Forum » Loža » Študentsko delo vs. avtorska pogodba vs. s.p.
Študentsko delo vs. avtorska pogodba vs. s.p.
Fukomuko ::
Delodajalcu bi moral zaračunati storitev, vendar sedaj ne vem, ali mu naj ponudim plačilo preko študentskih napotnic, avtorske pogodbe, ali preko s.p. (ki ga ima sicer kolega). Zanima me, kako so obdavčene omenjene opcije? Katera se delodajalcu najbolj in katera najmanj splača, enako vprašanje velja zame? Kako je z dohodnino na koncu leta, v katerem primeru bi jo imel največ oz. najmanj?
M-XXXX ::
Za delodajalca je SP najcenejši, avtorska pa je par % cenejša od napotnice. Za drugi del vprašanja pa ti žal ne znam povedat.
tony1 ::
Če ima kolega normirani ("pavšalni") s.p., in ima krepko pod 50k EUR letnega prometa, bo tudi zelo poceni varianta, če on napiše račun (ker plača le 6% davka letno na vse izdane račune, zaslužek se mu pa ne šteje v dohodnino)...
Invictus ::
Pavšalni s.p. se najbolj splača ko si tik pod zaslužkom 50k EUR na leto. Takrat dobiš največ od njega.
Seveda je pa velika prednost pavšalnega s.p. da se ti ni treba ukvarjati z vodenjem stroškov, ampak samo zbereš račune. Tudi končni letni obračun za DURS je preprost. Samo greš tja, vzameš obrazec, vpišeš svoje podatke in koliko si letos zaslužil. Konec. Brez računovodje.
Za delodajalca je vseeno kaj si, če se zmeniš koliko ga boš stal. Ta denar pa potem lahko razmečeš na različne načine.
Samo ker so ljudje davčno nepismeni in ne poznajo davčnih stopenj, sprašujejo take neumnosti.
Seveda je pa velika prednost pavšalnega s.p. da se ti ni treba ukvarjati z vodenjem stroškov, ampak samo zbereš račune. Tudi končni letni obračun za DURS je preprost. Samo greš tja, vzameš obrazec, vpišeš svoje podatke in koliko si letos zaslužil. Konec. Brez računovodje.
Za delodajalca je vseeno kaj si, če se zmeniš koliko ga boš stal. Ta denar pa potem lahko razmečeš na različne načine.
Samo ker so ljudje davčno nepismeni in ne poznajo davčnih stopenj, sprašujejo take neumnosti.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
St235 ::
Delodajalcu bi moral zaračunati storitev, vendar sedaj ne vem, ali mu naj ponudim plačilo preko študentskih napotnic, avtorske pogodbe, ali preko s.p. (ki ga ima sicer kolega). Zanima me, kako so obdavčene omenjene opcije? Katera se delodajalcu najbolj in katera najmanj splača, enako vprašanje velja zame? Kako je z dohodnino na koncu leta, v katerem primeru bi jo imel največ oz. najmanj?
Odvisno a si zmenjen za bruto ali neto znesek z delodajalcem. Če neto potem je zate bolj ugodna študentska napotnica. Če bruto pote ti je ugodnejša avtorska pogodba. Razlika je minimalna od kar so uvedli dodatno obdavčitev avtorske pogodbe. Z vidika dohodnine ni razlike. Razlika je edino pri akontaciji, ki jo moraš pri avtorski vedno plačati.
S.pja v zgornji primerjavi nisem omenjal zato, ker je preprosto preveč možnih kombinacij. Z vidika delodajalca je to zagotovo zanj bolj ugodna možnost. Z tvojega vidika je pa odvisno kako si zmenjen z tvojim kolegom koliko procentov ti bo pobral od nakazila. Je pa res, da v tem primeru ne boš plačal dohodnine, ker bo prihodek šel na tvojega kolega.
Jerry000 ::
Malo zastarela tema ampak vseeno. Če se gre preko avtorske pogodbe, kdo uredi to pogodbo, delodajalec ali jaz? Se ta pogodba vzame kar iz http://www.aas.si/index.htm?
Nisem še delal preko avtorske, zato sprašujem. Študentski status pa nimam več.
Nisem še delal preko avtorske, zato sprašujem. Študentski status pa nimam več.
Pogodbo lahko napise kdorkoli. Vzorec z ass je v vecini primerov vec kot dovolj. Bodi edino pozoren na to ali si se zmenil za bruto ali neto znesek.
Torej izpolniti je potrebno vseh teh 5 obrazcev kateri so na tej strani? Se lahko to elektronsko kar uredi ali je treba ročno izpolniti?
Kaj ko bi prebral kaj je kateri obrazec. Mogoce ti bo potem bolj jasno kaj je potrebno vzet za osnovo.
