Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
JazianG ::
No shit Sherlock. Še enkrat preberi kaj sem napisal. Sprašujemo se koliko TR doda/odvzame na open orderje. Nič nisem govoril o zadnji ceni ali o ceni ki se prikazuje. Btw, na TR ti prikazuje bid ceno (vsaj če aseta nimaš, ne trgujem na tr)
delavec44 ::
Odvisno kdaj trguješ. Včasih je razlika med nakupno in prodajno minimalna (1 cent na delnico), včasih predvsem ob velikih pretresih ali izven delovnega časa velikih borz pa skoraj maksimalna med bid in ask. Saj to vse vidiš v aplikaciji. Ali sprašuješ ker je še nimaš?
Ja, prikazuje bid in ob prodaji dobiš to. Če greš pa v nakup dobiš pa to kar pišem. To lahko narediš tudi če delnice še nimaš.
Ja, prikazuje bid in ob prodaji dobiš to. Če greš pa v nakup dobiš pa to kar pišem. To lahko narediš tudi če delnice še nimaš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
JazianG ::
vse to mi je jasno, zanimivo je opazovati koliko tr nabije na open book. Tr namesto provizije nabija svojo provizijo z dodatnim spreadom. Beri nazaj, sem pissl o temy koliko je dodatno še nabil na bid/ask, ki ga je prikazoval ko sem dejansko jo hotel kupiti. TR je primeren res samo za občasne nakupe in dolgotrajne pozicije, ko ti je za spread (bil je kar 1,1% če se prav spomnim) vseeno.
ecopro ::
Boljše kot nič, še najbolj me moti obveznost 50% vplačila v SLO papirje. Bo pa uporabno za SLO zakladne menice namesto bančnih depozitov ali MM ETF.
Nič ni napisano o stroških in provizijah.
Narobe berete fantje. Moras kupit 50% necesa, kar je izdajatelj v Slo. Ergo, skladi NLB Severna amerika stejejo, saj je izdajatelj vred. papirja NLB, ki je slovenska firma.
Bolj kot pumpanje slovenskih stockov je to (po nalozbenih zavarovanjih) spet pumpanje slovenskih bancnih skladov.
Mi kdo lahko našteje slovenske sklade, ki imajo višji donos kot primerljivi benchmark indeksi? Aja, v prospektih slovenskih skladov ne najdeš primerljivih benchmark indeksov.
V intervjuju v včerajšnjem Delu se je predsednica uprave Generali Investments pohvalila, da "donosi njihovih skladov še presegajo primerljive indekse".
Ali to drži, nisem šel preverjat, se pa to da relativno hitro narediti.
Tudi sicer je v intervjuju precej (samo)hvale. Verjetno je vsaj deloma upravičena.
trgovec35 ::
z vlaganjem sem zacel konec lanskega leta in se vsega bolj ali manj se ucim. nekaj delnic, obveznic, etf.. sem kupil iz zanimanja kam me bo to pripeljalo.
ko berem vase YTD procente vidim, da sem dalec stran. moj YTD je okoli 10% skupaj z dividendami :(
ko berem kako spremljate trge, se mi zdi da bi bilo najbolje, da vse prodam in dca sp500
Dober letni donos je stvar perspektive, ki je odvisna od strategije trgovanja. Če kupiš papir zaradi dobrega poslovanja in držiš dolgoročno, je seveda 10 posto letno kar okej. Če pa trguješ dnevno ali swingaš na teden ali dva, potem pa je 10 posto letno zanič, to je premalo že za en mesec, kaj šele za leto dni. V takem primeru raje dam v Infond in ne delam nič:)
Dolgoročnemu držanju papirjev sem se odpovedal že dooolgo nazaj, ne zaljubim se več v noben papir. Res imam nekaj ziherašev, ki se zelo predvidljivo gibajo, s temi občasno ponovim trejde. Sicer pa za večino firm po prodaji nikoli več niti ne pogledam, jih takoj pozabim.
Je pa stvar strategije tudi obseg trgovalnega kapitala. 10 posto na 10K kapitala je nizek donos, en dober dopust in ga več ni, če pa trguješ s 100 ali 200K kapitala, pa se to kar bolje sliši. Spet stvar perspektive:)
redtech ::
Kako znižati obrestne mere državnih obveznic, se verjetno sprašuje elita na USD, GBP, JPY?
