» »

Liberty Reserve opral šest milijard dolarjev

Liberty Reserve opral šest milijard dolarjev

The New York Times - Te dni postaja jasno, kako velika je bila pravzaprav operacija, ki jo je vodila nedavno zaprta stran Liberty Reserve. Odpečatena je namreč obtožnica zoper ustanovitelja strani in njegove in šest sodelavcev, v kateri jih tožilstvo bremeni pranja denarja. Oprali naj bi kar šest milijard dolarjev.

Prejšnji teden ni bil aretiran le Arthur Budovsky, ki so mu vzeli prostost v Španiji, ampak so na Kostariki in v New Yorku aretirali še štiri druge predstavnike strani (Vladimir Katz, Azzeddine el Amine, Mark Marmilev in Maxim Chukharev). Na Kostariki so preiskali tri hiše in pet podjetij, ki so bili povezani z Liberty Reserve. Allan Esteban Hidalgo Jimenez in Ahmed Yassine Abdelghani pa ostajata na begu.

Stran Liberty Reserve je imela samo v ZDA 200.000 uporabnikov, po celem svetu dober milijon. Priljubljena je bila zato, ker je za odprtje strani zadostoval le elektronski naslov. Provizija za pošiljanje denarja je znašala en odstotek in dodatnih 75 stotinov, če je uporabnik želel zakriti številko svojega računa. Čeprav je gotovo imela tudi legalne stranke, so jo imeli izredno radi predvsem kriminalci, uporabili naj bi jo tudi za prenos denarja pri zadnjem ameriškem vdoru v bankomate. Budovsky in Katz sta bila že leta 2006 aretirana zaradi Gold Agea, ki je deloval zelo podobno. Leta 2007 so Budovskega v ZDA obsodili na pet let pogojne zaporne kazni, ker je kazniva dejanja priznal, še isto leto pa je na Kostariki ustanovil Liberty Reserve. Ta se je razcvetel leta 2008, ko je FBI ukinil E-Gold; njegov ustanovitelj je prav tako moral priznati pranje denarja.

Leta 2011 bi jo bil moral zapreti zaradi preiskave, a jo je namesto tega začel voditi prek petih posredniških podjetij. Ustvaril je celo portal, prek katerega je oblastem v kontrolo posredoval lažne transakcije, da bi jih zmedel. V zadnjih mesecih je začel dvigovati dolarje z računov na Kostariki in jih prati prek podjetij na Cipru, v Rusiji in Hongkongu.

Preiskava je trajala 18 mesecev, gre pa za največji primer pranja denarja v ZDA doslej. Poleg tega gre tudi za prvo preiskavo, v kateri so preiskovalci dobili sodno odredbo za preiskavo vsebine v oblaku. Zasegli so 25 milijonov dolarjev premoženja na 45 bančnih računih.

7 komentarjev

kitaj ::

Očitno niso bili "too big to fail" Banke so zagotovo oprale več denarja.

BALAST ::

Drobtinice za rajo... >:D
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

PaX_MaN ::

Super, ena pralnica denarja manj!

mtosev ::

čudno, da niso tole prej ustavili. nima veze bo čez en mesec spet nekaj druge podobnega zunaj lol
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

darkotri ::

očitno ga cia ni več rabla
darko

Hayabusa ::

PaX_MaN je izjavil:

Super, ena pralnica denarja manj!

Only 150 to go 8-) !

PaX_MaN ::

Počasi se daleč pride!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Liberty Reserve nedostopna, ustanovitelj aretiran

Oddelek: Novice / Varnost
54579 (3029) enadvatri
»

PayPal - Moneybookers

Oddelek: Loža
274456 (3439) alless
»

Liberty reserve (info)

Oddelek: Pomoč in nasveti
81249 (1092) btree
»

FBI zaskrbljen zaradi bitcoina (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
5021217 (17895) MrStein

Več podobnih tem