» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
226 / 226
»
»»

Caracas ::

Seveda :)-, še zdaleč ni samo tale scenarij. Trenutno se dinamika odvija povsem v smeri dogajanja na trgih - obveznice dol (yield gor), delnice dol dolar dol. Veliki trejdarji zapuščajo dolarske pozicije. Danes je dodalo k dinamiki padec inflacije v USA in s tem predvidevanja o rezanju obrestne mere FED. Večina dinamike je odvisna od dolarske strani. Dolarska košarica pada - dolar pada proti večini valut...

https://x.com/The_Real_Fly/status/19103...

trump je zaprosil vrhovno sodišče da odloči da lahko takoj odpusti vrh dveh neodvisnih agencij. Powell... Si ga extremno želi zamenjati da bi naslednik spustil obresno mero.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Caracas ()

kow ::

Ko gredo obresti proti 0, gre prodaja elektricnih avtov gor -> manjsa poraba nafte. Ameriski naftarji bo verjetno se pospesili zmanjsevanje stevila vrtin. Sploh sedaj, ko so Saudijci povisali crpanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

LOL, zdaj si že pa smešen...

Hocem samo povedati, da je Trump nekaj najslabsega, kar se je lahko zgodilo ameriskemu naftarju. Ironija.

Zgodovina sprememb…

Nafta pada zaradi strahu pred recesijo. EV nimajo pri tem prav nič...

pingme ::

Caracas je izjavil:

PE sP500 včeraj je 23,75, povprečje zadnjih 25 let je tudi precej višje od 16.

Logično, če ima recimo TSLA z velikim market capom PE nad 100, potem rabiš ogromno število drugih manjših podjetij s PE okoli 15 iz indeksa, da ga spraviš na 24. Samo par podjetij od 500 izločiš in je takoj povprečje 16 ali manj ;-)

delavec44 ::

LeQuack je izjavil:

Ampak če je novica da tudi Evropa daje pavzo na carine. Ni to vredno dodatnih 10%?

Kaj to bo danes izgubilo vse kar je šlo včeraj gor, že -7%? Ne vidim razloga, verjetno zato ker sem amater.

Caracas je izjavil:

Saj nisem rekel, da je padla zaradi EV. Pravim, da ce padejo obresti se pohitri rast prodaje BEV -> manjsa poraba bencina. Hkrati imas tudi na drugi strani povratno zanko. Ce naraste cena nafte, postane elektrika relativno cenejsa glede na naftne derivate. Cena nafte je ujeta z obeh strani. Nafto sicer ne porabljamo samo za transport, ampak ce raste poraba za industrijo, je to implicitno spet velika rast globanega standarda. Ne vidim neke moznosti za stagflacijo.

EU in ZDA potrebujeta industrijsko politiko za subvencioniranje baterijske proizvodnje, da ne bo cel svet slonel samo na kitajcih.

Zgodovina sprememb…

LeQuack ::

delavec44 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Ampak če je novica da tudi Evropa daje pavzo na carine. Ni to vredno dodatnih 10%?

Kaj to bo danes izgubilo vse kar je šlo včeraj gor, že -7%? Ne vidim razloga, verjetno zato ker sem amater.

Zgleda so res Slovenske nepremičnine še edina varna naložba.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Until they aren't.

kow je izjavil:

Caracas je izjavil:

Saj nisem rekel, da je padla zaradi EV. Pravim, da ce padejo obresti se pohitri rast prodaje BEV -> manjsa poraba bencina. Hkrati imas tudi na drugi strani povratno zanko. Ce naraste cena nafte, postane elektrika relativno cenejsa glede na naftne derivate. Cena nafte je ujeta z obeh strani. Nafto sicer ne porabljamo samo za transport, ampak ce raste poraba za industrijo, je to implicitno spet velika rast globanega standarda. Ne vidim neke moznosti za stagflacijo.

EU in ZDA potrebujeta industrijsko politiko za subvencioniranje baterijske proizvodnje, da ne bo cel svet slonel samo na kitajcih.

Nehaj nabijat no, ni nobene vročno posledične zveze med padanjem obrestne mere in večje prodaje BEV. Gre takole: referenčne obrestne mere centralne banke nižajo ob padanju inflacije in ustavljanju gospodarstva ob ustavljanju gospodarstva pada tudi cena nafte kar pritiska tudi na manjšanje inflacije. Tvoji Bev so povsem marginalni. Bi prej rekel da bo pri cenejši nafti tudi delež bev padal ali vsaj stagniral. Seveda brez bluz intervencijske politike (subvencije, kuponi) držav.

IEA se strinja z mano. Nizje obrestne mere delno negirajo vecji zacetni strosek pri nakupu BEV, ki je problematicen za nebogate kupce.

