» »

Microsoft in Foxconn podpisala patentni sporazum

Microsoft in Foxconn podpisala patentni sporazum

OSNews - Microsoft in Foxconn, največji svetovni sestavljalec mobilne in druge tehnološke opreme, sta sklenila licenčni sporazum okoli Microsoftovih patentov, ki naj bi jih tajvanski gigant kršil tekom sestavljanja telefonov, tablic in televizij z Android oz. ChromeOS operacijskim sistemom.

Govora je o patentih, ki se nanašajo na funkcionalnost operacijskega sistema Android (skratka nič strojnega), torej podobne vrste kot je Applov slide-to-unlock patent, ki se že skoraj povsod smatra kot neizviren oziroma neustrezen za patentiranje. Google za tovrstne patente pravi, da so neveljavni, Microsoft pa, da gre za krajo oziroma kopiranje njihove kode.

Zadeva je skrajno zanimiva. Foxconn telefonov (razen za domači trg) ne trži, ampak zgolj proizvaja, kar pomeni, da ni tisti, ki bi bil pravno odgovoren za morebitne kršitve. To priznavajo tudi sami, rekoč, da bo sporazum "pomagal predvsem njihovim naročnikom", in sicer tako, da "ne bodo izpostavljeni tveganju za tožbe s strani Microsofta". Vprašanje je, koga točno imajo v mislih. Skoraj vsi Android partnerji namreč že imajo svoj lastni patentni sporazum z Redmondom, po ocenah analitikov v vrednosti med 5 in 15 dolarjev na proizvedeno mobilno napravo. Tu so denimo Samsung, HTC, LG, Barnes&Noble (vanj so obenem še investirali / ga rešili pred propadom) ter številna manj znana imena. Zakaj bi isti partnerji potrebovali še dodatno patentno zaščito pod Foxconnovim dežnikom, ni povsem jasno. Podobne sporazume sicer imajo tudi nekateri manjši ODM-ji, med njimi Quanta in Pegatron (nekdanji Asus).

Microsoftov IP program zdaj vključuje že več kot 1.100 patentnih sporazumov s firmami v vseh branžah IT-ja, kar jim letno prinese več milijard dolarjev prihodkov. Gre za enega uspešnejših oddelkov v podjetju, saj služi več kot celotna Windows 8 RT / WP8 ponudba. Napori v to smer so zelo načrtni; začeli so se namreč že leta 1991 z znamenitim internim memom takratnega šefa Gatesa o vzpenjajočem se pomenu patentov in intelektualne lastnine nasploh. Microsoft je od takrat eden največjih in najbolj darežljivih lobistov za programske in nasploh vse patentne. Skupaj s farmacevti in pravnimi pisarnami, ki imajo profit od tožarjenja, so lani denimo povsem izničili poskus reforme ameriške patentne zakonodaje. Zadeve, ki se trenutno dogajajo okoli Oken in njihovega padajočega vpliva (Osemka se prodaja še slabše kot Vista, kar je … izberite sami), tega same po sebi ne bodo rešile. Tudi če Microsoft izgubi status giganta, so tu še številne druge firme, ki stavijo na privilegije, ki jih debel patentni portfelj nudi na trgu.

4 komentarji

NubCake ::

Microsoft je od takrat eden največjih in najbolj darežljivih lobistov za programske in nasploh vse patentne. Skupaj s farmacevti in pravnimi pisarnami, ki imajo profit od tožarjenja, so lani denimo povsem izničili poskus reforme ameriške patentne zakonodaje.
---
Kaj to pomeni, da so hoteli naret neke spremembe (na boljše, ker sedaj je katastrofa z temi patenti), ampak je Microsoft podkupoval, da do tega ni prišlo?

...:TOMI:... ::

...svetovni sestavljalec mobilne in druge tehnološke opreme, sta sklenila licenčni sporazum okoli Microsoftovih patentov...

Kaj okoli? Govora je o teh patentih, ne o nečem okoli njih.
Tomi

cekr ::

Pri Foxconnu enostavno vedo, da je ceneje teh par dolarjev dat MS-u, kot pa da jih bodo še precej več pognali za advokate in še za MS zraven. Verjetno bodo pa vse to kompenzacije za Surface ali kakšno drugo igračko.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

antonija ::

Kaj to pomeni, da so hoteli naret neke spremembe (na boljše, ker sedaj je katastrofa z temi patenti), ampak je Microsoft podkupoval, da do tega ni prišlo?
Lobiral, ne podkupoval. Podkupovanje bi bila ilegalna korupcija, lobiranje je pa legalna korupcija.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft naredil svojo lastno YouTube aplikacijo za WP, pa brez oglasov in z downloa

Oddelek: Novice / Windows Mobile
4414665 (10719) w00tnes
»

Microsoft sklenil patentni dogovor z ZTE

Oddelek: Novice / Tožbe
64172 (3571) Key Quest
»

Microsoft podpisal še en patentni sporazum za Android

Oddelek: Novice / Android
84251 (3249) PaX_MaN
»

Microsoft želi 15 dolarjev za vsak Samsungov pametni telefon (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
6118952 (16298) BlueRunner
»

Speči patentni gigant se je zbudil (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
5611836 (9748) 3p

Več podobnih tem