» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
212 / 212
»
»»

Matejjjjj ::

pingme je izjavil:

ripmork je izjavil:

Ma v bistvu so take razprodaje, da človek ne ve, kje bi začel. Hudič je sam, da ne vemo, do kam bo šlo (in koliko časa bo trajalo) :)
Dolgoročno še vedno stavim na ZDA in me odkrito povedano preseneča to nenadno veliko zaupanje v EU stockse.

energetik je izjavil:

[Sej praktično vse te imaš že v tvojem SXR8, zakaj potem še posebej kupuješ?

Je res, tudi v VWCE so, a kljub visoki poziciji v skladih v relativno majhnih odstotkih. Verjamem v dolgoročen donos omenjenih štirih velikih (NVDA, AMZN, GOOG, MSFT). Direktno vanje vložim le, kadar jim konkretneje pade cena. Zdajle se dogaja lep padec.

Mimogrede: kakšna so tule mnenja glede Gold / Gold miners etf-ov?
V primeru kake recesije zna bit mogoče dobra opcija...

PS: lepo videt, da so končno na voljo slovenske delnice na IBKR.
Je mogoče že kej znano, kdaj (če) bo na njem na voljo SBITOP? :)

V etf, ki sledijo sbitop (pravzaprav sta le dva, eden celo brez krkg) je tako malo delnic in tako velik TER, da je donos zelo blizu SBITOP in ne SBITOPTR. Torej ti upravljanje požre skoraj celotne dividende. Raje kupi posamezno tistih 4-8 delnic v ustreznih razmerjih in boš na boljšem (že s krkg+nlbr+petg in eno zavarovalnico pokriješ večino).

kateri je to?

ICSLO?

energetik ::

GupeM je izjavil:

energetik je izjavil:

Kripto (velika večina BTC): +40%

No, daj, zdaj pa prosim razloži, kako si lahko +40 %, če imaš večino v BTC-ju, BTC je pa od začetka januarja do danes padel za skoraj 15%. Torej, če bi imel vse v BTC, bi moral biti cca 15% v minusu. Al boš zdaj rekel, da si 1. januarja kupil, pa 7. januarja prodal, pa 15. januarja spet kupil, pa 20. januarja spet prodal, pa 28. februarja okrog 11:00 spet kupil, pa 2. marca okrog 23:30 spet prodal? Pa 4. marca okrog 16:30 spet kupil, pa 6. marca okrog 7:30 spet prodal?

Al shortaš?

Govorim o P&L od začetka vlaganja, ne za YTD. Bitcoin sem kupoval tudi pri 16k.
vires in numeris

kow ::

J.McLane je izjavil:

kow je izjavil:

Imo je zdaj cas, da se zacne graditi nvidia pozicija.

Že sedaj? Krakoročno bo verjetno en bounce, za trade, ne vem morda kakšen teden dva zna bit ok, za bolj dolgi rok pa vseeno malo dvomim.

Ne vidim, da bi povprasevanje po computingu padlo. Kvecjemu bo raslo. Nvidiin profit bo imo se naprej naglo rasel. Da konkurenca ponudi resno alternativo nvidia, pa mislim da bo vseeno trajalo nekaj let.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

pingme ::

Matejjjjj je izjavil:

pingme je izjavil:

ripmork je izjavil:

Ma v bistvu so take razprodaje, da človek ne ve, kje bi začel. Hudič je sam, da ne vemo, do kam bo šlo (in koliko časa bo trajalo) :)
Dolgoročno še vedno stavim na ZDA in me odkrito povedano preseneča to nenadno veliko zaupanje v EU stockse.

energetik je izjavil:

[Sej praktično vse te imaš že v tvojem SXR8, zakaj potem še posebej kupuješ?

Je res, tudi v VWCE so, a kljub visoki poziciji v skladih v relativno majhnih odstotkih. Verjamem v dolgoročen donos omenjenih štirih velikih (NVDA, AMZN, GOOG, MSFT). Direktno vanje vložim le, kadar jim konkretneje pade cena. Zdajle se dogaja lep padec.

