» »

Apple se opravičuje kitajskim potrošnikom

Apple se opravičuje kitajskim potrošnikom

Applov izvršni direktor Tim Cook je lani obiskal Kitajsko

The New York Times - Včasih se je to dogajalo sila redko, v zadnjem času pa ni več nezaslišan slučaj, da se Apple - opraviči. Tako so se včeraj opravičili kitajskim potrošnikom, če so ti dobili vtis, da jih Apple obravnava oholo. Odzivi so mešani.

Zgodba se je začela zapletati 15. marca, ko je na svetovni dan potrošnikov kitajska televizija objavila reportažo, kako podjetja na Kitajskem obravnavajo potrošnike. Ob tem so ostro okarali Apple, češ da ponuja prekratko garancijo (kitajska zakonodaja zahteva dvoletno, Apple pa je ponujal le leto dni) in da odira potrošnike na servisu. Zamenjava zadnjega pokrova na iPhonu naj bi tako na Kitajskem stala 90 dolarjev. Po stari navadi se Apple na pripombe sprva ni odzval, a se je na Kitajskem razvnel velik vihar. O Applovih praksah so poročali še drugi mediji, ki so zgodbo svaljkali kar štirinajst dni.

Kmalu so se udrihanju zoper Apple pridružili še lokalni zvezdniki, ki so na Weiboju (kitajski Twitter) objavili številne žolčne komentarje. Vse skupaj je sicer na prvi pogled videti precej nameščeno, saj se je plaz usul skorajda preveč usklajeno. Pomisleke vzbujajo tudi objave na Weiboju, med katerimi je imela kakšna nekaj časa (do odkritja pomote) zraven pripisano "objaviti okrog 20.20 ure". Zato so bili glasni očitki, da so zvezdniki večino osornih pripomb napisali pod pritiskom medijskih hiš. Po drugi podmeni naj bi celoten izliv pripravile oblasti, da bi ljudstvu prikaze, kako lahko zagrozijo in na kolena spravijo tudi velike multinacionalke.

Kakorkoli, zvijačnost se je izplačala. Apple je tako včeraj na spletnih straneh za kitajsko javnost objavil daljše opravičilo. V njem so med drugim zapisali, "da se zavedajo, da je pomanjkljiva komunikacija ustvarila videz, da je Apple aroganten in da mu ni mar za potrošnike". Zato se "iskreno opravičujejo za težave in nesporazume, ki jih je to povzročilo" in obljubljajo spremembe. Jasno, Kitajska je ta hip še drugi največji trg za Apple (6,8 milijarde dolarjev letnih prihodkov), kmalu pa kani postati največji. Tolikšnega trga pa z nepremišljenimi izjavami in praksami ne gre izgubiti.

Apple se je že nekaj opravičeval, četudi je podjetje to vsakokrat storilo tako, da je svojo krivdo karseda zmanjšalo ali relativiziralo. Pri zemljevidih je sicer niso mogli valiti na druge, medtem ko je prisojeno opravičilo za Samsung svojevrsten primer raztegovanja pojma opravičilo.

5 komentarjev

mrTwelveTrees ::

kok pa stane Iphone (recimo 5-ka) na Kitajskem ? (original)

PaX_MaN ::

Dve leti garancije? :O
Pa nemorjo bit komunisti bolši od bananistana! :'(

...:TOMI:... ::

http://store.apple.com/us/browse/open/c...

Tu imaš vse store in si poglej cene.
Tomi

Iluvatar ::

mrTwelveTrees je izjavil:

kok pa stane Iphone (recimo 5-ka) na Kitajskem ? (original)

5288 yuan-ov, za črn 16GB model. To je 664.62 EUR.
V avstriji je recimo 679 EUR.

mtosev ::

apple se je opravičil nekomu? aja sn pozabil, da so kitajci veliko tržišče in da pri applu niso neumni da bi se jim zamerili
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj Apple proizvaja iPhone na Kitajskem (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
12225106 (19023) jb_j
»

Samsung spet kopira (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6421104 (17152) MrStein
»

Apple obljublja konec zaposlovanja otrok (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
11329257 (26549) Manu
»

Apple rešil zaplet z blagovno znamko iPad na Kitajskem

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
114767 (3626) Brias
»

iPhone že na poti h kupcem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6018871 (16395) Gregor P

Več podobnih tem