» »

Fotoaparat - priporočilo za nakup

Fotoaparat - priporočilo za nakup

«
1
2

Tydek ::

Pozdravljeni!

Sem še mlad in predvsem me zanima fotografiranje + računalništvo. Rad se ukvarjam s slikanjem v prostem času in predvsem rad slikam macro in obraze. Ampak največji problem je, da nimam dovolj dobrega fotoaparata. Problem je tudi malo v denarju, ker ga trenutno še zbiram, a pred tem moram pa vse temeljito preučiti kaj naj kupim, da ne bom kaj "slabega" kupil.

Glede znamke bi najraje zbiral med Canon in Nikon.

Za body sem pripravljen odšteti 900 €. Za objektive mi pa lahko svetujete kateri so dobri. Predvsem rad bi slikal to, kar sem zgoraj povedal. Če bo moje znanje tako napredovalo bi potem začel prodajati po raznih spletnih stran, kjer lahko to prodajaš ali pa freelance work.

Za kakršne koli vodiče, informacije na internetu prilepite url bodisi v angleščini bodisi v slovenščini. Tudi to prav prav pride ;).

Hvala!
Lep pozdrav
  • spremenil: podtalje ()

freesty ::

Za tak denar dobis kaksnega Canon 7D ali pa mogoce prednarocis D7100 kot bom to storil jaz za 1040€ pa na firmo vzamem takda me pride dobrih 800€:>
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

Tydek ::

freesty hvala za odgovor. Tuhtal sem, da bi kupil kar z Nemčije, ker ponavadi dosti ceneje pride. Slišal sem, da lahko dobiš SLO. "dobavitelja" ga pokličeš on kupi mu daš malo več za prevoz in ti on pripelje. :) Tudi zaradi garancije v tem primeru ni problem, ker ti on nazaj od pelje.

Kako pa to misliš, da na firmo vzameš ? Kaj je to kakšen popust, če na firmo vzameš ali firma plača ? :D

Za primer Digitalni fotoaparat Canon EOS 7D v Sloveniji stane 1.240,00 EUR (kao nek velik popust)... V Nemčiji pa 1000EUR brez popusta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tydek ()

bluefish ::

Ja, tudi sam bi ti svetoval D7100 ali 7D.
Canon naj bi sicer že ob koncu meseca predstavil vsaj en nov aparat, govori se o konkretno izboljšanem nasledniku 60D.

Glede objektivov pa spet vse odvisno od proračuna - cene od par sto do par tisoč EUR.

Preko firme lahko kupiš z odbitim davkom.

Če kupuješ znotraj EU, z uveljavljanjem garancije pri nas ni problemov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Tydek ::

Resno tudi, če preko nekoga, ki ga poznam ampak ima S.P.. Na to se pa ne spoznam ;)

bluefish ::

Le, če je davčni zavezanec.

Tydek ::

Zanimive fore. To pa nevem kaj je sploh to davčni zavezanec, da bom poleg fotografiranja še malo več vedel :)

freesty ::

Ja, ce je davcni zavezanec potem se njemu pri davku odbije ta davek fotoaparata. Torej namesto, da bo on placal 2000€ davka bo placal samo 1800€ davka, ce bo vzel tebi fotoaparat za 1000€. Torej se lahko zmenita za 850€ pa sta oba na boljsem:)

Drugace pa jaz sem bil tudi v dilemi D7000 ali 7D pa sem potem bil ze za 7D, zdaj pa me je D7100 premamil, ker dobim novega za isto ceno kot bi drugace rabljenega 7D. Pa se boljsi je.

Samo 7D lepse v roko sede kot D7000 to je edino kar me malo skrbi za D7100.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

eric_cartman ::

Ne pozabi, da slab objektiv pomeni, da boš imel slabše slike. Ne kupuj ogrodje ferarija, da lahko nanj pritrdiš od bolhe mašino, if u know what i mean. :D

Drugače pa bi jaz svetoval enako. Trenutno si še na začetku s fotografijo in ti predlagam, da ne kupuješ predragih reči, da bi videl ali ti je fotografija zares všeč. Kupi nekaj kar je malo boljše, ker dobro vem s kakšnim veseljem se odpraviš slikat ven, ko kupiš dobro mašinco in objektiv.


