Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
pikachu004 ::
Kaj bi priporočili za nakup za daljše časovno obdobje cca 5+ let. Nekaj da mi ni treba pertirano skrbet.
Jaz sem nekaj strani nazaj napisal, da se mi zdi trenutno ok nakup tole (sem tudi kupil):
Ne glih podcenjeno, ni pa precenjeno: Facebook. P/E 30, letna rast prometa cca 30%. Current ratio 5.5, tovarna denarja.
iRobot: P/E 15, letna rast prometa cca 20%. Current ratio 3, tovarna denarja.
Alibaba, s temi številkami bi bila podcenjena. Če bi bila ameriška :)
Motion ::
Morda boš rekel (in do določene mire se strinjam) "it is just a good business" sam mam tak odpor do FB-ja in podobnih firm.
Drgač pa hvala za predloge.
bobby ::
Investiraj uro cajta za nranje zadnjih 15 ali bec strani nitke. Moj predlog bi sicer bil, da vse, kar imamo debato od sredine lanskega leta do danes pa ignoriraj vse, kar je povezano z broker platformami pa bos v eni uri cez. Ce se ti tud to ne da, daj papirje v štumf pa se ne ukvarjaj s tem.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bobby ()
Morda boš rekel (in do določene mire se strinjam) "it is just a good business" sam mam tak odpor do FB-ja in podobnih firm.
Verjetno vsi kdaj razmišljamo o tem, da ne bi vlagali v nekaj kar je v nasprotju z našimi načeli. Nekdo zato ne vlaga v naftna podjetja ker uničujejo planet ali fast food verige, ker uničujejo zdravje. Na koncu pa hodimo v službo tudi če nam ni všeč in tam pustimo najbolši del dneva (in življenja). Tako da na koncu prideš do ugotovitve, da ne boš rešil sveta. Dovolj bo, če rešiš svoj svet. Če se bom lahko upokojil prej (nehal delati ker morem in delal to kar me bo res veselilo), mi je vseeno s katerimi delnicami bo to.
Pred kratkim sem prebral krnjigo One Up on Wall Street od Peter Lynch.
Peter Lynch je ameriški investiror, ki je med leti 1977 in 1990 vodil delniški sklad Fidelity Magellan Fund. Pod njegovim vodstvom je bila letna rast sklada 29.2%. Če je vlagatelj vložil 10.000$ je imel po 13 letih kar 279.000$. V knjigi opisuje svojo pot, kako je začel in metode, ki jih je uporabljal. Pravi da je njegov pristop zelo podoben pristopu Warrena Buffetta. V šali pove, da je razlika med njima le v tem, da on kupi le določen delež podjetja, Buffett pa celo podjetje. Oba data veliko na notranjo vrednost podjetja in ne kupujeta 'precenjenih' podjetij. Lynch je upeljal kazalnik PEG, ki je razmerje med P/E in growth. Torej primerja razmerje cene / dobička z letno rastjo podjetja. To razmerje naj bi bilo 1 ali manj. Torej je podjetje s P/E 30 še vedno lahko normlano vrednoteno, mora pa rasti s 30% letno. Seveda to ni edini kriterij, ki ga opisuje, je pa eden ključnih, ki razlikuje njegov pristop od pristopa Benjamina Grahama in Buffetta. Ostali kriteriji so zelo podobni Buffettovim.
Lynch je podjetja razdelil v 6 kategorij. Da ne prepisujem vseh, na tem linku so lepo razložena. V knjigi pove, da ima najraje 'fast growerse', ki rastejo hitreje od 15-20% leto.
Kar bralca najbolj motivira je takrat, ko pove da je dosegel tako 'skromno' rast zaradi tega, ker kot upravitelj sklada ni mogel kupovati manjših, še hitreje rastočih podjetij ampak je bil zaradi velikosti sklada prisiljem kupovati srednje velika in velika podjetja.
Meni zelo zanimiva in na trenutke zabavna knjiga. Peter ima smisel za humor. Vedno se nasmejem ko se spomnem njegove razlage, ko je za stranko kupil veliko podjetje in majhno, neznano podjetje. Pravi da je stranka prišla k njemu, ko je šlo slabo velikemu podjetju in rekla: kaj je narobe z vodstvom podjetja? Ko je šlo slabo majhnemu podjetju pa mu je stranka rekla: kaj je narobe s tabo? :)
Ste jo prebrali? Kako se vam zdi njegov pristop?
