» »

hlajenje snovi

hlajenje snovi

korenje3 ::

Čist tako me zanima. Kera tekočina je hladnjša, tista ki se ohladi iz 40°C na 3°C ali tista, ki se ohladi na 3°C in se potem dlje časa vzdržuje na tej temperaturi. Bi rabili za obe enako energije da se potem segreje na 40°C?
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

stock ::

Hehe vsaka tekočina ma pri 3°C točno 3°C, kot je 100g sena enako težko kot 100g svinca.
Pri isti tekočini enake količine boš torej potreboval točno isto količino energije za segrevanje.

eric_cartman ::

@stock

Ali gostota neke snovi ne vpliva na porabo energije za segrevanje?

andromedar ::

Ampak obe (isti) snovi imata enako gostoto, ne glede na to, kako dolgo je katera na 3C in na koliko stC je bila pred nekim časom.
Eh?

eric_cartman ::

Aja :P Si nisem natančno prebral vprašanja. Najprej sem pomislil na različne snovi, ki imata različni gostoti.

Se opravičujem :)

no v bistvu me ni zanimač če je ista temperatura... ampak če se še kaj energije odvaja po tem, ko temperatura doseže 3°C.

Recimo ko rata led, se pri tem energija še odvaja s tem da ima led isto temperaturo. se mi zdi.

recimo pri cocacoli sem opazi, da postane bolj gosta, medtem ko je temperatura ista. rabi pa potem tudi dlje časa da se segreje.
verjetno na račun kemičnih reakcij pride do takega stanja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: korenje3 ()

dzinks63 ::

Recimo ko rata led, se pri tem energija še odvaja s tem da ima led isto temperaturo. se mi zdi.

recimo pri cocacoli sem opazi, da postane bolj gosta, medtem ko je temperatura ista. rabi pa potem tudi dlje časa da se segreje.

Kako si to opazil pri cocacoli? Na oko ne moreš, za kaj takšnega moraš narediti precizne laboratorijsko fizikalne teste.

zato pa kle sprašujem?

gzibret ::

Odvisno. Če je snov takšna, da se pri treh stopinjah odvija še kakšna ekso/endotermna fizikalno-kemijska reakcija, potem je tolr vprašanje:

Bi rabili za obe enako energije da se potem segreje na 40°C?

SMISELNO.

V vsakem primeru pa je tole vprašanje:

Kera tekočina je hladnjša, tista ki se ohladi iz 40°C na 3°C ali tista, ki se ohladi na 3°C in se potem dlje časa vzdržuje na tej temperaturi.

NESMISELNo. Obe tekočini sta enako topli/hladni, ker imata obe 3 stopinje ;)
Vse je za neki dobr!

Tisto sem napisal samo da se poveča interes za temo :p
Karkoli že, govorimo o vnosu in odvzemu energije.

dope1337 ::

dzinks63 je izjavil:

Kako si to opazil pri cocacoli? Na oko ne moreš, za kaj takšnega moraš narediti precizne laboratorijsko fizikalne teste.

Ce sm jz to opazil na viskiju (hranjen v zmrzovalniku), bi lahk on tud na cocacoli. Namreč viskoznost je bla ista kot pri sirupu na primer.

Vnos/Odvzem energije: Imho, mora biti v ravnovesju. Kam bi pa šla odvčena eregija, oz. kje bi se hranila?
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dope1337 ()

cegu ::

dope1337 je izjavil:

kje bi se hranila?

Eter! Oz. kot temu pravijo v kvanti mehaniki: V kvantni peni oz. zagovorniki relativnostne teorije - v prihodnosti!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izdelava ledu (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
508507 (7303) Magic1
»

Katera pijača vas najbolj odžeja... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9215087 (12948) energetik
»

Dilema kateri procesor je boljše imeti AMD vs INTEL!!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
512913 (2913) jype
»

Kaj raje vodo ali coca colo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
557426 (6244) nikonezna
»

fizika - tališče glede na tlak

Oddelek: Šola
216624 (6388) Aspirinix

Več podobnih tem