» »

na kaj se splača čakati (novi/stari internet ponudniki - nove ponudbe- cene ?)

na kaj se splača čakati (novi/stari internet ponudniki - nove ponudbe- cene ?)

mrTwelveTrees ::

To temo sem odpru zato, da napišete kaj bo v prihodnosti...

zanima me predusem:
- konkurenca ADSL
- ali bo Volja razširila svoj kabelski internet po Sloveniji
- ali bo Amis razširil svoj kabelski internet po Sloveniji
Amis obljublja ADSL tudi drugod v Slo kjer danes to ni mogoče - kdaj bo to - ali sploh bo to ?

- ali bo cena ADSLja (siola) ostala enaka ali bo padla - mislim na priključnino... ki je za nekatere še zmeraj velika cca. 50k sit

na kaj se splača čakati, v bljižni prihodnosti,...

SasoS ::

čaki da vprašam svojo kofetarico...

Soprano ::

=)

Glede na to, da so že sedaj cene za širokopasovni dostop v Sloveniji med najnižjimi v Evropi, s čakanjem ne boš več kaj dosti pridobil.

Soprano

BaRtMaN ::

Tako je. Cene so res zelo ugodne pri SiOLu, še posebej, če si dijak/študent. Amis ADSL trenutno ponuja le pravnim osebam in še to za višjo ceno kot SiOL. Priključnina pa ni 50k, temveč 30k za ADSL in 20k za ISDN, če ga še nimaš.

undefined ::

> pa ni 50k, temveč 30k za ADSL in 20k za ISDN, če ga še nimaš

Baje le 10k za ISDN, če vzameš skupaj v paketu z ADSL prikljulčnino. :)

Tr0n ::

AMIS ne more nikjer drugje ponujat ADSLja, ker so Telekomove centrale :).

BaRtMaN ::

No, pol pa 40k za folk brez digitalne linije. :)

SLOWWWeb.net ::

Amis lahko tudi drugje ponuja ADSL, vendar zaradi visokih cen "najema" central, to dela izredno in zelo počasi. V tem mesecu naj bi priključili Črnuče. (od kar ponujajo ADSL, so še vedno samo v LJ in MB-kot na začetku :\ ) . Pa še toliko, "AMIS ADSLja ne bo ponujal fizičnim strankam, ker nam to preveč zasede povezave. Za fizične osebe smo omogočili dostop preko kabelskih omrežij " so izjavili na Amisu.
__________________________________________________
WEBhosting / WEBdesign / WEBdomain / Security solutions
BREZPLAČNI marketinški nasveti za podjetja in www strani

bodom ::

emm...folk...a se ze kej suslja okol, da bi mogoce SIOL se mal odpru pipce ADSL-ja na vsaj 8Mbit tudi za 'navadne' userje?

thanks, LP

TheBeeZee ::

bodom, ne, ker ADSL hitrosti 8 mega sploh ne omogoca. SIOL nateguje firme s tem 8 mega paketom. Namrec teoreticni maksimum ADSL-a je res 8 mega, ampak na razdalji par metrov od centrale. Ampak cez sam ADSL tece ATM, ki ima okoli 10 do 15 procentov overheada. Torej tudi teoreticno lahko najvecja hitrost na ADSL-u najvec 7 mega, pa se to, kot receno, na razdalji nekaj metrov od centrale (dobesedno nekaj metrov). Telekom ima se s 4 mega paketi velikanske probleme.

roCkY ::

bodom:emm...folk...a se ze kej suslja okol, da bi mogoce SIOL se mal odpru pipce ADSL-ja na vsaj 8Mbit tudi za 'navadne' userje?

Odgovora ne vem.

Kaj pa ti trenutno bo 8mbit. A boš pol bloka ali četrt vasi pripel gor? Če je na ADSL en ali dva računalnika je trenutno 1Mbit (trnutno mam tega) ali 2Mbit čist uporabno in dost. Tudi nekaj GB podatkov prispe v nekaj urah. Ko pa bo prišla multimedija v večjem obsegu bom pa širl na 2 ali 4Mbit. Par let še zagotovo ne bom rabil 8 mbit oz. ADSL2, ki naj bi delal do 20Mbit in ga bodo zagotovo prej ali slej uvedli.
Trenutno vidim večjo prihodnost v ADSL kot pri kablu, kjer trenutno folku samo razne pogodbe pošiljajo dela pa iz mesca v mesec slabše. Ne kaže pa na kakšne večje spremembe. Na gorenskem koncu mam nekej žlahte in mal poznam kako zgleda na tem območju. Drugod je morda bolje. Ampak tudi znotrej tega foruma se marskej prebere. Res pa so bli prej par let "carji", ko sem jaz (tudi večina populacije v državi) uspel prilezt do vsega 64kbps pred dvema letoma in seveda z plačevanjem urne uporabe in veze...

bodom ::

rocky: hja tocno si ugotovil...s frendi delamo wireless LAN v naselju, pa nas je enih 7...tko da bi recimo malce vec kot 4Mbit (kar obstaja zdej) prislo vec kot prav. ker to pol pride mal vec kot 0,5Mbit na osebo...za silo je...ni pa kot sedaj, ko mam 1Mbit.

pa tud nek sm slisu 1x, da tile modemi ne prenesejo vec kot 6Mbit...

