» »

DVB-T antena

DVB-T antena

oton ::

Imam anteno P-20 DTT/G (ima vgrajen ojačevalnik), vendar brez napajanja ojačevalca (torej ojačevalec nimam prižgan). Jakost signala je okoli 45%, kvaliteta podobno, slika je kvalitetna. Med sneženjem sem opazil, da se ob zagonu TV-ja za nekaj trenutkov pojavijo kvadratki.

Sprašujem se ali ugasnjen ojačevalec slabi signal. V tem primeru bi zamenjal anteno z P-20 DDT, ki nima vgrajenega ojačevalca. Ne bi rad uporabljal ojačevalca, če je le mogoče.
oton

tabasco ::

Hoj! Ce ojacevalecnik ni napajan, ponavadi ne gre nc cez, ga je bolje odstraniti.
LP

...:TOMI:... ::

Zamenjaj anteno s tako ki nima ojačevalnika ali kupi napajalnik. Obstoječa rešitev je najslabša.
Tomi

oton ::

"Če ojačevalec ni napajan, ponavadi ne gre nič skozi."
Pri meni je ravno tako, pa dobim skozi signal jakosti 42% ?

Ali je ojačevalec antene P-20 DTT/G, ki jo dela Iskra, blef ?
oton

...:TOMI:... ::

Ni blef, napajn mora biti, da dela. Kupi si napajalnik ojačevalnika. Po navadi je 5 V.
Tomi

blue ::

Nekateri TVji imajo vgrajen napajalnik..Poglej v menije na TVju..

oton ::

lg 47lm620s nima možnosti napajanja antene.
oton

oton ::

Sem zamenjal za anteno brez ojačevalca. Jakost 98%, kvaliteta 100%.
oton

...:TOMI:... ::

No evo vidiš :)

To pa na bolho pa prodaj. Seveda dopiši, da rabi napajalnik.
Tomi

JanezH ::

katero si pa kupil?

...:TOMI:... ::

Iskra P2845 je idealna antena.
Tomi

JanezH ::

Kaj pa za notranjo? Imam Iskra G-2235-07 ampak se je vsakič, ko se jo premakne (npr. brisanje prahu), treba zafrkavati, da jo nastimas na vredu pozicijo, drugače se pojavljajo kvadratki na TV. Prav tako, če kdo hodi zunaj, zelo moti signal in se pojavljajo motnje...

...:TOMI:... ::

Če se le da jo vrzi stran in montiraj zunanjo.
Tomi

kondezator ::

...:TOMI:... je izjavil:

No evo vidiš :)

To pa na bolho pa prodaj. Seveda dopiši, da rabi napajalnik.


Spet bučke prve klase, seveda rabi napajalnik, če je pa antena aktivnega tipa. Naj raje napiše če jo bo prodajal, da je antena aktivna. Eni televizorji pa znajo sami napajati anteno. Zato je tvoj odgovor brezpredmeten.

Zgodovina sprememb…

...:TOMI:... ::

Glej, iz prakse lahko povem, da mnogi sodobni TV z vgrajenim tunerjem nimajo možnosti napajanja antenskega ojačevalnika, imajo pa to skoraj vsi zunanji DVB-T sprejemniki.

Če ne bo napisal, se bo spet kdo nategnil, tako kot se je on. Kot da vsi vedo, kakšno anteno kupijo in kakšno sploh rabijo.

Zadeve je treba opisati, mnogi ne potrebujejo ojačevalnika, ker je signal zadosten, mnogi pa ga potrebujejo, vendar jim ne bo nič koristil, če ga ne napajajo.

Potem dobiš nezadovoljno stranko, ki ima anteno z ojačevalnikom in je en ku***. Zato, ker ne napajajo ojačevalnika.

Namesto dveh besed v oglasu, bi potem imel vedno na telefonu jeznega kupca, ker ta antena nič ne lovi.

Me prav zanima s čim se ukvarjaš, ker si vseznalec.
Tomi

JanezH ::

Sem šel zdajle gledat nastavitve na mojem DVB-T sprejemniku digibox hd1000 in je res vseeno ali imam v nastavitvah napajanje antene vklopljeno ali pa izklopljeno. V obeh primerih imam kvaliteto 51%, moč pa 100%.