Peter Lynch je ameriški investiror, ki je med leti 1977 in 1990 vodil delniški sklad Fidelity Magellan Fund. Pod njegovim vodstvom je bila letna rast sklada 29.2%. Če je vlagatelj vložil 10.000$ je imel po 13 letih kar 279.000$. V knjigi opisuje svojo pot, kako je začel in metode, ki jih je uporabljal. Pravi da je njegov pristop zelo podoben pristopu Warrena Buffetta. V šali pove, da je razlika med njima le v tem, da on kupi le določen delež podjetja, Buffett pa celo podjetje. Oba data veliko na notranjo vrednost podjetja in ne kupujeta 'precenjenih' podjetij. Lynch je upeljal kazalnik PEG, ki je razmerje med P/E in growth. Torej primerja razmerje cene / dobička z letno rastjo podjetja. To razmerje naj bi bilo 1 ali manj. Torej je podjetje s P/E 30 še vedno lahko normlano vrednoteno, mora pa rasti s 30% letno. Seveda to ni edini kriterij, ki ga opisuje, je pa eden ključnih, ki razlikuje njegov pristop od pristopa Benjamina Grahama in Buffetta. Ostali kriteriji so zelo podobni Buffettovim.
Lynch je podjetja razdelil v 6 kategorij. Da ne prepisujem vseh, na tem linku so lepo razložena. V knjigi pove, da ima najraje 'fast growerse', ki rastejo hitreje od 15-20% leto.
Kar bralca najbolj motivira je takrat, ko pove da je dosegel tako 'skromno' rast zaradi tega, ker kot upravitelj sklada ni mogel kupovati manjših, še hitreje rastočih podjetij ampak je bil zaradi velikosti sklada prisiljem kupovati srednje velika in velika podjetja.
Meni zelo zanimiva in na trenutke zabavna knjiga. Peter ima smisel za humor. Vedno se nasmejem ko se spomnem njegove razlage, ko je za stranko kupil veliko podjetje in majhno, neznano podjetje. Pravi da je stranka prišla k njemu, ko je šlo slabo velikemu podjetju in rekla: kaj je narobe z vodstvom podjetja? Ko je šlo slabo majhnemu podjetju pa mu je stranka rekla: kaj je narobe s tabo? :)
Ste jo prebrali? Kako se vam zdi njegov pristop?
gruntfürmich ::
kako pa se ti 'guruji' spopadajo z recesijami?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
gruntfürmich je izjavil:
kako pa se ti 'guruji' spopadajo z recesijami?
V primerjavi s kom? Kakšna bo primerjava z Robinhood vlagatelji bomo še videli, kakšna pa je primerjava z S&P pa vidimo tukaj. Celo na logaritemski skali je razlika očitna.
Ti guruji se ukvarjajo z investiranjem, ne z gemblanjem. Če je growth, še ne pomeni da ni investiranje. Tudi pri njem je potrebna analiza, ne samo all-in v Netflix, Teslo in gold minerje. Verjetno pa to ni premeren pristop za nekoga, ki želi rezultate čez noč ali pa se ni pripravljen ničesar naučiti. Verjetno obstaja povezava med osebnostjo, načinom življenja in načinom investiranja. Si ne predstavljam nekoga ki bo vzel kredit za kripto, obenem pa se ukvarjal z value investingom.
redtech ::
@pikachu004 dober povzetek upam, da najdem čas za branje.
@bobby
Si videl Kitajce oni nimajo namena urana kupovat na SPOT marketu, kupujejo kar rudnike, da si rezervirajo vire za lastne potrebe.
...66% stake takeover in Rossing mines by CNNC from Rio Tinto in June/July 2019
...CGN is buying 49% of Ortalyk, mine represent cca 10% of kazatomprom by production volume
Uranium production that will no longer be available for non-chinese reactors, those non-chinese reactors will need to go elswhere for uranium supply
Tedva ETFja se počasi prebujata
URA etf will initiate new positions in Bannerman Resources, Peninsula Energy, CGN mining, Deep Yellow, enCore, Goviex Uranium, Greenland minerals, IsoEnergy, Lotus Resources and UEX Corp
HURA etf will initiate new positions in Azarga Uranium, Forsys Metals, CGN mining, enCore, Goviex Uranium, IsoEnergy, Laramide Resources, Lotus Resources, Mega Uranium, Plateau Energy Metals, Toro Energy and Vimy Resources
@bobby
Si videl Kitajce oni nimajo namena urana kupovat na SPOT marketu, kupujejo kar rudnike, da si rezervirajo vire za lastne potrebe.
