» »

D-SLR pomoč pri nakupu

D-SLR pomoč pri nakupu

georgeus ::

Pozdravljeni vsi skupaj, vem da odpiram že tisoč-krat predebatirano temo pa vendar mogoče bo malo drugačna.
Obožujem svet fotografije, rad ga kombiniram z arhitekturo in sprehodi v naravo in sem pred dejstvom, da si nabavim novo mašinco, nekaj boljšega, kvalitetnega. Veliko stvari sem že prebral a se zaradi veliko možnosti nemorem odločiti, zato vas prosim za pomoč in izkušnje.

Nikon ali Canon (+2 objektiva) za 1200€?
Rad bi nekaj kar bi se mi tudi dolgoročno izplačalo saj se zavedam, da kupujem sistem. Nikon mi je bolj pri srcu glede body-ja ampak, vstopni modeli (D3200 in D5200) mislim da niso preveč pametna izbira, ker nimajo motorčka, torej so objektivi zanje dražji in se mi bolj splača recimo D7000 in objektivi brez motorčka. Dilema: Ali bodo Nikonovi objektivi brez motorčka živeli v prihodnosti?

Ko pogledam iz druge strani, ima Canon za moje pojme nekoliko slabše body-je kar se tiče občutka v roki, oprijema, tipk pa vendar nima tako zakompliciranega sistema objektivov in bi recimo lažje prestopil iz vstopnega na 70D v prihodnosti. Skratka, Canonov sistem objektivov mi je bližje in mislim da je tudi cenejši.

Če skočim še korak dlje, bi mi seveda kasnejši prestop iz Crop-a na FF tako ali tako onemogočil uporabo starih objektivov, zato sem spet na začetku mojega začaranega kroga. Trenutno mi je najbolj pri srcu varjanta z D7000, a nisem prepričan če je najboljša. Kaj menite vi?

Prosim za vaše dragoceno mnenje, hvala v naprej!

Griffith ::

Ja pa si res mal zakompliciral sistem :D ;)
Kar se tiče Canon/Nikon je popolnoma vseeno katerega kupiš. Verjemi da sta oba dobra. Mogoče ti pomaga odločitev če ima neko znamko že tvoj prijatelj in bi si z njim izmenjeval objektive. Kar se tiče komand je meni Canon ali Nikon vse isto pa sem imel oba. Logika je večinoma ista. Kako je pa z objektivi brez motorčka pa ne vem. Kolikor je meni znano so brez motorčka samo starejši objektivi. To mi res ni znano. Drugače obstajata še dva popularna in kvalitetna proizvajalca objektivov. Tamron in Sigma. Oba proizvajalca delata objektive tako za Canon kot Nikon. Kar se tiče cen Canon/Nikon objektivov so vsi razen hobby objektivov dragi kot žafran. Tudi tu ni nobene razlike. Kar pa se tiče prehoda iz DX na FX boš pa tako ali pa tako moral kupiti nove objektive in je čisto vseeno če kupiš D7000 in potem D70.
Prav veliko pomagal ti nisem. Priznam. Je pa D7000 hud stroj. Če si ga lahko privoščiš je veliko boljši od serije D3000 in D5000.
Mogoče si lahko pomagaš tudi s tem -> http://www.dpreview.com/

DonPierre ::

Kolikor je meni znano proizvaja Nikon nove modele objektivov samo še z motorčkom, motorček v bodyu je pa mišljen kot kompatibilnost za nazaj, torej objektive, ki so bili izdelani tam okrog 1986 leta (ne me tu držat točno za letnico). Je pa res, da so ti objektivi nekoliko cenejši, optično pa baje zelo konkurenčni. Kako je pa z hitrostjo AF v tem primeru pa ne vem. Sicer pa poglej si še tole, kar je o Nikkorjih napisov Ken http://www.kenrockwell.com/nikon/compat...

Lp

georgeus ::

Hvala obema!

Sem si veliko pogledal v tem času, veliko so mi razložili na SloFoto, tako da sem nekako obrnil politiko, torej raje cenejši body pa dražji objektiv.
Na izbiro mam Nikon D5100 in Canon 600D, verjetno se bom odločil za slednjega, ker so objektivi od Canona v povprečju nekoliko cenejši.
Obstaja tudi varjanta da bom vzel Fujifilm X-E1, ker je manjši in bolši od vstopnih DSLR...ampak moram še sprobat, preden vzamem. Veliko mi pomeni majhnost, ker rad potujem.
Lep pozdrav!

