» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
188 / 188
»
»»

MikeRotch ::

Isto so se spraševali 1999.

Ja. In danes je Nasdaq 100 cca. 400% višje kot na marca 2000. To je še vedno 16% letni donos, če si porinil takrat lump sum, če si mesečno dodajal pa še nekajkrat višji.

Hec pa je v tem, da valucije na delniškem trgu nimajo najmanjše veze s tem kar bomo potrebovali in kaj ne.

Kaj pa? Kako pa ti določaš vrednost podjetja na trgu, če ne po tem koliko denarja zasluži?

Malidelničar ::

MikeRotch: čeprav kakšen popravek IT sektorja bi bil kul. Jaz sem zamudil, pa bi rad malce pojačal moje IT pozicije. Morda še kakšno vključil. Ampak ne po teh cenah :)) :))
Je pa res, da imam tehnoloških delnic samo malo pod 10%.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Sparkxl ::

MikeRotch je izjavil:

Kaj pa? Kako pa ti določaš vrednost podjetja na trgu, če ne po tem koliko denarja zasluži?

V pika kom balonu je bil en kup podjetij, ki so zaslužile točno 0, delale so izgubo, valucije pa so bile v nebesih. Isto par let nazaj. Sploh kolekcija od Cathie Woods je bila sestavljena samo iz takih podjetij.

Glej, vem da si v svoja prepričanja prepričan na smrt, zato niti ne mislim več debatirat s tabo. Ampak daj si vsaj gole osnove razjasni kako stvari funkcionirajo, preden stresaš take neumnosti, oz. še huje...na račun svojega neznanja igraš vročo igro z lastnim denarjem

V pika kom balonu je bil en kup podjetij, ki so zaslužile točno 0, delale so izgubo, valucije pa so bile v nebesih.

Ja, kratkoročno imajo lahko zanič podjetja neko vrednost, prav dolgo pa ne. Ne moreš dotcom balona posplošiti na celoten tech sektor. Kot rečeno, indeksi, ki spremljajo tech so daleč nad vrednostjo iz leta 2000.

Podjetja, ki so pred dotcom crashom imela otipljive produkte ali storitve so v naslednjih 10-15 letih šla v višave.

Če vzamemo konkretno. Palantir je trenutno v boljšem položaju kot je bil Amazon leta 2000 po praktično vseh kriterijih. Zdrave bilance, hitra rast, visoka profitabilnost, nobenih dolgov... Poglej podjetja, ki so imela leta 2000 podobne bilance in poročaj.

Glej, vem da si v svoja prepričanja prepričan na smrt

Niti ne. Meni je v interesu čim večji donos, znam pustiti ego pred vrati. Ampak to ne pomeni, da verjamem vsemu kar preberem na netu, sploh, če je v nasprotju s tem kar kaže trg in dolgoročni trendi.

libreus ::

moja edina "skrb" je, ker imam trenutno na PLTR-ju 260 % profita in je prišel na 50 % portfelja ... nekako bi vzel nekaj profita, vendar po drugi strani sem notri na dolge proge, sem pa prepričan, da bo v naslednjih dveh-treh mesecih sigurno ena korekcija ... ampak, ja - samo kuglo moram najt :P

energetik ::

libreus je izjavil:

moja edina "skrb" je, ker imam trenutno na PLTR-ju 260 % profita in je prišel na 50 % portfelja ... nekako bi vzel nekaj profita, vendar po drugi strani sem notri na dolge proge, sem pa prepričan, da bo v naslednjih dveh-treh mesecih sigurno ena korekcija ... ampak, ja - samo kuglo moram najt :P
Greš v študiranje naslednjega potencialnega podjetja in profit vložiš tja.
vires in numeris

če bi vsaj bilo tako enostavno ... ;)
imam na učku $OKLO vendar je to rees long-play

Kar se naslednjega potencialnega podjetja tiče, je moje razmišljanje tako: prvi tech val v 90ih je poganjala takatna generacija big techa. Bilo je ogromno podjetij ki so še še danes med nami, ampak z trenutjo rastjo nimajo nič. Intel, Cisco, Del,... Po poku takratnega balona, kdor je brskal med mrliči, je našel preživele današnje zmagovalce.
In tokrat ne bo pomoje nič drugače. Ta big tech ki poganja zdajšen val, naslednjega ne bo. So postali že preveliki, preokorni, zmanjkuje jim sape. Ko bo ta balon počil, ko bomo čakali da se prah poleže, bomo med mrtvimi našli kakega preživelega ki ima potencial za prihodnost.