...66% stake takeover in Rossing mines by CNNC from Rio Tinto in June/July 2019
...CGN is buying 49% of Ortalyk, mine represent cca 10% of kazatomprom by production volume
Uranium production that will no longer be available for non-chinese reactors, those non-chinese reactors will need to go elswhere for uranium supply
Tedva ETFja se počasi prebujata
URA etf will initiate new positions in Bannerman Resources, Peninsula Energy, CGN mining, Deep Yellow, enCore, Goviex Uranium, Greenland minerals, IsoEnergy, Lotus Resources and UEX Corp
HURA etf will initiate new positions in Azarga Uranium, Forsys Metals, CGN mining, enCore, Goviex Uranium, IsoEnergy, Laramide Resources, Lotus Resources, Mega Uranium, Plateau Energy Metals, Toro Energy and Vimy Resources
Nakatomi ::
Lp kdo pozna dober free Eu,Gb stock screener?
Kot drugo, ko spremljam v zivo dogajanje na trading212 chart in tradewiwe vidim da pri nekaterih delnicah prihaja do manjsih odstopanj od cene,oz pri nakaterih otc trading celo prehiteva. kajmislite o tem? hvals
Kot drugo, ko spremljam v zivo dogajanje na trading212 chart in tradewiwe vidim da pri nekaterih delnicah prihaja do manjsih odstopanj od cene,oz pri nakaterih otc trading celo prehiteva. kajmislite o tem? hvals
J.McLane ::
Če gledaš kakšne manj likvidne delnice in je poslov zelo malo, potem ponavadi vidiš večji spread med ponudbo in povpraševanjem. Če kdo hoče potem v trenutku prodat, bo prodal po ceni povpraševanja, če kdo hoče na hitro kupit bo moral kupit po ceni ponudbe. Odvisno od delnice, ti spreadi so lahko tudi 10%. In potem ko gledaš ceno za nazaj se zdi da cena skače 10% gor in dol.
To razhajanje je tipično za OTC, ker s povpraševanjem in ponudbo na določenem spreadu čakajo market makerji, ki lahko z arbitražo prodajajo na primarnem trgu, za dejansko ceno (s profitom).
To razhajanje je tipično za OTC, ker s povpraševanjem in ponudbo na določenem spreadu čakajo market makerji, ki lahko z arbitražo prodajajo na primarnem trgu, za dejansko ceno (s profitom).
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
trgovec35 ::
pikachu004 je izjavil:
Hvala za namig, izgleda zanimivo, preberem.
Ker si že omenil knjigo: pred desetimi leti sem prebral Liar¨s Poker od Michael Lewis.Tudi drugo njegovo knjigo Big Short, po kateri je posnet film, imam doma.
Ampak Liars Poker je legendarna knjiga. Pove svojo zgodbo, kako se je kot čisti zelenec v osemdesetih letih preko takrat stalnega rekrutiranja mladih fantov s strani investicijskih bank in brokerjev, naenkrat znašel v službi v Salomon Brothers. Razpis, par sto mladih diplomantov pride na firmo, predava jim eden od šefov v obleki za dva jurja, naredi vtis, da dol padeš in polovica jih dobi službo. Kaj delajo? Kličejo stranke in jih napizdevajo za nakup obveznic. Način dela, ki ga je doživel, razlaga ter prikazuje zakaj je to vodilo do krize. Naslov knjige pa izvira iz igre, ki so jo glavni šefi igrali tak za hec, ne spomnim se točno, uganjevali neke serijske številke bankovce za najprej jurja, pa deset jurjev, pol pa stave kar 100 jurjev ali milijon.Tak za hec, za preganjanje dolgčasa. Imeli so denarja, da niso vedeli kam z njim.
Ded je na koncu izstopil po treh letih, Salomoni so šli itak k vragu v devetdesetih. Vse se mu je tako zagravžalo, da nikoli ni niti v sanjah razmišljal nadaljevati kariero. Zdaj pa je best selling pisec...
Priporočam.
Likvidnost mislim da ni problem, volumen tud ne, trenutno gledam KNOS(lse) Tradewiew (1338), chart na Trade pa (1352). Kar razlika, glede na to da sem navajen na TW zna bit kar problem.
Alias poker, nekaj podobnega kot film Boiler room
pikachu004 je izjavil:
Hvala za namig, izgleda zanimivo, preberem.
Ker si že omenil knjigo: pred desetimi leti sem prebral Liar¨s Poker od Michael Lewis.Tudi drugo njegovo knjigo Big Short, po kateri je posnet film, imam doma.
