» »

Watson kot pek, farmacevt, inženir

Watson kot pek, farmacevt, inženir

The New York Times - IBM-ov pametni superračunalnik Watson postaja čedalje uporabnejši na najrazličnejših področjih. Nase je opozoril z zmago v priljubljenem kvizu Jeopardy, potem ga je IBM usmeril v koristnejše projekte. Študiral je medicino, da je lahko deloval v zdravstvu, poizkusil se je kot prodajni svetovalec, prečesal je tudi farmacevtske patente. Sedaj postaja Watson še pek, farmacevt in avtomehanik.

IBM navaja le nekaj projektov, kjer so v zadnjem času s pridom uporabili Watsona. V sodelovanju s farmacevtskim gigantom GlaxoSmithKline so mu dali prebrati vso znano gradivo o malariji in kemijskih učinkovinah. Watson se je iz tega naučil veliko, tako da je v prvi fazi sam identificiral učinkovine, ki se danes uporabljajo za boj proti malariji, in predlagal 15 novih učinkovin, ki imajo potencialno tovrstne učinke. Prav iskanje spojin s primerno biološko aktivnostjo je danes glavni problem v farmaciji, saj je organska sinteza že zdavnaj dovolj razvita, da lahko sintetiziramo praktično vse, kar si želimo. A to precej stane, zato želijo farmacevtska podjetja čim več izločanja spojin opraviti računalniško (recimo s QSAR) in šele zelo zožen izbor najbolj verjetno učinkovitih dejansko sintetizirati in preizkusiti v praksi. Tod se lahko Watson izkaže kot izjemno uporaben.

Watsona so uporabili v Avstraliji pri podjetju Thiess, ki rudari. Podjetje ima tri milijarde dolarjev vredno težko mehanizacijo, ki potrebuje redne servise. Watson je prežvečil množico podatkov, ki jih Thiess zbira, na primer s senzorjev na tovornjakih (hitrost, obremenitev, pospeški), vreme, podlaga ipd. Iz teh podatkov je Watson napovedal, katera mehanizacija potrebuje servis, kako čim bolje izrabiti opremo itn. Prihranke bodo ocenili v naslednjih šestih mesecih.

Precej bolj človeško opravilo pa je Watson počel na Manhattnu. Prebral je 20.000 receptov, strokovne podatke o hrani in njenih sestavinah ter človeške ocene okusnosti različnih sestavin. Dobil je nalogo, da sestavi zdravo slaščico za zajtrk, kar mu je relativno dobro uspelo. Izmisliti si je moral nekaj podobnega španski kuhinji in rezultat je bil zelo užiten, so povedali povabljeni.

Watson je torej izjemno prilagodljivo orodje. Uporaben je povsod tam, kjer imamo opraviti z veliko količino podatkov, v katerih se skrivajo koristne korelacije. Watson jih lahko izlušči iz na videz naključnih podatkov in uporabi v koristne namene. Nekateri izmed primerov, kot je, denimo, kuha, so še precej v eksperimentalni fazi, drugi so že povsem resni projekti (sodelovanje v medicini). Tržno nišo, kjer Watson nastopa, IBM imenuje Big Data in naj bi do leta 2015 letno prinesla 16 milijard. IBM seveda ni sam, saj ima hudo konkurenco v obliki Microsofta, Oracla, SAP-a in SAS Instituta. A bistveno je, da dobivamo orodja, ki zmorejo, česar ljudje nikoli ne bomo. Prebrati več sto tisoč strani gradiva in ga hkrati uporabljati pri odločanju.

9 komentarjev

Rias Gremory ::

Damn, I love computers! 8-)

Mimogrede, kakšen je bolj strokovni izraz za iskanje raznih podatkov/vzorcev v veliki količini podatkov (govorimo o nekaj 1000 GB ali nekaj TB podatkov?) kot je to počel Watson? Data mining?
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Zgodovina sprememb…

ales85 ::

Podatkovno rudarjenje, iskanje vzorcev v podatkih, ...

Hayabusa ::

Ga predlagam za novega mandatarja+all_in_one_ministra Slo vlade.

Baja ::

Hayabusa je izjavil:

Ga predlagam za novega mandatarja+all_in_one_ministra Slo vlade.


heh, verjetno bi po nekaj minutah Error ven vrgo

drugače pa bi verjetno bil cenejsi od trenutne/katerekoli garniture

zaj_tam ::

Torej statistika na gori podatkov. A je to nekaj revolucionarnega?

nekikr ::

Da. Ker je ta gora precej velika, odločitve pa precej hitre. Če znaš to sam narediti hitreje/bolje, je omenjena pogača velika 16 milijard. Go nuts!

donfilipo ::

Hm vseeno.

Če se prav spomnim so revolucionarji to tiho sanjali že pred 30 leti, izvedba, in to cenovno vedno ugodnejša in sposobnejša, pa je šele danes mogoča v izvedbah, kjer bruta forca običajnih touringovih strojev pa tako velika, da prinaša zavidljive rezultate. Ja in iz tega bi se dalo marsikaj sklepati, pa se noče:))

Razen kakšen Kurzweil. ki se mu oprosti, ker je to njegov kšeft;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

zaj_tam ::

Jaz vidim tu bonus predvsem v tem, da watson sam poišče - ni treba pisat rutin. Nekako tako kot wolfram alpha. A si prav predstavljam?

Sicer se mi je pa zdel tisti jeopardy še vedno precej bolj wow in sem zaenkrat malo razočaran. Razne korelacije se že dolgo časa dela ampak pač na roko, vsakič za specifičen problem. Naprimer hrana - a zna watson boljše kot ta tip?

ABX ::

zaj_tam je izjavil:

Torej statistika na gori podatkov. A je to nekaj revolucionarnega?


"Magija" Watsona je da zna na navadno človeško vprašanje vrnit pravilen odgovor in v postopku še pove zakaj je prišel do določenega zaključka z raznimi linki.

Sicer ne(še) za vsako vprašanje, ampak počasi dopolnjujejo različne stroke.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izzivi pred avtomobili brez voznika (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8921407 (16678) Unknown_001
»

IBM Watson doniral bazo farmacevtskih podatkov javnosti, naslednji korak IT-patenti?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
175984 (4695) Gregor P
»

IBM Watson kot prodajni svetovalec

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
104540 (3725) Thomas
»

IBM se ponovno igra, a tokrat ne gre za šah (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
14516896 (14234) Thomas

Več podobnih tem