Mogoče jim je prišlo na misel, da počijo delniški balon.
Sodeč po grafih, so obresti na tem, da poskočijo močno navzgor, kar predstvlja problem za vlade, ki bi rade zapravljale še več.
UK
Starmer asks UK regulators for ideas to boost growth
The government of the United Kingdom's total managed expenditure as a share of gross domestic product was 44.7 percent in 2023/24
Mogoče jim je prišlo na misel, da počijo delniški balon.
Sodeč po grafih, so obresti na tem, da poskočijo močno navzgor, kar predstvlja problem za vlade, ki bi rade zapravljale še več.
UK
Starmer asks UK regulators for ideas to boost growth
The government of the United Kingdom's total managed expenditure as a share of gross domestic product was 44.7 percent in 2023/24
energetik ::
Pročilo za FURS - ali vnesem trade date ali settlement date ob prodaji/nakupu ETF-ja?
vires in numeris
Sparkxl ::
Vneseš kaj je za tebe bolj ugodno in se narediš norega da ne veš. V najslabšem primeru, za katerega je verjetnost minimalna, boš dobil samo opozorilo da popraviš
Malidelničar ::
Nekaj zanimivih mnenj iz finančnega Pop-Kasta:
https://www.24ur.com/popkast/financni-p...
Jaz osebno bom pojačal energetiko, materiale in hrano.
Minerje in kakšno pharmo pa ob dipu priložnostno.
https://www.24ur.com/popkast/financni-p...
Jaz osebno bom pojačal energetiko, materiale in hrano.
Minerje in kakšno pharmo pa ob dipu priložnostno.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Spura ::
Plan je držati long term, do penzije, še naslednjih cca. 12-13 let. Če ne bo kakšnih res večjih pretresov vmes, seveda. Dokler pa vse 3 firme praktično vsak kvartal dosegajo ali presegajo napovedi pa ne mislim prodajati.
Mislim.... za Palantir je nerelavantno ce rahlo presegajo napovedi. Price to sales 50 je norost. Tesla je po volitvah sla gor ful brez ekonoskega razloga. Saj je v preteklosti ze imela P/E nad 100, ampak zdaj ga ima, ko je precej vecja firma in ko prodaja EV v evropi pada in v ameriki je rast najmanjsa v zadnjih letih. Apple je v 2024 dobil multiple expansion, p/e iz 30 na 40... brez ekonomskega razloga (kot naprimer visji growth).
Matheus ::
Kakšen imate plan glede vlaganja v domače oziroma evropske delnice? Čakate še uraden prevzem Trumpa oblasti in morebiten padec trgov izven ZDA?
MikeRotch ::
Mogoče kdo drži oz. kupuje SOFI? Meni se zdi zadeva perspektivna. Fundamentalsi so dobri, lepo rastejo, produkti so zanimivi, dolgov praktično nimajo. Pa Anthony Noto ima dober track record, izgleda izjmeno sposoben CEO.
Mnenja?
Mnenja?
LeQuack ::
Zaradi slabega tečaja EUR/USD se ne splača kupovati Ameriških delnic in ETF-ov. V zadnje 2 mesecih je tečaj padel nekje 7-8% in je zdaj skoraj 1:1. Kar pomeni da če kupiš nek US ETF in bo šel EUR/USD nazaj na prejšnjo vrednost, ker je velika verjetnost, potem si takoj na zgubi podobne procent. Dobro za razmisliti če hočete imeti ta rizik.
Quack !
GodoBoy ::
;) velika verjetnost? Večina analitikov stavi na parity ali celo pod za eur/usd. Gospodarska rast in obresti so v USA pač večje in bodo večje še vsaj nekaj časa.
;) velika verjetnost? Večina analitikov stavi na parity ali celo pod za eur/usd. Gospodarska rast in obresti so v USA pač večje in bodo večje še vsaj nekaj časa.
Tudi ZDA ni v interesu da dolar raste tako v primerjavi z ostalimi valutami. To pomeni da se kar prodajajo bo dražje, tudi dolg je posledično dražji itd.
Quack !
GodoBoy ::
A greva stavit kje bo eur/usd konc leta? Če misliš da je velika verjetnost da bo više si stavo tako že praktično dobil? Jurja?
