» »

Facebookovi všečki razkrivajo več, kot si mislimo

Facebookovi všečki razkrivajo več, kot si mislimo

Slo-Tech - Sliši se tako samoumevno, da si skorajda ne zaslužiti novice. Iz stvari, ki so nam všeč, je mogoče ugotoviti naše osebnostne lastnosti. Toda tako preproste stvari postanejo zelo pomembne na internetu, kjer je z malo truda mogoče pridobiti na tone informacij o ljudeh. Z ustrezno obdelavo pa je iz njih mogoče izluščiti marsikaj. Govorili bomo o Facebooku.

Gumb Všeč mi je (Like) je Facebook uvedel leta 2009 in postal je pravi hit. Kliknemo ga lahko nad vsem mogočim: nad domislicami prijateljev, slikami, videoposnetki, stranmi, dogodki, pojmi, zvezdnici itn. In kar je pomembnejše, vsakdo lahko to vidi. Po eni strani je to dobro, saj se laže odločimo, v katero restavracijo bi se odpravili. A masovna analiza (podatkovno rudarjenje) razkriva teh informacij razkriva več, kot bi si mislili. Nekaj malega smo o tem že pisali. Facebook lahko ugotovi, kdo so vaši prijatelji, četudi ga ne uporabljate. Facebook vpliva na stres in samopodobo. In Facebook omogoča zelo natančno profiliranje lastnosti uporabnikov. Kaj je torej novega? Raziskovalci z Berkleyja so ugotovili, da lahko na Facebooku nehote razkrivamo še več.

Analizirali so profile 58.000 Američanov, ki uporabljajo Facebook. Osredotočili so se na uporabo gumba Všeč mi je, in sicer so zbirali podatke, kaj vse je bilo tem ljudem tako všeč, da so to javno delili z drugimi. Samo iz teh podatkov je mogoče zelo natančno oceniti starost, IQ, spolno usmerjenost, odnos do drog, osebnostne lastnosti in politične preference uporabnikov. Najbolj točno so ocenili raso (95-odstotna natančnost), sledijo pa spol, usmerjenost, politična pripadnost, versko prepričanje. Z nekoliko manjšo natančnostjo (60 odstotkov) so lahko ocenili celo, ali so se starši uporabnika ločili pred njegovim 21. letom starosti. Objavili so tudi nekaj tipičnih strani, za katere so uporabniki iz posameznih skupin kliknili Všeč mi je, a velja opozorilo, da na podlagi ene same kategorije ni mogoče sklepati nič. A iz podatkov o vseh všečkih pa je že mogoče dobiti zelo natančno sliko o uporabniku.

Avtorji se sklicujejo tudi na slavno študijo iz leta 2009, ko so nekaj podobnega v manjši meri izvedli znanstveniki z MIT-a. Tedaj je bilo to še precej neverjetno, danes pa nikogar več ne preseneča, da lahko iz naših internetnih odtisov zberemo skoraj celotno življenjsko dobo. In kljub temu še vedno radi pacamo po internetu ...

21 komentarjev

Keyser Soze ::

Ja, res si ne zasluži novice. Ker je TAKO samoumevno.

Samo zato, ker je folk len v 3PM še ne pomeni, da je ena stvar vredna novice. Pač uporabniki sami popolnjujejo baze, katerih analiza je precej simpl. Prej si pa pač moral človeka poznat, da spremljat in ročno štepat dato v tabelce.

Smo kar smo. Stvar skrivat na internetu je malce butasto, če to poznajo vsi v našem pravem življenju.
OM, F, G!

jype ::

Mene predvsem zanima kakšno korist si ljudje obetajo od tega, da facebooku priobčijo, da jim je nekaj všeč.

RejZoR ::

Kakšeršenkoli "Like" je že po definiciji bedast. Folk klika "lIke samo zato da klika in ne zaradi vsebine. Ki ti nakoncu itaq en drek pomeni čez 2 tedna. Pomen bi imelo samo če bi se ti preko te funkcije vse kar si poklikal katalogiziralo in bi lahko kadarkoli urejeno prebrskal zadevo. Tko pa je bolj v korist Facebooku kot pa uporabnikom...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

ScumbagSteve ::

jype je izjavil:

Mene predvsem zanima kakšno korist si ljudje obetajo od tega, da facebooku priobčijo, da jim je nekaj všeč.