LP

roCkY ::

bodom: odvisno kolk od centrale bo modem, kakšni so vodi... No saj o tem je velik napisanga. Za začetek bo pomoje kar dobro na 4 MB. Kasneje pa boste pač nadgradel kolker se bo dalo, če nimate že zdaj možnosti na kakšno firmo vzet 8 MB. Vprašanje pa je spet cena.

Tudi ne boste vsi istočasno enako aktivni na mreži. Določene stvari lahk mečete na skupen disk, proxy....

Sam tud razmišlam dolgoročno o WLAN, ker mamo par stvari med sabo odaljene par 100 metrov in bi kar prov pršlo, če bo povezano med sabo pa še ADSL zraven.

Zato sem si shranu tvoj mail in bomo mal pokontaktiral kako ste vi to rešili, ko bo pri meni zadeva aktualna.

matej97 ::

A lahko prosim kdo samo okvirno poda cene za Wlan?

PaJo ::

Okvirne cene za Wlan:
- posamezna kartica, odvisno pac katero vzames so nekje od 20k naprej
- access pointi pa so nekje od 40k naprej

Zdaj pa si pac izracunaj kolko jih rabis in tolko te zadeva stane:D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

bodom ::

ja sej mi se zdej na veliko menimo in gledamo, kako bi najceneje prisli skozi...

zgleda najbolj primerna resitev taka, da neredimo dve loceni omrezji, ker imava v vasi 2 ADSL povezavo; 2x po ADSL router z AP-jem, na vsakega pa stirje uporabniki vezani, pri enem bodo zicno, pri drugem pa brezzicno vezani userji.

pol pa mi ni jasno, ce se recimo da ti dve omrezji zdruzit preko AP-jev...a se sploh to da? pa tud razdalja je okol 200m in bo treba zgleda uporabit se bridge vmes..

aja, pa se tole ce mi kdo pove...tisti UTP kabli, ki bi jih imeli za povezavo v enem omrezju...kolk so lahko razdalje da ne pride do velikih izgub? kolk so kej izgube npr. na meter? pa ali lahko mi te UTP kable kr napeljemo ob zici za elektriko? al v svoji cevki?
LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bodom ()

Red_Mamba ::

kaj pa ADSL na analogni liniji. Enkrat sem na Slotech-u zasledil da bi naj to letos bilo in da so to tudi na siolu potrdili. Sedaj pa ne duha ne sluha o tem. In da bi to naj bilo še letos. Ve kdo kej točneje o tem???

PaJo ::

bodom:maximalna dolzina UTP kabla med dvem segmenotma je 100m, ce je daljsa je ze vprasljiva zanesljivost. Kar se tice zdruzitev obeh omrezji, bi naceloma moralo delovat, za razdaljo pa je najboljse probat, da vidis ce deluje.

Red_Mamba:na kaj takega bos po moje se lep cas cakal, na zalost. Ceprav vsi vemo(vedo) da ISDN cisto nic ne pogojuje ADSL-ja, ampak Telekom si na ta nacin zmanjsuje stroske vzdrzevanja central. V glavnem, ce rabis hitro ADSL potem bos moral vzet se ISDN, ce pa si pripravljen cakat, pa bos po moje cakal se vsaj eno leto, ce ne se kaj vec. Nikoli se ne ve;((
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

Tr0n ::

Baje se zdaj dobi ze ISDN za 10k, ce vzames z ADSLjem, tak da sploh ni finte, da ne bi imel se digitalne linije in dve telefonski stevilki zraven :).

bodom ::

Pajo: hvala za odgovor...a potem na 100m skorajda ne bi imeli nic izgube?
za povezavo obeh omrezij pa tko; razdalja je okol 200m, zato se mi zdi, da bi mogli vmes dat se en access point al kako? kaj menis?

thanks, LP

PaJo ::

Hm na 200m mislim da bi mogoce WLAN se celo delal, odvisno pac od oddajne moci mrezne karte. Saj pravim pri WLANu je zmeraj tako da je v praksi potrebno sprobat in to z razlicnimi WLAN karticami, ker ene delajo boljse, druge pa slabse. Probaj se v kaki stacun zmenit za posojo in pac probas in to je to:D
Drugace pa bi vmes res moral biti en AC Point, ce ne b slo drgace, ker 100m na prostem pa mislim da potegne vsaka WLAN karta, upam vsaj tako:D

Kar se pa tice 100m UTP kabla pa, ce standard pravi da stvar dela na 100m zanesljivo, potem ne bi smelo biti izgub, sploh pa po moje se ne bos sekiral ce ti bo transfer sel samo 7,5MB/s namesto 8,5MB/s :p
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

bodom ::

ja sej za kartico pise da ma nekje 150m tisto mejo, do koder dela BP z max hitrostjo. upam, da bo zdrzala tud 200m>:D. sej drgac dobim iz trgovine na test en AP ter eno kartico, pa bomo sprobali vse skup stestirat, pa da vidmo ce lovi.