Saj obrisi prihodnosti se že kažejo. Kdo je zagnal AI revolucijo? Apple? Google? Meta? Nope. Nek obskurni openAI. In kaj je big tech naredil? Skočil na njihov vlak z miljardnimi vložki. Sami so pogruntali zelo malo.

In kot je kolega z ogromnim confirmation bias zgoraj omenil... Nasdaq 100 je od takrat gor za par 100%. Pozabil je samo omenit, da nobenih takratnih prvakov več ni v njem, torej je to komplet irelevantno, če se gremo stock picking.

Pozabil je samo omenit, da nobenih takratnih prvakov več ni v njem, torej je to komplet irelevantno, če se gremo stock picking.

Bom izbral nekaj naključnih:

Adobe: +3000%
AMD: +1500%
Apple: +30000%
Electronic Arts: +1200%
Intuit: +3000%
Microsoft: +800%
...

bobby ::

LeQuack je izjavil:

Dajte še kakšne delnice na kateri ste imel zgube, se mi zdi da tega nikoli noben ne omeni, razen če vsi vlagate samo v winnerje in nikoli ne zgubite?

Sum vsega minusa v preteklosti je cca 50k.
Vseh se mi ne da naštevat ampak recimo spomnim se, samo GPL je bil cca - 10k, potem ena medijska hiša v Rusiji cca - 7k (takoj, ko je Putin ukazal, da morajo medijske hiše Oz vsi mediji v ruske roke, ja samo čez noč bil drop za 70%)
Pa se ena, kjer so se po hitrem postopku zakreditiral in se hitreje kasneje prodal, SL me je dobesedno preskočil in PREDNO pogruntal, sem bil ob 20k. Ostalo mali spekulativni par jurjev zneski.
O minusih mi ni težko govorit, ker jih večina ima pa ne govorijo o tem.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

bobby: wow 8-O
Pa si pokril minuse s plusi eventuelno?
Jaz sem moje minuse kar jih je bilo načeloma vsaj pretvoril v pozitivne ničle.
Nekaj k EUR sem izgubil na LJSE, ene 3k na NKBM, 2k na MELR, 2k na GRVG, 1k na KDHR. Ene 5-7k vsega skupaj.
Na vzajemcih sem imel na koncu manj kot k EUR minusa sem pa pridelal ničlo.
Pa na POSR sem naredil kar veliko oportunitetno izgubo, ker sem v paniki ob poplavah prodal, če bi držal bi danes imel 8k plusa :(

LeQuack ::

libreus je izjavil:

Odvisno kolk si bullsih, če ti je 260 % dovolj ali ne. Če si long term se ne obremenjuj, ampak tudi Warren Buffet vsak toliko proda.
Quack !

Malidelničar je izjavil:

bobby: wow 8-O
Pa si pokril minuse s plusi eventuelno?
Jaz sem moje minuse kar jih je bilo načeloma vsaj pretvoril v pozitivne ničle.
Nekaj k EUR sem izgubil na LJSE, ene 3k na NKBM, 2k na MELR, 2k na GRVG, 1k na KDHR. Ene 5-7k vsega skupaj.
Na vzajemcih sem imel na koncu manj kot k EUR minusa sem pa pridelal ničlo.
Pa na POSR sem naredil kar veliko oportunitetno izgubo, ker sem v paniki ob poplavah prodal, če bi držal bi danes imel 8k plusa :(

Teh 50k je v obdobju zadnjih 10let. Pac učna leta so mogla bit, vedno so In vmes si "pameten" in rezultat je minus. Se kasneje naučiš in drugače razmišljaš in pol začneš razumet izkusenejse od mene in DOJAMEŠ, kaj ti govorijo.
Sum teh 50k je meni danes popolnoma nepomembno-je pokrit beckratno, jemljem to kot "šolanje".
ne zivim v bajti ampak v enem 40m2 fletu, služba-če ne bi imel nekega ustaljenega ritma, bi sigurno pijanc ratal, najbrž, pac zadnje par let sem samski in več ne rabim, ostalo so številke na TRR in TR. Mi je pa zadnje 2-3 leta zelo zanimivo, da nekaj defekt kupim, popravim in prodam in naredim dobiček, tko, za gunšt.