Baje se lahko raka ozdravi, če zbereš miljon lajkov. Ampak res, kaj je že point lajka razen tega, da služi kot "i like you, let's have sex" pri današnji mladini?
Scumbag Štefko

Keyser Soze ::

Like pokaže ostalim tvoje interese. Na simpl, hiter način. Brez nepotrebnih traktatov kako je to fajn in fino, in kako te to zanima. Iz tega naslova je zadeva zelo uporabna. Je pa pač žrtev spama, ker je tako preprosta funkcija. Kot e in navadna pošta.

Konkretno:
Prihaja nek dogodek oz. izvajala se bo neka aktivnost. Če ne bi stisnil lajka tej zadevi, ne bi vedel da to zanima tudi par znancev. Udeležba oz. udejstvovanje pri tem bo tako precej lažje oz. lahko o tem še malce predebatiram s temi ljudmi. Če tega ne bi bilo bi bila šansa, da se zvohamo minorna oz. praktično nična.

Tudi darilo je lahko kdaj zelo preprosto izbrat na podlagi lajkov.
OM, F, G!

GizmoX ::

Jaz všečkam za positive feedback (okusno vsebino všečkam, avtorja navdušijo všečki, ustvari še več okusne vsebine). Podobno na youtube.
udirač => uni. dipl. inž. rač.

jype ::

Keyser Soze> Like pokaže ostalim tvoje interese. Na simpl, hiter način.

Instant kritika (pozitivna) torej.

Verjamem, da je lahko uporabno, a ker kot si rekel močno znižuje prag, močno znižuje tudi kredibilnost.

Napisat smiseln in berljiv odstavek terja več napora, zaradi česar ponuja tudi več vsebine.

Keyser Soze ::

Ljudje imamo različne interese in različno število le teh. Dan pa ima pri vseh ljudeh 24 ur. Tako da, nekatere vsebine oz. interesi ne morejo dobiti smiselnega in berljivega odstavka, niti ta ne bi nič doprinesel k vsebini. Razen kup nepotrebnega nakladanja.

Za marsikaj je dovolj like. Ne pa kup nakladanja.
OM, F, G!

jype ::

Keyser Soze> Za marsikaj je dovolj like. Ne pa kup nakladanja.

Jasno, v ustreznem kontekstu. Če nekaj lajka spoštovana oseba, recimo če bi Vaclav Havel lajkal nove Marlboro cigarete, potem je to čisto drugače kot če bi en jype lajkal en dirkalni avto.

Ampak novica govori točno o tem drugem scenariju.

black ice ::

Če bi Jure lajkal nek dirkalni avto bi se vesolje sesedlo samo vase.

digitalcek ::

jype je izjavil:


Verjamem, da je lahko uporabno, a ker kot si rekel močno znižuje prag, močno znižuje tudi kredibilnost.
Napisat smiseln in berljiv odstavek terja več napora, zaradi česar ponuja tudi več vsebine.


Ne vem od kje patološka želja ponudnikov vsebin ponudit v lajkanje vse živo in možno?
In od kje po drugi strani patološka želja (mnogokrat celo nenadzorovana potreba, bolje odvisnost) uporabnikov spleta, da je treba ocenit/lajkat vse živo, o čemer te povprašajo?

Hočem reči, da nam zelo pogosto popolnoma brez sistema in kriterijev nudijo možnost lajkanja na vse živo, tudi na tisto, kar si nikakor ne zasluži lajkanja. Ali vsaj spraševanja o mnenju.

Počno to zato, da si nekaj dokažejo? Da si dvigujejo omajano samozavest? Da imajo ponoči mokre sanje, ker so jim čez dan gledalci pritisnili 1000+ lajkov?

Cinizem:
Danes je sreda. Lajkam!
Jutri pa četrtek. Vsekakor lajkam!
Pa tudi vreme jutri (baje) bo. Lajkam, ker mi drugega niti ne preostane.