Mimogrede: kakšna so tule mnenja glede Gold / Gold miners etf-ov?
V primeru kake recesije zna bit mogoče dobra opcija...

PS: lepo videt, da so končno na voljo slovenske delnice na IBKR.

V etf, ki sledijo sbitop (pravzaprav sta le dva, eden celo brez krkg) je tako malo delnic in tako velik TER, da je donos zelo blizu SBITOP in ne SBITOPTR. Torej ti upravljanje požre skoraj celotne dividende. Raje kupi posamezno tistih 4-8 delnic v ustreznih razmerjih in boš na boljšem (že s krkg+nlbr+petg in eno zavarovalnico pokriješ večino).

kateri je to?

ICSLO?

Intercapitalov etf ima Krko, Bolgarski (BGSLOBI02187) je nima in so uteži seveda bistveno drugačne kot pri SBITOP. Vprašanje pa je ali boš lahko izven Slo (in Cro) sploh kupil Intercapital SBITOP TR UCITS ETF.

imam kar domači bančni trgovalni račun, ne morem imeti 6 mestne vsote na nekem android appu na baltiku, ki bo zbrisan 5 min po invaziji naslednje leto.

ICSLO sem kupil po 18. je kar ok, v detajle se ne spuščam, kaj je not in česa ni.

musicfreak je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Zdaj pa smo že v panika stage...

Se gremo obratno igro kot ob koncu leta, ko si merimo dolžine? Da vas vidim...kdo je letos pridelal največji minus? Jaz sem na -13% :((

Glede na to da sem vlozil sredi novembra v S&P500 50.000 (skoraj polovico premozenja) niti ne upam pogledat, zagotovo 10 procentov in slabo spim zaradi tega. Zal mi je da sem poslusal razne podcasterje in youtuberje in nisem raje pustil na banki in kasiral 3 procente brez izgube zivcev. Sem pa se odlocil da za kazen dokler ne bom spet v plusu ne grem na noben dopust in si ne kupim nobene materialne stvari. Tudi pri nakupih v trgovini gledam sedaj na cene, kar prej nisem.

Tako da ne poslusajte raznih borznih podcasterjev kako je nekaj skoraj ziher, ker ni in se zadovoljite raje z majhnim in varnim kot reskiranjem za prazen nic.

za mlajše, Cramer oglašuje Bear Stearns 24h pred bankrotom:
https://digg.com/video/jim-cramer-bear-...

GupeM ::

energetik je izjavil:

Ampak Sparkxl je spraševal, kdo je letos pridelal največji minus.

Spura ::

GupeM je izjavil:

energetik je izjavil:

Ampak Sparkxl je spraševal, kdo je letos pridelal največji minus.

Zato je Bitcoin tako demokraticen in daje upanje, z njim zasluzijo tudi funkcionalno nepismeni.

ripmork ::

pingme je izjavil:

ripmork je izjavil:

Good point, hvala!

Sparkxl je izjavil:

kow je izjavil:

Imo je zdaj cas, da se zacne graditi nvidia pozicija.

Zakaj? Občutek na ledvici, sporočilo iz kavne usedline, ali je zadaj kaj konkretnega?

Ne da bi se človek zanašal zgolj na mnenja različnih analitikov, ampak četudi so pretirano optimistični v napovedih, je upside tako dobro pozicionirane firme pri trenutnem nakupu še vedno lep.
Vsekakor pa kot vedno pravim - DCA. Do kje bo šlo, bomo videli.

Sparkxl ::

Analitikov jaz ne berem ker je izguba časa. Če hočeš bull case, imaš dovolj analitikov. Če hočeš bear case, jih tudi ne manjka.
Jaz si sam delam svojo sliko iz velikega števila puzlov.
Moj pogled na nvidia: priced je za perfekcijo, ne dobre, ampak perverzno dobre dobičke za precej let vnaprej. Ti dobički so do zdaj temeljili na bolanih maržah. Nagradno vprašanje je, kolikšna verjetnost je, da bodo ta tempo nadaljevali?

