Forum » Loža » Zaposlen, plus delo preko avtorske pogodbe
Zaposlen, plus delo preko avtorske pogodbe
AglioAlio ::
Lep pozdrav!
Prej ko se poglabljam v zakonodajo raje vprašam, če slučajno ima kdo izkušnje na tem področju.
Sem zaposlen v domačem podjetju, kjer ni dovolj dela. Imam možnost delati v drugem podjetju, kjer pa me ne morejo zaposlit, ampak lahko delam samo preko avtorske pogodbe. Kako je zdaj s temi obdavčitvami? A je bolje da jaz delam kot fizična oseba, ali naj firma kjer sem zaposlen izstavi račun za moje delo?
Kako to gre, da je najbolje za delodajalca in za mene? Prakticira kdo to?
Hvala, lp
Prej ko se poglabljam v zakonodajo raje vprašam, če slučajno ima kdo izkušnje na tem področju.
Sem zaposlen v domačem podjetju, kjer ni dovolj dela. Imam možnost delati v drugem podjetju, kjer pa me ne morejo zaposlit, ampak lahko delam samo preko avtorske pogodbe. Kako je zdaj s temi obdavčitvami? A je bolje da jaz delam kot fizična oseba, ali naj firma kjer sem zaposlen izstavi račun za moje delo?
Kako to gre, da je najbolje za delodajalca in za mene? Prakticira kdo to?
Hvala, lp
Yohan del Sud ::
Avtorske pogodbe ne moraš imet za kar vsako delo po vrsti. Menda mora biti v končnem izdelku / projektu nekaj tvojega, za kar bi ti tudi sicer pripadale avtorske pravice. Če si zaposlen v manjšem / družinskem podjetju se mi itak zdi bolje, da te zaposlijo kot posredniško delovno silo. Še vedno je dobro, da imaš pogodbo (navadno) kje zapisano, ampak to tu ni več zakonsko nujno. Tvoja firma pač izstavi tvojemu "delodajalcu" bruto račun, kjer je specificirano, kaj in koliko in za kakšno ceno si naredil. Tebi pa potem nakaže normalno neto plačo. To je poenostavljeno rečeno. So računovodske in druge kajle še vmes, ampak ljudje to delajo, verjamem, da se jim izplača če prešmudljajo dovolj.
Od primera do primera različno. Kaj bi ti potem to delal in koliko in za koga?
Od primera do primera različno. Kaj bi ti potem to delal in koliko in za koga?
www.strancar.com
Vikking ::
Avtorska je verjetno omejena, podjemna pogodba pa ni. Po letošnji novi zakonodaji pa še manj prijazna do izplačevalca.
Za delodajalca/izplačevalca bo edina pametna in logična izbira, da mu tvoje podjetje izstavi račun.
Za delodajalca/izplačevalca bo edina pametna in logična izbira, da mu tvoje podjetje izstavi račun.
St235 ::
Kaj je boljše v tvojem primeru je predvsem odvisno od tega za kakšno podjetje gre (d.o.o. / s.p.) ter kakšen profit se na podjetju ustvarja. Enako potem preveri pri sebi v kateri dohodninski razred pašeš.
Če boš dobil delo plačano preko avtorske pogodbe potem se bo to štelo neposredno v tvojo dohodnino, če pa bo šlo preko firme pa v dohodnino nosilca (s.p.) oziroma v profit (d.o.o.). Seveda je pri tem tudi odvisno ali lahko del tega zmanjšaš na račun stroškov. Pri avtorski se pač priznajo samo 10% normirani stroški. Z novim letom je zanimiva tudi obcija popoldanskega s.p.ja, kjer so dohodki pavšalno obdavčeni po končenm davku 6% od priliva. To zna bit zanimivo predvsem v priemru, ko na račun tega dela ne bo možno prikazat dovolj stroškov in podjetje že v osnovi dobro posluje oziroma si s vojimi dohodki že nad 40% dohodnine.
Seveda moraš za avtorsko pogodbo opravljat avtorsko delo.
če žrtvuješ 2%-3% AAS potem za delodajalca ni razlike.
Če boš dobil delo plačano preko avtorske pogodbe potem se bo to štelo neposredno v tvojo dohodnino, če pa bo šlo preko firme pa v dohodnino nosilca (s.p.) oziroma v profit (d.o.o.). Seveda je pri tem tudi odvisno ali lahko del tega zmanjšaš na račun stroškov. Pri avtorski se pač priznajo samo 10% normirani stroški. Z novim letom je zanimiva tudi obcija popoldanskega s.p.ja, kjer so dohodki pavšalno obdavčeni po končenm davku 6% od priliva. To zna bit zanimivo predvsem v priemru, ko na račun tega dela ne bo možno prikazat dovolj stroškov in podjetje že v osnovi dobro posluje oziroma si s vojimi dohodki že nad 40% dohodnine.
Seveda moraš za avtorsko pogodbo opravljat avtorsko delo.
Za delodajalca je lazje, ce lahko placa racun.
če žrtvuješ 2%-3% AAS potem za delodajalca ni razlike.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
jype ::
Lakotnik29> če žrtvuješ 2%-3% AAS potem za delodajalca ni razlike.
Ja, je, že zaradi drugačnega poročanja o izdatku in ker mora namesto enega naloga vnesti paket, ki pri praktično vseh bankah stane več.
Ja, je, že zaradi drugačnega poročanja o izdatku in ker mora namesto enega naloga vnesti paket, ki pri praktično vseh bankah stane več.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Študentsko delo vs. avtorska pogodba vs. s.p.Oddelek: Loža | 6745 (6110) | Jerry000 |
» | Fleksibilnejša oblika samozaposlitve (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 43048 (37885) | kkk7 |
» | Kdo lahko koristi avtorsko pogodbo?Oddelek: Loža | 7935 (6932) | fosil |
» | Avtorska pogodba, vprašanjaOddelek: Loža | 10468 (9100) | LeQuack |
» | Ponujanje storitve (fizična oseba)Oddelek: Loža | 3985 (3452) | SkIDiver |