Sicer pa bi jaz na tvojem mestu poizkusil tudi z rabljenim d300s če ga dobiš. Ker je pač že polprofesionalni oz. vstopni pro rang. Dobi se ga za cca. 900 EUR - rabljenega seveda. Jaz sem ga imel in bil z njim zelo zadovoljen. Sedaj ga imam kot drugi fotoaparat, ker ga je nasledil D600.

Zgodovina sprememb…

freesty ::

Potem raje novega D7100 kot pa rabljenega D300s. Bo pomoje boljsi. Edino buffer ima D300S boljsi tistega pa pomoje tudi ne bo pogresal.

Ja objektiv te pride 200€. 35 ali 50mm 1.8. In je to to, druga ne rabis :P

Drugace pa jaz raje objektive kupujem rabljene in pa body nov. Ker prej pride do napake na bodyu kot pa na objektivu kakor je meni znano. Pa se med rabljenim bodyjem in novim ni taksne razlike v ceni kot je med rabljenim in novim objektivom.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

bluefish ::

Pravzaprav ravno obratno. Ponavadi objektivi (vsaj tisti dobri) kar držijo ceno.

Tydek ::

Vidim, da se dobro spoznate v to. Verjamem, da ni dobro preveč zapravljati ampak ko privarčujem do konca bom nekaj "boljšega" kupil za nekaj časa dokler se denar zopet ne nabere... Glede objektivov te razumem
Ne kupuj ogrodje ferarija, da lahko nanj pritrdiš od bolhe mašino, if u know what i mean.
-- Razumem ;)

Kaj pa glede objektivov za slikanje macro in obraze to bi najraje slikal in potem tudi takšne objektive kupil. Ne vem zakaj ampak, ko nekoga slikaš v obraz ti pove njegovo preteklost, veselje, žalost itd ... Macro mi je pa predvsem zanimiv, ker slikaš tisto kar ne vidiš. Glede teh cifer pri objektivih kaj to sploh pomeni?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tydek ()

freesty ::

Zgleda, da niti osnov ne ves. To boljse, da pogledas kak tutorial na youtubu pa mal preberes kaj je aperture in pa shutter speed. Pa iso te bo se zanimal.

Pri objektivih pa gre za max zaslonko(aperture) in pa goriscno razdaljo. Mislim, da si ze skozi osnovno solo, kjer ste jemali osnove optike tako, da ti to tudi nebi smelo biti tuje.

Za portete drugace 50mm 1.8 objektiv. Stane za canon 100, za nikon pa 180e nov.

Glede cen pa poglej na bolho cene bodyjev in ceno novih in isto primerjaj objektive. 70-300 stane nov 500-600e. Rablenega pa dobis za 300e pa se da se pomoje kak euro spogajat. 7D pa se prodaja se vedno po 900e.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: freesty ()

bluefish ::

Pri Canonu naj se raje stegne po 50/1.4 ali celo poseže po Sigmi 50/1.4 (prihaja sicer osvežitev v Art seriji - cena žal ne preveč ugodna).

Tisti 70-300 ni ravno cvetka in je tak padec cene razumljiv. Povsem drugače je z L serijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Tydek ::

Hvala res je, da osnov ne vem. Bom pogledal po youtubu pa po raznih blogih so kar zanimivi, kot npr. vsem znana stran od envato phototuts ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tydek ()

eric_cartman ::

Problem je samo v tem, da tudi če imaš fotoaparat, ki je vreden 2000€ in z njim slikaš na avtomatiki je enako kot da bi si lastil takega za 300 €.

Fotografi nikoli ne slikajo na avtomatiki, razen če bi bil res kakšen krizen trenutek in bi samo rabil sliko ujeti v objektiv brez obzira na to ali je slika lepa ali ne.

