Forum » Omrežja in internet » Domet na TP-Link N750 (TL-WDR4300)
Domet na TP-Link N750 (TL-WDR4300)
racunalnicar ::
Živjo,
imam omenjeni router, ki mi internetno povezavo 100/30 Mbit/s brez problema prebavlja po lanu, na njem odlično deluje print server, kar sta dva odlična plusa routerju.
Ogromna težava pa je wireless. Če sem poleg routerja, imam povezavo okoli 90 Mbit/s, kar je super, čim pa se umaknem 10 m stran, pa je povezava le še okoli 10 Mbit/s. Razumem, da se povezava manjša z razdaljo, vendar ne tako hitro. Eno nadstropje nižje mi naprave routerja sploh ne zaznajo, kar je katastrofa. Na starega Linksys WRT-54GL sem se brez problema povezav kjer koli... Naložil sem tudi DD-WRT programsko opremo, pa ni zadeva niti za procent boljša...
Če kdo ve, kako bi se rešil edinega minusa na routerju (katastrofalen wireless), bi lepo lepo prosil za pomoč! Hvala!!
imam omenjeni router, ki mi internetno povezavo 100/30 Mbit/s brez problema prebavlja po lanu, na njem odlično deluje print server, kar sta dva odlična plusa routerju.
Ogromna težava pa je wireless. Če sem poleg routerja, imam povezavo okoli 90 Mbit/s, kar je super, čim pa se umaknem 10 m stran, pa je povezava le še okoli 10 Mbit/s. Razumem, da se povezava manjša z razdaljo, vendar ne tako hitro. Eno nadstropje nižje mi naprave routerja sploh ne zaznajo, kar je katastrofa. Na starega Linksys WRT-54GL sem se brez problema povezav kjer koli... Naložil sem tudi DD-WRT programsko opremo, pa ni zadeva niti za procent boljša...
Če kdo ve, kako bi se rešil edinega minusa na routerju (katastrofalen wireless), bi lepo lepo prosil za pomoč! Hvala!!
Ja, na original FW se itak ne da nastavljat. Sedaj, ko imam gor DD-WRT, pa sem TX power nastavil na 100, na 40... Vendar vsakič, ko grem na Status Info stran dobim informacijo, da router oddaja z 22dBm.
hojnikb ::
s kje si snel fw in katera verzija je ?
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
Z original njihove strani. DD-WRT v24-sp2 (03/25/13) std
v24 PreSP2 (Beta) Build: 21061 - to je tudi edino, kar sem imel na voljo v drop-downu
v24 PreSP2 (Beta) Build: 21061 - to je tudi edino, kar sem imel na voljo v drop-downu
Zgodovina sprememb…
- spremenil: racunalnicar ()
Mi lahko lepo prosim prilimaš link, da ne bom potegnil spet napačno verzijo in stvar ne bo delovala... Hvala.
ftp://dd-wrt.com/others/eko/BrainSlayer-V24-preSP2/2013/07-24-2013-r22118/tplink_tl-wdr4300v1/
#brezpodpisa
BlaY0 ::
Zakaj že??? Tale 30/30/30 je mišljen za stare mame, ki si ne predstavljajo kaj je to flešanja. Namreč kaj pa se zgodi v tistih 30 sekundah, ko štrom kabel ni priklopljen? A se celice lepo uležejo al kaj?
BTW 22dBm je "hw" omejitev. Vsaj za EU lahko to trdim. Bi bilo zanimivo dobit kakega za kandaski trg.
BTW 22dBm je "hw" omejitev. Vsaj za EU lahko to trdim. Bi bilo zanimivo dobit kakega za kandaski trg.
Zakaj že??? Tale 30/30/30 je mišljen za stare mame, ki si ne predstavljajo kaj je to flešanja. Namreč kaj pa se zgodi v tistih 30 sekundah, ko štrom kabel ni priklopljen? A se celice lepo uležejo al kaj?
nope.
Sicer pa, tole ti vzame 2 minute dela in ti prihrani potencialne probleme..
#brezpodpisa
Kaj nope? Da ni 22? Je je. 24 je dejanska hw omejitev na čipu, 22 je pa dodatna omejitev glede na tržišče. Pa že 22 je kar precej. Jaz svoje furam na 18.
Tale 30/30/30 je bolj izobraževalne narave, da tisti novice, ki se loti flešanja sploh dejansko identificira tisto škatljico imenovano router ki jo fleša, in da se nauči, kako se štom kabel izpuli iz nje. S tem 30/30/30 se pisci FW-jev vsaj malenkost zaščitijo pred pacienti, ki ne vedo kaj točno počnejo. Ampak eni še veno FID izklopijo po flešanju in čakajo pol ure ter ga vklopijo nazaj...
Tale 30/30/30 je bolj izobraževalne narave, da tisti novice, ki se loti flešanja sploh dejansko identificira tisto škatljico imenovano router ki jo fleša, in da se nauči, kako se štom kabel izpuli iz nje. S tem 30/30/30 se pisci FW-jev vsaj malenkost zaščitijo pred pacienti, ki ne vedo kaj točno počnejo. Ampak eni še veno FID izklopijo po flešanju in čakajo pol ure ter ga vklopijo nazaj...
komentar je letel na reset, ne na oddajno moč.