Zgodovina sprememb…

LeQuack je izjavil:

delavec44 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Zgleda so res Slovenske nepremičnine še edina varna naložba.

A sedaj boš pa nehal delati reklamo za LJSE?
Sprememba tečajev (to je pred 15:30, ko se je odprl nyse):

S&P 500
2.april 2025: -3,8%
Letna razlika: 5,7%
Razlika na letni vrh: -11,2%

Nasdaq
2.april: -2,7%
Letna razlika: 5,9%
Razlika na letni vrh: -15,2%

SBI TOP
2.april 2025: 3,7%
Letna razlika: 42,7%
Razlika na letni vrh: -1,2%

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pingme ()

kow je izjavil:

IEA se strinja z mano. Nizje obrestne mere delno negirajo vecji zacetni strosek pri nakupu BEV, ki je problematicen za nebogate kupce.

Lol, se mi ne da več s tabo ukvarjat. Kupi Tsla pa uživaj.

Jbopa13 ::

Odličen tip! Hvala, pa še kdaj :)

LeQuack je izjavil:

red_baron je izjavil:

LeQuack je izjavil:

In kaj boš nabavil?

Drugače pa če kdo gleda Lang&Schwarz, te imajo trgovanje do 23h, to je borza kjer trguje Trade Republic gor. Cel indeks na borzi je šel gor tudi 9%, tako da bo jutri DAX in podobni že ob odprtju imeli ogromen plus.
https://www.ls-tc.de/en/

NLBR in PETG

SBI danes že 6% v zelenem. Dobro si kupil. Praktično vse izgube zadnji dni bodo v enem dnevu obrnjene nazaj na profite.

Zimonem ::

Caracas je izjavil:

kow je izjavil:

Caracas je izjavil:

Nehaj nabijat no, ni nobene vročno posledične zveze med padanjem obrestne mere in večje prodaje BEV. Gre takole: referenčne obrestne mere centralne banke nižajo ob padanju inflacije in ustavljanju gospodarstva ob ustavljanju gospodarstva pada tudi cena nafte kar pritiska tudi na manjšanje inflacije. Tvoji Bev so povsem marginalni. Bi prej rekel da bo pri cenejši nafti tudi delež bev padal ali vsaj stagniral. Seveda brez bluz intervencijske politike (subvencije, kuponi) držav.

Ma pust tega Bolfenka. Sej surovine nucaš katere so obdavčene.

pingme je izjavil:

A sedaj boš pa nehal delati reklamo za LJSE?

Za SBI se tudi razume da je varna naložba, to je samoumevno :)
Quack !

Zgodovina sprememb…

Kaj se dogaja z $:

https://www.reuters.com/markets/currenc...

$ v 3 mesecih -12% proti EUR, -13% proti Francu

USA obveznice:
"Things are so bad that the U.S. now has to pay investors more to borrow their money than Italy, Spain or Greece."

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Caracas ()

mtosev ::

Kako vam kažejo delnice? Moje delnice nvidie so gor za 81%. Dobro sn jih kupil
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

GupeM ::

Kaj je s to Krko? Že nekaj dni zaporedoma gre dopoldne ful gor, potem pa do večera "počasi" izgublja.

Chalky ::

mtosev je izjavil:

Ampak se ti ne zdi vse skupaj malce hinavsko, da po eni strani blatiš trenutno dogajanje s strani ameriške administracije, medtem ko se po drugi strani hvališ s tem da si kupil ameriške delnice po nizki ceni? Ravno zaradi tega je komentarje težko jemati resno in niti ne vem kaj je tvoje pravo mnenje glede vsega skupaj.

No, si vsaj lepo zaslužil zaradi Nvidie kar ti seveda privoščim, ampak malce več objektivnosti pa tudi nebi škodilo. :)

GupeM je izjavil:

Kaj je s to Krko? Že nekaj dni zaporedoma gre dopoldne ful gor, potem pa do večera "počasi" izgublja.

Market manipulacija, enako kot v ZDA, samo da tam to dela predsednik, pri nas pa kapitalisti.
Quack !

gen Maister ::

GupeM je izjavil:

Kaj pa je z njo!?? 8-O
Če odšteješ ta ponedeljkov pretres, ki je stresel vse, je čiso normalno!?
Poglej si tudi vrednosti in cene poslov danes.

https://ljse.si/si/papir/310?isin=SI003...

mtosev ::

Chalky je izjavil:

mtosev je izjavil:

Ampak se ti ne zdi vse skupaj malce hinavsko, da po eni strani blatiš trenutno dogajanje s strani ameriške administracije, medtem ko se po drugi strani hvališ s tem da si kupil ameriške delnice po nizki ceni? Ravno zaradi tega je komentarje težko jemati resno in niti ne vem kaj je tvoje pravo mnenje glede vsega skupaj.

