»

Facebookovo spomladansko čiščenje računov

vir: Wikipedia
Guardian - Facebook je velikonočne praznike izkoristil za brisanje lažnih računov na družbenem omrežju. Tako so pretekli petek pričeli s čistko “neavtentičnih všečkov in komentarjev”. Izbrisani računi so v večini prihajali iz Bangladeša, Indonezije, Savdske Arabije in mnogih drugih držav. Vsem je bilo skupno, da so komentirali in všečkali določeno vsebino računov velikih medijskih hiš. Cilj tovrstnih računov je bil doseganje novih povezav s pomočjo všečkanja in komentiranja objav popularnih novičarskih strani. Drugi korak je bilo pošiljanje vsiljene pošte tem novim Facebook prijateljem.

In rezultat čiščenja? 99% profilov na Facebooku z več kot 10.000...

2 komentarja

Uporaba Facebooka škoduje razpoloženju

vir: BBC
BBC - Študij o učinkih uporabe družabnih omrežij na posameznika je bilo opravljenih že več, a nobena še ni raziskovala, kako njihova uporaba vpliva na razpoloženje in splošno zadovoljstvo uporabnikov. Raziskava Univerze v Michiganu kaže, da negativno.

Analizirali so, kako se uporabniki družabnih omrežij počutijo po uporabi. Raziskovalce je zanimal vpliv na splošno zadovoljstvo z življenjem in na počutje. Vzorec je bil sicer sorazmerno majhen (82 ljudi), a vseeno so rezultati zanimivi. Ugotovili so namreč, da se takoj po uporabi Facebooka ljudje počutijo slabše, hkrati pa se znižuje tudi njihovo zadovoljstvo z življenjem.

Samo po sebi to še ni dovolj. Preverili so še nekaj...

33 komentarjev

Facebookovi všečki razkrivajo več, kot si mislimo

Slo-Tech - Sliši se tako samoumevno, da si skorajda ne zaslužiti novice. Iz stvari, ki so nam všeč, je mogoče ugotoviti naše osebnostne lastnosti. Toda tako preproste stvari postanejo zelo pomembne na internetu, kjer je z malo truda mogoče pridobiti na tone informacij o ljudeh. Z ustrezno obdelavo pa je iz njih mogoče izluščiti marsikaj. Govorili bomo o Facebooku.

Gumb Všeč mi je (Like) je Facebook uvedel leta 2009 in postal je pravi hit. Kliknemo ga lahko nad vsem mogočim: nad domislicami prijateljev, slikami, videoposnetki, stranmi, dogodki, pojmi, zvezdnici itn. In kar je pomembnejše, vsakdo lahko to vidi. Po eni strani je to dobro, saj se laže odločimo, v katero restavracijo bi se odpravili. A masovna analiza (podatkovno rudarjenje) razkriva teh...

21 komentarjev

Zasebnost na Facebooku skozi čas: uporabniki javnosti razkrivajo čedalje manj, Facebooku pa čedalje več

The New York Times - Raziskovalci z ameriške Carnegie Mellon University (CMU) so predstavili rezultate ene prvih longitudinalnih študij, v kateri so raziskovali odnos uporabnikov do razkrivanja osebnih podatkov na Facebooku skozi čas. Spremljali so dobrih pet tisoč uporabnikov, ki so imeli Facebook že v letu 2005. Ker je bil tedaj Facebook precej drugačen od današnjega, njihov vzorec zajema le študente CMU in osebne podatke, ki jih je bilo mogoče razkriti že leta 2005 (Facebook je skozi čas dodal kopico drugih polj, ki jih lahko uporabniki izpolnijo z osebnimi podatki). Tem omejitvam navzlic so rezultati precej zanimivi in relevantni. Rezultati študije so pomembni zato, ker je to ena izmed prvih študij vedenja uporabnikov na Facebooku...