Edit

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bobby ()

No pa eno drugo vprašanje: Kateri so bli pa vaši taki najbolj nori turnaround trejdi/investicije, torej da je zadeva crashnila, pa ste vztrajali in DCA-jali (ali pa tvegali ko je bilo res totalno na dnu) potem se je pa obrnilo in ste naredili velik + against all odds? Mogoče celo ko sami niste 100% verjeli v to ....

LeQuack je izjavil:

libreus je izjavil:

Odvisno kolk si bullsih, če ti je 260 % dovolj ali ne. Če si long term se ne obremenjuj, ampak tudi Warren Buffet vsak toliko proda.

"tudi Warren Buffet vsak toliko proda" my thoughts exactly hahaha

Pri meni nekje max 400% ampak najbrz zato, ker ko grem v nekaj, si postavim spodnjo limito, stop loss. Ce Jo prebije, jo se občasno pogledam ampak redkokdaj vstopim nazaj. In pa spet v drugo stran, nastavljam si zgornje limite, ko doseže, se počasi skobacam ven in pobiram dobiček. Je pa res, da sem zadnje 2 leti bolj "meh" ker za to, kar rabim, imam dovolj.
Mi je pa občasno zabavno tvegat, recimo SMR mi je en tak, kamor sem šel notri in prekršil svoja pravila ampak letos se mi lepo obrestuje. No tu pa samo stoploss premikam, ko ga prebije, sem out.

Drugače USD proti EUR (in ostalim valutam) je zdaj v parih tednih zrasel za ne vem 3-4%, tako da kdor ima USD ali pa kaj ameriških delnic, se splača konvertirati v EUR, edino če mislite da bo tečaj še rasel. Samo večja verjetnost je da bo šel nazaj, ker tudi Američani nočejo da USD kar čez noč postane tako močen, ker to ima globalne vplive.
Quack !

Machete ::

redtech je izjavil:

TOPT
BlackRock Reportedly Uses TikTok Influencers At ETF Launch Party

https://www.zerohedge.com/markets/black...

Morajo TOP balončke prestaviti na retail-e.

Sliši se do točke enako kot na avkciji vplivnežev v South Parku 'not suitable for children' epizodi xD
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Če koga zanima:

Kakšna se vam zdi teza, da bi Trump morda lahko preveč sprostil regulacijo, kar bi zdaj ene 2 leti masovno napihnilo tech/UI balon, potem pa crash recimo ene 50% dol (glede na napihnjene valuacije in vrnitev na dolgoletno povprečje)?

Kaj imate največ kot hedge, zlato & kovine, utilities, hrana?

A shortanje stocks se potem obravnava kot IFI (izvedeni finančni inštrument) in je obdavčen 40%, ali je to smatran kot delnica in je potem 25%? In kako potem to zavedeš na FURS, glede na to da pri shortanju najprej prodaš delnico in zaključiš cikel z nakupom, torej ravno obratno? Ter še ali za short stocks isto potem velja pravilo wash sale?
Quack !

Fury ::

Verjetno bos sortal z option contractom a ne? Torej izvedeni financni instrument, ce prav razumem.

Fury je izjavil:

Verjetno bos sortal z option contractom a ne? Torej izvedeni financni instrument, ce prav razumem.

Ne z option, ampak preko shortanja (prodaš delnice in si potem v minusu s količino). Options imaš call/put, ampak to vem da je IFI. Ampak za shorte so nekateri trdili da je obdavčeno isto kot delnice, eni pa kot da je IFI.
Quack !

NajiM ::

Kot delnica. Tudi prijaviš na istem (kap. Dobič. Od prod. Vred.) samo izbereš short.

NajiM je izjavil:

Kot delnica. Tudi prijaviš na istem (kap. Dobič. Od prod. Vred.) samo izbereš short.

Hm zanimivo, ker nekje na netu sem pa našel kot da je to IFI:
"Izvedeni finančni instrumenti (IFI), kot so opcije, CFDji, posli na kratko na delnicah (short), forex in ostalo torej ne sodi v to kategorijo in na njih pravilo navidezne odsvojitve nima vpliva."
https://slotrade.blogspot.com/2021/03/p...