Tepčki, le kaj si boste še izmislili?

Pa še izjava srbskega SEO mojstra: FB podporna skupina za prodajo nekega artikla, 40.000 sledilcev, 35.000 lajkov, dva prodana artikla...
Moj komentar: Ma dajte si lajke nekam vtaknit...

jype ::

black ice> Če bi Jure lajkal nek dirkalni avto bi se vesolje sesedlo samo vase.

Hm... To je dobra ideja. "Give a mirrion dorra or I rike dis race car!"

digitalcek> Tepčki, le kaj si boste še izmislili?

Saj ti menda razumeš, da zveniš kot da si znatno duševno moten?

Mesar ::

jype je izjavil:

Mene predvsem zanima kakšno korist si ljudje obetajo od tega, da facebooku priobčijo, da jim je nekaj všeč.


Ker HOČEJO, da drugi vidijo, da jim je nekaj všeč?

Ker verjamejo, da bodo dobili 10 iPhonov, 15 Samsungov, 500 kuponov za fitnes in brezplačno malco.

Ker so leni in se jim ne da sledit... kaj vem čemu, pa polajkajo fanpage in pričakujejo tam novice.

Ker jim je dolgčas pa pač poklikajo vse kar se da kliknit.

Sicer pa se lahko vsak sam vpraša zakaj všečka neko objavo, fanpage, sliko, ... pa mogoče celo to sem napiše, če je dovolj pogumen.
Your turn to burn!

digitalcek ::

jype je izjavil:


digitalcek> Tepčki, le kaj si boste še izmislili?
Saj ti menda razumeš, da zveniš kot da si znatno duševno moten?


Ne vem, zakaj bi zvenel (ali bil) duševno motem, če se mi zdi vse, kar je v zvezi z lajki bullshit, celo slabše: PONEUMLJANJE brez primere?

Kruto dejstvo namreč je, da so nekateri na spletu našli poslanstvo in izziv v tem, da si nenehno nekaj izmišljujejo nekaj novega, ne glede na efekt, posledice in ostalo.

Efekt lajkanja na FB (ki je nikakršen) pa sem glede na praktičen primer opisal v prejšnjem postu. Seveda proti dejstvu o pogubni neučinkovitosti lajkanja nisi imel argumenta, si raje po meni s topom...

Ti vrnem z isto mero. Če misliš, da je lajkanje epohalna iznajdba, če misliš da je lajkanje neko RESNO marketinško orodje, mi zveniš duševno moten...

Zgodovina sprememb…

jype ::

digitalcek> Ne vem, zakaj bi zvenel (ali bil) duševno motem, če se mi zdi vse, kar je v zvezi z lajki bullshit, celo slabše: PONEUMLJANJE brez primere?

Duševno moten zveniš, ker žališ sogovornike, ne da bi sploh poskušal razumeti besedila, ki so jih objavili preden si ti svojega.

Zdaj sicer tudi že zaradi tega, ker kar kategorično izključuješ vsako možnost, da so "lajki" lahko tudi uporabno orodje, kot je to lepo opisal Keyser Soze.

digitalcek> Ti vrnem z isto mero. Če misliš, da je lajkanje epohalna iznajdba, če misliš da je lajkanje neko RESNO marketinško orodje, mi zveniš duševno moten...

Aha, ampak ker jaz tega ne mislim, torej nisem duševno moten? Hvala, resnično mi je odleglo.

digitalcek> Efekt lajkanja na FB (ki je nikakršen) pa sem glede na praktičen primer opisal v prejšnjem postu. Seveda proti dejstvu o pogubni neučinkovitosti lajkanja nisi imel argumenta, si raje po meni s topom...

Vseeno mi je, kakšen efekt ima lajkanje ali kako ga kdorkoli uporablja, ker meni lajkanje ne deluje - zanj moraš imeti odprt lasten facebook račun, tega pa jaz nimam.

