Forum » Elektrotehnika in elektronika » Napajanje na baterije in poraba
Napajanje na baterije in poraba
boogie_xlr ::
Izdelujem si preprost timelapser za fotoaparat, ki bo prožil fotoaparat na X časa. Želel bi, da je naprava samostojna, da lahko slika v naravi, kjer v bližini ni vtičnice za elektriko. µC je ATmega8-16PU, ki deluje pri napetosti od 4,5V do 5,5V. Trenutno je povprečni napajalni tok okrog 8mA. Med čakanjem je µC v IDLE mode(da še delujejo timerji in interrupti). Med programiranjem sem se držal napotkov iz datasheeta za nižjo porabo.
Torej zanima me, kakšne baterije naj uporabim, da bo zadeva zdržala vsaj kakšen dan in da bo cenovno ugodna? Sprejmem tudi nasvete in trike za nižjo porabo.
Torej zanima me, kakšne baterije naj uporabim, da bo zadeva zdržala vsaj kakšen dan in da bo cenovno ugodna? Sprejmem tudi nasvete in trike za nižjo porabo.
int47 ::
8mA*24h = 192mAh
Ker so kapacitete baterij ponavadi nekoliko napihnjene, uporabi vsaj 400mAh.
AVR lahko deluje od 2,7V naprej (odvisno od verzije in hitrosti oscilatorja), zato bo verjetno najceneje uporaba 3x AAA, ali 3x AA baterije.
Porabo lahko znižaš z:
-Nižjo napajalno napetostjo
-Počasnejšim oscilatorjem
-Nesprogramiran CKOPT fuse bit
-Z ustrezno izbiro pull-UP, ali pull-DOWN uporov.
-Če je uporabljen napetostni stabilizator, naj bo takšen z majhno porabo.
Zelo nizko porabo lahko dosežeš, če z RTC čipom z alarmom, ali programabilnim izhodom v intervalih vklapljaš napajanje, ali zbujaš uC iz režima izklopa.
Npr DS1307 je večinoma na zalogi v domačih trgovinah, vendar je precej drag.
Kakšen ISL1220 zna biti precej bolj cenovno ugoden.
Če je frekvenca izhodnega signala previsoka, jo lahko znižaš npr. z binarnim CMOS števcem (recimo 4040, ali 4060). Če točnost intervalov in odvisnost od temperature in napetosti ni preveč pomembna, lahko uporabiš 4060 namesto RTC. Za oscilator uporabi upora čim višjih vrednosti.
Ker so kapacitete baterij ponavadi nekoliko napihnjene, uporabi vsaj 400mAh.
AVR lahko deluje od 2,7V naprej (odvisno od verzije in hitrosti oscilatorja), zato bo verjetno najceneje uporaba 3x AAA, ali 3x AA baterije.
Porabo lahko znižaš z:
-Nižjo napajalno napetostjo
-Počasnejšim oscilatorjem
-Nesprogramiran CKOPT fuse bit
-Z ustrezno izbiro pull-UP, ali pull-DOWN uporov.
-Če je uporabljen napetostni stabilizator, naj bo takšen z majhno porabo.
Zelo nizko porabo lahko dosežeš, če z RTC čipom z alarmom, ali programabilnim izhodom v intervalih vklapljaš napajanje, ali zbujaš uC iz režima izklopa.
Npr DS1307 je večinoma na zalogi v domačih trgovinah, vendar je precej drag.
Kakšen ISL1220 zna biti precej bolj cenovno ugoden.
Če je frekvenca izhodnega signala previsoka, jo lahko znižaš npr. z binarnim CMOS števcem (recimo 4040, ali 4060). Če točnost intervalov in odvisnost od temperature in napetosti ni preveč pomembna, lahko uporabiš 4060 namesto RTC. Za oscilator uporabi upora čim višjih vrednosti.
Hvala za nasvet, sem znižal frekvenco z 8MHz na 1MHz in je razlika ogromna. Dodal sem še pull-up na reset pin, neuporabljene pine sem sprogramiral kot input in omogočil interne pull-up upore. CKOPT fuse bit je na 0. Rezultati: Z RTC bi si odprl še ogromno možnosti, vendar ga nimam doma, kupiti mi pa ni, ker so dragi. 4060 tudi nimam doma, imam pa NE555N, ki bi ga lahko nastavil, da bi zbujal µC na 1ms.
Od kolega sem dobil še idejo, da bi med posameznimi slikami fotoaparat še premaknil/rotiral za kak mm/stopinjo, tako bi dobil panning efekt. Najbrž bom opcijsko dodal še logiko za krmiljenje koračnega motorja, neporabljenih pinov mi je še ostalo dosti.
Od kolega sem dobil še idejo, da bi med posameznimi slikami fotoaparat še premaknil/rotiral za kak mm/stopinjo, tako bi dobil panning efekt. Najbrž bom opcijsko dodal še logiko za krmiljenje koračnega motorja, neporabljenih pinov mi je še ostalo dosti.
Dejansko ne potrebujem RTCja, ker ima uC vgrajen timer, ki lahko deluje asinhrono preko zunanjega resonatorja tudi, ko je uC v Power-save načinu. 32,768 kHz in /128 prescaler, pa dobim en interrupt na sekundo (ko 8-bitni timer overflowa).
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Excel pomočOddelek: Programska oprema | 1014 (810) | prtenjam |
» | spreminjanje vrtljajev enosmernega motorjaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6829 (6232) | pr2501 |
» | DS18B20, meritve v mraziščih (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 8744 (7259) | TESKAn |
» | programiranje procesorja (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 36656 (26057) | icek |
» | LCD display - USBOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1292 (1106) | settler |