» »

Izvajanje php v .html

Izvajanje php v .html

alenkah ::

Pozdravljeni.

Potrebujem omogočeno izvajanje php v .html datotekah, ne samo v .php.
Kolikor vem, bi morala v .htaccess dodati vrstico

AddType application/x-httpd-php .html .htm


Če dodam to, mi že ob vstopu na stran, ki sploh nima php-ja, vrže sporočilo, ali želim shraniti ali odpreti datoteko .php...

Na spletu sem našla par navodil, da naj poskusim s temi vrsticami:
AddHandler php-script .php .html .htm
AddHandler php5-script .php .html .htm
AddType application/x-httpd-php .htm
AddType application/x-httpd-php .html 
, vendar tudi ne deluje.

Ker naj bi bilo tole čisto enostavno, vendar meni očitno ni jasno, prosim za pomoč. Kje je napaka, kako naj dopolnim .htaccess, da bo strežnik izvajal php v html datotekah?

Tody ::

hmm kaj pa če kompliciraš? :)

PHP ti more delat na strežniku, to je 1x1.

Če ga hočeš uporabljat v html dokumentih pa enostavno potem rečeš
<?php > moja koda <?>  

alenkah ::

mora delati
? to je morda eno, kaj zares dela, pa je drugo.

php mi ne dela, če ima datoteka končnico .html, dela le, če ima datoteka končnico .php (sicer pa je vsebina datoteke enaka, na način, kot si ga opisal). in to ni ravno tako neverjetna stvar, pravzaprav nekaj precej običajnega. da se izvaja php v .html datotekah, je to potrebno omogočiti v .htaccess - kar naj bi se naredilo na način, opisan zgoraj. ne gre za kompliciranje.

tody, php znam vključiti v html, težava NI v tem. saj sem opisala, v čem je...

Netrunner ::

hm.. zakaj pa sploh delaš to ? .. če potrebuješ končnico .html lahko tudi z modRewrite določiš da vse zahteve na .html se usmerijo na .php ...pa v browserju je še vedo videti .html
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

alenkah ::

Glede na to, da je celotna stran postavljena, delujoča in aktualna in je potrebno samo eno stran nekaj dodelati, se mi zdi najbolje, najenostavneje, najelegantneje in zame tudi najmanj časovno potratno, da preprosto naredim tisto dodatno stran (ki jo moram tako ali tako) in vpišem eno vrstico v .htaccess.

Po vseh pravilih bi to moralo delovati. Brez česarkoli dodatnega. Ker mi ne dela, sklepam, da sem se nekje v tisti vrstici zmotila, in menda bi bilo najlažlje, da mi nekdo, ki ve več in bolje od mene (kar ni težko, ker sama vem zelo malo), pove, kako je s to vrstico.

Zakaj bi si komplicirala življenje in delala še bogvekaj drugega? Če torej kdo ve, o čem govorim in kaj želim, naj mi prosim pojasni.

Če takega junaka ni, bom vsekakor zmogla brez tega (in brez alternativnih rešitev), ker pa menim, da znanje kljub temu ni nikoli odveč, si želim vedeti. Saj razumete, kajne? Ne zanimajo me druge rešitve, ker jih ne potrebujem.

darkolord ::

Lahko preimenuješ fajl v .php in uporabiš URL rewrite, da bo še vedno dostopen prek .htm(l):

RewriteEngine On    # Turn on the rewriting engine
RewriteRule    ^fajl\.html$    fajl.php    [NC,L]

matonson ::

Meni na WAMPu deluje:

AddType application/x-httpd-php .html .htm


Probaj še(php5):

AddType application/x-httpd-php5 .html .htm

AndrejS ::

Mislim da ti kompliciraš - povej prvo zakaj to sploh potrebuješ. Lahko tudi preusmeriš iz HTML na PHP z vrstico v HTML :
<meta http-equiv="refresh" content="0; url=mojastran.php">

alenkah ::

Jao, fantje, kaj pri "zanima me točno to, kar sem vprašala", je tako težko razumet? ZANIMA ME, KAKO STREŽNIK KONFIGURIRAT, DA SE PHP IZVAJA V HTML DATOTEKAH. A če bi vas nekdo vprašal, kako se po kitajsko naroči fižol, bi mu tudi razlagali, da naj raje po armensko naroči juho? Če ne veste, nič hudega, jaz tudi ne :P Bog no.

matonson, saj vem, da bi moralo delovati. Ampak meni ob dodani tovrstni vrstici (tudi taki, kot si predlagal ti) ob vstopu na spletno stran prikaže sporočilo:
Izbrali ste odpiranje index.html /blablabla/ kaj želite z datoteko storiti? Shrani/Odpri /blablabla/


S tem, da index.html v sebi sploh nima php-ja. To ima ena druga stran.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: alenkah ()

technolog ::

Se strinjam z alenkah, res ste tečni, še posebej andrejS, ki je sploh predlagal kar eno rešitev.

