» »

Bel oz.polnozrnat kruh

Bel oz.polnozrnat kruh

jalovec09 ::

Iz polnozrnatega semena zmeljejo celo seme, kaj pa vsa ta škropiva po semenu, medtem ko bela moka tega nima je bolj prečiščena in zdaj je polnozrnat kruh velik bolj zdrav. Ja mogoče pred 50 leti, ko niso poznali škropil.

weasel ::

Rad imam sončnična semena. Če me to ubije, "so be it"...

Sriple Tix ::

Besede znanega leškega peka: "Polnozrnat kruh je lahko strupen, saj vsebuje lupine semena, ki so namenjene, da varujejo sredico pred škodljivimi vplivi okolja (beri: strupi), kar pomeni, da se tam kopičijo in jih nato tudi zaužijemo. Bel kruh teh vsebin nima in zato jem samo belega."
Še enkrat, to so besede človeka, ki se preživlja s peko kruha.

jype ::

Sriple Tix> Še enkrat, to so besede človeka, ki se preživlja s peko kruha.

Skratka nekoga, ki mu ne smemo zaupat niti besede, ko gre za naš kruh.

Magic1 ::

Ah Jure no, a ne veš, da so vsi peki vsaj dr biokemije... Oni za malico v laboratoriju naredijo en test snovi, ki so prisotni v semenih.
Magic

jype ::

Ah, to me ne skrbi, ampak če mi nekdo nekaj prodaja, potem je njegova beseda o tisti stvari vedno obremenjena s pritiskom čim večje prodaje.

PacificBlue ::

Bela moka je zelo koristna in zdrava za naše telo. Tudi beli sladkor, bela kuhinjska sol, belo vino je bolj zdravo kot rdeče, tudi bela koka je odlična..

sarcasm off.
I’m out.
:3

joze28 ::

Težava so škropiva ki se dodajo za boljše skladiščenje, ona s polja se izperejo. Kako hrano jemo raziskujejo v eni francoski dokumentarni seriji, ki je v soboto zvečer na TV SLO 2:
Nam hrana lahko škoduje?, francoska dokumentarna oddaja

Pa misliš ko se melje zrnje, da ne pride lupina v stik z "moko"? Sam dvomim.

Link z youtuba:

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: joze28 ()

jalovec09 ::

Tud jaz pa sem iz kmetije, včasih smo to sejal pa ni noben nič šprical, zdaj ne delamo več tega in tisti špricajo in špricajo.

energetik ::

joze28 je izjavil:

Težava so škropiva ki se dodajo za boljše skladiščenje, ona s polja se izperejo. Kako hrano jemo raziskujejo v eni francoski dokumentarni seriji, ki je v soboto zvečer na TV SLO 2:
Nam hrana lahko škoduje?, francoska dokumentarna oddaja
Glede tega - kje se da dobiti ugodno eko polnozrnato moko? V Mercatorju imajo kilo pšenične polnozrnate z neke SLO kmetije po 1,9EUR/kg, trenutno iz te delam kruh. Verjetno bi se kje dalo dobiti ceneje, ampak bi se moral zapeljat do tja. Zasledil sem 1,5EUR/kg ampak potem spet nekaj nanese poštnina, velike količine pa se ne upam naročiti, ker se vedno kakšni molji zaredijo.
No, sicer pa tudi 1EUR/750g za domač polnozrnat kruh ni neka huda cifra, vsaj veš da ni notr pesticidov in dodatkov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

marvin42 ::

weasel je izjavil:

Rad imam sončnična semena. Če me to ubije, "so be it"...


Sončnična semena nimajo nobene veze s polnozrnatim kruhom. Veliko ljudi ima še vedno napačno predstavo o polnozrnatem kruhu. Če je posut s semeni, je lahko (in ponavadi tudi je) še vedno iz samo bele moke.
Mostly Harmless

joze28 ::

energetik: seveda, eko stvari s certifikatom nima dodatkov za lažjo predelavo

Utk ::

jype je izjavil:

Sriple Tix> Še enkrat, to so besede človeka, ki se preživlja s peko kruha.

Skratka nekoga, ki mu ne smemo zaupat niti besede, ko gre za naš kruh.

Vseeno je to res.

http://www.mojmlin.si/si/moje-zdravje-i...

