» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
215 / 215
»
»»

delavec44 ::

musicfreak je izjavil:

LeQuack je izjavil:

To je dobra novica za naše levičarje, spet bodo lahko višali davke in kradli. In zdaj imajo izgovor.

kaj ma to z levicarji ali desnicarji ce bo evropska unija to ukazala? kdorkoli bi bil bi blo isto. pac smo si izbrali da smo del te druzine, jebi ga.

Eni bi razporedili proračunska sredstva. Mogoče ukinili kakšno ministrstvo, zmanjšali financiranje NVOjem.
Eni bi pa nov davek dali.

Pustim bralcu, da se odloči kateri so kateri.

Sparkxl ::

musicfreak je izjavil:

LeQuack je izjavil:

To je dobra novica za naše levičarje, spet bodo lahko višali davke in kradli. In zdaj imajo izgovor.

kaj ma to z levicarji ali desnicarji ce bo evropska unija to ukazala? kdorkoli bi bil bi blo isto. pac smo si izbrali da smo del te druzine, jebi ga.

Kolega, hvala bogu še nismo tako daleč, da ti psihopati to lahko ukazujejo. In kje v besedi "načrt" vidiš ti kako dejstvo?
To so načrti brez krčmarja. Italija že zdaj menca da ne more, isto francozi. Podobno je pri ostalih članicah. Noben zapufan proračun ne prenese takih dodatnih obremenitev ob vedno večjih izdatkih za socialo, sesedanju gospodarstva, financiranju zelenega terorizma,... Torej še enkrat: kje točno v tem tekstu ti vidiš kaka dejstva?

Ti jaz povem kaj je dejstvo: vojna bo zelo kmalu končana, čez nekaj mesecev bo to dojel tudi eu esteblišment in potem bo tega hajpa tako hitro konec kot je prišel.

111111111111 ::

mikhaair je izjavil:

Zakaj pa tako velik skok?
Napoved vlaganj v oboroževanje?
Čeprav danes pada proti prejšnjemu stanju...

Rheinmetal je pri njih naročil motorje. SAm imajo precej staro tehnologijo. Kar jih zna zbit. :)
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Malidelničar ::

Prvič NKBM, drugič cela Slovenija:
https://www.finance.si/vlagatelj-maks/p...

Odklenjen članek na temo, da bi lahko LJSE bila pred balonom.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Če LeQuack pravi, da ne more dol. Jaz njemu zaupam, ne nekim levim financam.

Argument je, da se bo zdaj toliko denarja zlilo iz teh obveznih računov.
Plus tista klasična, da prijatelji po 15 letih sprašujejo o naložbah.

LeQuack ::

delavec44 je izjavil:

Če LeQuack pravi, da ne more dol. Jaz njemu zaupam, ne nekim levim financam.

To je res, če bi hotelo pasti bi že padlo, pa ni. Sicer pa kot berem članek tudi oni pravijo, da bo SBITOP še rasel v višave, tako da se strinjajo z mano.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

pingme ::

Članek dejansko govori, da se lahko cene LJSE delnic (ki so trenutno nižje kot so v EU, kaj šele USA), zaradi nizke likvidnosti in vseh pozitivnih novic v zadnjem času (ena od njih je tudi rast v zadnjem letu, ker to je klasika - vsi gledajo kaj najbolj "raste" in tisto kupijo) še bistveno povišajo in tako pride do balona. In ko poči, bo šel še hitreje dol, kot je šel gor.
Pri trenutnem PE (ker ne gre za tehnološka podjetja z ogromno rastjo je PE kar ustrezen kazalnik) pod 10 je vrednotenje po moje ustrezno riziku.

Ampak če pride na hitro "večja" količina denarja na LJSE, se lahko tečaji dvignejo tudi za 100% in bo PE=20. In ta "večja" količina sploh ni tako velika (že delček denarja na bankah bi zadostoval, če pa še kaj iz tujine pride, pa toliko bolje) in to je problem. Ko se enkrat ustavi, se gre pa lahko nazaj tudi na PE=8 ali še nižje in spet bodo vsi vpili, da je borza nateg. Vmes pa se poslovanje podjetij ne bo spremenilo.

Ok se pravi se tudi ti strinjaš, da bodo delnice SBI še rasle.
Quack !

gruntfürmich ::

order book na ljubljanski borzi je tako majhen da ga bodo napihnili že mali slovenski vlagatelji :)) kaj šele vse tiste silne mimljarde na bančnih računih, po katerih hlepeni vlada in borza...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

pingme ::

gruntfürmich je izjavil:

order book na ljubljanski borzi je tako majhen da ga bodo napihnili že mali slovenski vlagatelji :)) kaj šele vse tiste silne mimljarde na bančnih računih, po katerih hlepeni vlada in borza...

Če sedaj oddaš market order za nakup 1000 delnic TLSG, boš dvignil tečaj za 5%.
Z manj kot 100k si torej dvignil market cap podjetja za 30 milijonov!
Pa enako seveda, če prodaš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pingme ()

gruntfürmich ::

pingme je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Če sedaj oddaš market order za nakup 1000 delnic TLSG, boš dvignil tečaj za 5%.
Z manj kot 100k si torej dvignil market cap podjetja za 30 milijonov!
Pa enako seveda, če prodaš.

vrhunsko! z 100k vložka postaneš 30 miljonov bogatejši :D kakšen kripto, LJ borza!!!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

A niso pred l. 2008 (v bull-runu 2004-2007) eni celo trgovali z vzvodi na LJSE?