...:TOMI:... ::

Pri sobni anteni to nima efekta, ker je sobna antena že napajana z zunanjim napajanjem.

To pride v poštev pri zunanji anteni. Če pa vklopiš napajanje pri zunanji anteni brez ojačevalnika, potem je napajalnik v krakem stiku in ga lahko uničiš, če nima varoval.
Tomi

kondezator ::

Sej zato pa "troleki" nimajo kaj kupovati teh zadev, če se ne spoznajo na to, naj si enega dobijo ja. Ker najbol me pa potem razjezi kupec, ki ne ve kaj kopuje, potem ko mu pa ne dela so pa vsi drugi krivi sam on ne. Se mu samo nasmehnem ker kreganje ne pride v upoštev :D.

Z čem se ukvarjam: Sem administrator "pod krinko" hahah:))

Hribar5 ::

Pozdravljeni!

Imam tole sobno anteno (http://www.mimovrste.com/artikel/588000..., med specifikacijami piše, da sprejema DVB-T signal, sedaj pa me zanima, ali moram za gledanje programov na starejšem televizorju (ki nima DVBT vgrajenega) imeti tudi posebej še DVB-T vmesnik ali je dovolj že samo ta antena??

Cervantes ::

Ja seveda.

Hayabusa ::

Potrebuješ dvb-t dekoder.

...:TOMI:... ::

Jaz imam enega viška, če rabiš.
Tomi

makomako ::

Pozdravljeni,

Zanimam se za nakup dvbt antene zaenkrat samo za eno tv. Rad bi pa ze sedaj kupil taksno da bi lahko priklopil se 2 tvja. Torej zaenkrat rabim samo anteno z ojacevalcem ali brez in koaksialni kabel. Idealno bi bilo, da bi jo lahko montiral na podstresju, tako je potrebno najmanj kabla (drugace moram cez celo podstresje 11m plus kake 4m dol do tvja kabel napeljat).
Zdaj me zanima glede sprejema pozimi, imamo bramac cegle in snegobrane in pozimi je na strehi tudi do 1m snega, koliko to oslabi signal.


Sosed ima eno 50cm anteno zunaj ob hisi namontirano, pa mu delajo programi. Lahko bi pri njemu pogledal v nastavitve kako mocan signal ima, da bi lazje svetovali glede antene.

Imam pa panasonic plazmo g30 pa ne najdem na netu nikjer, ce lahlo preko integriranega sprejemnika gledam programe. Za sliko ze pise mpeg4, za zvok pa ni ni omenjen nikjer aac. Preko mediaplayerja ze pise da dekodira aac, samo za dvbt ni napisano (ali je pac to isto in bo delalo).toliko zaenkrat.

Lp

makomako ::

zivijo!

Sedaj sem poizkusno namestil izposojeno anteno 40 cm (verjetno iskra) in lahko sprejemam slo1, slo2, slo3 in oba hd programa. Poptv in ostali kanali ne delajo. Moč signala je 30%, kvaliteta pa 13%(kanal 27). Sklepam da bi moral kupit večjo anteno, kakšno? Na to anteno bi še kasneja priklopil 2 tv-ja.
Rabim že zdaj ojačevalnik v anteni ali lahko kasneje potem kupim, ko bi še dodatna 2 tv-ja priklopil.(trenutno ne vidim kje v nastavitvah, da bi lahko vklopil 5V napajanje za ojačevalnik).

Kako se sploh loči antena, ki ima vgrajen ojačevalc od tiste, ki ga nima?

737 ::

Ojačevalec je škatlica z elektroniko čim bližje anteni, ali v njej. Pokriva izgube signala v kablu. Potrebuje še eno škatlico, napajalnik s kretinco, ki se vtakne v 240 V vtičnico, je pa lahko tudi vgrajen v sam TV sprejemnik. Priporočam uporabo Yagi antene in ne logaritmično periodične, ker imajo slednje premali dobitek. Preberi si še:

Koliko dB pri DVB-T notranji anteni

www.telstar.si

makomako ::

http://catena.si/tv-in-radio-1/zemeljsk...