hmm...no sej zracne razdalje so okol 30m med tistimi, ki bodo povezani z UTP kablom...sam pravis da 7.5 MBit/s oz. 8.5 MBit/s se ne bom sekiral...to ne, sam kaj ni prenos narejen za 11 Mbit? A sam da kupm je ze 3 Mbit izgube?

thanks, LP

PaJo ::

Teoreticno bi 100Mbit mreza morala leteti okoli 12MB/s ja, ampak tega ne dosezes skoraj nikoli, predvsem zaradi mreznih kartic in mrezne opreme. Tako da ce dobis nekje okoli 8MB/s mas stvar ciso cool narejeno in si lahko srecen, tak pac je v praksi.
Tudi recimo WLAN bi naj bil 11Mbit, v praksi pa je max 6Mbit mozno dobit ven, zal:\
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

bodom ::

hmm...to mi je pa zravnalo namesek na obrazu;((

sam cak, a pol tud ADSL ne bomo nikol izkoristli vseh 4 Mbit-ov? da bo slo skor 2MBit v nic?

LP

PaJo ::

Hm..
Ce mislis ti siolov ADSL paket 4MBit, potem ta dela nekje okoli 480KB/s, tako da ne gre tolko v nic, ampak ne dela pa puno kolko je napisano, to je pac zaradi raznoraznih overheadov od mreznih protokolov;(
Upam, da se ti je nasmesek vsaj deloma povrnil:D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

bodom ::

ja, mislu sm ADSL od siola...no sej za tistih 30Kb/s pa se ja ne bomo sekirali...
si mi pa povrnu nasmesek ze s tem k si zadnji stavek napisu, hehe:D
ej hvala za pomoc res!
se javim se kej, ko bo zadeva laufala.

LP

bodom ::

Pajo: ej sam se neki...

ko sm reku, da bomo dali eno omrezje kar prek UTP kablov...napeljali bi uno trdo varjanto kabla, samo bi dali to zraven zic za telefon ali elektriko preko stebrov za te napeljave. a lahko pride do kakih motenj...magnetnega polja mogoce?

hvala, LP

PaJo ::

Hm, dobro da sem ti vrnil nasmesek.
Ce bos stvar pelav polek telefonskega kabla, potem ne bi smelo biti blemov, ce bos pa stvar vlekel zraven strom kabla pa se, po mojem, lahko pojavijo motnje. Mogoce jih bos lahko omiliv, ce bos vzel on bolj okloplen kabel, recimo FTP, ampak vprasanje kak se bo to kaj odneslo. Jaz bi zadevo poiskusal napelat cim dlje vstran od elektricnega omrezja:D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

bodom ::

hmm...cimdlje...koliko je po tvoje cimdlje?
ker tule ni kakih el. kablov z visoko napetostjo, so sami taki kabli med hisami...vsi so debeli vsaj 1cm, se pravi dobro izolirani...
pa tud nekje sm slisal, da ce recimo napeljes dva kabla skupaj, da jih prepletes med seboj, da se motnje unicijo...koliko je resnice v tem?

upam, da dobim tole vse skup na test ze v roku dveh tednov...pa bom lohk kej porocal kako se odziva vse skup.

thanks, LP

matej97 ::

bodom: s sosedom sva povezana z lan kablom ravno okoli tega črnega debelega kabla.

To imava potegnjeno že od poletja in ni problema, razdalja pa je točno 100m.

Še napotek kako sva naredila to (glede da ja kar visoko):

En konec kabla sva seveda priklopila pri meni, drugi konec pa sem zvezal za copato in jo približno vrgel 15 krat okoli črnega kabla (to sem storil na vsakiva 2m). Tako da je bil lan kabel dobro prepleten okoli črnega. Potem sva vzela lestvico in z izolir trakom oblepila na vsakih 2m, tako da se zdaj v bistvu sploh ne vidi, da bi bila dva kabla. :)

Zima je že mimo nama pa še zmeraj vse štima!

:D



Zgodovina sprememb…

  • spremenil: matej97 ()

bodom ::

aha, super pol ne bo problemov...

sm se pa dodobra nasmejal ob tvojem napotku s copato, hehe:D :D

sej pr nas mislm, da ne bo takega problema, ker so zice ravno blizu streh tko, da bomo bolj enostavno to izvedli.

hvala za napotke:D

LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ADSL TV @ SiOL (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Omrežja in internet
65956213 (16537) dinozaver7
»

ADSL brez ISDN (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
567842 (7842) Blue22
»

IP-televizija na Slovenskem

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
484625 (4625) boom-bar
»

ADSL omrezje na vasi

Oddelek: Omrežja in internet
121120 (898) bodom
»

Nov SiOL ADSL paket

Oddelek: Novice / Ostale najave
333774 (3774) sharp

Več podobnih tem