Karkoli že, praviln reset po flashanju routerja nikol ne škodi.
Karkoli že, praviln reset po flashanju routerja nikol ne škodi.
#brezpodpisa
Ja, samo da ta 30/30/30 nima veze s pravilnostjo. Proces flešanja se ponavadi izvaja v treh korakih... celice se najprej pobriše, potem se jih prepiše z novimi podatki in na koncu se jih še prebere, da se primerja checksum. To je vse. Za koliko časa ti potem spuliš štrom kabel iz ruterja in kolikokrat pljuneš čez levo ramo nima nobene veze.
@racunalnicar: Če boš ti samo povečeval oddajno moč, ne boš nič ali pa zelo malo pridobil, ker se ti bo EVM podrl in boš "padel" iz 802.11 standarda. Lahko da boš imel še večje probleme. Lahko pa sam poskusiš. Izberi recimo Kanado za regulatory domain.
@racunalnicar: Če boš ti samo povečeval oddajno moč, ne boš nič ali pa zelo malo pridobil, ker se ti bo EVM podrl in boš "padel" iz 802.11 standarda. Lahko da boš imel še večje probleme. Lahko pa sam poskusiš. Izberi recimo Kanado za regulatory domain.
ta 30/30/30 je bil smiseln pri starih linksysih, zdej pa afaik ni več potreben. Če bi bil čist brezpredmetn, se ga nebi priporočalo in nebi blo niti na dd-wrt wikuju
#brezpodpisa
Glej, ko nek dd-wrt guru na forumu vpraša modela s problemi, če je naredil 30/30/30, je to samo zato, da se prepriča, da model ni recimo v deliriju ali alfa stanju ali klinično mrtev. Lahko bi mu rekel tudi naj se izmenično z rokama dotika nosu
Moram reči da ga že ene par let nisem pritisnil, ker za takšne reči uporabljam kar komande v šelu. DD-WRT ima za to ukaz nvram.
Still, better safe than sorry.
Ko brickneš en router, ti pač ni več vseeno.
To je res ja. Samo da ga v resnici sploh nisi bricknil. Ampak guru je doumel, da se je s tabo brez veze ukvarjat (ker nimaš blage veze o sami stvar, niti se nočeš nič naučiti) in se te je losal tako, da ti je rekel da si ga bricknil, in da moraš po novega v štacuno.
V resnici je danes precej težko brickniti te ruterje. Ti more res štroma zmanjkat med tem ko flešaš 64k bootloader. Se pravi točno tisto sekundo ko to narediš ti mora zmanjakti štroma.
OK, OT smo.
Naslednji teden si vzamem cajt in stestiram ta router.
Ubistvo sem upgrejdal uradn firmware in je med flashanjem v browserju stvar zmrznala in seveda je ob naslednjem zagonu routerja blo konc. Pa seveda stvar izven garancije..
Je bla pa zadeva manj znane narave (to be honest se niti ne spomenm firme), defenitivno nepodprta z custom firmware-i.
Tako da ne. Tukaj ni bila neumnost z moje strani, ker sem sledil točno po navodilih proizvajalca.
Je bla pa zadeva manj znane narave (to be honest se niti ne spomenm firme), defenitivno nepodprta z custom firmware-i.
Tako da ne. Tukaj ni bila neumnost z moje strani, ker sem sledil točno po navodilih proizvajalca.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
Ponavadi se image, ki ga pošlješ prek web browserja zloži v RAM od koder se potem pofleša. Image ima header in na koncu checksum, kar se pred pisanjem tudi preveri. Če pa imaš kakšen weird router kakšne weird firme, ki to proceduro jemlje bolj tako z levo roko, se pa jasno lahko zgodi kar se je tebi. Ko se fleša te embedded naprave, image praviloma nikoli ne vsebuje bootloaderja, današnji bootloaderji pa ti omogočajo svašta. Malo poguglaj za u-boot modi recimo.
En primer recimo:
https://github.com/pepe2k/u-boot_mod
En primer recimo:
https://github.com/pepe2k/u-boot_mod
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
evo našel router
https://web.archive.org/web/20071020020...
Like i said. Noname zadeva, ki je kot praviš, to flashanje jemala z levo roko...
Po svoje je pa dobro, da je šel k vragu, da sem bil potem prisiljen kupit proper router, ki je podprt z strani dd-wrt
https://web.archive.org/web/20071020020...
Like i said. Noname zadeva, ki je kot praviš, to flashanje jemala z levo roko...
Po svoje je pa dobro, da je šel k vragu, da sem bil potem prisiljen kupit proper router, ki je podprt z strani dd-wrt
#brezpodpisa
DD-WRT sem posodobil na zadnjo verzijo - na verzijo iz linka, katerega mi je poslal hojnikb. Popolnoma nobene razlike ni občutiti - wireless v sobi 10m stran ima povezavo nekje 7 Mbit/s...
