Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi

Bud_Bundy ::
Ok. A mi lahko to nekdo razloži, zakaj oz. v katerih primerih se tole splača?
Sam imam že trgovalni račun pri NLB za ~ 20 €/leto in račun pri Trading 212 for free.
Pomoje nisem edini.![]()
Kolikor sem jaz razumel, lahko znotraj računa prodajaš svoje delnice, ne rabiš pa si izplačati tega denarja, ampak ga lahko porabiš za nove nakupe. Tudi dividende bi morale v bruto vrednosti pasti na račun in jih lahko porabiš za trgovanje, ali pa jih vsako leto izplačaš po 15% obbdavčitvi?
kajpavem ::
Prvih 15 let začne teči od odprtja računa, potem pa ob izplačilu (tudi delnem), ponovno začne teči 15 letni rok.
Znotraj tega roka dobiš vse dividende bruto, lahko kupuješ/prodajaš, vse brez obdavčitve.
Znotraj tega roka dobiš vse dividende bruto, lahko kupuješ/prodajaš, vse brez obdavčitve.
Slayer69 ::
Kako točno je s temi dividendami, ker to ne vem če sem prav razumel.
Ok sproti se ti nič ne obdavčuje in lahko vse reinvestiraš, ampak kaj pa po 15 letih ni prav 0?
Torej primer: Vsako leto dobiš 1000€ dividend... po 15 letih imaš tako 15k dividend na računu. Si lahko potem celotnih 15k nakažeš na TRR brez obdavčitve, ali boš davek plačal takrat (torej govora je izključno o dividendah, za vrednostni papir, ki si ga držal već kot 15 let vem da ni nič)?
Ok sproti se ti nič ne obdavčuje in lahko vse reinvestiraš, ampak kaj pa po 15 letih ni prav 0?
Torej primer: Vsako leto dobiš 1000€ dividend... po 15 letih imaš tako 15k dividend na računu. Si lahko potem celotnih 15k nakažeš na TRR brez obdavčitve, ali boš davek plačal takrat (torej govora je izključno o dividendah, za vrednostni papir, ki si ga držal već kot 15 let vem da ni nič)?
J.McLane ::
Ne vem kako bi lahko bilo, ampak jaz si predstavljam, da je tvoj INR kot nek sklad, gleda se kaj gre notri in kaj gre ven, sam denar ki si ga izplačaš ven ne more imeti sledljivosti. Torej če si nekaj delnic prodal za 1000€ in od dividend dobil 500€, če si iz INR nakažeš 500€ na svoj osebni račun, ta denar nima sledljivosti ali pripada dividendam ali tistemu od prodaje delnic.
Problem INR je kolikor vem v tem pa naj me kdo poravi če se motim, da se z vsakim izplačilom resetira doba 15 let, torej po 15 letih lahk oceloten znesek dvigneš neobdavčen, če si pa želiš izplačevati kot mesečno rento pa to ne bo šlo.
Problem INR je kolikor vem v tem pa naj me kdo poravi če se motim, da se z vsakim izplačilom resetira doba 15 let, torej po 15 letih lahk oceloten znesek dvigneš neobdavčen, če si pa želiš izplačevati kot mesečno rento pa to ne bo šlo.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
energetik ::
Kako točno je s temi dividendami, ker to ne vem če sem prav razumel.Jasno, po 15 letih NI davka. Velja za vse, kar imaš znotraj INR. Po drugi strani pa imaš potem hakeljc pri obveznicah. Npr. kupiš 3-letno ljudsko. Kuponi so neobdavčeni - a če boš dvignil pred 15 leti, te bodo obdavčili s 15%. Namen 3-letne obveznice pa je ravno, da parkiraš denar za 3 leta in ga nato takrat porabiš za nek namen.
vires in numeris

Bud_Bundy ::
Dividenda se izplača znotraj računa in se uleže zraven denarja ki si ga sam nalagas gor za nakupe. Če si kaj iz tega kupa izplačaš gre števec na 0 let. To lahko tako laufa, ker si omejen z letnim vplacilom 5k, tako, da ne bo ravno nekih mahinacij.
energetik ::
Dividenda se izplača znotraj računa in se uleže zraven denarja ki si ga sam nalagas gor za nakupe. Če si kaj iz tega kupa izplačaš gre števec na 0 let. To lahko tako laufa, ker si omejen z letnim vplacilom 5k, tako, da ne bo ravno nekih mahinacij.Točno tako, ne vem pa na kaj obračunajo 15% davka pred 15 leti. Samo na tisto, kar dvigneš ven? Na komplet donos znotraj INR? Tukaj je precej megleno, očitno bomo videli šele takrat, ko si bo nekdo dejansko zadevo delno izplačal in dobil obračun FURSa.
vires in numeris
GupeM ::
Po drugi strani pa imaš potem hakeljc pri obveznicah. Npr. kupiš 3-letno ljudsko. Kuponi so neobdavčeni - a če boš dvignil pred 15 leti, te bodo obdavčili s 15%.
Drži. S tem da če jih kupiš na navadnem TR, do 1000 € itak ni davka (samo za ljudske obveznice). V tem primeru se jih bolj splača kupit na navadnem TR.
Namen 3-letne obveznice pa je ravno, da parkiraš denar za 3 leta in ga nato takrat porabiš za nek namen.
Ni samo to namen. Namen je lahko tudi, če nisi povsem prepričan, ali boš denar rabil ali ne čez 3 leta.
Namen je lahko tudi, da bi rad denar dal nekam na zelo varno, pa bi rad vsaj nekaj imel od tega. Na slovenskih bankah recimo nimaš nič. Mogoče z vezavo dobiš nekaj, ampak je pa v tem primeru lahko težava, če denar rabiš predčasno. Pride verjetno precej dražje, kot če prodaš ljudkse obveznice predčasno ...