Med fotografi in tistimi ki imajo pač fotoaparat in fotkajo je razlika v tem, da slednji fotkajo in jim je vseeno kako bodo sliko zajeli.

Fotograf pa vedno najprej pomisli kakšen kader želi imeti, kaj želi s sliko sporočiti, kako jo bo naredil in kdaj je pravi trenutek, da jo naredi.

Tako se najprej nauči kako se slika v manual-u. Nauči se osnov, kot ti je tudi to povedal že freesty. Pojdi v manual in poglej kaj pomeni shutter speed, kaj je zaslonka, kaj je ISO.. To so 3 nujne stvari, ki jih potrebuješ za dobro sliko. Vse ostalo pride kasneje. Zaenkrat je tvoja naloga le ta, da greš ven in fotkaš in pomisliš preden narediš fotografijo.

Še enkrat. Ne slikaj na avtomatiki. Tako se ne boš nikoli nič naučil!

dottor ::

Pol je skoraj skoraj bolj smiselno vložit denar v nekoliko cenejšo opremo, pa ko ti prede stvar v kri, prodaš in kupiš nekaj boljšega. Sam se iz kompaknega selim na DSLR (žal imam nekaj stroškov zdej z avtom tako da se je stvar zavlekla), in zadnjih par let slikam vse na Manual. S kompaktnim sem malo nezadovoljen, ker dela slabe slike v temnih prostorih, čim dvignem ISO pa se pojavi zrnatost, ki je preveč vidna (govorim za ISO1600, na ISO800 je kolkr tolkr uredu). Ko sem "se učil slikat na Manual" sem najprej prebral en kup literature na netu, pol sem se odpravu v naravo. Nastavil sem na "priporočene" nastavitve, ki ti jih nakaže fotoaparat (z ISO na AUTO) ter naredu še kakšno sliko z +/- enim korakom (časom osvetlitve) ter odprtostjo zaslonke na polovici (F5.6) in potem na računalniku videl kiri način mi bolj odgovarja (bolj svetle ali bolj temne slike) in kakšna je razlika med "priporočenim" časom osvetlitve ter če čas povečal ali zmanjšaš. Tako sem naredu recimo nekaj 100 slik. Pol je sledil ISO (po dnevi kar se da ISO100, v slabših pogojih pa ISO400 največ ISO800 s uporabo bliskavice).

Pač jaz sem fotografijo dojel kot stalno učenje nekaj novega, ki te pripelje do novih spoznanj in te to veseli. Vsakič je fotografiranje neko novo doživetje, saj nikoli niso pogoji fotografiranja isti. Pa ni ga človeka, ki ko je primu fotoaparat v roko je slikal kot profesionalec. Osebno se še vedno učim, zato je potrebno zamenjat napravo, saj mi P90 nekako ne omogoča slikanja v zaprtih prostorih (kar največ krat slikam, razne evente), zato ko porihtam avto grem v nakup D5100 (+ 15-105mm objektivom, ter kasneje z 35 oz. 50mm 1.8 (se še ne morme odločit)).

Poznam ta tudi nekaj primerov, kjer je oseba uložila kar precej denarja v fotografijo in je po par 100 slikah ugotovil da to pač ni za njega. Mogoče za začetek kompakten alpa poceni DSLR niti ni slaba izbira in se pol nadgradi.

PS: Če sem brcnil v meglo s čim se opravičujem.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Tydek ::

Ja kakšno sliko pa lahko sploh naredim lastim si stari jajc : Canon SX 120 Is ... Misliš, da je dovolj dober za učenje. Rad slikam ampak vseeno ni to to. Se bolj "počutiš" ko imaš nekaj kompaktnega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tydek ()

bluefish ::

Za učenje osnov je tale aparatek dovolj. Podpira namreč igranje z zaslonko, zaklopom, ISO vrednostmi,...