Janac ::

Si pogledal kej na rabljene?

Lonsarg ::

Če ti veliko pomeni majhnost se načeloma res kupi mirrorless kot je Fujifilm X-E1 in ne DSLR...

Načeloma ista zadeva/kvaliteta/senzor(če seveda kupiš enako velik in dober senzor, kot si imel namen pri DSLRju) brez ogladala(in zato počasnejši fokus, dokler ne bo tehnologija fokusa brez ogledala napredovala), je pa pol lažji in manjši... Je pa malce težko dobiti kak poceni mirorless z vsemi pro bližnicami preko gumbov, tak da če nočeš preko menija dostop do določenih naprednejših funkcij potem te mirrorless pride dražje kot kak entry DSLR, to delajo proizvajalci nalašč, ker je pač mirorless trg še mlad.

Vglavnem 2 dni nazaj sva dobila Nex 6 z 16-50kit lečo(direktni kompetitor za Fuji X-E1, isti rang) z punco in je top, zoom leča še prihaja:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

georgeus ::

@Janac
Rabljeno me ni prepričalo, predvsem zaradi previsokih cen, saj dobiš v tujini nove stvari za malenkost večjo ceno, imaš pa garancijo. Mogoče, bi se odločil za rabljene objektive, ko bi imel malo več izkušenj z delovanjem.

@Azgard
Cool! Si izbiral med NEXom in X-E1 ali si takoj vedel, da boš vzel Sony? Imaš tudi DSLR? Jaz sem res na tehtnici in nevem kaj se mi najbolj splača. X-E1 mi je fenomenalen, DSLR je pa neka garancija da bo OK, ampak moraš met celo potovalko potem za objektive.
Cena pa 1200€ tako za X-E1+ 18-55 kot za 600D+ 17-55 s podobnimi f. Mogoče je to preveč draga mašinerija za amaterja...

Lonsarg ::

Pri meni DSLRji sploh niso bili na tehtnici, greva na Tajsko in ne bova takih stvari okoli nosila:) Torej fotič je morel biti hkrati za foto amaterja in za turista. Po pravici povedano X-E1 niti nisem imel v ožjem izboru, predvsem zaradi tega, ker še nima tako veliko leč na voljo, ni tako globok ekosistem še kot so m4/3, Sony nex ter Samsung NX, pa tudi vidim da je X-E1 nekaj dražji. Drgač pa ne bi izbral X-E1 tudi zato ker je kar precej počasnejši, ne samo v shuter/startup lagu, tudi autofokus ima precej počasnejši, pa že tako so od DSLRjev počasnejši vsi mirorless. Čeprav jaz nisem razen par slikc nikoli uporabljal DSLRja in se mi že NEX6 zdi noro hiter.

V bistvu so pri meni na začetku bili na tehtnici bolj cenejši 400EUR brezzrcalci, sam nekak sva ugotovila da res hočeva PASM dial, vgrajeni flash, zadosti gumbov, ter dober senzor(tak ki lahko precej dvigneš ISO preden pride do šuma, DXO low ISO score blizu 1000 je bil kriterij). In je morala cena zrasti:)

Recimo takale 3200ISO fotka(če ni hitre leče pač kompenziraš z dobrim senzorjem:) )

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

georgeus ::

Odlične fotke dela! Jah, kot kaže bo treba se kmalu odločit, danes me ni prepričal canon 600D!

Okapi ::

Pri nakupu fotoaparata se moraš predvsem vprašati, kaj boš s fotkami počel? Bi jih rad prodajal revijam, delal koledarje, tiskal 30x40 cm velike slike za razstave, ali jih boš samo na zaslonu računalnika (ali na tv ali s projektorjem) gledal, v krogu družine/znancev/prijateljev na FB.