Vzemi pac osnovo, ki je primerna zate (verjetno obrazec 1) vnesi manjkajoce podatke (izvajalec, narocnik, placilo...) spritnaj in potem oba podpiseta.
In sevede ven pomeci vse kar se nanasa na AAS, ce ne bo sla pogoba preko njih.
Me pa res zanima kaj za vraga si dostudiral, ce ti ena pogodba dela take tezave.
Vzemi pac osnovo, ki je primerna zate (verjetno obrazec 1) vnesi manjkajoce podatke (izvajalec, narocnik, placilo...) spritnaj in potem oba podpiseta.
Me pa res zanima kaj za vraga si dostudiral, ce ti ena pogodba dela take tezave.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
Kaj ko bi prebral kaj je kateri obrazec. Mogoce ti bo potem bolj jasno kaj je potrebno vzet za osnovo.
Jah sorry, sm tak da raje vprašam. Hvala za pomoč
Ne rabis se opravicevat ampak raje kaj preberi. Vsak obrazec ima ze v glavi napisano komu je namenjen. Me pa vsakic fascinira, da je nas solski sistem tako zahojen, da posameznik pri +25 ne zna sklenit ene pogodbe. Potem imamo pa 1001 temo o temu kako so jih nategnili tu in tam, pa vse crno na belem pise v pogodbi.
Pri teh avtorskih pogodbah se vedno spomnim kake muke so ble prepricat delodajalca naj me namesto preko studenta placa po avtorski pogodbi.
Pri teh avtorskih pogodbah se vedno spomnim kake muke so ble prepricat delodajalca naj me namesto preko studenta placa po avtorski pogodbi.
Ne rabis se opravicevat ampak raje kaj preberi. Vsak obrazec ima ze v glavi napisano komu je namenjen. Me pa vsakic fascinira, da je nas solski sistem tako zahojen, da posameznik pri +25 ne zna sklenit ene pogodbe. Potem imamo pa 1001 temo o temu kako so jih nategnili tu in tam, pa vse crno na belem pise v pogodbi.
Bom sigurno prebral, ampak jaz vedno prej vprašam. Mogoče se to komu zdi nesmiselno in velikokrat dobim takšen odziv. Pač nekdo je že to prebral in dobim feedback kot nekakšen "predogled". No kakorkoli, zakaj si hotel preko avtorske in ne preko študenta? Kolikor vem so avtorske dražje od študentskih
Trenutno (ker se od avtorskih tudi placuje dolocene prispevke) sta obe vrsti dela priblizno izenaceni.
Pred cc. 3-4 leti pa je bila avtorska pogodba cc. 15 % bolj ugodna od studentskega dela.
Problem je bil v tem, da je vecina slovenskih studentov preprosto prezabita, da bi razumenal kaj je to dohodnina in kaj je to akontacija dohodnine, ki je pri avtorski obvezna.
Namrec na letnem nivoju pri enakem bruto znesku (torej enak strosek delodajalca) si pri avtorski dobil cc 15% vec denarja. Je pa zaradi akontacije prislo do zamika.
Recimo, da je neko delo delodajalca stalo 3000 EUR. Ce je to izplacal studentu preko studentske napotnice je student dobil okrog 2650, studentski servis pa 350. Ce bi sla.ista zadeva preko avtorske bi student dobil 2325 Eur. 675 bi slo pa za akontacijo dohodnine. Teh 675 pa bi studnet naslednje leto dobil nazaj. Tako bi na letninravni zasluzil 350 vec. Strosek delodajalca pa je bil identicen
Zdaj so tudi na avtorsko pogodbo uvedene dajatve mislim, da tudi okol 10 % pa ni vec omembe vredne razlike med enim in drugim. Se vedno pa z avtorsko nisi nic na slabsem kot s studentsko napotnico.
Pred cc. 3-4 leti pa je bila avtorska pogodba cc. 15 % bolj ugodna od studentskega dela.
Problem je bil v tem, da je vecina slovenskih studentov preprosto prezabita, da bi razumenal kaj je to dohodnina in kaj je to akontacija dohodnine, ki je pri avtorski obvezna.
Namrec na letnem nivoju pri enakem bruto znesku (torej enak strosek delodajalca) si pri avtorski dobil cc 15% vec denarja. Je pa zaradi akontacije prislo do zamika.