Glede na nivo znanja morda razmisli o vstopnem razredu DSLR-jev - Nikon D3200 ali D5100, Canon 650D,...

Tydek ::

Evo sem bral blog, ki je pisal o tem aperture - zaslonko ali kako se reče po slovensko. Nekaj male več že znam čeprav je to šele začetek in bo potrebno iti jutri še kaj v naravo probavati nastaviti in pregledati. Pa bomo videli kakšne so razlike ;).

Bom temeljito premislil kaj si bom kupil preden seveda privarčujem do konca :)

skyline ::

OK, 900 maš za body.

Kolk pa za objektive?

Tydek ::

Odvisno dal bi tam do 400 € mogoče tudi malo več.

Zvezdica27 ::

napaka. Raje obratno, 400 za body (kak 550d, morda celo 500d, canon) in denar v steklovje.

Zakaj?

Sta dva foto foruma pri nas, tam boš več izvedel... lahko ti povem samo, da je pri fotkanju najboljše imeti dobro steklovje, dober flash, body pa v bistvu sploh ni pomemben dandanes, hude razlike med 500d in 7d sploh ni razen če si fanatik (ima več fps itd, samo...). Drugo je FF.

Kakorkoli, sam bi naredil ravno obratno, s tem da je dober tele objektiv jurja (Canon)

zz

Tydek ::

Hvala za odgovor. Baje, da imaš prav. Sem šel še malo po angleških pogledati in so tudi omenjali, da so objektivi bolj pomembni. Kaj pa drugi menite ?

skyline ::

What Zvezdica said.

Bodyje boš že pol menjal.

Janac ::

Raje vzam 3/4 sistem, body je cenejši, ti več ostane za objektive. Ker si začetnik, tko ne boš pogrešal zrcala in večjega senzorja.

bluefish ::

M4/3 aparat, ki je na nivoju DSLR-ja in z APS-C senzorjem, prav tako stane precej in je razlika minimalna. Solidni objektivi pa so ponavadi celo dražji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Janac ::

Sej lahk konverter uporabiš, pa maš objektiv od DSLR-ja gor.

bluefish ::

Potem ti pa objektiv vleče navzdol in je težko balansirati vse skupaj. Sploh glede na to, da večina teh malih aparatov nima viewfinderja ali pa je nerodno postavljen.

No, za začetnika je itak vseeno, če uporabi kompakta, m4/3, DSLR,... Osnove so enake.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Tydek ::

Kaj je zdaj bolje, da dam več za body ali več za lense ? Malo sem gledal po youtubu glede CANON 550D mislite, da je dovolj, da to kupim ?.

Nekdo mi je pa še priporočal, da si preberem sledeče linke, če še koga zanima :

http://snapsort.com/compare
http://digital-photography-school.com/h...
http://www.digitalcameraworld.com/2012/...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tydek ()

bluefish ::

Po mojem mnenju vsekakor več za objektive.

550D je soliden, uporablja enak senzor kot njegovi nasledniki in tudi 7D.

Tydek ::

Kaj pa Nikon D5100. Nekdo je priporočal, da je ta tudi dober. Joj bo treba res vse temeljito preštudirati ;)

bluefish ::

Tudi, podoben razred.

Pred nakupom aparat dejansko primi v roke in testiraj dosegljivost gumbov, oprijem,... rokovanje na splošno.

skyline ::

m4/3 je kr draga stvar, svet rabljenih DSLR-ov je denarnici precej prijaznejši.

Ne glede na to kaj boš vzel, si pusti v žepu ene 100 eur za orenk foto tečaj.

freesty ::

Ja razlika je velika med 7D in 550D. Mogoce v still fotkah ne. Je pa razlika, ko slikas akcijo in pa kako slikas. 7D pase v roko 3x lepse. In pa tudi 1 scroll vec ima. Tako, da je vse hitreje. Ko imas enkrat XXD serijo v rokah ne mores vec na XXXD serijo. Podobno pri Nikonu D7000/7100 v primerjavi z nizjimi modeli.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

Zvezdica27 ::

lej, seveda da je razlika med 7d in 550d ali celo 500d, a dejstvo ostaja, da od 500d naprej so procesorji v canonih skor isti če ne čist isti (tolk se ne spoznam), funkcije pa so seveda švohnej. 550d ima externi mic vhod, tko da to je minimum in ti bodyji se rabljeni prodajajo za 450e, če ne manj.