O.

georgeus ::

Sigurno je o tem vredno razmisliti je pa odvisno do kakšnega nivoja se lahko razvijem. Fajn bi bilo imet fotografske razstave vsaj na občinski ravni, dvomim pa da bom lahko skočil v profesionalne vode. Vsekakor bi rad imel fotoaparat, ki mi omogoča hude fotke na potovanjih. Minimalno bi rad objavljal na spletu (500px, tumblr), tiskal albume zase, velike tiske pa za v sobo ali prijatelje. Vem, da bi bil marsikateri fotoaparat dober, vendar sem trenutno mahnjen na Fuji :)

Lonsarg ::

Jah, če ti je Fuji všeč zaradi menijev/funkcij/prijema,.. potem kar, to je včasih pomembnejše od raw performans, ki se itak ne razlikujejo tako med primerljivimi fotiči. NEX ima recimo čisto konfuzne menije(nevidne podkategorije, ter dolge skrol liste), še sreča, da ko enkrat vse naštelaš po svojih željah lahko skoraj nikoli več ne greš v meni, ker imaš Fn in kompanijo za dostop do custom zadev, ki jih želiš imeti dva klika stran). Ne pa zdaj kupit Fuji sam zarad znamke:)

Za kar si povedal tistega hitrega autofokusa od DSLRjev ne rabiš. Tudi malo bolj resni fotografi, ki ne slikajo ravno športnih zadev so že nekateri pustili DSLR doma, ker teža je le, teža..

Jah nič, gore reviewow po internetu, oziroma še najbolje če ti rata sprobat v živo Nex 6, Fuji X-E1, Somsung NX200/NX300/NX210, pa še recimo kak Olympus PL5/P5(te so sicer redki v sloveniji). Oziroma par youtubov pogledat:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

georgeus ::

Kar mi je pr Fuji-ju všeč je ravno preprost meni z Q-gumbom, ki omogoča hiter dostop do pomembnih nastavitev, res visoka kvaliteta fotk v slabi svetlobi (rad bi slikal tudi strele in nevihte), premamil me je tudi hud dizajn (retro)!!
Prebral sem že veliko review-jev npr:
http://www.michaelcaliblog.com/my-first...
ali
http://aboutphotography-tomgrill.blogsp...

Oba imata prednosti in slabosti, vendar me nekako Fuji bolj vleče, glede na to da se tudi autofocus izboljšuje z novimi firmware update-i (upam da je to res)!
Težka odločitev, vendar upam da bo kmalu padla!

georgeus ::

Sem pa prepričan, da bi mi bila tudi Sony NEX6 ali Olimpus PL5 več kot dobra zame, vendar me je nekako Fuji-jev sistem in dizajn najbolj prepričal. Moram še enkrat prespat vse skupaj, potem pa kupit do konca meseca :)

Griffith ::

http://www.cameranu.nl/
http://www.foka.nl/
za cene lahko pogledate tudi tukaj

georgeus ::

Hvala, js gledam tudi na:
http://www.fotokoch.de/

Me še zanima, če kdo ve, kdaj ponavadi padejo cene fotoaparatov? Ali je pričakovati znižanje cen okoli novega leta ali ne?

Lonsarg ::

Fotoaparati niso mobiteli in cene tudi po enem letu razen kakih izjem ne padejo za več kot 10%, mogoče maks 20%. V par mescih skoraj ni šans da bi kaj opazno padlo.

georgeus ::

Ok tnx. Pravkar je prišel vn X-E2. A nebi bilo možno, da bi zaradi tega v kratkem padla cena za X-E1? Sicer zaenkrat ostaja ista...nebi rad kupil 1 teden preden pade cena, zato sprašujem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: georgeus ()

Griffith ::

Če je prišel ven model 2 bo 1ki zagotovo cena padla.

schurda ::

Če se misliš spravit na arhitekturo, potem razmišljaj o čim večjem formatu senzorja. Pozabi na AF, pomisli raje na objektive kot so Nikkor PC.
http://www.kenrockwell.com/nikon/28mm-p...

Stojalo obvezno!
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup fotoaparata za očeta

Oddelek: Zvok in slika
162054 (1739) Okapi
»

Fotoaparat vs. kamera?

Oddelek: Zvok in slika
276371 (5754) schurda
»

zrcalno-refleksni fotoaparat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14025161 (20012) schurda

kateri 4\3 fotaparat do 500evrov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Zvok in slika
20427982 (24824) bluefish
»

Novosti v svetu filmskih kamer

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
366707 (4267) kuglvinkl

Več podobnih tem