Recimo, da je neko delo delodajalca stalo 3000 EUR. Ce je to izplacal studentu preko studentske napotnice je student dobil okrog 2650, studentski servis pa 350. Ce bi sla.ista zadeva preko avtorske bi student dobil 2325 Eur. 675 bi slo pa za akontacijo dohodnine. Teh 675 pa bi studnet naslednje leto dobil nazaj. Tako bi na letninravni zasluzil 350 vec. Strosek delodajalca pa je bil identicen
Zdaj so tudi na avtorsko pogodbo uvedene dajatve mislim, da tudi okol 10 % pa ni vec omembe vredne razlike med enim in drugim. Se vedno pa z avtorsko nisi nic na slabsem kot s studentsko napotnico.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
Kolikor sem slišal imajo delodajalci veliko raje štud. napotnice kot avtorske. Res pa je da so to samo govorice. Drugače pa hvala za info;)
ja imajo, zato ker je večina študentov prezabita, da bi vedela kaj je to akontacija dohodnine in zahtevajo pri avtorski pogodbi enako neto izplačilo kot pri študentskem delu. Takrat pa je seveda avtorska pogodba bistveno dražja za delodajalca.
Ker pač ne ločijo kaj je bruto in kaj je neto, ter kam gre razlika.
ja imajo, zato ker je večina študentov prezabita, da bi vedela kaj je to akontacija dohodnine in zahtevajo pri avtorski pogodbi enako neto izplačilo kot pri študentskem delu. Takrat pa je seveda avtorska pogodba bistveno dražja za delodajalca.
Jah ok, če nekaj ne veš še nisi zabit:). Pač majo na voljo napotnico, sej js sm tut prek napotnice delu, zdej grem pa na avtorske, vse je 1x prvič, vsak dan se kaj naučimo. Na šolah tudi ne učijo kaj je akontacija dohodnine, tko da se pač morjo spopadat s tem brez izkušenj:). Ampak ja, če ne drugega se iz napak učimo:)
tukaj imava pač različno mnenje. Če nekdo ne razume in se ne pozanima o tako osnovnem konceptu kot je dohodnina potem jaz to štejem med resno motnjo v razvoju in ne zgolj med neznanje. In ni problem v tem, da ne nekdo ne razume, problem je v tem ker se ne večina študentov po mojih izkušnjah niti ne potrudi tega razumet. In se zato tako slepo oklepajo tega študenskega dela, kasneje pa potrnih strokov in malice s čimer imamo popolnoma izkrivljeno dohodninsko lestvico in koncept plač na nivoju cele države.
Se pa strinjam, da gre tukaj tudi za sistemsko napako, ker to je nekaj kar bi moralo bit del rednega kurikuluma takoj, ko ti pripada pravica da delaš in tudi dolžnost da plačuješ davke.
Se pa strinjam, da gre tukaj tudi za sistemsko napako, ker to je nekaj kar bi moralo bit del rednega kurikuluma takoj, ko ti pripada pravica da delaš in tudi dolžnost da plačuješ davke.
tukaj imava pač različno mnenje. Če nekdo ne razume in se ne pozanima o tako osnovnem konceptu kot je dohodnina potem jaz to štejem med resno motnjo v razvoju in ne zgolj med neznanje. In ni problem v tem, da ne nekdo ne razume, problem je v tem ker se ne večina študentov po mojih izkušnjah niti ne potrudi tega razumet. In se zato tako slepo oklepajo tega študenskega dela, kasneje pa potrnih strokov in malice s čimer imamo popolnoma izkrivljeno dohodninsko lestvico in koncept plač na nivoju cele države.
No ja o tem da se ne pozanima in gre na slepo oziroma sploh ne gre ker se ne pozanima, to je slabo, ampak še vseeno ne štejem pod neumnega. Jaz na primer raje vprašam o stvareh v katere se podajam, pač dobim tudi negativne odgovore ampak se ne oziram. Na koncu bodo vsi vedeli kaj je dohodnina ko bodo bolj resno poprijeli za delo:). Vsaj tako jaz mislim, so pa tudi izjeme seveda.
:) pa vso srečo pri avtorski. Pa javi, če se ti kaj zatakne. Te z veseljem skurcam:) Kaj veš, mogoče se kaj naučiš.
:) pa vso srečo pri avtorski. Pa javi, če se ti kaj zatakne. Te z veseljem skurcam:) Kaj veš, mogoče se kaj naučiš.
Hehe bom:). Iz napak se učimo, iz kritik oziroma kurcanja prav tako:). No, saj se nima kaj zataknit:)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | S.P. ali avtorska pogodbaOddelek: Loža | 4300 (3446) | St235 |
» | Avtorske in ostale pogodbeOddelek: Loža | 6026 (4569) | Zion10 |
» | Brez statusa in delo?Oddelek: Šola | 9002 (7821) | Jerry000 |
» | Kdo lahko koristi avtorsko pogodbo?Oddelek: Loža | 7935 (6932) | fosil |
» | Avtorska pogodba, vprašanjaOddelek: Loža | 10468 (9100) | LeQuack |