Ampak Liars Poker je legendarna knjiga. Pove svojo zgodbo, kako se je kot čisti zelenec v osemdesetih letih preko takrat stalnega rekrutiranja mladih fantov s strani investicijskih bank in brokerjev, naenkrat znašel v službi v Salomon Brothers. Razpis, par sto mladih diplomantov pride na firmo, predava jim eden od šefov v obleki za dva jurja, naredi vtis, da dol padeš in polovica jih dobi službo. Kaj delajo? Kličejo stranke in jih napizdevajo za nakup obveznic. Način dela, ki ga je doživel, razlaga ter prikazuje zakaj je to vodilo do krize. Naslov knjige pa izvira iz igre, ki so jo glavni šefi igrali tak za hec, ne spomnim se točno, uganjevali neke serijske številke bankovce za najprej jurja, pa deset jurjev, pol pa stave kar 100 jurjev ali milijon.Tak za hec, za preganjanje dolgčasa. Imeli so denarja, da niso vedeli kam z njim.
Ded je na koncu izstopil po treh letih, Salomoni so šli itak k vragu v devetdesetih. Vse se mu je tako zagravžalo, da nikoli ni niti v sanjah razmišljal nadaljevati kariero. Zdaj pa je best selling pisec...
Priporočam.
Alias poker, nekaj podobnega kot film Boiler room
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Nakatomi ()
Poleg EU screenerjev imam se eno vprasanje, ali kateri od on line brokerjev nudi moznost premarket in AA trgovanja? osebne izkusnje. hvala za vse odgovore.
J.McLane ::
Likvidnost mislim da ni problem, volumen tud ne, trenutno gledam KNOS(lse) Tradewiew (1338), chart na Trade pa (1352). Kar razlika, glede na to da sem navajen na TW zna bit kar problem.
KNOS če kupuješ v Londonu nebi smel biti problem, če pa gledam Frankfurt, je bil pa danes narejen samo en posel zjutraj ob 8h.
V Frankfurtu je trenutno ponudba 15,5 €, povpraševanje 14,8 €, kar je spread 4,7%.
V Londonu 1.348 vs. 1.352, kar je spread 0,3%
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
kakob ::
Poleg EU screenerjev imam se eno vprasanje, ali kateri od on line brokerjev nudi moznost premarket in AA trgovanja? osebne izkusnje. hvala za vse odgovore.
Never take a financial advice from someone who works for a living.
Route66 ::
Mene pa zanima ena stvar in sicer kako ostali gledate na davek? Tule primer: Recimo da si v neko delnico vložil 300€ in da vrednost delnice čez nekaj mesecev naraste na 600€. Ti želiš delnico prodati, ker čakaš na dip. Se pravi zdaj imaš na računu 600€ in veš da moraš nato plačati davek. Zdaj me pa zanima kaj storite ostali, ali tistih 27,5% od dobička pustite pri miru, ali vseh 600€ ponovno vložite potem ko se dip zgodi?
Pa še potem naprej, recimo da si vložil vseh 600€ in da je delnica strmoglavila, verjetno moraš ti še vseeno plačati davek pri prvem dobičku ki si ga izplačal? Zanima me kako vse skupaj poteka? Ali je sploh dovoljeno vložiti vse v delnico ali moraš davek dati na stran? Se opravičujem če se vse skupaj zdi smešno vendar sem ravno razmišljal, verjetno se takšne stvari pri tradingu dogajajo na dnevni bazi. Hvala za odgovore.
Davek se plača na vsako zaključeno transakcijo/odsvojitev z dobičkom. Sam denar vlagam naprej. V primeru, da si neko transakcijo/odsvojitev zaključil negativno, se ta znesek odšteje od dobička.
Primer:
Kupiš XY za 300 EUR, prodaš za 600 EUR = 300 EUR dobička.
Kupiš AB za 500 EUR, prodaš za 300 EUR = 200 EUR izgube.
V primeru, da v letu nisi opravil drugih transakcij/odsvojitev, zgornje izpolniš v eDavkih in se davek obračuna na razliko (torej 300 - 200) 100 EUR.
Več: https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/ope...
Živjo ponovno po dolgem času. Imam še nekaj dodatnih vprašanj glede davkov (malce me je strah ker tega še nikoli nisem počel in ker se februar kmalu približuje)
Tule nekaj primerov:
1. Recimo primer: Recimo da imam jaz v delnicah, ki jih še nisem prodal 3000€ dobička, smo v mesecu Februarju ko je potrebno oddati poročilo, delnic še nisem prodal in jih ne namerav. Pride Marec in jaz prodal svoje delncie in imam zdaj na računu 3000€ dobička. Kdaj se plača davek na dobiček? Ali ga moram plačati takoj, ali ga plačal naslednje leto v Februarju?