No, si vsaj lepo zaslužil zaradi Nvidie kar ti seveda privoščim, ampak malce več objektivnosti pa tudi nebi škodilo. :)

Delnice sem kupil še ko je bil Joe Biden predsednik. Pod bidnom so mi delnice bile še višje kot sedaj.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

rini ::

mtosev je izjavil:

Pri meni 330 in 450%. Sem pa mnenja, da je Trump dregnil v osje gnezdo. Kitajska carine dvignila na 125 odstotkov, s tem da Kitajci lažje stisnejo suhe ritke, medtem ko bo v Ameriki pasje obdobje za prebivalstvo.

rini je izjavil:

mtosev je izjavil:

Pri meni 330 in 450%. Sem pa mnenja, da je Trump dregnil v osje gnezdo. Kitajska carine dvignila na 125 odstotkov, s tem da Kitajci lažje stisnejo suhe ritke, medtem ko bo v Ameriki pasje obdobje za prebivalstvo.

Saj sem rekel, kmalu bodo oboji imeli 500%.

J.McLane ::

Itak je na neki točki čisto vseeno kako visoke so, ker prideš do tega, da je visoka carina isto kor prepoved uvoza.

Res smešno, Kitajska uvede 125% carine, ampak pravijo da je to končna vrednost, trg pa ves happy ker ne bodo šli še višje in v zelenem ;((
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Jah ne vem. Če Kitajec z dostavo proda za 10EUR, domač izdelek je pa 40EUR, se kljub 125% še vedno splača. Karikiram seveda.

Trg je šel že 6% dol od 10% dviga v sredo. Meni ne zgleda nič happy. Verjetno pa na trg ne vpliva samo Kitajska in je zmanjšanje ostalim in zamik tudi dobro vplivalo.

Zgodovina sprememb…

J.McLane ::

Pisci člankov morajo vedno dodati nek vzrok v svoje bombastične članke, potem pa dobiš ven take bedarije.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Velki ::

Se ne bi strinjal, vsaj za stroje ne... Dobri kitajski stroji (navadno projektirano v EU) so cca. 60-65% cene evropskih (odvisno ali primerjaš z Nemškimi ali Poljskimi), če bi sedaj na te stroje dodal 125% tarife je stvar jasna... potem bi kitajski šrot ki danes stane 40% ali še manj prišel na te številke in bi jim posledično prodaja močno padla. Seveda je pa možno da bi EU proizvajalci dvignili cene in na koncu bi bila prodaja podobna samo za nas bi bilo vse dražje.
Domnevam da so podobna razmerja v USA.
PS govora je o kmetijski/gozdarski mehanizaciji... za druga področja je res lahko kaj drugače nevem...

Novinarski pisuni vedno mocno pretiravajo. Recimo, da bi ajfon stal 3k, ce bi ga proizvedli v ZDA ipd.

Seveda! 8-)
En mora biti kriv in sedaj so to novinarski pisuni!?? :)
Če ne bi bilo teh novinarskih pisunov krize sploh ne bi bilo in iPhon bi stal 0,5k!! :))

kow je izjavil:

Novinarski pisuni vedno mocno pretiravajo. Recimo, da bi ajfon stal 3k, ce bi ga proizvedli v ZDA ipd.

Saj mogoče bi, če bi res vse bilo iz ZDA. Se pravi da začnejo že pri rudninah in redkih kovinah, potem vsi možno čipi, optika, itd. Plus vsi možni okoljski standardi, človeške pravice, itd. Po moje bi stal še več kot 3k.
Quack !

Ne bi. Koliko pa mislis, da je proizvodna cena ajfona na kitajskem?

Zgodovina sprememb…

Od Trumpovega insidejderskega odboja zdaj market spet raste naprej. Nasdaq je že 10% od dna, tako da najbrž je bilo dno že doseženo, zdaj dejansko ne more bit več slabih novih ker so vse tarife že izmolzene. Včasih so recesije in bear marketi trajali mesece in leta, zdaj pa je to teden ali dva in je konec.
Quack !

Zgodovina sprememb…

muffliato ::

Ti resno misliš, da je konec negativne narative? Misliš, da so tarife edino kar je trenutno problem?

Bojim se, da res tako misli!! :)):)):))
Jaz sem ga nekaj časa poskušal učiti in razlahati zadeve!! ;)
Pa je bolj tiste sorte, se mi dozdeva. Sporo pamti a brzo zaboravi! 8-)

Bellator ::

Shortajte, če ste tako prepričani da gredo delnice nižje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bellator ()

Ja, delnice ne gredo spet nižje, ne zdaj ko so šle 10% gor od dna.

Drugače pa FED pravi, da bodo ukrepali če bi šel market še kaj dol, tako da ni bojazni.
"Federal Reserve 'absolutely' ready to help stabilise market if needed, top official says"
https://www.ft.com/content/0273371d-b90...
Quack !