GregiB ::

Tisti kolegi, ki investirate DCA... ste letos kaj spremenili "navade". Čakate kakšen dogodek (2.april in ameriške carine, npr.) ali vse po... "starem"?
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

denabiker ::

malo nazaj ste pisali o izgubah, jaz sem zelo veliko izgubil tudi med drugim v letalskih družbah in letalski industriji, med korono je to drastično padlo, saj ni bilo prometa, jaz sem potem kar vrgel v TUI, ta je najhujši je noro -81%, American Airlines A1G -36%,..itd, drugi malo manj izgube. Aja Uran ste omenjali, ja jaz tudi tolčem minus Uranium Royalty Corp URC je -31%...izgube če seštejem je noro, rajši nočem razmišljat.

GregiB: za LJSE sem povsem skenslal DCA od jeseni lani in čakam, morda bom celo en manjši del prodal. Sem pa že totalno nahajpan za dividende letos 8-)
Dodajam izključno tuje zdaj, čakam edino kakšen dip v IT sektorju.

denabiker: moja največja izguba je Archer-Daniels Midland ADM, skoraj -50%. Food stock. Ravno kupil eno leto nazaj, defensive stock, moat itd., potem pa čez en mesec izbruhne accounting škandal in delnica strmoglavi dol. Še vedno si ni opomogla.

Potem večji minus, cca -25% je še PFE. Ampak jo bom dokupoval, ker je tako nizko.

Ostale kar je minusa je do -10%, ali pa samo kakšen %. Bom dokupoval.
Eni dve delnici pa čakam večji 'crash' in kar nočeta in nočeta dol :P

Zgodovina sprememb…

rini ::

Čas je za ugoden nakup TSLA :) Musku mora pa res teči voda v grlo, če Teslo tako intenzivno reklamira celo sama vlada.

kow ::

Ker je javno podjetje, lahko delnicarji kaj tezijo. Financno jim gre veliko bolje kot konkurenci.

Sparkxl ::

In kaj ima to veze z valuacijo? Resnica je namreč boleča: je izdelovalec avtomobilov z dobrim marketingom. Thats it.
In kot izdelovalec avtomobilov je še vedno blazno precenjen. Ko delnica izgubi status shitcoina, bo šlo še konkretno bolj dol, proti PE 10

kow ::

Poanta je bila, da je Musku vseeno ali je delnica 100$ ali 400$. Razen, ce bi bil prisiljen prodajati v tem trenutku.
Tesla tudi ne rabi svezega kapitala.

S stalisca Muska je problem, da so lahko delnicarji nezadovoljni in ga skinejo kot CEO. Pa tudi nagrado mu je skorumpirana sodnica ze 2x odvzela.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

ripmork ::

Dober video na aktualno temo, ki zna krepko vplivat na stock market:
Jerome Powell and Donald Trump's Economic Standoff

Skratka: who knows, what can happen :)
Včeraj popoldne in danes market v zelenem (ker nevsezadnje obljuba o nižanju obrestnih mer v prihodnosti še vedno drži), kaj vse se bo še vmes zgodilo, pa bohve...
Občutek mam, da nas čaka eno tako zig-zag leto, kjer ne bo niti velikih padcev ali visokih spustov (vir nestabilnosti pa Trumpova politika in vse, kar se tarif tiče).

Mimogrede: še kdo vlaga v Indijo? Nekaj malega sem že lani investiral tudi v indijski ETF (FLXI), ki se je po daljšem konstantnem padcu končno spet začel vzpenjat. Dolgoročno je to (pomoje) trg, ki bo rasel.

ripmork je izjavil:

Saj smo že včeraj dorekli kaj bo. Zdaj je bil bottom in zdaj bo rastlo spet, največja verjetnost je vsaj do prejšnjih ATH nivojev.
Quack !

LeQuack je izjavil:

ripmork je izjavil:

Saj smo že včeraj dorekli kaj bo. Zdaj je bil bottom in zdaj bo rastlo spet, največja verjetnost je vsaj do prejšnjih ATH nivojev.

Potem ne bo medo? Samo naj se že odločijo, tole gor dol cincanje je stresno. Ni šlo v preteklosti bolj hitro nazaj gor?

boogle ::

Pozdrav,

zanima me, da bi se poleg ostalih naložb, z nekim zneskom, ki sem ga pripravljen tvegati poizkusil v kratkoročnem trgovanju delnic - "day trading". Recimo, da bo to nadomestilo Fortnite :D

Iščem primerno platformo, vidim Toro, IBKR, TradingView... pa me zanima če ima kdo izkušnje iz prve roke?

-free/naročnina
-"paper money trading" feature za začetek je plus, vidim da to kar več ali manj vsi ponujajo
-izvoz za FURS eDavke bi bil kar zaželen, ker če bo to dolgoročen hobi bo hitro 200+ transakcij letno

Seveda vsak nasvet iz prakse dobrodošel :)

Hvala in LP!!
««
215 / 215
»
»»