» »

nova antena za sprejem digitalnega signala

nova antena za sprejem digitalnega signala

tomaz009 ::

Pozdravljeni,

med zadnjimi sem prešel na digitalni signal. Nekaj časa je izgledalo, da bo stara sobna antena zadostovala, pa je sedaj vedno več kockanja,......
Uporabljam LG monitor s TVtunerjem (M2380DF).
Zanima me, kaj priporočate:
1. nova sobna antena. katera?
2. napeljem cca. 15m kabla na drugo stran stanovanja, kjer imam vizualen pogled na antene na krvavcu (sem iz Kranja). Kaj pa potem dam na balkon. Zunanjo anteno? Katero? Potrebujem kakšen ojačevalec? Kakšen?
3. kaj drugega?

Hvala za nasvete.
Tomaž
tomaz0009@gmail.com
  • spremenil: tomaz009 ()

mihl ::

Če imaš aktivno anteno (z električnim napajanjem) še posebej s potenciometrom, potem ga malo zavrti v razne položaje-slika je po navadi stabilnejša.Če se slika popači, ko kdo hodi po prostoru, potem prestavi lokacijo antene. Daj jo kar na okensko polico, kjer imaš razgled na oddajnik. Vendar pazi: kovinski okenski okvirji, ali specialna stekla lahko motijo sprejem, v tem primeru oddalji anteno od okna za kakšna 2 metra. Poizkusi...

krucymucy ::

Najboljša in najbolj zanesljiva možnost pa je druga.

tomaz009 ::

Ja, imam anteno z ojačevalnikom, a ne vem koliko moči ima, ker je že kar stara. Anteno prestavljam, jo vrtim, spreminjam naklon,... Tako, da v točno enem položaju ulovim signal. Vendar tako kot si napisal, če kdo hodi po stanovanju, takoj začne motiti signal.
Težava je pa v tem, da v tem prostoru ne vidim oddajnika. :( Zato potrebujem tistih 15m koaksialca....
Sem pričakoval, da bodo odgovori bol na točko 2. Tam me pa zanima, kako je z ojačevalnikom in anteno.

Tomaž

Kaj pa svetuješ v zvezi z anteno, ojačevalcem?

tomaž

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tomaz009 ()

mihl ::

Skušaj si najprej sposoditi 15 kabla (pazi da je brezhiben) in sprobaj, če ti antena bolje vleče drugje, če ti ne, je pokvarjena ali pa je kitajski shit in jo vrži v smeti. Potem je naslednja smiselna možnost, da si instaliraš zunanjo anteno, če imaš prost pogled do oddajnika na Krvavcu, mora loviti brez kakršnihkoli ojačevalcev. Tudi usmerjena ne rabi biti natančno-nastavi si jo z roko, tako da nimaš kockic.

fpbs ::

Tudi jaz sem iz okolice Kranja in poleg naših programov dobim 5 hrvaških.

tomaz009 ::

fpbs, kakšno anteno pa imaš? mogoče ojačevalec?

fpbs ::

Imam anteno z najvišjim možnim ojačanjem. V dipolu je vgrajen ojčevalec. Pod streho pa imam ša en ojačevalec, kjer se združijo vsi signali. Vse to je bilo montirano še za analogni sistem.

VANČ14 ::

Pa imaš anteno obrnjeno na Krvavec ali kam drugam, da dobiš še hrvaške programe? Na katerem kanalu jih pa dobiš? Jaz sem iz okolice Škofje Loke in bi jih tudi probal dobiti, zato me zanima številka kanala.

fpbs ::

Rep antene je obrnjen proti hrvaški. Dobim jih na 44 kanalu. Malo dvomim, da jih boš dobil v Škofji Loki. Na katerem koncu Škofje Loke se nahajaš? Proti Krvavcu, pa je obrnjena antena za naše kanale.

VANČ14 ::

V Hrastnici, tudi Krvavca ne vidim optično ker je vmes vrh planote vendar s sprejemom nimam težav, anten pa nisem po prehodu na DVB-T nič premikal ker lovi O.K.

fpbs ::

V Hrastnici sem prepričan, da hrvaških programov ne boš dobil.

VANČ14 ::

Saj se mi je kar zdelo,čeprav nisem ravno v dolini ( tam tudi signala s Krvavca ne dobijo ), sem ravno toliko višje da dobim vsaj DVB-t s Krvavca. Če bi hotel dobiti hrvaške programe bi moral anteno obrniti nekje proti Tošču ( 1023 m ), tu pa se verjetno vse konča.

Alexius Heristalski ::

tomaz009, na ograjo balkona montiraj tole: Iskra P-20 ali pa njene sestre. Nekatere izvedbe imajo vgrajen ojačevalec, ki nadomesti izgube v kablu, ampak jaz bi najprej poskusil brez. Ga pa napaja sprejemnik/televizor sam, če imaš model, ki to omogoča.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

bb007 ::

Koliko sem jaz uspel sledit forumom sem prišel do zaključka da najbolj priporočajo naslednjo anteno: Iskra Tela DTX-92F. Zato sem jo tudi sam nabavil (cena ~34EUR, vendar je nikjer nimajo na zalogi) in trenutno dobro služi, dober sprejem, zelo malo kockanja, montirano pa jo imam na podstresju...samih karakteristik anten pa se jaz ne spoznam...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sobna antena za TV

Oddelek: Zvok in slika
3316080 (1514) Daniel
»

Seznam DVB-T programov v Sloveniji

Oddelek: Zvok in slika
1110560 (10131) Kamion
»

TV slika preko antene zmrzuje (stara tehnika)

Oddelek: Zvok in slika
151653 (1269) veso266
»

DVB-T (mpeg4) pri nas (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Zvok in slika
26956558 (33270) Alexius Heristalski
»

Digitalni signal za TV v Sloveniji

Oddelek: Loža
166551 (5727) SkIDiver

Več podobnih tem