Kje bi spremenil državo, pa nisem našel... Ko sem prvič nastavljal router z original fw, me je vprašal, v kateri državi sem. Tukaj na DD-WRTju pa ne najdem, da bi poskusil spremenit. Isto sem TX Power nastavil na 40, pa kar ostane na 18 ali 19...
Kje bi spremenil državo, pa nisem našel... Ko sem prvič nastavljal router z original fw, me je vprašal, v kateri državi sem. Tukaj na DD-WRTju pa ne najdem, da bi poskusil spremenit. Isto sem TX Power nastavil na 40, pa kar ostane na 18 ali 19...
Odločil sem se, da router vrnem v garancijo, ker je pomoje kak hw problem s tem wirelessom - tako slabo ne more lovit.
Želel sem nazaj namestit TP-Linkow firmware, katerega sem potegnil s te strani: Klik
Upgrade gre brez problema skozi, vendar pa mi po upgradu zopet odpre DD-WRT vmesnik. Sem router še resetiral, pa ista zgodba. Kar ne dobim TP-Linkovega uporabniškega vmesnika... Morda kdo ve, kje je težava? Rad bi tole poštimal, da router jutri vrnem v garancijo. Hvala!
Želel sem nazaj namestit TP-Linkow firmware, katerega sem potegnil s te strani: Klik
Upgrade gre brez problema skozi, vendar pa mi po upgradu zopet odpre DD-WRT vmesnik. Sem router še resetiral, pa ista zgodba. Kar ne dobim TP-Linkovega uporabniškega vmesnika... Morda kdo ve, kje je težava? Rad bi tole poštimal, da router jutri vrnem v garancijo. Hvala!
racunalnicar je izjavil:
Hm, kako pa bi lahko to ugotovil...?
Kot rečeno, antene na tem ruterju so hibridne. Izklopi 5GHz band in zamenjaj antene z običajnimi 2,4GHz dipoli (če se ti slučajno kje valjajo).
racunalnicar je izjavil:
Odločil sem se, da router vrnem v garancijo, ker je pomoje kak hw problem s tem wirelessom - tako slabo ne more lovit.
Mah to je zato, ker kar nekaj flešate in sploh ne veste kaj počnete. Na DD-WRT download strani imaš na linku, ki ti ga je šenkal hojnikb, tudi dd-wrt-to-stock firmware. Fora je, da iz dd-wrt GUI-a lahko flešaš samo fw-je z dd-wrt headerjem! Ko namestiš tega naredi tisti veleumni 30/30/30 reset, prižgi in boš imel na ruterju nek star TP-LINK-ov fw. Tega potem nadgradi z novim fw-jem, ki si ga pobral z njihovih strani.
Poleg tega pazi pri fw-jih od TP-LINK-a! Ti imajo lahko zraven tudi bootloader (nekateri)! Bootloader je vedno rizično nadgrajevati. Ponavadi vendorji naredijo upgrade bootloaderja samo zato, da "zakrpajo" kakšne luknje, ki so jih znalci odkrili in prek katerih je možno določene reči početi na low levelu.
racunalnicar je izjavil:
Mah to je zato, ker kar nekaj flešate in sploh ne veste kaj počnete. Na DD-WRT download strani imaš na linku, ki ti ga je šenkal hojnikb, tudi dd-wrt-to-stock firmware. Fora je, da iz dd-wrt GUI-a lahko flešaš samo fw-je z dd-wrt headerjem! Ko namestiš tega naredi tisti veleumni 30/30/30 reset, prižgi in boš imel na ruterju nek star TP-LINK-ov fw. Tega potem nadgradi z novim fw-jem, ki si ga pobral z njihovih strani.
Poleg tega pazi pri fw-jih od TP-LINK-a! Ti imajo lahko zraven tudi bootloader (nekateri)! Bootloader je vedno rizično nadgrajevati. Ponavadi vendorji naredijo upgrade bootloaderja samo zato, da "zakrpajo" kakšne luknje, ki so jih znalci odkrili in prek katerih je možno določene reči početi na low levelu.
Živjo,
na linku ne najdem dd-wrt-to-stock firmware datoteke. Tam je le nek fajl, katerega sem namestil pred naložitvijo dd-wrtja - verjetno za ponastavitev vrednosti na default... Mi lahko prosim pomagaš prit do datoteke, ker je tudi na googlu nisem našel. Hvala.
Najlepša hvala, router mi je uspelo povrnit na original fw, jutri pa ga vrnem v centralno skladišče. Močno si želim, da bo ta težava odpravljena, ker je v ostalih pogledih router top: preko kabla oddaja skoraj isto hitrost kot modem, print server mi deluje...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nov router (optika 20/20) - že spetOddelek: Pomoč in nasveti | 9095 (2519) | Han |
» | TP-Link TL-WR1043ND (strani: 1 2 3 4 … 14 15 16 17 )Oddelek: Omrežja in internet | 171239 (36132) | hojnikb |
» | wrt3600 - brikan, kaj narediti?Oddelek: Pomoč in nasveti | 2001 (1256) | Majkl |
» | težava z routerjem (TP-LINK tl-wr741nd) (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 13517 (6256) | AC_DC |
» | Linksys WRT54GL in e-točka (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 6858 (5837) | ...:TOMI:... |