25 komentarjev

Facebook predstavil Graph Search

Facebook - Danes ob 19.00 uri po našem času je imel Facebook novinarsko konferenco, o temi katere so bili sila skrivnostni. Zato je danes širno internetno občestvo, ki dogodku ni moglo prisostvovati na licu mesta, bolščalo v svoje zaslone in čakalo. Dočakali smo Facebook Graph Search. Z drugimi besedami je to najbolj personalizirano iskanje po spletu glede na lastne preference in zgodovino.

Pri iskanju se večinoma zatekamo h Googlu, mogoče še k Yahooju in Bingu. Vsi ti iskalniki prikazujejo vsem ljudem podobne zadetke. V zadnjem času so ti resda do neke mere personalizirani ali vsaj geografsko filtrirani (kar mnogokrat povzroča sive lase, ker enostavno ne vemo, kaj natančno bo kdo drug našel), a Facebook gre tu korak dlje. Z vsemi informacijami,...

11 komentarjev

Ranljivost v Facebooku omogočala zbiranje telefonskih številk

TheNextWeb - Suriya Prakash je pred dobrim mesecem dni ugotovil, kako lahko na Facebooku s preprosto skripto pobere telefonske številke vseh prijateljev in še koga drugega, ne da bi ti to sploh vedeli ali (hoté) dovolili. Prakas trdi, da je bilo ogroženih 98 odstotkov uporabnikov mobilnega Facebooka. Svoje ocene sicer ni utemeljil, je pa pokazal veliko število zbranih številk.

Napad gre približno takole. Facebook ima funkcijo Najdi prijatelje, ki omogoča iskanje uporabnikov Facebooka, ki jih imamo med svojimi kontakti (npr. v telefonskem imeniku), ne pa še med prijatelji na Facebooku. V tem primeru aplikacija primerja telefonske številke v mobilnem telefonu z objavljenimi številkami v Facebookovih profilih in javi zadetke. Kaj pa če bi v imenik naložili nepregledno množico vseh možnih telefonskih številk? Prakash je ugotovil, da v tem...

5 komentarjev

Facebook s piškotki sledi tudi po odjavi

ReadWriteWeb - Nad Facebook se zopet zgrinja sveta jeza javnosti oziroma vsaj borcev za zasebnost, saj nove funkcionalnosti še povečujejo možnost, da uporabnik nehote deli svoje brskalne navade z javnostjo.

Z uvedbo Facebook Announcements in novim Timelinom je namreč mogoče takoj deliti s prijatelji, znanci in tudi neznanci (če vključimo Subscriptions), kaj beremo, gledamo, počnemo itd. V praksi to pomeni, da pri prebiranju časnikov prek namenskih aplikacij (primera The Guardian in Washington Post) na svoj zid avtomatično posredujemo povezave in naslove obiskanih člankov, ne da bi sploh kliknili kateri gumb (Všeč mi je, Berem ali kaj podobnega).

Ena izmed elegantnih rešitev je seveda odjava iz Facebooka, tako da ni treba ves čas razmišljati, kako do posamezne vsebine pridemo in...

43 komentarjev

Bing s facebookovskim Všeč mi je

CNet - Microsoft danes v svojem iskalniku Bing predstavlja novo funkcionalnost, ki pri prikazu zadetkov v obzir vzame tudi priporočila prijateljev s Facebooka. Pri iskanju bodo namreč rezultati, ki so jih prijatelji s Facebooka označili kot primerne (to storijo s klikom na gumb Všeč mi je oziroma Like), razvrščeni višje. Microsoft pravi, da želi s tem Bing približati resničnemu življenju, saj se v njem običajno pred odločitvami posvetujemo s prijatelji in njihove napotke tudi upoštevamo. Hkrati pa Microsoft tekmuje z Googlom, ki tovrstne integracije še nima.

Ima pa Google nekaj podobnega, in sicer funkcijo +1, ki uporabnikom prav tako omogoča pozitivni odziv na rezultate iskanja. Microsoft sicer ocenjuje, da ima 3,5 milijona spletnih strani gumbe Všeč mi je, na katerih se vsak mesec deli več kot...

13 komentarjev