Prav tako nisem po tebi z nobenim topom, le opozoril sem te, da se obnašaš mediju neprimerno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

digitalcek ::

Mesar je izjavil:


Sicer pa se lahko vsak sam vpraša zakaj všečka neko objavo, fanpage, sliko, ... pa mogoče celo to sem napiše, če je dovolj pogumen.


Sem dovolj pogumen, da iskreno napišem, zakaj ne všečkam absolutno NIČ! Ker sem mnenja:

- da se mi zdi lajkanje bedarija brez primere
- ker se mi zdi čas od ponudbe (Bi lajkal?) do realizacije absolutno prekratek za neko premišljeno reakcijo
- da je najlažje deliti všečke levo, desno in kar počez
- da je (za nas starejše) nekako moralno obvezno, da o dodelitvi nekega komplimenta nekomu malce razmislimo, ne pa, da komplimente delimo, kot drobtine iz žepa...
- da množično deljenje všečkov vsekakor razvrednoti tiste resne, od srca mišljene komplimente
- da je na spletu najlaže početi veliko stvari (lajkanje, itd.), ki vzamejo malo časa, tudi ali predvsem zato, da MINE čas
- da je splet mnoge naučil, kako se z neko izjavo (lajk, smajli) NIČ ne pove, ker nekaj povedati zahteva miselni napor

digitalcek ::

jype je izjavil:


Prav tako nisem po tebi z nobenim topom, le opozoril sem te, da se obnašaš mediju neprimerno.


Opozoril z insinuacijo o duševni motenosti?
Zadnjikrat so me na moje neprimerno obnašanje opozarjali pred 40 ali 45 leti. V šoli.

Tako da si NE DOVOLIM takega opozarjanja ( ne glede na medij, ki po tvojem to doovljuje), še manj pa insinuacij o duševni motenosti!

Bi si ti upal lapati o duešvni motenosti kakšnemu mafijcu v kakšnem kafiču?
Ali pa je le splet polje za tvoje petelinjenje? Vsekakor pazi na svoj gobček! Imaš nedvomno dosti predolgega...

Zgodovina sprememb…

Mesar ::

digitalcek je izjavil:

Mesar je izjavil:


Sicer pa se lahko vsak sam vpraša zakaj všečka neko objavo, fanpage, sliko, ... pa mogoče celo to sem napiše, če je dovolj pogumen.


Sem dovolj pogumen, da iskreno napišem, zakaj ne všečkam absolutno NIČ! Ker sem mnenja:

- da se mi zdi lajkanje bedarija brez primere
- ker se mi zdi čas od ponudbe (Bi lajkal?) do realizacije absolutno prekratek za neko premišljeno reakcijo
- da je najlažje deliti všečke levo, desno in kar počez
- da je (za nas starejše) nekako moralno obvezno, da o dodelitvi nekega komplimenta nekomu malce razmislimo, ne pa, da komplimente delimo, kot drobtine iz žepa...
- da množično deljenje všečkov vsekakor razvrednoti tiste resne, od srca mišljene komplimente
- da je na spletu najlaže početi veliko stvari (lajkanje, itd.), ki vzamejo malo časa, tudi ali predvsem zato, da MINE čas
- da je splet mnoge naučil, kako se z neko izjavo (lajk, smajli) NIČ ne pove, ker nekaj povedati zahteva miselni napor


digitalcek> - da se mi zdi lajkanje bedarija brez primere

zato pac ne lajkas? Jaz ne vidim problema.

digitalcek> - ker se mi zdi čas od ponudbe (Bi lajkal?) do realizacije absolutno prekratek za neko premišljeno reakcijo

Lahko se ustaviš pa dalj casa premisliš preden bos klikno, sej ni casovno omejeno v kaksnem casu mores kliknit.

digitalcek> - da je najlažje deliti všečke levo, desno in kar počez

Ce folku pase jih pac naj deli, a ne?

digitalcek> - da je (za nas starejše) nekako moralno obvezno, da o dodelitvi nekega komplimenta nekomu malce razmislimo, ne pa, da komplimente delimo, kot drobtine iz žepa...