Avtorica, ti pa probaj tole:

http://encodable.com/parse_html_files_a...

Noter imaš 4 različne vrstice, ena bi morala delat.

alenkah ::

Technolog, tudi to stran sem že našla in poskusila s temi vrsticami. Zatipkala se menda nisem (kar je prva reč, ki bi bila recimo smiselna), ker sem jih kopirala in lepila, ampak za vraga da ne dela... A je morda treba še kje kaj omogočit, pa da sem jaz spregledala?

Če dodam katero od vrstic AddType ..., potem dobim to obvestilo, kaj bi sploh rada z datoteko, če dodam AddHandler ..., pa mi izgine vse, kar je includano (in tega je veliko!).

Bom še konkretno zatežila pri ponudniku gostovanja.

alenkah ::

Takole, sedaj vem, kje je (bila) težava, tako da, če bo še kdo kdaj naletel na to, tu je razlaga. Do nje sem prišla s pomočjo tehnikov našega ponudnika gostovanja, neo-serv (pomagali so mi že pri SSI), tako da hvala jim (pa tudi tistem, ki ste se potrudili svetovati mi možne rešitve).

V glavnem...
AddHandler application/x-httpd-php5 .html .htm
je prava rešitev, TODA le, če slučajno prej ne includaš s pomočjo
<!--#include virtual="./nav.html" -->
. Ta stavek je sicer nekaj zelo uporabnega v datotekah .html, v datotekah .php pa je namesto njega potrebno uporabiti
<?php include './nav.html'; ?>
. Kaj se je torej zgodilo? Ob omogočenem php-ju v html datotekah html stavek ni bil več pravilen, saj bi v vseh, tudi tistih, ki sicer nimajo php-ja, moral biti stavek za php.

Osebno sem se v tem primeru odločila, da se raje odpovem temu, da se php izvaja v .html, kot da bi spreminljala vse include stavke. Vendar pa vedeti to ne škodi in morda pride kdaj prav. Torej, če želite, da se bo php izvajal v .html in ne le .php, uporabite
AddHandler application/x-httpd-php5 .html .htm
, vendar v vseh datotekah morebitne include stavke nadomestite s takimi:
<?php include './nav.html'; ?>

[D]emon ::

Tole meni deluje bolj salabajzersko skonfiguriran server kot pa kaj drugega.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

neoserv ::

@alenkah: Hvala za pohvale! :)

@[D]emon: :) Imaš kakšen argument za svojo trditev?
NEOSERV.SI = Prijazno & hitro SSD gostovanje že 15. leto.
900+ domenskih končnic po noro nizkih cenah!
Brezplačna selitev od starega ponudnika.

HardFu ::

Po eni strani razumem avtorko, ko pravi da hoce tocno specificno resitev...

Ampak :)

To je nekako tako, kot bi spraseval, da mi nekdo pokaze, kako se po nasprotnem pasu avtoceste vozi. Tehnicno gledano, ni nobenih ovir, prinese pa cel kup problemov, ki se jim lahko izognem, s tem da ne pocnem tega.
http://codeable.io

neoserv ::

Res je. Zato ponavadi tega ne priporocamo, ker je res malo prednosti v poganjanju PHP v .html datotekah - v 99,99% se lahko preprosto uporabi .php datoteka.

Če bi to vklopili globalno (za cel strežnik), bi se tudi obremenitev dvignila, ker bi se čisto vsaka statična datoteka, ne glede na velikost, pognala še skozi PHP interpreter.

Ampak takole, per-user basis, pa pomagamo in vklopimo.
NEOSERV.SI = Prijazno & hitro SSD gostovanje že 15. leto.
900+ domenskih končnic po noro nizkih cenah!
Brezplačna selitev od starega ponudnika.

alenkah ::

HardPhuck, ker sem želela točno odgovor na svoje vprašanje, sem ga tudi dobila. Jaz v tem ne vidim niti ene slabe lastnosti. Sedaj vem, kako to storiti, vem, kaj to za sabo povleče, in v katerih primerih tega torej ni dobro početi. Naučila sem se tisto, kar sem se želela naučiti, in ne tistega, kar me je hotel naučiti kdo drug, in sedaj znam tisto, kar moram znati pri tem, kar in kakor jaz delam, ne, kar zna nekdo drug, ki dela po svoje.