2. Primer 2: Recimo da sem določene delnice prodal pred 27.2.2021 (recimo teden prej) in se odločil da bom zdaj ves dobiček vložil v neko drugo delnico in to vse storil pred 27.2.2021. Kaj se zgodi po 27.2 če jaz svoje delnice še vedno držim. Kdaj plačal potem davek na prejšnji dobiček? Ali moram potem naslednji dan prodati nekaj delnic in tako poravnam davek?
3. Primer tri: Preprosto me zanima če moram plačati davek tudi v primeru da je znesek prodanih delnic manjši od 300€? Vem da športne stave in delncie niso isto vendar pri športnih stavek ti davka do 300€ ni potrebno plačati. Kako je v primeru delnic? Ali je davek potrebno plačati pri vsakem znesku pa tudi če gre zgolj za 10€?
Hvala za odgovore. Si moram še prebrati določene stvari, me je malce strah ker nimam pojma kako se vse skupaj izpolnjuje. Je pa res da sem do zdaj predvsem kupoval in skoraj nič prodal. V bistvu sem prodal 2x in še to je bilo z minusov, pri obeh prodajah je bilo skupaj manj kot 2€, NIKOLA in še neko podrjetje kjer sem kupil eno delnico bolj iz štosa ko sem še probaval kako platforma sploh deluje. Sem pa kupil kar nekaj delnic NIO-ta pri ceni $12 in jih še danes držim, tako da je to v bistvu edina prava delnica ki jo držim in ki mi jo bo potrebno navesti. No pa še nekaj delnic $SOLO-ta sem kupil. Je pa res da govorim o povprečnu in da sem jih kupoval po korakih tako da mi bo verjetno potrebno podati kar nekaj podatkov. Če komu ni odveč in če ima kdo izkušnje s samo oddajo in če mu ni težko razložiti postopka in izpolnjevanja, potem bi bil zares hvaležen da nekdo obrazloži vse skupaj. Na kaj moram biti pozoren itd. Divident ni nobenih tako da s tem ne bo nobenih problemov. Hvala.
Machete ::
Spišeš samo kar si prodal. Nakupe lahko spišeš in narediš XML za lastni arhiv ali 'vzorec' za naprej (če želiš drugo leto samo uvozit), ne moreš pa oddati postavke vrednostnega papirja, če nima odsvojitve (samo buyi).
Torej lahko spišeš vse, narediš export in potem pobrišeš postavke, kjer ni prodaj.
Vnašaš ločene papirje lepo po vrsti kupovanja prodajanja.
Delnica A - datum / število kosov / nakup ali prodaja / EUR vrednost na tisti dan*
odpreš nov obrazec za novo pozicijo v istem dokumentu (ki ga lahko vmes shranjuješ kot osnutek)
Delnica B - datum / število kosov / nakup ali prodaja / EUR vrednost na tisti dan* .. itd.
tečaje na točno določen dan dobiš tu: https://www.bsi.si/statistika/devizni-t...
Torej lahko spišeš vse, narediš export in potem pobrišeš postavke, kjer ni prodaj.
Vnašaš ločene papirje lepo po vrsti kupovanja prodajanja.
Delnica A - datum / število kosov / nakup ali prodaja / EUR vrednost na tisti dan*
odpreš nov obrazec za novo pozicijo v istem dokumentu (ki ga lahko vmes shranjuješ kot osnutek)
Delnica B - datum / število kosov / nakup ali prodaja / EUR vrednost na tisti dan* .. itd.
tečaje na točno določen dan dobiš tu: https://www.bsi.si/statistika/devizni-t...
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
SPCE se splača zdele nastavit nakup na 28usd,...
38$ today.
Ne skrbi, se pridemo do tja. Apomni me konec februarja
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bobby ()
38$ today.
Me ne skrbi, I never sell.
Ena varianta je da kupiš pri nekem brokerju. Kaj drugega se pa niti ne spomnim trenutno.
38$ today.
Me ne skrbi, I never sell.
Potem pa ne razumem tega tvojega investiranja,..
Koliko časa se že ukvarjaš s tem?
Glej podpis.
Glej podpis.
Lep podpis.
Jaha kdo Apple do objave kvartala v sredo?
Kupil kar precej ob zadnjem swingu na 128.50, od takrat lepo raste.
Skoraj nikoli ne tvegam zato ne držim ob objavi rezultatov. Skoraj... Ko sem držal, sem se vredu zajebal, konkretno.
Za Apple pa napovedujejo rekordni kvartal.Skušnjava je velika. Jutri se moram odločit.
Je kdo v podobni dilemi?