A to govoris za vse starejse ali samo za sebe? V kolikor za vse starejse me zanima od katerega do katerega leta, da bom pozoren na njihove komplimente... da vidim ce res drzi kar pravis.

digitalcek> - da množično deljenje všečkov vsekakor razvrednoti tiste resne, od srca mišljene komplimente

Zakaj? Tisti, ki so bili misljeni iskreno bodo se vedno misljeni iskreno ce tudi je zraven 10 neiskenih... vseckov? Na tem mestu bi se vprasal kako je lahko vsecek neiskren? Glede na to, da je nekaj tebi vsec?

digitalcek> - da je na spletu najlaže početi veliko stvari (lajkanje, itd.), ki vzamejo malo časa, tudi ali predvsem zato, da MINE čas

In problem je kje? Ves koliko ljudi okoli tebe ima prevec casa? Ga pac zabijejo na facebooku ali pa kje drugje, to je spet odlocitev posameznika.

digitalcek> - da je splet mnoge naučil, kako se z neko izjavo (lajk, smajli) NIČ ne pove, ker nekaj povedati zahteva miselni napor

No tebi vsecek od nekoga drugega mogoce nic ne pove, nekomu drugemu pa pove kaj... in ce tebi nic ne pove pac ne vseckas, jaz ne vidim problema.

In konec koncev, kaj je sploh problem? Ce komu pase vseckat naj vsecka, ce komu ne pac naj ne.

In govorili smo o podatkih ki jih ze imamo, torej kdo je kaj vseckal in nas je zanimalo pridobivanje le teh... to da napises par skoraj podvojenih razlogov zakaj nebi vseckal pac ne prinese kaksnih pametnih ugotovitev.
Your turn to burn!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mesar ()

jype ::

digitalcek> Bi si ti upal lapati o duešvni motenosti kakšnemu mafijcu v kakšnem kafiču?

Jasno. Praktično vsak mafijec mora biti duševno moten, pa tudi ne preveč brihten, sicer ne bi bil mafijec.

digitalcek> Tako da si NE DOVOLIM takega opozarjanja ( ne glede na medij, ki po tvojem to doovljuje), še manj pa insinuacij o duševni motenosti!

Tvoje pisanje jasno kaže na duševno motnjo. Seveda je mogoče, da simuliraš in da si v resnici povsem normalen človek, a iz tvojega pisanja je to vse prej kot očitno.

digitalcek> Ali pa je le splet polje za tvoje petelinjenje? Vsekakor pazi na svoj gobček! Imaš nedvomno dosti predolgega...

Grožnje so kaznive.

slitkx ::

Avtorju članka:
A nakladanja o razlikah med grafičnimi karticami za igračarje so pa zelo pomembna, da si vedno nova zaslužijo članek?
Pa primerjave med procesorji, ko je novejši od prejšnjega hitrejši za mišjo dlako...

Hackey ::

Folk lika ker hoče že zato, da se ve kaj lika, kaj mu je všeč in česa ne mara... folk hoče, da se ve čim več o njih, ker imajo tako občutek pomebnosti svojega mnenja. Rivajo svoje objave in misli z razlogom. Delijo in širijo ifromacije, ki jih podpirajo z razlogom. judje, ki sodelujejo na socialnih mrežjih so povečini ljudje, ki iščejo pozornost in kontakte z ludmi, ker enostavno iščejo sebe in svojo srečo. Ker tega ne doživljajo v realnem življenju, to luknjo polnijo na spletu z neznanci itd. Jaz


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sodišče EU: Če imate Facebookove vtičnike na svoji spletni strani, ste soodgovorni za (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7321819 (14224) hfvby65
»

Facebook s piškotki sledi tudi po odjavi

Oddelek: Novice / Zasebnost
4312187 (9708) Gregor Spagn
»

Heise našel sistem Všeč mi je, ki ne posreduje podatkov Facebooku

Oddelek: Novice / Zasebnost
259193 (6948) haiku
»

Bing s facebookovskim Všeč mi je

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
133821 (3134) jiga
»

Facebook z ohlapnejšimi pogoji uporabe (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5114039 (11788) nodrim

Več podobnih tem