaj sem gledal Samsung Electronics. Baje so edini, ki lahko delno nadomestijo TSMC, če se začne na Tajvanu kaj dogajat.
Sem enake informacije zasledil pred kratkim na enem od YT investing kanalov. V primeru TSMC težav je industrija v hudih škripcih. Analyst targeti za Samsung so precej visoki, Morningstar kaže solidno oceno (3/5), fair value je sicer nekoliko pod trenutno ceno...

Velki je izjavil:

Vsakega njemu podobnega bo elita živega požrla če bi res poskušal implementirati takšne zamisli.

Eh, on je elita :) prva služba: župan New Yorka pri 34-ih. Dan po zmagi pa prebivalce že fehtari za sredstva, s katerimi bo realiziral "free for all" programe. Najverjetnejša posledica njegovih ukrepov (če jih bo res realiziral) bo, da bo kup milijonarjev / milijarderjev (ki ustvarjajo delovna mesta in plačajo velik del davkov v NY) prebegnilo drugam, nasrkal bo pa srednji / nižji sloj.

Zgodovina sprememb…

Velki je izjavil:

A ste vi iz lune padli? A ste pozabl kdo je predsednik ZDA?
Kaj a se bomo sedaj zaradi Mandanija nazaj v komunizem vrnili? Vsakega njemu podobnega bo elita živega požrla če bi res poskušal implementirati takšne zamisli.

To je replika na kaj? Schizoposting.

Spura je izjavil:

Drugace je pa zdele res zajeban za kej naredit. Ker ce bo bull market naprej je zdele se precej enih stvari pocenilo, in je cajt za kupovat (recimo ce gre market gor bo PONY iz 14 spet na 22, pa OUST bo iz 27 na 35), ampak ce bo crash bodo pa stvari sle bistveno bistveno dol, ker je market tolk precenjen.

Pac ce gledas kje so tla, ce market zacne zahtevat nek dejanski FCF yield, potem lahko gremo 50% dol, 15% sploh z lahkoto. Ampak dokler se to ne zgodi pa izpades kot najvecji debil k sedis v TBills al pa MMF in cakas na korekcijo, gre pa vse gor. Tezko je zdele.

Dobro povedano, ja... težko reči. Obeta se sicer dodaten spust obrestnih mer, naslednje leto pa midterms-i in menjava Powell-a (ameriška vlada bo vsaj kako leto verjetno delala na pumpanju ekonomije / stock marketa), a hkrati so cene visoke in je potencialen spust lahko precejšen. Aprilske tarife so bile prikaz, kaj se lahko hitro zgodi.

rini ::

energetik je izjavil:

musicfreak je izjavil:

Ravno prav, plača bo in moj redni 3-mesečni DCA znesek. Zdajle bi sedel en 10% dip, da ga kupim direkt. Morda pa dokupim uran, ki je danes zgrmel dol 6%.

Tako tako. Naj še malo pade do 14. v mesecu.

rini ::

Healthcare je no go, ker nima nikakršne vladne podpore. Sicer sem dodal nekaj drobiža v MRNA, da sem zaokrožil obstoječo število delnic v lepšo številko.

Pri meni bo v drugem tednu dodajanje CRWD.

denabiker je izjavil:

Eh jaz sem pa kupil zadnjič še dokupil ful Nvidio, sem mislil, kako bo letelo še gor z pozitivnimi novicami, gledam zdajle, pa sem izgubil za več 10 jurjev od nakupa. Ah jebi ga...

meni je slo ze vceraj na jok danes pa sem se ze 2x jokal...izgubil v dveh dneh vec kot 2000 evrov vsak dan. pocasi izgubljam voljo do zivljenja. samo pada vse v brezno :( vsakih par minut ko pogledas mas manj denarja na racunu :(

Zgodovina sprememb…

Musashi ::

Dolgočasen si, zamisli si kaj novega za trolanje

meni je slo ze vceraj na jok danes pa sem se ze 2x jokal...izgubil v dveh dneh vec kot 2000 evrov vsak dan. pocasi izgubljam voljo do zivljenja. samo pada vse v brezno :( vsakih par minut ko pogledas mas manj denarja na racunu :(

Pa sej si preživel aprilske tarife :D

rini je izjavil:

energetik je izjavil:

musicfreak je izjavil:

Tako tako. Naj še malo pade do 14. v mesecu.
+1

Pred časom videl statistike, da ponavadi ob padanju obrestnih mer v začetku trg nekoliko pade, preden gre v novo rast. Oktober je pa ponavadi tudi mesec pobiranja dobičkov.

Zgodovina sprememb…

««
267 / 267
»
»»