Skoraj nikoli ne tvegam zato ne držim ob objavi rezultatov. Skoraj... Ko sem držal, sem se vredu zajebal, konkretno.
Za Apple pa napovedujejo rekordni kvartal.Skušnjava je velika. Jutri se moram odločit.
Je kdo v podobni dilemi?
Je kdo v podobni dilemi?
Meni Apple ni več privlačen ker se mu zadnja leta rast upočasnjuje.
Če je pred 10 leti rastel za ~30%/leto, je bila rast v 2018, 2019 in 2020 ~5%. Pri P/E 43 se mi zdi precenjen, našel sem nekaj boljših priložnosti. Koliko lahko Apple še raste s trenutnimi izdelki/storitvami?
pikachu004 je izjavil:
Je kdo v podobni dilemi?
Če je pred 10 leti rastel za ~30%/leto, je bila rast v 2018, 2019 in 2020 ~5%. Pri P/E 43 se mi zdi precenjen, našel sem nekaj boljših priložnosti. Koliko lahko Apple še raste s trenutnimi izdelki/storitvami?
Smo vredni delitve teh boljših priložnsti?
Hvala.
Low_Offer ::
Ne sledim temi, zato je morda že kdo komentiral.
Ima kdo kaj v GME Gamestop? Sam sem kupil (samo) 15 delnic po 44$ v petek malo za hec, zna pa še kar zrasti glede na to kakšno fronto se grejo na r/wallstreetbets in pa kakšno medijsko pozornost je dobila delnica v US.
Verjetno nebo več dolgo trajal ta short sqeeze, je pa zabavno gledati :)
Ima kdo kaj v GME Gamestop? Sam sem kupil (samo) 15 delnic po 44$ v petek malo za hec, zna pa še kar zrasti glede na to kakšno fronto se grejo na r/wallstreetbets in pa kakšno medijsko pozornost je dobila delnica v US.
pikachu004 je izjavil:
Je kdo v podobni dilemi?
Ni ravno tako, je precenjen morda, ampak rastejo tudi dobički, z njimi pa cena delnice.
Pred letom dni je bila delnica pod 80 USD, danes je že skoraj duplo več, tako da tvoji podatki ne držijo.
Se pa strinjam, da se zna rast upočasnit. Vendar če bodo rezultati jutri rasturali, znajo analitiki ceno dvigniti na 200 USD. Kdo ne bi rad bil zraven pri tem....
demogill ::
Ne sledim temi, zato je morda Ĺže kdo komentiral.
Ima kdo kaj v GME Gamestop? Sam sem kupil (samo) 15 delnic po 44$ v petek malo za hec, zna pa ĹĄe kar zrasti glede na to kakĹĄno fronto se grejo na r/wallstreetbets in pa kakĹĄno medijsko pozornost je dobila delnica v US.
Verjetno nebo veÄ dolgo trajal ta short sqeeze, je pa zabavno gledati :)
Nevarna igra, samo znak da bo slo kmalu vse v K. Opazam da se vse vec ljudi ki pred enim mesecem niso vedeli kej je delnica igra s Penny s. in podobno. Mislim da je za GME ze prepozno se pa pripravlja verjetno nov pump NOK. WSB=Jordan Belford oz. SO digitalne dobe, ti v ozadju sluzijo miljone.
Spremljam podrobno, a tega ne kupujem.
Nekje sem prebral, da je delnica šortana ne samo 100% emisije, ampak preko... Razumi kdor more. Ko morajo zapirat pozicije se zgodi to, kar se je včeraj. Ampak racionalnega razloga za takšno rast ni.
Pa saj ga ni treba najti...dokler si v plusu.
Danes kaže spet debeli plus. Prodaj, ko boš zadovoljen, ne čakaj predlogo, lahko tresne na 20-30.
@Machete: lahko :) Omenil sem že: Facebook, iRobot in Alibaba. Vsa podjetja imajo zmeren P/E in visoko rast, poleg tega pa nimajo težav z denarjem. Facebook naprimer sploh nima kreditov. Je pa na žalost, ali pa na srečo iRobot včeraj pridobil +17%, tako da ga pri tej ceni ne bom dokupoval.
Na checklist sem dodal:
- Arista Networks (ANET): P/E 34, 5 Year Sales Growth 32.78%. Fascinantna mi je bilanca stanja pri njih.
Kratkoročna sredstva: 3.47B : Kratkoročne obveznosti: 0.6B
Skupne obveznost: 1.3B
Takšno bilanco lahko samo iščeš.
