» »

Prvikrat po dolgih letih rast prodaje skladb

Prvikrat po dolgih letih rast prodaje skladb

Bloomberg - Mednarodna federacija fonografske industrije (IFPI) je včeraj postregla s podatki o prodaji glasbe v letu 2012, ki razkrivajo presenetljiv zasuk navzgor. Prvikrat po letu 1999 so se na letni ravni prihodki od prodaje glasbe povečali, in sicer za 0,3 odstotka v primerjavi z letom 2011. Lani je bilo po vsem svetu s prodajo glasbe ustvarjenih 16,5 milijarde dolarjev prihodkov. Povečanje odpade na rovaš digitalne distribucije.

Leta in leta so se založniki pritoževali, da jim internet odžira kupce, saj je na internetu vse mogoče dobiti zastonj. Slednje je do neke mere res, a kupci so tudi na internetu pripravljeni plačati za kakovostno in primerno ponujeno vsebino, le pripraviti jo je treba znati. Očitno so se tega počasi le naučili. Glavnino je k rasti prispeval porast prodaje glasbe prek interneta in zaslužki od streaminga. Prihodki od digitalne distribucije, ki je na voljo že v več kot 100 državah (leta 2010 pa le v 23), so se povečali za devet odstotkov. V blagajno so prinesli 5,6 milijarde dolarjev ali 34 odstotkov vsega zaslužka. V nekaterih državah, kot denimo ZDA, Norveška, Švedska ali zanimivo tudi Indija, prodaja digitalnih vsebin že prekaša tradicionalne glasbene medije.

Skokovito se je povečalo število naročnikov na plačljiv streaming, ki jih je sedaj za 44 odstotkov več kot v začetku preteklega leta. Od teh digitalnih načinov distribucije še vedno 70 odstotkov prihodkov odpade na nakupe skladb, ki so se povečali za 12 odstotkov.

Zanimiva je tudi statistika najbolje prodajanih in poslušanih skladb. Med albumi je na prvem mestu Adelin 21, kar je fenomen, saj še nikoli ni bil isti album na prvem mestu dve leti zapovrstjo (21 je izšel januarja 2011 in hipoma osvojil poslušalce). Samo lani so prodali 8,3 milijona izvodov. Med singli vodi Call Me Maybe Carly Rae Jepsen z 12,5 milijona prodanih izvodov.

IFPI v vzpodbudnem poročilu navaja tudi nekaj težav, ki jih bo treba prebroditi oziroma odpraviti. Ena izmed njih so pollegalne in ilegalne storitve za streaming in tudi strani za prenos skladb, ki se v veliki meri financirajo iz oglasov. IFPI pričakuje, da bodo velike blagovne znamke prenehale podpirati to vedenje z odtegnitvijo oglaševalskega denarja. Druga težava so iskalniki, ki ob primernih ključnih besedah (recimo tudi samo "mp3") vrnejo kopico ilegalnih zadetkov. Google in podobni sicer zadetke že umikajo, a le na poziv. Nazadnje se IFPI obrača še na ponudnike dostopa do interneta, ki imajo škarje in platno v svojih rokah, da onemogočijo ilegalen promet. Če vam zadnji dveh rešitvi dišita po cenzuri, niste edini.

9 komentarjev

JesusChrist ::

jap, lahko je rečti da ti nekdo preko interneta krade glasbo, medtem pa nisi tolko dober, da bi to vsebino ponudil za nakup. retarded založniške hiše.
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Hayabusa ::

Naj avtorji potem svoje umotvore zaklenejo za debele stene trezorov in bodo varni 8-O .

IFPI je tipičen primer dinozavrov oz. "others to blame for everything".

Blazz ::

heh 0,3 rast še ne pomeni zasuk... lahko da se je zgolj umirilo na tej stopnji in to je to...

...:TOMI:... ::

Samo še DRM free in izbor različnih odprtih formatov manjka, pa bom z veseljem podprl avtorje. Ter možnost prenesti vsebine na drugo osebo.
Tomi

Spock83 ::

Adele je pohrustala konkurenco.

Bananovec ::

Blazz je izjavil:

heh 0,3 rast še ne pomeni zasuk... lahko da se je zgolj umirilo na tej stopnji in to je to...

0'3% piratom, ki so downloadali glasbo, so odklopili internet, tako so bili prisiljeni kupiti glasbo v lokalni štacuni.

V resnici je pa verjetno bilo tako:
Od teh 0'3% je bila velika večina piratov, ki so kupili glasbo, ker jim je bila všeč.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

sesobebo ::

zgleda so kocno vse pirate strpali v gulage!

Nummy ::

sesobebo je izjavil:

zgleda so kocno vse pirate strpali v gulage!

Sploh ne, pirati živijo dlje. Samo danes večkrat vidiš da se da dobiti kak album za normalno ceno (nad 10 skladb = 10€).

antonija ::

zgleda so kocno vse pirate strpali v gulage!
Kdo pa mislis da kopuje muziko danes? 200let star digitalcek, ki se vedno drajsa prastare LPje (in ni kupil nic avtorskega odkar je razpadla juga)? Al mogoce "poslusam radio v avto ko grem na siht" povprecen zemljan? A je glavni kadidat Cuki veselica + 10 pirov v riti govednar ki komaj zasluzi za pivo in cigarete, kaj sele da bi zapravljal dnar za neumnosti kot je muzika?

Ali pa nekdo ki porabi ure na netu da najde novo muziko, jo poslusa, potem pa zelo verjetno kupi, gre na koncert/party?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vsak deseti prodani album je gramofonska plošča (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
11150132 (38528) gruntfürmich
»

Digitalna prodaja glasbe dohitela fizične nosilce

Oddelek: Novice / Rezultati
1914575 (12639) Machete
»

Prodaja glasbe v ZDA pada (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5428250 (24854) jype
»

EA prevzel PopCap Games

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
124684 (3800) RejZoR
»

Prenos glasbe še vedno večinoma nelegalen

Oddelek: Novice / Ostale najave
275371 (4241) MrStein

Več podobnih tem