Tu piše, da se "hitro pokvari". V resnici to pomeni, da postane strupena. Tudi če je čisto bio in brez škropiv. Kratek rok pa pomeni par dni. Ostalo pa sklepaj sam, kaj to pomeni, če v mercatorju kupiš "bio" polnozrnato moko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

jype ::

Utk> Vseeno je to res.

Ja, saj nisem rekel, da ni, samo da je treba vire preveriti.

Pri nas doma itak domačo piro meljemo s podobnim mlinom in potem mularija skoraj vsak dan speče kruh.

Looooooka ::

V Sloveniji, kjer so 20 let spricali po zrako vodi in zemlji bi nas danes radi prepricali, da je vse EKO.
Daj ga srat :)
Da ne omenim, da lahko vecino teh polj in nasadov ponavadi gledas z avtoceste, kar pomeni, da si jih ze sam "presprical".
Vec migat pa bo. Strup pa dihamo ze celo zivljenje.

energetik ::

joze28 je izjavil:

energetik: seveda, eko stvari s certifikatom nima dodatkov za lažjo predelavo
Kakšen dodatek pa rabiš za mletje moke, ki je edina "predelava" tega zrnja? :|
Loooooka, ne nabijaj. Izpuhi z AC in ostanki škropiv v prsti niso niti pod razno tako koncentrirani, kot če namensko polivaš semena v velikih silosih, kar očitno počnejo.
Verjamem, da ima eko moka vsaj precej manj vsebnosti pesticidov, kot običajna.
Sicer pa sem vprašal, kje se da kaj dobiti ugodna eko polnozrnata moka, ne rabim raznih modrovanj.

joze28 ::

Pardon, mišljena je bila pridelava. Samo za mletje sigurno kje uporabljajo kakšne dodatke- to je moje ugibanje.

Loooka: brez strupov(naravnih&umetnih) ljudje ne bi bila na nič odporni, bolj naj te skrbijo industrija ker ne veš kaj gre v zrak.

Sriple Tix ::

@Utk hvala, kajti meni na kraj pameti ne pride več, da bi komu izmed teoretikov tu gor karkoli dokazoval.

Utk ::

Sicer pa sem vprašal, kje se da kaj dobiti ugodna eko polnozrnata moka, ne rabim raznih modrovanj.

Kupi 100 kil pšenice in mlinček, drugače polnozrnate eko moke ne moreš dobit. Ali pa če jo kupiš od nekoga takoj ko pade iz mlina, ampak dvomim, da se boš vozil po njo nekam vsakih par dni.

Zlate ::

Me veseli, da se enkrat strinjam z jypom. :)

Kot so že ljudje pred menoj rekli, vsa moka se melje v istem mlinu, poleg tega pa z lupine pri mletju vse preide tudi na sredico. Ergo - vseeno je pametneje jesti moke iz celega zrna kot pa enega od treh belih strupov, s katerimi se večina ljudi redno zastruplja...
"Ne dovoli, da bi te šolanje oviralo pri izobraževanju."
_______________________ Mark Twain________

Invictus ::

Sriple Tix je izjavil:

Besede znanega leškega peka: "Polnozrnat kruh je lahko strupen, saj vsebuje lupine semena, ki so namenjene, da varujejo sredico pred škodljivimi vplivi okolja (beri: strupi), kar pomeni, da se tam kopičijo in jih nato tudi zaužijemo. Bel kruh teh vsebin nima in zato jem samo belega."
Še enkrat, to so besede človeka, ki se preživlja s peko kruha.

Kot pravijo za mesarja.

Svojih klobas ne je, ker ve kaj je notri.

Tujih klobas ne je, ker ne ve kaj je notri ...

Peki niso ravno referenca ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Aparat za peko kruha (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7625923 (6151) zuz3k
»

Polnozrnat kruh, pire krompir, navadni riž

Oddelek: Loža
343191 (2342) zobnik
»

[Hrana] Vprašanje o najboljšem kruhu

Oddelek: Loža
213338 (2534) Freaxx
»

Pečem domač kruh preračunano stane 0,5 evra/kg (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8920161 (18086) energetik
»

Peka kruha... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5610401 (8623) Nejc Pintar

Več podobnih tem