Mislim da je to za enga ki sploh ne ve kaj bi rad, best buy. Ne vem kako mu lahko predlagate 7d, ki je profi drugi body oz. best crop body od canona. 450e proti jurja...

ponavljam: 500d ali bolje in dobre leče (ne kit) in je to to. Pa boš lahko fotkal boga in pol. En dober flash in imaš skor vse. Pa boš lahko kasneje vse prodal če te mine, leče zato, ker boš mel dobre, body pa itak ne bo nič vreden čez 3 leta. Če pa imaš keš pa 60d ali 7d. Rabiš pa ne 7d, to je res res oreng aparat z najboljšim AF sistemom na canonu (razen 5d mk3).

rabi tip tud vedet da en dober wide je takoj 400, 500e (sigma 8-16), potem en standard zoom bo kakih 300 (če ne več, recimo sigma 17-70), en dober tele pa je jurja (70-200 L f4 IS( In to je bolj važno kot body

sicer pa je tvoj denar, ne moj.

zz

Zgodovina sprememb…

bluefish ::

V prvem postu je sicer navedel makro ter portrete. Za slednje je OK nek fiksen objektiv, recimo 50/1.8 ali 50/1.4. Za makro pa lahko nabavi namenskega ali pa uporabi makro obročke ali Canonov adapter - nekateri dosegajo zanimive rezultate s 40/2.8 in EF 25 II adapterjem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

freesty ::

Saj nisem mislil predlagat 7D. Pac pravim, da XXD serija pase dosti lepse v roko in so tudi boljse grajeni. Recimo nekdo prodaja na bolhi 50D za 380€, kar je dobra cena. Pa ce spusti na 350€ je tak super.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

bluefish ::

Če nima ob sebi nekoga, ki se spozna na aparate, bi mu nakup rabljenega odsvetoval.

Tydek ::

Res je, da dobiš na bolhi ceneje ampak bom raje novega kupil. Bolj varno razen, če ob nakupu ne bom kakšnega vzel s sabo, ki se spozna pa še to lahko zamočiš... Tako, da ja veliko gledam na youtubu in razne vodiče. Pa še to mi je zanimivo , če koga zanima ;)... Pa tudi, če naročim kot si omenil bluefish preko nekoga, ki ima podjetje (davčni zavezanec) to pomeni za koliko % potem dobiš ceneje ?.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tydek ()

bluefish ::

Odšteješ DDV.

Janac ::

bluefish je izjavil:

Odšteješ DDV.


Kar je 20% :)

Tydek ::

Hvala nisem tega vedel, kar dosti ni tako ;)... No grem naprej gledat bo še kar dolgo trajalo preden se odločim za nakup. Seveda se pa vsem zahvaljujem za pomoč. Ko bom imel še kakšno vprašanje bom pa napisal najbrž bo kmalu :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tydek ()

freesty ::

Ja ni ceneje. Tisti, ki na firmo vzame placa isto ceno le, da na koncu 3mesecovja, ko se mu davek obracuna potem placa tistih 20% od fotoaparata manj kot pa bi moral. Dvomim, da bos kakrga nepoznanca v to napeljal.

Katerega pa gledas sploh body?
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

Tydek ::

Poznam osebo bo dovolila ... Gledam pa canon 550D in Nikon D5100. Kaj menite glede na to ima Nikon prednost, ko sem gledal http://snapsort.com/compare/Canon_EOS_5..... Kaj od tega je po vašem bolje ?.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tydek ()

Map ::

Pomoje bo najbolje, da kupiš Nikona D5100 z 18-105 objektivom. Če ti ustreza ok, če pa ne ga pa prodaš in nabaviš boljše objektive. Za začetek ti priporočam tudi 50mm 1.8 ali 35mm 1.8 fiksni objektiv, ki je eden boljših objektivov glede na ceno in kvaliteto.