Eno je, če bi nekdo rad nek efekt, pa mu je vseeno, kako do njega priti. Ok, potem mu pač poveš več možnih poti. Jaz sem točno vedela, kaj me zanima, in sedaj sem s tem zadovoljna. Če ti nisi, hja, potem je to tvoj problem :P Razen, če misliš, da je drugim bolj jasno, kaj potrebujem. Primerjava z avtocesto ni smiselna. Samo poganjanje php v html datotekah samo po sebi menda ni "vožnja v napačno smer". Odvisno od potreb in okoliščin, menda.

34054 ::

Seveda stvar ni smrtonosna, je pa slaba praksa. Zato so ti nekateri člani dovolj prijazno ponudili alternativne rešitve in te pobarali kaj pravzaprav želiš doseči. Saj prav da si trmasta in tako naprej, dokler (in če) delaš sama je vse v redu. Če nekaj sprašuješ in se želiš naučiti kaj novega je prav da prisluhneš kako se nekaj pravilno naredi. Drugače boš obtičala s svojim mnenjem in napačnim pristopom.

Drugače pa za takšna vprašanja lahko dobiš specifičen odgovor na http://stackoverflow.com/ tam načeloma odgovorijo točno to kar vprašuješ (in celo) brez moraliziranja. :)

BigWhale ::

alenkah je izjavil:

Primerjava z avtocesto ni smiselna. Samo poganjanje php v html datotekah samo po sebi menda ni "vožnja v napačno smer". Odvisno od potreb in okoliščin, menda.


V napacno smer morda ne, je pa to nekako tako, kot voznja v sluzbo s cestnim valjarjem. Saj gre, ni pa ravno prijetno in elegantno.

V tvojem primeru, ce je potreba po PHPju samo v eni datoteki, je najbolje datoteko preimenovati v .php in narediti search engine friendly redirect.

Vse ostalo je v bistvu nepotrebno strikanje s katerim potem nepotrebno obremenjujes streznik.

para! ::

Vendar pa vedeti to ne škodi in morda pride kdaj prav.

Ne, ne pride. Prav. Nikoli. Tega se ne dela.

Ko bos prisla do SQL baze in sprasevala kako z 10 queryji narest to kar lahko z enim ti tud noben pr zdravi pameti ne bo dal odgovora, preden ti pove, da se tako ne dela.
Death before dishonor!

Looooooka ::

Ful bi blo fino ce bi prvo napisala, ker streznik mas in ali laufa php kot module ali cgi.
potem bi folk mogoce lazje pomagal.
Pa ok...ce se ti ze zdi lazje vklopit php zaradi ENE strani potem je res bolje, da se samo za tisto eno stran vklopi mod rewrite...ceprav a ne tudi nepotrebno modrewritanje za brezvze "obremenjuje" streznik :)

technolog ::

Ženska že ve, zakaj si želi tako rešitev. Mogoče ima 10.000 takih datotek, pa se ji ne da vsake preimenovat in vnest zanjo vrstico v htaccess. En od vas ji je predlagal META redirekt. Resno?

Ne me narobe razumet, da zagovarjam njene rešitve, bi bilo pa pravilno, da bi jo opozorili na dve pomanjkljivosti (in ne vsiljevali alternativ, ki dejansko to niso):
1) Majhen pribitek k hitrosti (se ne pozna, razen če je ostalih, nedinamičnih .html datotek res ogromno)
2) (tega ni omenil nihče) - Varnostni vidik. V primeru, da kje poganja kak upload, se ji zna zgodit, da bodo prej nenevarne datoteke kar naenkrat postale zelo nevarne. V primeru, da lavfa kodo, ki jo je spisal kdo drug, ki ni računal s tem, da bodo šle .html datoteke čez interpreter, so stvari lahko zelo hude.

Jaz dam veliko na varnost. Ko sem še bil PHP developer, sem bil še bolj strog glede tega, kaj dam čez PHP interpreter. In običajno sem dovolil samo datoteko /index.php. Se pravi za vsak projekt zgolj ena skripta.

Zgodovina sprememb…

alenkah ::

Glejte... Razumem vse vaše argumente, ampak nekako se mi zdi, da spet govorimo v dve različni smeri.

Če NE BI hotela točno tega odgovora, potem tudi sedaj ne bi vedela, kaj in kako je s tem. Sedaj vem. Ne govorim, da REŠITEV nima negativnih vidikov (ki jih sedaj poznam, ne bi pa jih, če bi se preprosto vdala in poskusila neko drugo rešitev, ki morda zame sploh ne bi bila bolj primerna!), govorim, da VEDETI nima negativnih učinkov. Če ne bi vztrajala pri tem, da me zanima to, ne bi vedela ne tega, kako to narediti, ne, kakšne posledice to ima, lahko pa bi znala vnesti vrstico kode copy-paste, kar bi mi koristilo samo malo več kot nič. Če nekaj počnem, želim razumeti, kaj in zakaj počnem, in če srečam nekaj novega, se hočem tisto naučiti, ne prekopirati.