- Alphabet Inc Class C (GOOG): P/E 36, 5 Year Sales Growth 19.65%, Current ratio 3.4
- Republic Bancorp Inc (RBCAA): P/E 9, 5 Year Sales Growth 16.24%, 5 Year EPS Growth 25.79%. K rasti prištejte še 3% dividendo :)
Ker se z delnico trguje po nizkem P/E, je za 3% dividendo potreben nizek payout ratio, ki je 26%. Če se bo rast nadlajevala in se podjetje odloči za zvišanje payout ratia, je lahko letna dividenda čez nekaj let tudi več kot 10% glede na današnji vložek. + lepa rast podjetja.
Na checklist sem dodal:
- Arista Networks (ANET): P/E 34, 5 Year Sales Growth 32.78%. Fascinantna mi je bilanca stanja pri njih.
- Alphabet Inc Class C (GOOG): P/E 36, 5 Year Sales Growth 19.65%, Current ratio 3.4
- Republic Bancorp Inc (RBCAA): P/E 9, 5 Year Sales Growth 16.24%, 5 Year EPS Growth 25.79%. K rasti prištejte še 3% dividendo :)
Ker se z delnico trguje po nizkem P/E, je za 3% dividendo potreben nizek payout ratio, ki je 26%. Če se bo rast nadlajevala in se podjetje odloči za zvišanje payout ratia, je lahko letna dividenda čez nekaj let tudi več kot 10% glede na današnji vložek. + lepa rast podjetja.
demogill ::
Btw. Zakaj nisi prodal pri 150,140??
pikachu004 je izjavil:
Je kdo v podobni dilemi?
Ni ravno tako, je precenjen morda, ampak rastejo tudi dobički, z njimi pa cena delnice.
Pred letom dni je bila delnica pod 80 USD, danes je že skoraj duplo več, tako da tvoji podatki ne držijo.
Se pa strinjam, da se zna rast upočasnit. Vendar če bodo rezultati jutri rasturali, znajo analitiki ceno dvigniti na 200 USD. Kdo ne bi rad bil zraven pri tem....
Ko sem omenjal rast sem mislil na rast prodaje, ne na ceno delnice. Moja napaka.
Mene kar malo odbije, ko rastejo dobički hitreje od prometa. Ker to pomeni da se zviša marža, ki pa ima nekje mejo. Ne moreš posla optimizirati v nedogled (če ne upoštevamo kakšnih pasivnih prihodkov od raznih naložb). Če ne prej, se bosta promet in dobiček srečala :)
pikachu004 je izjavil:
@Machete: lahko :) Omenil sem že: Facebook, iRobot in Alibaba. Vsa podjetja imajo zmeren P/E in visoko rast, poleg tega pa nimajo težav z denarjem. Facebook naprimer sploh nima kreditov. Je pa na žalost, ali pa na srečo iRobot včeraj pridobil +17%, tako da ga pri tej ceni ne bom dokupoval.
Na checklist sem dodal:
Hvala. Take analize so bomba, ker frizerji generalno samo po filingu ravnamo.
Low_Offer ::
Btw. Zakaj nisi prodal pri 150,140??
Zato, ker verjamem da še ni konec squeeza. Seveda bi lahko prodal pri 150 pa pri 70 spet kupil, ampak ne spremljam dovolj tekoče..
Verjamem pa da bo šlo vse zelo kmalu nekam v tri pm ja.
Mi je pa top brati novice, kjer jokajo, da se dogaja prevara velikih hedge fundov in kako izgubljajo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Low_Offer ()
+ postaja lame in folk ga dropa.
@kakob: Facebooku nad glavo visi regulacija + razbitje.
Jaz delam s podatki ki so sedaj, ker ne vem kaj bo. Preberi 13. komentar na prvi strani teme.
@Machete: + postaja lame in folk ga dropa.
Ni videti: Active Facebook users.
Lahko pa kaj predlagate. V 75 straneh teme sem videl nekaj izračunov od @Tilen, ostalo pa ni vredno branja.
Jaz delam s podatki ki so sedaj, ker ne vem kaj bo. Preberi 13. komentar na prvi strani teme.
Lahko pa kaj predlagate. V 75 straneh teme sem videl nekaj izračunov od @Tilen, ostalo pa ni vredno branja.
Zanimivo. Zgleda da ga 3d world fino napaja.
pikachu004 je izjavil:
A si tok zlat pokažeš še performance chart tvojga portfolia iz 2020?
Če hočeš med velik alpha, moraš pogruntat kaj bodo ljudje želeli v prihodnosti in se pozicionirat pred njimi. Ne pa gledat 'podatke ki so sedaj'.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kakob ()
redtech ::
pikachu004 je izjavil:
V google napiš: smartphone clickfarm
To velja za vsa socialna omrežja, forume, najslabši približek temu so strankarski kljukci na RTV :D
pikachu004 je izjavil:
A si tok zlat pokažeš še performance chart tvojga portfolia iz 2020?
