»

Microsoft sklenil patentni dogovor z ZTE

Bloomberg - Ta teden je Microsoftov pravni oddelek nadpovprečno dejaven, saj so sklenili že drugi veliki patentni sporazum. Najprej so ga sklenili s tajvansko-kitajskim proizvajalcem strojne opreme Foxconn, kar je bilo svojevrstno presenečenje, ker Foxconn ne razvija lastne strojne opreme, ampak je pogodbeni proizvajalec po načrtih drugih podjetij in kot tak neodgovoren za kršitve, sedaj pa se je Microsoft usedel za mizo še s ZTE-jem. To je precej razumljivejša poteza, saj ZTE telefone izdeluje.

ZTE je začel svojo pot kitajsko državno podjetje oziroma telekom, danes pa gre za četrtega največjega...

6 komentarjev

Microsoft in Foxconn podpisala patentni sporazum

OSNews - Microsoft in Foxconn, največji svetovni sestavljalec mobilne in druge tehnološke opreme, sta sklenila licenčni sporazum okoli Microsoftovih patentov, ki naj bi jih tajvanski gigant kršil tekom sestavljanja telefonov, tablic in televizij z Android oz. ChromeOS operacijskim sistemom.

Govora je o patentih, ki se nanašajo na funkcionalnost operacijskega sistema Android (skratka nič strojnega), torej podobne vrste kot je Applov slide-to-unlock patent, ki se že skoraj povsod smatra kot neizviren oziroma neustrezen za patentiranje. Google za tovrstne patente pravi, da so neveljavni, Microsoft pa, da gre za krajo oziroma kopiranje njihove kode.

Zadeva je skrajno zanimiva. Foxconn telefonov (razen za domači trg) ne trži, ampak...

4 komentarji

Google ponuja, Microsoft razkriva patente

Slo-Tech - V ZDA je mogoče patentirati precej več kakor v EU in ena izmed bolj žgočih tem so patenti programske opreme, ki predstavljajo neusahljiv vir streliva za tožbe med podjetji. Številni strokovnjaki opozarjajo, da je trenutni sistem neprimeren za moderno tehnologijo, a sprememb še ni (in jih očitno še precej časa ne bo). Zato podjetja, kot sta Google in Microsoft, sama poizkušajo vnesti nekaj reda na to področje.

Google je tako zagnal OPN (Open Patent Non-Assertion Pledge), s katerim želijo zmanjšati število tožb zaradi patentov. OPN vključuje patente, ki jih Google - in v prihodnosti tudi druga podjetja, si želi Google - ponujajo javnosti. Vsi patenti v OPN so brezplačno na voljo vsakomur, da jih uporabi v svojih izdelkih, Google pa se...

11 komentarjev

Microsoft dosegel pomembno zmago proti Googlovi Motoroli

ComputerWorld - Microsoft je dobil pomembno bitko v boju z Googlovo Motorolo, saj je bila slednja že relativno blizu odredbi o prepovedi prodaje Windows in Xboxa. Po odločitvi nemškega sodišča smo čakali še na ameriško razsodbo. Konec tedna smo jo dobili, in sicer je precej bolj po godu Microsoftu. Prepovedi prodaje Microsoftovih izdelkov v ZDA in v Nemčiji (Motorola je kot del Googla zavezana upoštevati ameriško zakonodajo, četudi se ta nanaša na dogajanje v drugih državah) ne bo.

Spomnimo, da Motorola trdi, da Microsoft krši njene patente, ki pokrivajo standard H.264. Ker gre za standardiziran format, sodijo patentni, ki opisujejo v njem uporabljene tehnologije, v tako imenovano skupino FRAND. To pomeni, da jih mora lastnik konkurenci ponuditi po razumni ceni licenčnine (fair, resonable and...

7 komentarjev

Microsoft podpisal še en patentni sporazum za Android

vir: The H
The H - Ameriški industrijski gigant Honeywell je očitno naslednji v seriji zdaj že 15 proizvajalcev strojne opreme, ki so bili pripravljeni skleniti patentni sporazum z Microsoftom zaradi rabe Googlovega operacijskega sistema Android.

Podrobnosti so, kot je zdaj že običajno, skope. Ve se samo, da je Honeywell podpisal zaradi uporabe Androida in Chrome OS-a v svojih industrijskih mobilnih računalnikih (npr. Dolphinu 7800, glej sliko), ne pa tudi, katere Microsoftove patente naj bi kršili, in tudi ne, koliko bodo zdaj plačal Microsoftu za vsako napravo. Tipična cena je sicer med 10 do 15 dolarji.
...

8 komentarjev

Google v EU sprožil postopek proti Nokii in Microsoftu

PC Magazine - Google je pri Evropski komisiji sprožil postopek zoper Nokio in Microsoft, ker naj bi podjetji zlorabljali patentno zakonodajo, so sporočili iz Mountain Viewa. Problem so seveda patenti, ki pokrivajo tehnologije v Androidu, za katere mora Google plačevati licenčnine. Googlov predstavnik za stike z javnostjo je zato dejal, da Microsoft in Nokia sodelujeta in ustanavljate patentne trole (odvisna podjetja), ki višajo ceno izdelkov. Oba trditve zavračata.

Microsoft je Googlovo potezo označil za dejanje iz obupa. Dejali so še, da Google sam predstavlja grožnjo, saj ima obsežno bazo patentov,...

9 komentarjev

Microsoft sklenil patentni dogovor še z LG-jem

The H - Redmondov pravni oddelek počasi, v vztrajno nadaljuje podpisovanje patentnih dogovorov z Android proizvajalci. Danes so najavili podpis licenčne pogodbe z LG Electronics, kar bo naneslo med 10 in 15 dolarji prihodka za vsako prodano Android tablico ali telefon, oz. ChromeOS prenosnik. Natančni znesek, kot tudi opis pantentnega svežnja seveda niso razkrili, a že mora biti precej soliden, da s tako malo težavami pridobivajo partnerje.

Spomnimo: podoben sporazum imajo že s podjetji Samsung, HTC, Acer, Viewsonic in še nekaterimi drugimi. Analitiki zato ocenjujejo, da samo iz tega naslova...

10 komentarjev