Zgodovina sprememb…

musicfreak ::

musicfreak je izjavil:

gen Maister je izjavil:

Bojim se, da res tako misli!! :)):)):))
Jaz sem ga nekaj časa poskušal učiti in razlahati zadeve!! ;)
Pa je bolj tiste sorte, se mi dozdeva. Sporo pamti a brzo zaboravi! 8-)

ce tip trola samo in provocira tukaj, folk pa zagrablja

vprasanje, zakaj ma recimo S&P500 danes trenutno 1,77 plusa, moj ETF ki je ta najvecji iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD pa samo 0,40 plusa?

Zgodovina sprememb…

1,77% je plus v dolarjih, ki je proti euro izgubil več kot odstotek.

od nakupa sredi novembra do danes 16,75 procentov minusa, 8500 evrov...za zjokat se...se dobro da sem prekinil varcevalni nacrt dokler spet ne bo pri vrhu.

Če Trump da pavzo na carine s Kitajsko se bo ponovila sreda, najbrž bo itak na socialnem omrežju napisal prej, da bo folk vedel kdaj kupiti.
Quack !

LeQuack je izjavil:

Drugače pa FED pravi, da bodo ukrepali če bi šel market še kaj dol, tako da ni bojazni.
"Federal Reserve 'absolutely' ready to help stabilise market if needed, top official says"

5% so od dna. Kaj ti spet slovenske gledaš ali o čem govorimo?

musicfreak je izjavil:

od nakupa sredi novembra do danes 16,75 procentov minusa, 8500 evrov...za zjokat se...se dobro da sem prekinil varcevalni nacrt dokler spet ne bo pri vrhu.

Normalno, na vrhu kupuj ;)

Zgodovina sprememb…

Bellator ::

delavec44 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Kako 5%? Pred petimi dnevi je bil sp500 na 4830, trenutno je 5363.

Zgodovina sprememb…

musicfreak je izjavil:

Sem ti povedal, da ne bo lepo!?? Pa nisi slišal in upošteval!??

Kdo pa ti je prodal to naložbo in nasvet!?? Še vedno se lahko premisliš, odstopiš in vložiš v slovenskega paradnega konja Krko! Sploh še ni prepozno! Ni vse za vse!
Tudi jaz sem imel izgube! S tem se moraš nekako sprijazniti in iti naprej. Tako, kakor vsi... Saj ni treba, da naložbeno strategijo spremeniš jutri, ali pa prihodnji teden. Vedno boš dobrodošel. Naloži in pusti tam! Vsaj realno vrednost ti bo ohranjalo, če ne drugega.

gen Maister je izjavil:

musicfreak je izjavil:

Kdo pa ti je prodal to naložbo in nasvet!?? Še vedno se lahko premisliš, odstopiš in vložiš v slovenskega paradnega konja Krko! Sploh še ni prepozno! Ni vse za vse!
Tudi jaz sem imel izgube! S tem se moraš nekako sprijazniti in iti naprej. Tako, kakor vsi... Saj ni treba, da naložbeno strategijo spremeniš jutri, ali pa prihodnji teden. Vedno boš dobrodošel. Naloži in pusti tam! Vsaj realno vrednost ti bo ohranjalo, če ne drugega.

Z izgubo ne bom nic prodajal, toliko sem trmast. Si pa za to naslednji 2 leti ne bom nic privoscil za kazen ker sem v minusu.

energetik ::

musicfreak je izjavil:

gen Maister je izjavil:

musicfreak je izjavil:

Z izgubo ne bom nic prodajal, toliko sem trmast. Si pa za to naslednji 2 leti ne bom nic privoscil za kazen ker sem v minusu.

Čudno ti to investiraš, če si zaradi nerealiziranih izgub 2 leti ne moreš nič privoščit. Nekaj si sfalil pri tvojih kalkulacijah. Delnice so dolgoročna naložba, ravno zaradi takih nihanj. Ne moreš investirat tistega, kar si imel pripravljeno za npr. dopuste in dobrine v naslednjih 2 letih.
vires in numeris

Bellator je izjavil:

delavec44 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Kako 5%? Pred petimi dnevi je bil sp500 na 4830, trenutno je 5363.

Ne vem, mogoče ker gledam v EUR, ker so ETFji v tej valuti. Recimo IWDA je bilo dno na 83,5 sedaj je pa 89,5. To je 7%. Ko sem pisal je bil 87,5 oz. 5%.

Itak je pa brez veze, ker dnevno skače +-4%, potem pa še valutne razlike. 4% je že valutne razlike od takrat, pa smo na 11% kot ti pišeš (trenutno).

Zgodovina sprememb…

««
226 / 226
»
»»