Zelo lepo, da ste pripravljeni svoje znanje deliti s tistimi, ki ga nimamo, ampak za vraga, če to počnete na način "ne briga me, kaj sprašuješ, briga me samo, kaj hočem povedati, in jaz že vem, zakaj!", potem s tem ne delate ravno koristi nekomu, ki noče samo tega, da namesto njega spišete vrstico, ampak hoče glede tega celo razumeti, kaj, kako in kaj potem.

Tale forum cenim, ker na njem dobim odgovore na stvari, ki me zanimajo, žal pa mi je, da vmes dobim odgovore, ki pravzaprav z mojim vprašanjem nimajo veze. Lahko je neka rešitev dobra za nekoga, ampak jaz nimam pojma o tisti rešitvi, on pa ne o moji težavi.

Tudi razumem, da ima vsak svoje preference. Tudi jaz imam raje linux kot windowse, pa vendar, če me bo nekdo vprašal, kako naj v win nekaj naredi, mu ne bom šla nakladat, da je linux veliko boljši in kako to storiti. (Pa čeprav je res :P) Saj se razumemo, kajne? Če bi potrebovala rešitev za to, da php teče, bi vprašala to, in potem bi bila vesela vseh možnih odgovorov, lahko bi predebatirali pozitivne in slabe strani in potem bi izbrala eno, ali pa drugo... Sedaj sem pač želela vedeti, kako se naredi... mah, se že ponavljam. Saj se razumemo, menda. Sem tudi že spraševala stvari, za katere nisem imela pojma. Predlagali ste mi par rešitev in juhej, našla sem pravo zase.

Eh... včasih se mi zdi, da s temi zahtevami "prosim, odgovorite na moje vprašanje, in ne na vprašanje, kakšnega želite slišati", govorim v steno. Ne pravim, da je moj način edini pravi - ampak za boga milega, nikjer ne piše, da je način, ko razlagaš vse ostalo, samo vprašanega ne, boljši :P

Sicer pa je to zdaj postala debata o tem, kako podajati pomoč in odgovarjati na vprašanja, in sploh več ne o tem, o čemer je nastala. Zdaj ni več tehnična, ampak mnenjska debata :D Tu pa enega odgovora ni in ne bo. Hvalabogu, verjetno. Jaz bi si pač želela več dobesednih odgovorov, tudi v stilu "to se naredi tako, opozarjam pa te, da to pomeni to in to in povzroči to in to, zato je bolje, da se temu izogneš, in raje narediš tako in tako, kar pa ima spet te posledice..." Vzame pa več časa, razumem.

Vsekakor hvala vsem, ki mi na moja vprašanja tu odgovarjate, verjetno pa še vedno ne bom poslušala zadev, po katerih ne sprašujem - razen, če bom spraševala po predlogih, ne točnih odgovorih. Očitno imam tudi jaz, ja, zares močno napako, trmo. Vi pa tudi :P

Pa lep dan vsem.

p. s. In ja, znam shranit datoteko kot .php. Morda ne bi bilo odveč predvidevati, da ima človek za vprašanje svoje razloge, četudi jih morda ne napiše.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: alenkah ()

[D]emon ::

alenkah je izjavil:

Morda ne bi bilo odveč predvidevati, da ima človek za vprašanje svoje razloge, četudi jih morda ne napiše.


Sporoci nam, ko bo telepatija preko TCP/IP delovala. Do takrat se pa ne pritozuj. Zmenjeno ? :)
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Tody ::

Alenka, tudi mi smo slišali že mnogo butastih vprašanjh in nekako potem avtomatično poskusiš odgovoriti tako kot je prav in ne tako kot bi rad sogovornik slišal, ker pač nekaterih stvari se ne da popravit tako kot bi oni želel. To v tvojem primeru sicer ni bilo res. Ampak slike pa res ne morejo delat iz C:\ ... :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Postavitev Apache serverja s podporo za PHP in MySQL (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Izdelava spletišč
322246325 (20990) miko22
»

PHP - težava

Oddelek: Programiranje
201312 (784) BK5
»

Apache - localhost JA, IP naslov NE

Oddelek: Omrežja in internet
182627 (2486) ManDriver
»

problem z phpjem

Oddelek: Izdelava spletišč
304062 (3475) snow
»

prikaz index.php

Oddelek: Izdelava spletišč
51188 (1152) nurmaln

Več podobnih tem