Kaj takega bi bilo primerno?

Ali obstaja kakšna trgovina ki da na reverz, če nebi delalo, da lahko vrneš in kupiš boljšo anteno.

lp

737 ::

Od kod si? Preveri, na katerih kanalih oddajajo oddajniki v tvoji bližini:

https://www.rtvslo.si/dvb-t/oddajniki
http://mb.ipaslovenija.org/DVB-Televizi...
http://dvb-t.akos-rs.si/dvb_t_v_tujini

DVB-T kanali pri nas zavzemajo predvsem spodnje UHF področje. Če te zanimajo samo lokalni programi, bodi pozoren na dobitek antene med 500 in 620 MHz (kanali med 25 in 40). Linkana antena ima na tem intervalu dobitek med 11 in 12 dBi, ostalo področje je neuporabno. Na primer tale antena je primernejša za omenjeno frekvenčno področje, vendar tolikšnega dobitka pri vidni razdalji do oddajnika ne potrebuješ. Anteno obvezno montiraj nad streho, dodaj ojačevalnik s čim manjšim šumnim številom in ne več kot 10-15 dB ojačenja ter po potrebi napajalnik. Če še vedno ne bo stabilnega signala multipleksa C, poskusi z boljšo anteno. Za dodaten televizor potrebuješ delilnik.

makomako ::

Živijo!

Sem s koroške, ne vidim nobenega oddajnika, ker sem v kotlini na 750mnv, okrog so hribi 1000mnv.
Na rtv strani kaže da sploh ni signala na mojem naslovu. Največ signala z iskrino 40cm anteno, sem ulovil tako da sem anteno obrnil od oddajnika stran (ravno v nasprotno stran 180stopinj). Mi ni jasno, mogoče odboj od hriba.

Programi so na 27 in 37 kanalu. Idealno bi bi bilo, da bo dobil anteno DTX-48 F 4, ki ima največji dobitek na 470 - 606 MHz ali http://www.antene-zupancic.si/dvb-anten... , ki lovi malo slabše, kot prej omenjena, a čez večji spekter 470÷862 MHz.
Je mogoče, da bi kanale v prihodnosti prestavljali na višje frekvence kot 600MHz?

Koliko dB rabi TV, da dobiš sliko?
Kabel bom dal cavel dg113, imam zdaj enega starega 10let od satelitske.

lp

737 ::

V tem primeru bo treba uporabiti boljšo anteno in dober ojačevalnik. Do cenovno najboljše konfiguracije se pride s poskušanjem, vendar je treba imeti material na zalogi. Pomagamo si lahko tudi z merjenjem moči signala, a merilnik se izplača kupiti le redko komu. DVB-T signal je dizajniran, da se lepo sprejema tudi njegove odboje ali celo kombinacijo signala večih oddajnikov istega multipleksa. Oddajniki so namreč fazno usklajeni. Frekvence se ne bodo več selile. Zgornji del TV UHF območja naj bi se v prihodnje koristil v druge namene. Nižje frekvence so ugodnejše zaradi večjega uklona, kar tudi sam opažaš, ker na k37 nimaš dovolj signala.

V tvojem primeru bo najprimerneje, da pokličeš Primoža (Pinosat), ki ima vso potrebno znanje in izkušnje za rešitev zagate.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Seznam DVB-T programov v Sloveniji

Oddelek: Zvok in slika
1110558 (10129) Kamion
»

Težave z digitalnim zemeljskim signalom

Oddelek: Zvok in slika
193641 (1554) AštiriL
»

Koliko dB pri DVB-T notranji anteni

Oddelek: Pomoč in nasveti
294937 (3956) lovro535v2
»

nova antena za sprejem digitalnega signala

Oddelek: Zvok in slika
142652 (2424) bb007
»

DVB-T (mpeg4) pri nas (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Zvok in slika
26956542 (33254) Alexius Heristalski

Več podobnih tem