Ok, ampak recimo da smatraš kot delnico. Transakcijo delnice prijaviš ob prodaji a ne? Ker tukaj pa short izvedeš prodajo ubistvu že na začetku, šele ko kupiš delnice nazaj boš imel dobiček ali izgubo. Torej kdaj tu potem prijaviš nek short?
Quack !

mythic ::

Razmišljam v naprej v zvezi z NAPOVEDJO ZA ODMERO DOHODNINE OD DIVIDEND ZA LETO 2023.

Nakupil sem kar nekaj delnic in pri večini dobivam neke dividende. Ali moram za vsako firmo posebej izpolniti spodnji obrazec ali lahko na FURS pošljem podatke v Excelu? Kako to delate ostali, ki imate več delnic za katere prejemate dividende (iz tujine)? Ali sprejmejo če pošljem po elektronski pošti ali mora biti po pošti?

https://edavki.durs.si/OpenPortal/Dokum...

Hvala za pomoč.

pingme ::

Za vsako prejeto dividendo je svoj zapis (datum, naziv, davčna. znesek v eur po ecb tečaju, davek v tujini, država, člen za izogibanje dvoji obdavčitvi ...), pdf priložiš zgolj kot dokazilo o že plačanem davku v tujini.

NajiM ::

LeQuack je izjavil:

NajiM je izjavil:

Hm zanimivo, ker nekje na netu sem pa našel kot da je to IFI:
"Izvedeni finančni instrumenti (IFI), kot so opcije, CFDji, posli na kratko na delnicah (short), forex in ostalo torej ne sodi v to kategorijo in na njih pravilo navidezne odsvojitve nima vpliva."
https://slotrade.blogspot.com/2021/03/p...

Ok, ampak recimo da smatraš kot delnico. Transakcijo delnice prijaviš ob prodaji a ne? Ker tukaj pa short izvedeš prodajo ubistvu že na začetku, šele ko kupiš delnice nazaj boš imel dobiček ali izgubo. Torej kdaj tu potem prijaviš nek short?

Ob nakupu pozicije nazaj.

mythic je izjavil:

Razmišljam v naprej v zvezi z NAPOVEDJO ZA ODMERO DOHODNINE OD DIVIDEND ZA LETO 2023.

Nakupil sem kar nekaj delnic in pri večini dobivam neke dividende. Ali moram za vsako firmo posebej izpolniti spodnji obrazec ali lahko na FURS pošljem podatke v Excelu? Kako to delate ostali, ki imate več delnic za katere prejemate dividende (iz tujine)? Ali sprejmejo če pošljem po elektronski pošti ali mora biti po pošti?

https://edavki.durs.si/OpenPortal/Dokum...

Hvala za pomoč.

Ne rabiš tega izponjevat. Od brokerja dobiš dividend report in ta dokument daš fursu.

gruntfürmich ::

ja pa rabiš za vsako izpolniti svoj prostorček v e-davkih za posamezno firmo/delnico in svojo dividendo.
samo pošiljanje pdf reporta ni dovolj.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Če ti misliš da rabiš, potem izvoli, ti noben ne brani. Imam vsaj 25 delnic podjetij, ki izplačujejo dividene. Teh obrazcev sem v preteklih letih izpolnil točno 0. Vsako leto pošljem seznam in rešeno.

Master_Yoda ::

Preko cesa pa posljes seznam ? Ker na e-davkih moras vpisovati stuff ...
Dovie'andi se tovya sagain.

Kot priloga v edavkih

energetik ::

EU državne obveznice v tem času, da ali ne?
Jaz sem dodal nekaj v DBXG (25+ letne), ki meni deluje, kot da bi znale skočiti. Lahko pa da se motim.
vires in numeris

libreus je izjavil:

nisem več zdržal te norosti in prodal polovico PLTR-ja ... bom poskusil time-at market. :))

dussan ::

BAYN danes skoraj -15% :(

redtech ::

Jaz imam prvo pozicijo notri nekje okrog 27, drugo bom nastavil pri 10, če se dotakne tega podna iz 2003.

Se pa spomnem agonije iz RR.L imel sem veliko pozicijo pri 90p in potem čez 2 leti za isti denar prodal, ko sem imel momentalne težave..., danes je 550.

Sedaj odpiram majhne pozicije, da ne čutim volativnosti in ob takih padcih lahko še dodam.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()
««
188 / 188
»
»»