Zvezdica27 ::

lp,

ne more kar vsaka firma kupovati DSLR fotkičev ;) Pa tudi sicer so omejitve, misliš da davčna kar sedi in pusti vse ;) Malo prej preveri, mora biti neka dejavnost glede tega in potem se mora aparat voditi v amortizaciji, mora biti v dosegu firme itd... ni to več Jugoslavija ;)

Za portrete in makro pa... lej, makro lahko delaš tudi tak,da objektiv okoli obrčaš, sam ni to to... to je improliga, ki dela, sam... DSLR je drag šport in to je to. Sam bi za portete raje vzel dober tele, zaradi skompresiranosti slike (ozadje itd). V firmi veliko delamo s pro fotografi, ki jih najemamo in večina potretov se dela z 70-200 (kvalitetnimi seveda). Če že fiksnega, raje 28-35 in glej da bo f vsaj 1,4, ne bo ti žal. Ostali pa niso tako važna svetlobna jakost, ker pomni, da za reveže je flash najboljša investicija ;)

Jaz osebno bi tudi kot začetnik vsekakor vzel rabljen body.

Pa redno šparaj.

Super Sonic ::

Moje mnenje je, da je najslabše kar se lahko zgodi začetniku to, da ima predobro opremo, ki z različnimi avtomatskimi funkcijami "popravlja" neznanje. Večina ljudi se tako tudi precej hitro "zabije" v fotografiji in potem gre vse v prodajo, hkrati pa znižuje vrednost dobrim fotografijam, češ "tudi jaz znam" čeprav je do te resnice še zelo daleč.

Velik del DSLR fotografije se dogaja v postprodukciji, torej na računalniku in to z določenimi programi. Super fotografije ne padajo ven same od sebe niti iz D4 serije.

Moje mnenje je zelo radilkalno, ampak jaz ti česa več od rabljenega Nikon D80 serije niti ne bi dal. Mal več bi na leče stavil, omenjeni objektivi (50mm - 85mm in F1,8 - 1,4) so pa več kot preveč za vso delo, ki te prvenstveno zanima.

Iz Nikonovega uradnega zapisa o D80:

+
http://www.nikon-image.com/products/cam...
(še nekaj ostalih samplov)

Poleg vsega je pa hec, da je ta oprema blazno dostopna trenutno (150EUR body) in če te kasneje ne bo več zanimala fotografija, si izgubil zelo malo. Praviloma imajo vsi rabljeni aparati te vrste okoli +20000 posnetkov in so kot novi.

Eno je fotografija, drugo je pa merjenje k**** v množici in gledat kaj komu kje piše in koliko velik ekran ima kdo. Dve povsem različni stvari.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

gslo ::

nikon d90 body za 400e (danes morda še manj), preostanek budgeta pa v dodatno opremo (objektivi, ipd.).

floyd1 ::

Hecen je ta slotech.

Ko kdo omeni piratski film ali app, cel kup folka "skoči v luft", moderatorji brišejo itd. Potem pri eni drugi temi nekdo sprašuje glede izbire DSLR-ja in mimogrede dobi še nasvet, kako se (nezakonito) izogniti davku. Očitno vse OK, nihče niti ne opozori, niti briše.

In preden kdo spet skoči - le opažam in nikomur nič ne očitam ;).
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri D-SLR fotoaparat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
11318788 (15278) dottor
»

Fotoaparat :)

Oddelek: Kaj kupiti
355688 (4667) leil
»

zrcalno-refleksni fotoaparat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14023881 (18732) schurda
»

Digitalni fotoaparat (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
7612288 (11560) Invictus

Več podobnih tem