Če hočeš med velik alpha, moraš pogruntat kaj bodo ljudje želeli v prihodnosti in se pozicionirat pred njimi. Ne pa gledat 'podatke ki so sedaj'.
2020 je kot indikator, nerelavanten za leto 2021! ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()
@Machete: po moje ima FB še nekaj rezerve. Najprej kot si rekel, novi uporabniki iz še nerazvitih držav (nekje ni interneta, nekje nimajo računalnikov in telefonov,..). Kratkorkočno pa se zna dvigniti dobiček tudi brez velikega dviga uporabnikov. Fora je v tem, da je oglaševanje na FB in IG vedno dražje, sploh v času epidemije in masovnega oglaševanja. Poleg tega opažam vedno nove pogruntavščine, kako dobiti denar od ljudi in podjetij. Recimo z omejevanjem dosega objav in FB in IG. Vedno manj ljudi vidi objave podjetij, zato so primorana plačevati za oglede in klike. Predvsem IG je postal raj za influencerje, danes želi vsak imeti 100.000 sledilcev in prodajati objave na svojem wallu/storyjih. IG je tudi tukaj precej omejil doseg objav, brez nekih plačljivih promocij je težko pridet do veliko pravih sledilcev. Tako da me ne bo presenetilo če bo jutrišnja objava četrletnega uspeha višja od napovedi (ki je že tako višja od lanskega zadnjega četrletja: lanski EPS je bil 2.53, napoved za letos 3.16). Kot sem rekel, ima FB ogromno sredstev na razpolago (kratkoročna sredstva: 66 milijard). Nekje sem zasledil komentar nekega strokovnjaka socialnih omrežij, ki mi je bil kar všeč. Rekel je da sicer ne ve katero bo naslednje veliko socialno omrežje, da bo pa njegov lastnik Facebook.
@kakob: nima smisla, ker sem pred kratkim začel s kupovanjem. Sicer me borza zanima že ~10 let, redno berem borzne knjige in novice, hodim na seminarje in izobraževanja, se poglobim v analize (z 10 letnimi podatki za nazaj). Zanima me predvsem pristop, kot ga je imel Peter Lynch, o njegovi knjigi sem napisal nekaj postov nazaj. Sem zagovornik številk in formul, nikoli ne delam na pamet. To ne pomeni da zabijem cele dneve za analize, ampak vsaj neko usmeritev morem dobiti iz tega. Ker tudi številke včasih niso prave (primer nemškega Wirecarda Junija 2020). Kratkoročno ti dajo donosi/izgube lahko napačen signal da nekaj delaš prav ali narobe. Tako da bo verjetno bolje če dam performance chart čez 10 let.
@kakob: nima smisla, ker sem pred kratkim začel s kupovanjem. Sicer me borza zanima že ~10 let, redno berem borzne knjige in novice, hodim na seminarje in izobraževanja, se poglobim v analize (z 10 letnimi podatki za nazaj). Zanima me predvsem pristop, kot ga je imel Peter Lynch, o njegovi knjigi sem napisal nekaj postov nazaj. Sem zagovornik številk in formul, nikoli ne delam na pamet. To ne pomeni da zabijem cele dneve za analize, ampak vsaj neko usmeritev morem dobiti iz tega. Ker tudi številke včasih niso prave (primer nemškega Wirecarda Junija 2020). Kratkoročno ti dajo donosi/izgube lahko napačen signal da nekaj delaš prav ali narobe. Tako da bo verjetno bolje če dam performance chart čez 10 let.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: pikachu004 ()
2020 je kot indikator, nerelavanten za leto 2021! ;)
Ni nujno, nodiju je uspelo narest minus v 2020 in verjetno bo podobno v 2021.
pikachu004 je izjavil:
@kakob: nima smisla, ker sem pred kratkim začel s kupovanjem. Sicer me borza zanima že ~10 let,
OK armchair general!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kakob ()
@kakob: OK armchair general!
Kaj naj rečem. Na srečo nimam 50 let da bi imel 25 letno kariero za sabo.Lahko pa (ali kdorkoli drugi) kontriraš mojim zapisom. S podatki in formulami prosim.
Kaj naj rečem. Na srečo nimam 50 let da bi imel 25 letno kariero za sabo.Lahko pa (ali kdorkoli drugi) kontriraš mojim zapisom. S podatki in formulami prosim.
38$ today.
42.99 today.