GregiB ::

ripmork je izjavil:

Ne da bi se človek zanašal zgolj na mnenja različnih analitikov,

Točno to in nič drugega... Zaenkrat še nisem doživelj, da bi te analitiki kadarkoli kaj srednjeročno, kaj šele dolgoročno zadeli, vsaj v smislu statistične napake ne...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

Caracas ::

Sparkxl je izjavil:

Analitikov jaz ne berem ker je izguba časa. Če hočeš bull case, imaš dovolj analitikov. Če hočeš bear case, jih tudi ne manjka.
Moj pogled na nvidia: priced je za perfekcijo, ne dobre, ampak perverzno dobre dobičke za precej let vnaprej. Ti dobički so do zdaj temeljili na bolanih maržah. Nagradno vprašanje je, kolikšna verjetnost je, da bodo ta tempo nadaljevali?

Niti ne, glede na povprečne ocene analitikov ( hehe, seveda) je forward PE za 2026 pod 24, za 2027 pa pod 19...

J.McLane ::

To so predpostavke, da bo dobiček kar rastel, ni težko biti analitik, vzameš pretekli graf in potegneš ravno premico čez, pa iz grafa prepišeš forward PE. Osnovnošolska matemtaika :))
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

link_up ::

nabavil dodatno za par k nasdaq-100 acc. lifestrategy 80% in msci world ...
In and Out

Caracas ::

Caracas je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Niti ne, glede na povprečne ocene analitikov ( hehe, seveda) je forward PE za 2026 pod 24, za 2027 pa pod 19...

narobe sem napisal (je napaka na yahoo) pod 24 je za 2025, za 2026 pa pod 19

J.McLane je izjavil:

To so predpostavke, da bo dobiček kar rastel, ni težko biti analitik, vzameš pretekli graf in potegneš ravno premico čez, pa iz grafa prepišeš forward PE. Osnovnošolska matemtaika :))

Prilika za tvojo kariero, so kar mastno plačani.

ko se wallstreet prebudi takoj začnemo pikirati navzdol. Izgleda hočejo nekaj Trumpu povedat. Dollar pa spet ornk padec. Bo 1.2 že v marcu če bo šlo tako naprej...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Caracas ()

Malidelničar ::

Nekaj o ljudskih obveznicah:

O izzivih na slovenskem kapitalskem trgu
Pomlad prinaša otoplitev tudi na kapitalskem trgu. Danes se začenja vpisovanje drugih ljudskih obveznic, konec leta bomo dočakali davčno prijaznejše individualne naložbene račune, število delničarjev na Ljubljanski borzi se bo v začetku prihodnjega leta z vstopom Vzajemne na kapitalski trg pomembno okrepilo. Za prepričljivejše povečanje likvidnosti in obsega trgovanja pa bi potrebovali vsaj še nekaj svežih podjetij, uvrščenih na Ljubljansko borzo. Gremo v to smer? O tem v tokratnem Studiu ob 17.00.
https://prvi.rtvslo.si/podkast/studio-o...

Ste/boste morda v njih investirali oz. z njimi trgovali potem, ko bodo enkrat kotirale na LJSE?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

tony1 ::

Bom zdaj, ker bodo s 25.3. na TR212 (polovico nevezane vloge tako dajo v fin. inštumente pod Blackrock, ki mi gre na k*rac) obresti znižali na 2,7%, SI96 bodo pa 2,75%...

rini ::

Ta začetna evforija na ameriški borzi in dvig tečajev po prihodu Trumpa se danes kaže kot pravo nasprotje. Torej daleč od tega, da bi se cedilo le med in mleko.

Enako so govorili tukaj ob nastopu vlade Goloba, da se je potrebno prijeti za denarnice. Res nam je hudo.

energetik ::

Zanimiv pogled na portfelj, praktično vse delnice v rdečem, pri tem pa ves kripto, zlato, nafta in plin v zelenem :))
vires in numeris

LeQuack ::

Potem je isto kot če nič ne bi imel.
Quack !
««
212 / 212
»
»»