Pa če se prav spomnim si tole isto prav tu nabijal ko je bil eur ene 8% više kot je zdajle ;))
Pa če se prav spomnim si tole isto prav tu nabijal ko je bil eur ene 8% više kot je zdajle ;))
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GodoBoy ()
Tolk spet nisem gambler, čisto lahko imaš tudi ti prav in ne bo šlo nazaj. Ampak ta zadnja dvomesečna rast je izključno del Trump rally-a in se zna zasukat ko bo dejansko postal predsednik. Pustimo se presenetiti, ampak jaz vseeno ne bi gamblal po taki rasti, risk reward se mi ne zdi dober.
Edino kar bi mogoče nabavil je currency hedged ETF-e, v teoriji te ne bi smeli čutiti vpliva razmerja med valutami? Ima kdo kak pameten predlog?
Drugače kdor je hotel nabaviti dip, je danes že konec priložnosti, vse je šlo gor tolk ko je šlo prej dol. Leto 2025 zgleda bodo spet rekordi padali, pričakujem 25% rast tako kot zadnji dve leti, čeprav nekateri pravijo da po dveh letih rasti so slabši obeti, ampak trg je neustavljiv.
Edino kar bi mogoče nabavil je currency hedged ETF-e, v teoriji te ne bi smeli čutiti vpliva razmerja med valutami? Ima kdo kak pameten predlog?
Drugače kdor je hotel nabaviti dip, je danes že konec priložnosti, vse je šlo gor tolk ko je šlo prej dol. Leto 2025 zgleda bodo spet rekordi padali, pričakujem 25% rast tako kot zadnji dve leti, čeprav nekateri pravijo da po dveh letih rasti so slabši obeti, ampak trg je neustavljiv.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
SBSW
Sibanye-Stillwater CEO Neal Froneman said: "We are pleased to have successfully concluded this value accretive transaction in partnership with Franco-Nevada. We have raised $500m of non-debt capital by primarily streaming gold, a minor component of the basket of metals produced from our SA PGM operations and a marginal and finite amount of platinum, which retains significant leverage to higher PGM prices, which we anticipate.
Če jim je FNV dal 500M so ocenili, da bodo preživeli cikel :)
Pri $3,3 - $2,5 je dober vzvod za PGM, ne potrebuješ velike pozicije.
Sibanye-Stillwater CEO Neal Froneman said: "We are pleased to have successfully concluded this value accretive transaction in partnership with Franco-Nevada. We have raised $500m of non-debt capital by primarily streaming gold, a minor component of the basket of metals produced from our SA PGM operations and a marginal and finite amount of platinum, which retains significant leverage to higher PGM prices, which we anticipate.
Če jim je FNV dal 500M so ocenili, da bodo preživeli cikel :)
Pri $3,3 - $2,5 je dober vzvod za PGM, ne potrebuješ velike pozicije.
bobby ::
A so postimal razmere v Južni Afriki, elektrika, politične razmere, izrivanje francozov ven itd?!?
Jih imam tud jaz delno na tapeti ampak zadnje pol leta jih nisem nič spremljal.
Jih imam tud jaz delno na tapeti ampak zadnje pol leta jih nisem nič spremljal.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.
Sparkxl ::
Ne, ne, francozi pa so v podsaharski afriki, ne južni. Vsaj bili so, skriti imperij so jim sfookali kitajci in rusi.
ESKOM(el. distribucijski monopol) naj bi bil letos razdeljen na 3 dele, pravijo, da je to korak naprej, ampak...
The announcement by the South African finance minister, Enoch Godongwana, of debt relief for the country's troubled power utility, Eskom, is a step forward. It will fix one problem: Eskom has too much debt. But the plan won't end power cuts which have worsened in recent years.
... kar je še vedno problem :)
V novicah SBSW zaradi rezov omenja nekje - 10% do - 15%, Impala nekaj manj. Podobne probleme ima TGA z železnico, ampak sedaj ne omenjajo teh problemov - surovine so na dnu pa ni toliko proizvodnje.
The announcement by the South African finance minister, Enoch Godongwana, of debt relief for the country's troubled power utility, Eskom, is a step forward. It will fix one problem: Eskom has too much debt. But the plan won't end power cuts which have worsened in recent years.
... kar je še vedno problem :)
V novicah SBSW zaradi rezov omenja nekje - 10% do - 15%, Impala nekaj manj. Podobne probleme ima TGA z železnico, ampak sedaj ne omenjajo teh problemov - surovine so na dnu pa ni toliko proizvodnje.